Design

Θανάσης Μπάμπαλης: Ο βιομηχανικός σχεδιασμός μέσα από τη σύνθεση

Ο Θεσσαλονικιός designer συμμετέχει στο Thessaloniki Design Inspiration στην Αγορά Μοδιάνο

Parallaxi
θανάσης-μπάμπαλης-ο-βιομηχανικός-σχε-1128596
Parallaxi

Ο Θανάσης Μπάμπαλης είναι σχεδιαστής προϊόντων με έδρα την Θεσσαλονίκη και συμμετέχει στο Thessaloniki Design Inspiration, που διοργανώνει η Parallaxi στην Αγορά Μοδιάνο από τις 7 μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό προϊόντων στο London Metropolitan University και στο Royal College of Art στο Λονδίνο, Αγγλία.

Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στο Λονδίνο και μετά στην Νέα Υόρκη. Το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου, μέχρι σήμερα, σχεδιάζει για ένα μεγάλο εύρος πελατών όπως Anesis, Vimitex, Domaine Gerovassiliou, Gruppe, Alumil, Koukakis Farm, Mujjo, Steinway κτλ..

Το 2005 ξεκίνησε παράλληλα, την ακαδημαϊκή του καριέρα διδάσκοντας Σχεδιασμό Προϊόντων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην σχολή ΑΚΤΟ.Το 2014, σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Χούρσογλου δημιούργησε την εταιρεία www.shibui.ch.

Οι σχεδιαστικές δουλειές του έχουν βραβευτεί στα: βραβεία BIGSEE Awards 2019 (Slovenia), τα βραβεία WWWWR awards by the Dieline (USA 2015), τα βραβεία ΕΒΓΕ (GR 2011), το βραβείο Dieline Award 2010 (USA), το βραβείο Green Good Design 2011 (USA), το βραβείο καινοτομίας από το British Standards Institute (1996), το βραβείο Royal Society of Arts (UK 1994 and 1995), βραβείο του Υπουργείου Ανάπτυξης (2007), διάκριση σε καλλιτεχνικό διαγωνισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (2007), πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Furnidec – Hellexpo (GR, 1994 and 1995), πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Dromeas SA design competition (GR, 2006) etc.

Συμμετείχε το 2000 στον σχεδιασμό του επετειακού πιάνου Steinway για τον εορτασμό των 300 χρόνων. Πολλές δημιουργίες του έχουν χρησιμοποιηθεί ως κύρια μέρη σκηνογραφίας στο τηλεοπτικό κανάλι της Αγγλίας Channel 4 και στην ταινία “Sliding Doors” (1998) του σκηνοθέτη Peter Howitt και σε πλειάδα διαφημιστικών spots.

Έχει εκθέσει πολλές φορές την δουλειά του στο Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σαιντ Ετιέν, Ντουμπάι, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο βιομηχανικός σχεδιασμός είναι μια σύνθεση της εικόνας–φόρμας, του συναισθήματος και της λειτουργικότητας. Είναι συναίσθημα τυλιγμένο με σκοπό.

Το μότο του είναι: «Η ισορροπία μεταξύ απλότητας, οικολογίας, χρηστικότητας, αλλά και διαχρονικότητας». 

No photo description available.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Parallaxi είχε πει:

«Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που ένας σχεδιαστής βρίσκει ενδιαφέροντα: · Η πολυπλοκότητα και το πλήθος των λεπτομερειών που έχει κάποιος να αντιμετωπίσει σε ένα τέτοιο πρότζεκτ και · Το γεγονός ότι το αντικείμενο θα μπει στην ζωή πολλών ανθρώπων και άρα θα την επηρεάσει. Οι ηλεκτρικές συσκευές για οικιακή χρήση είναι προϊόντα που παράγονται και πωλούνται σε μεγάλες ποσότητες – ειδικά αυτές που είναι καθημερινής χρήσης.

Επίσης έχουν αυξημένες απαιτήσεις σχετικά με την χρηστικότητα, την ποιότητα και την εργονομία, λόγω του γεγονότος ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι μεγάλος και εύκολα ένα προϊόν μπορεί να αποτύχει γιατί έχει γίνει κάποια, έστω και μικρή, αστοχία στον σχεδιασμό του. Είναι, επίσης, προϊόντα για τα οποία η αρχική επένδυση σε καλούπια και τεμάχια παραγωγής είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με άλλα. Αυτό σημαίνει ότι το ρίσκο ενός μικρού λάθους έχει μεγάλο κόστος.

Όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να μετρηθούν σωστά και να επιβεβαιωθούν απόλυτα πριν ξεκινήσει η παραγωγή. Νομίζω κάθε σχεδιαστής προϊόντων θα ήθελε τα αντικείμενα που σχεδίασε να αγοραστούν από όσους το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Προσωπικά παίρνω μεγάλη ικανοποίηση όταν ξέρω ότι κάποιος έχει αγοράσει το προϊόν που σχεδίασα και παίρνει μια καθημερινή ικανοποίηση από την χρήση αυτού. Άρα, όταν οι χρήστες ενός προϊόντος είναι πολλοί τότε, αντίστοιχα, πολλαπλασιάζεται και η ικανοποίησή μου!».

Οι «Μνήμες σχεδιασμού» στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ είχαν αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα