Η Δυτική Είσοδος της πόλης στο επίκεντρο του αρχιτεκτονικού κόσμου

Με ποιον τρόπο μπορεί η περιοχή να αποκτήσει ζωή ξανά, σύμφωνα με τους ειδικούς;

Parallaxi
η-δυτική-είσοδος-της-πόλης-στο-επίκεντ-814632
Parallaxi

Την τιμητική της έχει φέτος η Δυτική Είσοδος της πόλης με όλα τα φώτα να έχουν στραφεί πάνω της, χάρη στον Ανοιχτό Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών ArXellence 2 από την Alumil, για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.

Από το Σάββατο 11 μέχρι και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί την επίσημη έκθεση των αρχιτεκτονικών προτάσεων, στον εξωτερικό χώρο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Cisco (DT&S) και να θαυμάσει τις μοναδικές ιδέες που κατατέθηκαν.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου μια στρογγυλή τράπεζα με τίτλο: «Αναζητώντας το εφικτό και το υποχρεωτικό στη σχέση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής», με συμμετέχοντες από τον αρχιτεκτονικό και μηχανικό κόσμο.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με «πλήρη απουσία πολιτικών και πλήρη παρουσία ειδικών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ευάγγελος Λυρούδιας, Σύμβουλος της Alumil, Architect NTUA , Dr. Engineer NTUA.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με προοπτικές και μέσω του διαγωνισμού παρουσιάστηκαν μοναδικές προτάσεις για μια περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή και τώρα έχει αφεθεί στην τύχη της, όπως τόνισαν οι περισσότεροι ομιλητές. Οι ίδιοι μεταξύ άλλων συμφώνησαν πως η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι άκρως σημαντική για να προχωρήσουν διάφορα αρχιτεκτονικά projects, αλλά και επίσης σημαντικό είναι οι προτάσεις που κατατίθενται σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς να είναι ταιριαστές και όχι ξένες με τις περιοχές που αφορούν.

Ο σκοπός ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού πρέπει να είναι σαφής και εξυπηρετικός, όπως σημείωσε ο αρχιτέκτονας Γιώργος Αραχωβίτης, ενώ από την πλευρά της η Μόρφω Παπανικολάου, επίσης αρχιτέκτονας, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει μια δημιουργική πολλαπλότητα, την ίδια ώρα που το «παλιό και το νέο δεν πρέπει να είναι σε αντίθεση».

Από την πλευρά του ο Πρόδρομος Νικηφορίδης αναφέρθηκε στον διδακτικό χαρακτήρα που έχουν οι διαγωνισμοί για τον κλάδο, αλλά «έριξε» στο τραπέζι και την αξιοποίηση του ΦΙΞ με στόχο φυσικά την αναβάθμιση της περιοχής. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από το πάνελ και στα μυαλά που φεύγουν από την πόλη αφήνοντάς τη φτωχότερη και μειώνοντας τον πληθυσμό κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη, που έχουμε ανάγκη, όπως υποστήριξε ο πολιτικός μηχανικός, Λέων Ερρέρα.

Η Δυτική Είσοδος ενδείκνυται για την αξιοποίηση των μεγάλων εκτάσεων της από εταιρείες που μπορούν να δημιουργήσουν εκεί τα γραφεία τους , ενεργοποιώντας κατά κάποιο τρόπο την περιοχή, σύμφωνα με τον μηχανολόγο μηχανικό Δημήτρη Σαμαρά.

Αναμφισβήτητα , η πόλη δεν είναι μόνο το κέντρο της, ούτε μόνο τα ανατολικά που υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη της δόμησης, αλλά και η δυτική πλευρά της, η οποία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί αρχιτεκτονικά, τόσο από ιδιωτικές, όσο και από δημόσιες πρωτοβουλίες, δίνοντας μια άλλη εικόνα, όπως προκύπτει από τη συζήτηση των ειδημόνων. Σ΄αυτό φυσικά θα βοηθήσει η αναβάθμιση των μεταφορών στην περιοχή καθώς σήμερα παραμένει περιορισμένη και αυτός ο παράγοντας την επηρεάζει .

Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν οι Γιώργος Αραχωβίτης, Λέων Ερρέρα, Μαρία Ζουρνά, Νίκος Θεοδοσίου, Κωνσταντίνος Μπελιμπασάκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Ηλίας Παπαγεωργίου, Μόρφω Παπανικολάου, Δημήτρης Σαμαράς και ο νομικός Κωνσταντίνος Καρατσώλης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ευάγγελος Λυρούδιας, ενώ εκ μέρους της Alumil τοποθετήθηκε ο Νίκος Σαλπιγγίδης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

https://www.facebook.com/AlumilGreece/videos/200739355381599

Δείτε επίσης

The Green Hub:Το δεύτερο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

Bioclimatic Urban Lighthouse: Το τέταρτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα