close search results icon

Έφτασαν οι Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας

Για τρίτη χρονιά ένας θεσμός που πατά γερά στην δημιουργία της γαστρονομίας στην πόλη!

Έφτασαν οι Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Δεκατέσσερα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, κάθε ένα με το δικό του ξεχωριστό set menu καλωσορίζουν για τρίτη χρονιά το κοινό της Θεσσαλονίκης σε έναν θεσμό που έχει ως στόχο να μας γνωρίσει την σύγχρονη πλευρά της Μακεδονικής Κουζίνας.

Στην φετινή διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 1η έως 15 Μαρτίου, τα εστιατόρια παρουσιάζουν επιλεγμένες συνταγές Μακεδονικής Κουζίνας μέσα από το μητρώο
συνταγών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο έχει δημιουργηθεί σε
συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας.

Οι σεφ των εστιατορίων θα δημιουργήσουν πιάτα που αναδεικνύουν τη μακεδονική
γευστική παράδοση επιλέγοντας ο καθένας αν θα παρουσιάσει την παραδοσιακή
συνταγή ή μια σύγχρονη εκδοχή της η οποία θα παραπέμπει γευστικά στην
παραδοσιακή συνταγή. Σε κάθε περίπτωση οι σεφ θα προτείνουν στο κοινό, ο καθένας
ξεχωριστά και με τον δικό του τρόπο, ένα υψηλού επιπέδου «set menu» τεσσάρων πιάτων: ένα mise en bouche, με πρωτογενές προϊόν της Μακεδονικής Γης, ένα πρώτο πιάτο, ένα δεύτερο και ένα επιδόρπιο, δύο από τις οποίες θα περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας και η τρίτη θα προέρχεται από το menu του
εστιατορίου που συμμετέχει.

1 – 15 Μαρτίου 2020
www.macedoniancuisine.gr

Alfredo’s Grand Dining

Yψηλή γαστρονομία, άψογο σέρβις, υπέροχο εκλεπτυσμένο περιβάλλον και μία πολυβραβευμένη κουζίνα υπό την μαεστρία του Chef Απόστολου Αλτάνη που προκαλεί συγκινήσεις και αποσπά διθυραμβικές κριτικές και διακρίσεις σταθερά. Αυτό είναι το Alfredo’s Grand Dining το οποίο καθιερώθηκε στη γευστική συνείδηση τόσο των επισκεπτών όσο και του σταθερού κοινού της πόλης για την ιδιαίτερη, μοντέρνα ελληνική του κουζίνα και την αύρα του χώρου του που συνδυαστικά το καθιστούν ως μία από τις καλύτερες ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στη Θεσσαλονίκη. Η δημιουργική μεσογειακή κουζίνα του διακρίνεται από την πανδαισία εκλεκτών γεύσεων και μία σειρά γαστριμαργικών εκπλήξεων. Μικρά μυστικά της κορυφής την οποία έχει αγγίξει ξεκάθαρα το Alfredo’s: Οι άριστες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, η φινέτσα της παρουσίασης και η τεχνική ακρίβεια των πιάτων. Οι εξαιρετικές γεύσεις, σε συνδυασμό με την πολυτέλεια του χώρου επάξια τοποθετούν το Alfredo’s Grand Dining στη θέση ενός από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, καθώς είναι βραβευμένο με 17 Χρυσούς Σκούφους, τη μέγιστη γαστρονομική διάκριση στην Ελλάδα! Την εμπειρία ολοκληρώνει ο sommelier του Alfredo’s Grand Dining ο οποίος θα σας προτείνει το κρασί που θα αναδείξει το δείπνο σας, από την πολύ μεγάλη ποικιλία ετικετών ελληνικών και ξένων αμπελώνων που θα βρείτε στην κάβα του εστιατορίου.

Μυδοπίλαφο με αρωματικά βότανα & κρόκο Κοζάνης
Γαλακτομπούρεκο με σιρόπι περγαμόντο

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα από τον σεφ

Πρώτο πιάτο

Μυδοπίλαφο με αρωματικά βότανα & κρόκο Κοζάνης

Κυρίως πιάτο

Δίδυμο μαύρου χοίρου με τσάτνεϊ από δαμάσκηνα

Επιδόρπιο

Γαλακτομπούρεκο με σιρόπι περγαμόντο 

Τιμή : €35/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΉ

*Alfredo’s Grand Dining, Regency Casino Thessaloniki, 12o χλμ Θεσσαλονίκης-Αεροδρομίου, Τ. 2310-491199

Ambrosia

Το εστιατόριο Ambrosia με το διαχρονικά υψηλό επίπεδο κουζίνας από τον Executive Chef Απόστολο Αλτάνη και την ομάδα του, κατάφερε να γίνει ένα εστιατόριο με σημαντικότατη θέση στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Ένα εστιατόριο ως ο ιδανικός τόπος συνάντησης των πιο απαιτητικών γαστρονομικά, αλλά και σε επίπεδο εξυπηρέτησης, επισκεπτών. Από το 1999 η κουζίνα του Ambrosia φροντίζει με αγάπη και επιμονή στην λεπτομέρεια τα ιδιαίτερα μενού της, τα οποία βασίζονται στα εκλεκτά προϊόντα της Ελλάδας. Εδώ οι παραδοσιακές γεύσεις συναντούν την μοντέρνα κουζίνα και δημιουργούν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία που μένει κάθε φορά αξέχαστη!

Αρνάκι φρικασέ με σος αυγολέμονο & λάδι πάπρικας
Πολίτικο κιουνεφέ με παγωτό από κατσικίσιο γάλα

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα από τον Σεφ

Πρώτο πιάτο

Βουβαλίσιος καβουρμάς με αυγά, τάρτα πατάτας & σος φέτας.

Κυρίως πιάτο

Αρνάκι φρικασέ με σος αυγολέμονο & λάδι πάπρικας.

Επιδόρπιο

Πολίτικο κιουνεφέ με παγωτό από κατσικίσιο γάλα

Τιμή: € 35/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Αmbrosia restaurant, Hyatt Regency Hotel, 13ο χλμ Θεσσαλονίκης Περαίας, Θέρμη, T. 2310 401418

Clochard

Το Clochard “προσγειώθηκε” στο σύμπαν της Θεσσαλονίκης το 1979 και κατάφερε να καθιερωθεί στην γευστική μνήμη της πόλης ως ένα από τα καλύτερα κλασικά εστιατόριά της. Σχεδόν 30 χρόνια τώρα το εστιατόριο, που από τις αρχές του ακόμα απέκτησε αναγνώριση και έγινε στέκι επωνύμων θαμώνων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο όλης της χώρας, κέρδισε επάξια την αγάπη του κοινού της πόλης. Στέκεται μέχρι και σήμερα με ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα διακριτικό τρόπο στο γαστρονομικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης συνδυάζοντας εξαιρετικά την υψηλή γευσιγνωσία και το σύγχρονο ατμοσφαιρικό περιβάλλον διατηρώντας ως απόλυτο πρωταγωνιστή της κουζίνας του την γεύση, την κατάρτιση και την ποιότητα. Βραβευμένο εντός και εκτός συνόρων αποτελεί ξεκάθαρα μία εξαιρετική επιλογή για τους απαιτητικούς στη γεύση αλλά και στην απόλαυση.

Μπακαλιάρος Αγιορείτικος με κρεμμυδόζουμο, αγκινάρες, αρακά, καρότο, πατάτα, λάδι άνηθου
Παραδοσιακό κουσκουσάκι Θεσσαλονίκης με θαλασσινά, μαύρες φακές, λαχανικά, λευκό ταραμά, πιπεριά Φλωρίνης

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα

Παραδοσιακό κουσκουσάκι Θεσσαλονίκης με θαλασσινά, μαύρες φακές, λαχανικά, λευκό ταραμά, πιπεριά Φλωρίνης

Lalikos Gewurztraminer, Καβάλα

Πρώτο πιάτο

Μπακαλιάρος Αγιορείτικος με κρεμμυδόζουμο, αγκινάρες, αρακά, καρότο, πατάτα, λάδι άνηθου

Emphasis Ασύρτικο, Κτήμα Παυλίδη, Δράμα

Κυρίως Πιάτο

Μαύρος χοίρος με κυδώνια, ξινά μήλα, δεντρολίβανο, πορτοκάλι, μέλι Αγίου Όρους

Νάουσα Καρυδάς, Ξινόμαυρο, Νάουσα

Επιδόρπιο

Τρίγωνα Πανοράματος με κρέμα σοκολάτας, καραμέλα, κακάο

Γλυκές Ευχές, Κτήμα Πιερία Ερατεινή, Μαλαγουζιά, Κολινδρός Πιερίας

Τιμή: €45/ άτομο

Τιμή με wine pairing: €60/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Clochard, Προξένου Κορομηλά 4, Τ. 2310239805

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ

Ο Γλυκάνισος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2008, όταν οι ιδιοκτήτες του, τα αδέρφια Σωτηρούδη, μετρώντας χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο. Έτσι γεννήθηκε το όμορφο, καλόγουστο και φιλόξενο περιβάλλον του Γλυκάνισου που εκτός όλων των άλλων διακρίνεται μέχρι και σήμερα για το άψογο και φιλικό σέρβις της ομάδας του. Στον Γλυκάνισο θα σου πάρουν το μυαλό οι θαλασσινές γεύσεις που θα δεις αρχικά στο μενού και θα γευθείς έπειτα αφήνοντας επιφωνήματα θαυμασμού. Λαχανικά, θαλασσινά και ψάρια όλο φρεσκάδα. Στην κουζίνα του συμβαίνει ένα ιδιαίτερο πάντρεμα δημιουργίας και απλότητας το οποίο γίνεται έκδηλο από τις πρώτες μπουκιές που θα γευθείς. Με εξαιρετικές πρώτες ύλες βασισμένες σε όσα προσφέρει η γη την εκάστοτε εποχή του χρόνου, το μενού προτείνει πιάτα που προέρχονται από τη μεσογειακή παράδοση αλλά και πιο δημιουργικές παραλλαγές διατηρώντας πάντα το “ελληνικό άρωμα”. Γεύσεις ξεκάθαρες και καλοφτιαγμένες, χώρος υπέροχος και τιμές που δεν φοβίζουν. Βασισμένο στην απλότητα και το σπουδαίο φαγητό ο Γλυκάνισος αποτελεί μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Χελιδονόψαρο σε κρεμμυδόζουμο, αφρό από λεμόνι και βιολογικά βραστά λαχανικά
Τρίγωνα Πανοράματος με κουλί φράουλας

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα

Τριλογία από κουλούρι Θεσσαλονίκης με πάστα ελιάς, πιπεριά Φλωρίνης και ταραμά

Πρώτο πιάτο

Μπουγιουρντί με κρέμα ντομάτας, αφρό φέτας και τσιπς από κασέρι Σοχού

Κυρίως πιάτο

Χελιδονόψαρο σε κρεμμυδόζουμο, αφρό από λεμόνι και βιολογικά βραστά λαχανικά

Επιδόρπιο

Τρίγωνα Πανοράματος με κουλί φράουλας

Τιμή: €40/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Γλυκάνισος, Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ. 2310302882

Grada Nuevo

Grada Nuevo σημαίνει με το χέρι στην καρδιά: ένα εστιατόριο που θα μπορούσε να σταθεί άνετα σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη της Ευρώπης. Ένα αληθινό ευρωπαϊκό εστιατόριο με κοσμικές γαστρονομικές και όχι μόνο καταβολές το οποίο έχτισε το μύθο του με επιμονή, προσπάθεια και γνώση που εμπλουτίστηκε στο χρόνο. Σήμερα αποτελεί ξεκάθαρα την πεμπτουσία μιας από τις σπουδαιότερες κουζίνες της Θεσσαλονίκης. Μια κουζίνα “φωτιά” που τολμά να πειραματιστεί και το κάνει επιτυχώς. Αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της κουζίνας του Grada Nuevo, είτε μιλάμε για κρέας είτε για ψάρι είναι οι εξαιρετικές πρώτες ύλες και ο τρόπος παρασκευής. Το Grada Nuevo, χωρίς υπερβολή, είναι ένα από τους λόγους που η Θεσσαλονίκη αξίζει σαν γαστρονομικός προορισμός.

Βελουτέ σούπα ρεβίθια και μπρουσκέτα ταραμά
Γαλακτομπούρεκο

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα

Από τον Σεφ

Πρώτο πιάτο

Βελουτέ σούπα ρεβίθια με ταραμά και καπνιστό σκουμπρί

Κυρίως πιάτο

Μπακαλιάρος Αγιορείτικος

Επιδόρπιο

Γαλακτομπούρεκο

ΤΙΜΗ : € 35/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Grada Nuevo, Καλαποθάκη 14, Τ. 231 027 1074

ΜΑΪΑΜΙ

Με παράδοση που γυρίζει πίσω στο χρόνο στο 1945 το Μαϊάμι είναι ένα από τα ιδανικότερα places to be στη Θεσσαλονίκη για να γευθείς άπαιχτα θαλασσινά και φρέσκα ψάρια συνδυασμένα με μια δυναμική λίστα κρασιών και τις καλύτερες ελληνικές ετικέτες προσεκτικά επιλεγμένες για να συνοδεύσουν το μενού. Απαράβατη αρχή της κουζίνας του εδώ και πολλές δεκαετίες είναι η υψηλή ποιότητα στις πρώτες ύλες και ο βαθύς σεβασμός προς τον πελάτη. Αυτές ήταν άλλωστε και οι βασικές αρχές που μεταβιβάστηκαν από τον παππού και τον ιδρυτή του εστιατορίου Δημήτρη Μαμάη στην τρίτη γενιά πλέων ιδιοκτητών, τα τρία του εγγόνια. Στο απλό αλλά υψηλής αισθητικής, καθαρό και άνετο περιβάλλον του, δίπλα στην θάλασσα, μακριά από το πολυσύχναστο κέντρο της πόλης το Μαϊάμι αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες γευστικές συνήθειες Θεσσαλονικέων και επισκεπτών σταθερά ανά τα χρόνια.

Αχνιστά κυδώνια, γαρίδες, μύδια και αχιβάδες με λαχανικά
Μανιταρόσουπα Γρεβενών από ποικιλία άγριων μανιταριών με βότανα Μακεδονικής γης

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα

Μανιταρόσουπα Γρεβενών από ποικιλία άγριων μανιταριών με βότανα Μακεδονικής γης

Συνοδεύεται από  crumple ζυμωτού ψωμιού με κεφαλοτύρι

Πρώτο Πιάτο 

Αχνιστά κυδώνια, γαρίδες, μύδια και αχιβάδες με λαχανικά

Συνοδεύονται από sauce λευκά σπαράγγια και αφρό Λουΐζα

Κυρίως Πιάτο

Συναγρίδα φιλέτο επάνω σε κρέμα μελιτζάνας, αχνιστά μύδια με αφρό από το ζωμό τους

Συνοδεύονται από σάλτσα Αγιορείτικη ψαρόσουπα και χόρτα

Επιδόρπιο 

Κολοκυθόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας γεμισμένο με κρέμα κολοκύθας,

ναμελάκα λευκής σοκολάτας, παγωτό λευκής σοκολάτας με passion fruit

και ζελέ από παλαιωμένο τσίπουρο

Συνοδεύεται από πούδρα αβγοτάραχο Μεσολογγίου

Τιμή: €30/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Miami, Θέτιδος 18, Καλαμαριά, T. 231 044 7996

Το Μανιτάρι

To Mανιτάρι η Θεσσαλονίκη το “χρωστάει” στην ανάγκη του Γιάννη Ζιάγκα για την δημιουργία ενός ιδιαίτερου χώρου, με έμφαση στο interior design και στη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών σε συνδυασμό με την αγάπη του Δημήτρη Παμπόρη (consultant chef) για την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας. Έτσι γεννήθηκε “Το Μανιτάρι”, από το μοναδικό αυτό πάντρεμα φιλοσοφιών πριν από 8 χρόνια. Βασικό στοιχείο που κατάφερε να το τοποθετήσει στην καρδιά ακόμα και των πιο απαιτητικών γαστρονομικών εξερευνητών της Θεσσαλονίκης: Η συνεχώς ανανεωμένη κάρτα του η οποία εμπλουτίζεται από πιάτα που συνοδεύουν την κάθε εποχή του χρόνου και αναδεικνύονται άψογα από τον καταξιωμένο chef Λεωνίδα Παντσιούκα. Η κουζίνα του εστιατορίου διακρίνεται από την μοντέρνα ελληνική δημιουργία και το φωτεινό σαλόνι του σε συνδυασμό με τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια δημιουργούν την καταλληλότερη ατμόσφαιρα για αυτό που ονομάζουμε “ιδανικό γεύμα”.

Ριζότο “μυδοπίλαφο” μαγειρεμένο σαν σαγανάκι με βότανα, πίκλες από μύδια και αφράτο λεμόνι
Μαύρος χοίρος με κυδώνια σιγομαγειρέμενος με σφένδαμο, πουρές από κυδώνια με μοσχολέμονο, μαγιονέζα από δαμάσκηνα και σάλτσα από τον ζωμό του

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα

Ζυμωτό ψωμί με προζύμι, γαλοτύρι με φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο

Ελιές Χαλκιδικής με φρέσκια ρίγανη και αγουρέλαιο

Κρίταμα τουρσί

Πρώτο πιάτο

Ριζότο “μυδοπίλαφο” μαγειρεμένο σαν σαγανάκι με βότανα, πίκλες από μύδια και αφράτο λεμόνι

Κυρίως πιάτο

Μαύρος χοίρος με κυδώνια σιγομαγειρέμενος  με σφένδαμο, πουρές από κυδώνια με μοσχολέμονο, μαγιονέζα από δαμάσκηνα και σάλτσα από τον ζωμό του

Επιδόρπιο

Γαλατόπιτα παρφέ από κατσικίσιο γάλα με μαστίχα, ελαφριά κρέμα από την γέμιση, τραγανά φύλλα βουτύρου και σιρόπι από πευκόμελο

Τιμή: €32/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*To Mανιτάρι, Θ. Σοφούλη 57, Καλαμαριά, Τ. 2310 415289

MAREA SEA SPIRIT

Σε ένα σημείο που κόβει την ανάσα από την ομορφιά του θεάματος, ένας χώρος με ιστορία τόσο μεγάλη όσο μεγάλο είναι σήμερα και το εκτόπισμά της στη γευστική μνήμη της Θεσσαλονίκης. Το Marea Sea Spirit έχοντας στα ηνία του την δεύτερη γενιά της οικογένειας, είναι το απόλυτο sea food restaurant της πόλης που ήρθε να δώσει μια new age αισθητική στην ψαροφαγία, με πιάτα τα οποία ξεφεύγουν από τα κλασικά. Διαχρονικά πιάτα αστικής κουζίνας δοσμένα μέσα από μια δημιουργική, ζωντανή ματιά, η οποία επικεντρώνεται στις φρέσκες πρώτες ύλες και τις μοντέρνες τεχνικές συνδυάζοντας την υψηλή ποιότητα και το άψογο service. Ο χώρος του εστιατορίου εντυπωσιάζει μέσα στην απλότητα και την διακριτική του πολυτέλεια, εμπνέοντας με την classy, αστική αισθητική του, κινούμενο σε minimal γραμμές. Σε αυτή την κουζίνα οι πρώτες ύλες συναντούν τις πιο σύγχρονες σκέψεις και τεχνικές φτάνοντας στο τραπέζι σου ως την απόλυτη ωδή της σύγχρονης ψαροφαγίας.

Σαλάτα με μπλε καβούρι
Σούπα ρεβίθια με ταραμά και καπνιστό χέλι

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα

Σαλάτα με μπλε καβούρι

Πρώτο πιάτο

Σούπα ρεβίθια με ταραμά και καπνιστό χέλι

Κυρίως πιάτο

Μπακαλιάρος με άγρια χόρτα

Επιδόρπιο

Γαλακτομπούρεκο με ψητό κυδώνι

Τιμή: € 40/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Marea, Λώρη Μαργαρίτη 13, T. 231 025 7696

ΜΑΣΣΑΛΙΑ

Ένα μεζεδοπωλείο, που κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει το εφήμερο της μόδας και να διαρκέσει, αλλά να γράψει και μια ένδοξη ιστορία στη σκηνή, όχι μόνο της πόλης αλλά και της Χαλκιδικής. Με καταγωγή από τη σύγχρονη Φώκια της Χαλκιδικής ο Νίκος Καρδαράς και ο Γιάννης Πατζίκης αποφάσισαν να δημιουργήσουν στο χωριό τους, το γνωστό ψαροχώρι της Χαλκιδικής, ένα μεζεδοπωλείο εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε υπήρχε μέχρι τότε στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη ήρθε 5 χρόνια αργότερα, ως φυσική συνέχεια, αφού οι άνθρωποι που είχαν γνωρίσει και κυρίως αγαπήσει το εστιατόριο της Χαλκιδικής, ζητούσαν επίμονα την παρουσία του στην πόλη. Στην ομάδα των δημιουργών του προστέθηκε και ο Στέλιος Καραμπιπέρης. Στόμα με στόμα η Μασσαλία της Θεσσαλονίκης έγινε γρήγορα στέκι για όλους. Όλοι μαζί στα τραπέζια της δοκίμασαν μοναδικά πιάτα, βασισμένα στις άριστες πρώτες ύλες. Τα υπέροχα ψάρια και θαλασσινά του Θαλασσόκηπου, τα εκλεκτά κρέατα του Λεωνίδα, τα ολόφρεσκα λαχανικά.

Γιαπράκια αυγολέμονο
Μπουγάτσα Σερρών

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα

Χειροποίητο ζεστό ψωμί με προζύμι και καπνιστή μελιτζάνα

Τσίπουρο Μπαμπατζίμ

Πρώτο πιάτο

Γιαπράκια αυγολέμονο

Μαλαγουζιά Ρωξάνη Μάτσα

Κυρίως πιάτο

Μοσχαρίσια μάγουλα μαριναρισμένα σε κρασί, σερβιρισμένα με

φρέσκια τρούφα και βιολογική χειροποίητη μανέστρα

Ξινόμαυρο Νάουσα Μπουτάρη

Επιδόρπιο

Μπουγάτσα Σερρών

Μοσχάτο Σάμου Vin Doux

Τιμή: € 30/ άτομο

Τιμή με pairing: €45/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Μασσαλία, Μανουσογιαννάκη 6 & Φιλικής Εταιρείας, Τ. 2314003714

Salonica

Όσοι το έχουν επισκεφθεί το διαπίστωσαν ήδη και όσοι ετοιμάζονται να το επισκεφτούν αξίζει να σημειωθεί πως όταν αναφερόμαστε στο Salonica Restaurant μιλάμε για μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία που ξεφεύγει κατά πολύ από το στενό πλαίσιο ενός ξενοδοχειακού εστιατορίου. Το ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο υποδέχεται με τις πιο ξεχωριστές γεύσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ τους επισκέπτες του για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Ένα γεύμα εδώ και είναι ήδη αρκετό για να ζήσεις μια ολιστική γαστρονομική εμπειρία απολαμβάνοντάς το σε έναν υπέροχο χώρο μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα.. Εγγύηση αποτελεί άλλωστε και η παρουσία του πολυβραβευμένου chef Σωτήρη Ευαγγέλου ο οποίος ξεδιπλώνει με μαεστρία το γευστικό ρεπερτόριό του στην κουζίνα του Salonica επιμελούμενος όλων των μενού του εμβληματικού ξενοδοχείου Makedonia Palace διαμορφώνοντας ουσιαστικά τη σύγχρονη γαστρονομική του ταυτότητα. Το Salonica Restaurant είναι το πρώτο και μοναδικό εστιατόριο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη που βραβεύτηκε με Χρυσό Σκούφο το 2020 (στους Χρυσούς Σκούφους 2020 βραβεύτηκαν συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα).

Φασουλονταβάς με λουκάνικο
Μαντί

ΜΕΝΟΥ

Ορεκτικό

Οι μακεδονίτικοι μεζέδες

(στο κέντρο του τραπεζιού)

Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα,

Σερραϊκός καγιανάς

Μαντί

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Φασουλονταβάς με λουκάνικο

Κυρίως πιάτο

Ο «γύρος» της Θεσσαλονίκης

Επιδόρπιο

Μπουγάτσα

Τιμή: €38/άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Salonica, Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου 2, Makedonia Palace, T. 2310 897197

THRIA

Στα τρία του πλέον χρόνια το Thria κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους βασικούς γαστρονομικούς πυλώνες της Θεσσαλονίκης και να γίνει ένα καθαρόαιμο γευστικό τοπόσημο. Τρία χρόνια μετά και έχουν δειπνήσει εντός του από τον Πρωθυπουργό μέχρι ψαγμένους κριτικούς γεύσης και απαιτητικούς γαστρονομικούς εξερευνητές. Από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα, πίσω από το τζάμι της ανοιχτής κουζίνας του δρα απερίσπαστα μια ολόκληρη ομάδα μαγείρων που μοιάζει με ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του chef Δημήτρη Τασιούλα. Στην κουζίνα του Thria με βάση την χρήση εξαιρετικών πρώτων υλών από τη λεκάνη της Μεσογείου και με όπλο τις νέες μεθόδους παρασκευής -κενό αέρος, μπάνιο λαδιού ή νερού, σουρίτ κα.- συμβαίνει ένα εντυπωσιακό παιχνίδι με υλικά, προϊόντα και επεξεργασίες που καταλήγουν σε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό στήσιμο πιάτων και σε μια ακόμα εντυπωσιακότερη γαστριμαργική εμπειρία. Γιατί μιλάμε για εμπειρία.

Ζεστή σφαίρα από πρασόρυζο με τσιπς από δαμάσκηνο
Μπακαλιάρος φρικασέ με άγρια χόρτα και αφρό από το ζωμό του

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα

Ζεστή σφαίρα από πρασόρυζο με τσιπς από δαμάσκηνο

Πρώτο πιάτο

Ριζότο με σταφίδες και κουκουνάρι, μους από αχνιστό μύδι και καραμελωμένος μάραθος

Κυρίως πιάτο

Μπακαλιάρος φρικασέ με άγρια χόρτα και αφρό από το ζωμό του.

Επιδόρπιο

Μπουγάτσα με κρέμα αρωματισμένη με κακουλέ και μαστίχα, υγρό τζελ κυδώνι, τραγανές νιφάδες άχνης

Τιμή: €35/άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Thria, Μαρίας Κάλλας 1, Ποσειδώνιο, 231 082 1120

ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

Ένα από τα καλύτερα και δημοφιλέστερα εστιατόρια ελληνικής κλασικής κουζίνας που σερβίρει στη Θεσσαλονίκη από το 2014. Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε μέσα στην κρίση και κατάφερε όχι μόνο να εδραιωθεί αλλά και να αποτελεί σήμερα κορυφαία επιλογή κλασικών ελληνικών γεύσεων παρουσιασμένων όμως με μια φρέσκια ματιά και άποψη. Ο δημιουργός τους και σεφ Δήμος Καλαϊτσίδης με εμπειρία χρόνων στις πιο γνωστές κουζίνες της Θεσσαλονίκης, σε ένα εξαιρετικό νεοκλασικό κτίριο που θυμίζει άλλες εποχές της πόλης. Κλασικό εστιατόριο που προσφέρει ελληνικές συνταγές που αγαπάμε με μοντέρνο τρόπο, προσιτό, επικεντρώνεται στην πρώτη ύλη, την ελληνικότητα, τους Έλληνες παραγωγούς και τα δώρα της ελληνικής φύσης και παραγωγής.

Γαλακτομπούρεκο με παραδοσιακή κρέμα σε τεμπούρα κανέλας πάνω σε τραγανό φύλλο κρούστας, σιρόπι αρωματισμένο με λικέρ μανταρίνι και παγωτό πορτοκάλι
Κρεατόπιτα βλάχικη με τραχανά, ανεβατό και πελτέ πιπεριάς Φλωρίνης

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα

Σούπα τουρλού ποντιακό

Πρώτο πιάτο

Κρεατόπιτα βλάχικη με τραχανά, ανεβατό και πελτέ πιπεριάς Φλωρίνης

Κυρίως πιάτο

Πανσέτα με δαμάσκηνα, γλάσο από πετιμέζι και πουρέ πράσινου μήλου

Επιδόρπιο

Γαλακτομπούρεκο με παραδοσιακή κρέμα σε τεμπούρα κανέλας πάνω σε τραγανό φύλλο κρούστας, σιρόπι αρωματισμένο με λικέρ μανταρίνι και παγωτό πορτοκάλι

Τιμή: €35/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Tα Τρία Γουρουνάκια, Καποδιστρίου 7, T. 2310 24 90 50

Χαρούπι

To εστιατόριο που ξόρκισε τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για έναν λάθος τρόπο προσέγγισης της κρητικής διατροφής η οποία κοπιαρίστηκε τα τελευταία χρόνια αγοραία σε κουζίνες που δεν τιμούν την κρητική κουζίνα. Το Χαρούπι, που πήρε το όνομα του από έναν ένδοξο και παρεξηγημένο καρπό-πρώτη ύλη της Κρήτης δικαιώνει το μύθο της Κρητικής κουζίνας και κυρίως την προχωρά παρακάτω. Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης μας σύστησε στο Χαρούπι τα μυστικά της Κρητικής κουζίνας που δεν γνωρίζουμε, τα υλικά και τις εναλλαγές που οι κρητικοί υπηρετούν αιώνες μέσα από καινούργια μονοπάτια που εντάσσουν στην παράδοση τις γνώσεις, τις δυνατότητες και τις τεχνικές του σήμερα. Έτσι γεννήθηκε και αγαπήθηκε αυτός ο υπέροχος μίνιμαλ χώρος, αιώνες μακριά από το φολκλόρ παρόμοιων προσπαθειών, με μερικά εύστοχα σημάδια να σηματοδοτούν την σχέση του με τη μεγαλόνησο.

Κρητικό καλτσουνάκι με αγριόχορτα, coulis τσουκνίδας και κρέμα πρόβειου γιαουρτιού- γαλομυζήθρας
Σούπα βελουτέ ξινού τραχανά, ζυγούρι βραστό, γωνιανό τυρί άλμης

ΜΕΝΟΥ

Καλωσόρισμα

Κρητικό καλτσουνάκι με αγριόχορτα, coulis τσουκνίδας και κρέμα πρόβειου γιαουρτιού- γαλομυζήθρας

Πρώτο πιάτο

Λαχανοντολμάς «φτωχός» λαδολέμονο

Δεύτερο πιάτο

Σούπα βελουτέ ξινού τραχανά, ζυγούρι βραστό, γωνιανό τυρί άλμης

Κυρίως πιάτο

Χοιρινό φιλέτο με «τριμμένο» ξυδάτο κρητικό λουκάνικο σε κρέμα φασουλονταβά πρασοσέλινο

Επιδόρπιο

Μπουγάτσα Χανίων – Θεσσαλονίκης

Τιμή: 26/ άτομο

Το δείπνο συνοδεύει το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ

*Χαρούπι, Δόξης 4, Τ. 2310 526262

Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας

1 – 15 Μαρτίου 2020
www.macedoniancuisine.gr