Αφγανιστάν: Αιματηρά επεισόδια στις διαδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας στην Καμπούλ

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα γίνει η "αποθήκη" της Ευρώπης για πρόσφυγες

Parallaxi
αφγανιστάν-αιματηρά-επεισόδια-στις-δ-803510
Parallaxi
Στιγμιότυπο βίντεο

Τα μάτια της υφηλίου είναι στραμμένα στο Αφγανιστάν, καθώς η κυριαρχία των Ταλιμπάν φαίνεται πως ξάφνιασε τις χώρες της Δύσης που περίμεναν η πρώην κυβέρνηση της χώρας να είναι σε θέση να έρθει σε διαπραγμάτευση με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η χωρίς εμπόδια κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και η διαδικασία αποχώρησης των αμερικανικών και άλλων δυτικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, χωρίς να επιτρέπεται σε Αφγανούς πολίτες να ταξιδέψουν έχει προκαλέσει χάος και απόγνωση με φωτογραφίες και βίντεο που αποτυπώνουν την απόγνωση να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Την ίδια στιγμή σήμερα, στην επέτειο της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν από τους Βρετανούς το 1919, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε μια σειρά περιοχές όπου μάλιστα υπήρξαν και νεκροί. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ στο πλήθος χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι όλα τα θύματα προήλθαν από τις σφαίρες ή λόγω ποδοπατήματος.

Σκηνές απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή, μετά τις φοβερές σκηνές με Αφγανούς να σκαρφαλώνουν στα αεροπλάνα που ετοιμάζονται να πετάξουν και να πέφτουν μετά νεκροί, σήμερα βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει ένα μικρό κορίτσι τη στιγμή που παραδίδεται σε Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πάνω από το τείχος που υπάρχει στο εσωτερικό του.

Ερωτηθείς για το βίντεο, ο υπουργός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας τόνισε ότι η Βρετανία δεν είναι σε θέση να απομακρύνει ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν και πρόσθεσε:

«Το παιδί μεταφέρθηκε επειδή έχει απομακρυνθεί και η οικογένειά του».

Ακόμα ένα βίντεο, που μετέδωσε και το Reuteurs κάνει τον γύρο του κόσμου.

Στα λίγα δευτερόλεπτα της διάρκειάς του, βλέπουμε τους παρευρισκόμενους να σηκώνουν ένα μικρό κοριτσάκι πάνω από τον ψηλό τοίχο και να το παραδίδουν στα χέρια ενός Αμερικανού στρατιώτη.

Η στιγμή αυτή, που αποτυπώθηκε από κάμερα κινητού και κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα προκαλώντας σοκ και συγκίνηση, καταφέρνει να συλλάβει την απελπισία που επικρατεί μεταξύ Αφγανών.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν το κοριτσάκι του βίντεο θα επανενωθεί στην άλλη πλευρά του τείχους με την οικογένειά του ή αν οι οικείοι του το παρέδωσαν στους στρατιώτες με την ελπίδα να το σώσουν από τους Ταλιμπάν, βρίσκοντάς της μια θέση σε κάποια πτήση προς το εξωτερικό.

Σε ξεχωριστό βίντεο, επίσης τραβηγμένο μέσα από το πλήθος των εκατοντάδων ανθρώπων που ελπίζουν να περάσουν εντός του αεροδρομίου, μια γυναίκα διακρίνεται να σκαρφαλώνει στον τοίχο.

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις επιβατικών και στρατιωτικών αεροπλάνων που φεύγουν για το εξωτερικό.

Το χάος γύρω από το αεροδρόμιο συνεχίζεται, με τους Ταλιμπάν που ελέγχουν όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό να μην αφήνουν ακόμα και πολίτες με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα να περάσουν.

Συνεχείς είναι οι αναφορές για προειδοποιητικά πυρά ενώ και ο αμερικανικός στρατός έριξε δακρυγόνα απωθώντας το συγκεντρωμένο πλήθος.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αναφορές ότι και Αμερικανοί στρατιώτες είχαν ανοίξει πυρ.

Νωρίτερα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuteurs ότι δεν ευθύνονται αυτοί για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και αντιθέτως εργάζονται για να εξασφαλίσουν ασφαλή έξοδο από τη χώρα τόσο σε ξένους πολίτες όσο και σε Αφγανούς.

Ακόμα σημείωσε ότι όλοι οι θάνατοι έλαβαν χώρα μέσα στο αεροδρόμιο.

https://youtu.be/xmDqpwRAD1w

Αιματηρές διαδηλώσεις την Ημέρα Ανεξαρτησίας

Διαδηλώσεις έγιναν σήμερα για τα 102 χρόνια ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν, με διαδηλωτές να κρατούν τη σημαία του κράτους (οι Ταλιμπάν έχουν άλλη σημαία).

Στο Ασανταμπάντ υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι από σφαίρες ή από ποδοπάτημα. Όπως αναφέρει το Al Jazzera οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ και υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Τζαλαλαμπάντ με τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής αντίστασης στους Ταλιμπάν.

Ευαισθησία και για το προσφυγικό κύμα;

Αν και οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο από τη δεκαετία του ’90, δίνοντας εγγυήσεις για δικαιώματα και γενική αμνηστεία και φροντίζοντας παράλληλα τη δημόσια εικόνα τους με δηλώσεις στον διεθνή Τύπο, το σίγουρο είναι πως θα είναι χιλιάδες οι Αφγανοί που θα προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Η διαλυμένη οικονομία του Αφγανιστάν, που παραμένει από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, παρά τις εγγυήσεις της Δύσης ότι η εισβολή πριν από είκοσι χρόνια θα έφερνε την ευημερία και τη δημοκρατία, σε συνδυασμό με τις διακηρύξεις για ισότητα και δημοκρατία που δεν ήρθαν ποτέ, είχε οδηγήσει την τελευταία εικοσαετία περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο Αφγανούς να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Σήμερα ένα νέο προσφυγικό κύμα είναι βέβαιο. Όσοι συνεργάστηκαν με τις κυβερνήσεις, οι ακτιβιστές δικαιωμάτων και όσοι υποφέρουν από τη φτώχεια θα ζητήσουν καταφύγιο σε κάποια άλλη χώρα.

Το θέμα είναι αν η Δύση θα παρέχει άσυλο μετά από ένα εικοσαετή πόλεμο, που δεν κατάφερε καμία από τις διακηρυγμένες επιδιώξεις του.

G7: Ζητείται από τους Ταλιμπάν η ασφάλεια ξένων και Αφγανών που θέλουν να φύγουν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δώσει μια απάντηση στην κρίση στο Αφγανιστάν που θα εμποδίσει την περαιτέρω κλιμάκωσή της, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

“Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί με μια κοινή αποστολή για να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης στο Αφγανιστάν”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν επίσης από τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την “ασφάλεια” των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

“Οι υπουργοί της G7 κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν ασφαλή διέλευση στους ξένους πολίτες και τους Αφγανούς που θέλουν να φύγουν”. Υπογράμμισαν επίσης “την ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.

“Οι Ταλιμπάν πρέπει να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν αποτελεί τρομοκρατική απειλή για την διεθνή ασφάλεια”, προειδοποίησαν, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση ο Ντόμινικ Ράαμπ, η χώρα του οποίου ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της Ομάδας των Επτά (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

Η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών προηγήθηκε της διαδικτυακής συνόδου κορυφής των ηγετών της G7 για την κατάσταση στο Αφγανιστάν που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

ΟΗΕ-Έκθεση: Οι Ταλιμπάν εντείνουν την αναζήτησή τους για Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ

Οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει την αναζήτησή τους για πρόσωπα που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει εμπιστευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, παρά την υπόσχεσή τους να μην επιδιώξουν να πάρουν εκδίκηση από τους αντιπάλους τους.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε μια ομάδα ειδικών αξιολόγησης των κινδύνων για τον ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει πως οι Ταλιμπάν διαθέτουν «καταλόγους προτεραιότητας» με πρόσωπα που θα ήθελαν να συλλάβουν.

Εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και των μονάδων πληροφοριών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν «στοχευμένες επισκέψεις πόρτα-πόρτα» στα σπίτια των προσώπων εκείνων που θέλουν να συλλάβουν, όπως και στις κατοικίες των μελών των οικογενειών τους, λέει η έκθεση.

Όπως περιγράφει, οι αντάρτες «φιλτράρουν» τα άτομα που θέλουν να πάνε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στις μεγαλύτερες πόλεις, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα και την Τζαλαλαμπάντ.

Με χθεσινή ημερομηνία, η έκθεση συντάχθηκε από το Νορβηγικό Κέντρο Παγκοσμίων Αναλύσεων, μια οργάνωση που παρέχει εκθέσεις πληροφοριών στις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Στοχοθετούν τις οικογένειες εκείνων που αρνούνται να παραδοθούν και καταδιώκουν και τιμωρούν τις οικογένειες «σύμφωνα με τη σαρία», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής της οργάνωσης Κρίστιαν Νέλεμαν.

«Αναμένουμε πως τα πρόσωπα που εργάστηκαν για τις αμερικανικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους, θα απειληθούν με βασανιστήρια και εκτελέσεις», συμπλήρωσε.

«Αυτό θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα δίκτυά τους, τις μεθόδους τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές απειλές στο μέλλον», επισήμανε, επίσης, ο Κρίστιαν Νέλεμαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ταλιμπάν «στρατολογούν ταχέως» νέους πληροφοριοδότες για να συνεργαστούν με το καθεστώς.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα γίνει η “αποθήκη” της Ευρώπης για πρόσφυγες

Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει η αποθήκη της Ευρώπης για τους πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους νέους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν αλλά και από αλλού, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. “Δεν μπορούν να το αποφύγουν αυτό”, πρόσθεσε.

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει ήδη λάβει μέτρα στα σύνορα της με το Ιράν – βασική οδό για τους Αφγανούς πρόσφυγες

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εμπλακεί σε συζητήσεις με την κυβέρνηση που θα σχηματίσουν οι Ταλιμπάν σε θέματα “της κοινής μας ατζέντας”.

AFP: Οι Ταλιμπάν έχουν “καταλόγους προτεραιότητας” με Αφγανούς που θέλουν να συλλάβουν

Οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει την αναζήτησή τους για πρόσωπα που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει εμπιστευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, παρά την υπόσχεσή τους να μην επιδιώξουν να πάρουν εκδίκηση από τους αντιπάλους τους.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε μια ομάδα ειδικών αξιολόγησης των κινδύνων για τον ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει πως οι Ταλιμπάν διαθέτουν “καταλόγους προτεραιότητας” με πρόσωπα που θα ήθελαν να συλλάβουν.

Εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και των μονάδων πληροφοριών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν “στοχευμένες επισκέψεις πόρτα-πόρτα” στα σπίτια των προσώπων εκείνων που θέλουν να συλλάβουν, όπως και στις κατοικίες των μελών των οικογενειών τους, λέει η έκθεση.

Όπως περιγράφει, οι αντάρτες “φιλτράρουν” τα άτομα που θέλουν να πάνε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου στις μεγαλύτερες πόλεις, μεταξύ άλλων στην πρωτεύουσα και την Τζαλαλαμπάντ.

Με χθεσινή ημερομηνία, η έκθεση συντάχθηκε από το Νορβηγικό Κέντρο Παγκοσμίων Αναλύσεων, μια οργάνωση που παρέχει εκθέσεις πληροφοριών στις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

“Στοχοθετούν τις οικογένειες εκείνων που αρνούνται να παραδοθούν και καταδιώκουν και τιμωρούν τις οικογένειες “σύμφωνα με τη σαρία”, δήλωσε στο AFP ο διευθυντής της οργάνωσης Κρίστιαν Νέλεμαν.

“Αναμένουμε πως τα πρόσωπα που εργάστηκαν για τις αμερικανικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους, θα απειληθούν με βασανιστήρια και εκτελέσεις”, συμπλήρωσε.

“Αυτό θα θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα δίκτυά τους, τις μεθόδους τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές απειλές στο μέλλον”, επισήμανε, επίσης, ο Κρίστιαν Νέλεμαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ταλιμπάν “στρατολογούν ταχέως” νέους πληροφοριοδότες για να συνεργαστούν με το καθεστώς.

Έκκληση από την UNESCO να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν

Η UNESCO, o διεθνής εξειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ για την εκπαίδευση την επιστήμη και τον πολιτισμό, υπενθυμίζοντας την καταστροφή των Βούδων στην κοιλάδα Μπαμιγιάν από τους Ταλιμπάν πριν από 20 χρόνια, απευθύνει έκκληση σήμερα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν και ζητεί να διασφαλισθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους καλλιτέχνες, λίγες μέρες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ.

Στο Αφγανιστάν βρίσκονται δύο μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ των οποίων η κοιλάδα Μπαμιγιάν, όπου οι Ταλιμπάν ανατίναξαν το 2001 δύο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα πριν εκδιωχθούν από την εξουσία.

“Εν μέσω των ταχέως εξελισσόμενων γεγονότων και 20 χρόνια μετά τη σκόπιμη καταστροφή των Βούδων στη Μπαμιγιάν, μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ απευθύνει έκκληση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η UNESCO.

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ποικιλομορφία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της αφγανικής ιστορίας και της ταυτότητας της χώρας, που είναι σημαντική για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

“Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Αφγανιστάν να προστατευτούν και να διατηρηθούν αυτά τα μνημεία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βρετανία: Ένας 5χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν σκοτώθηκε πέφτοντας από παράθυρο ξενοδοχείου

Ένα αγοράκι, που πρόσφατα πήγε στη Βρετανία από το Αφγανιστάν με την οικογένειά του, σκοτώθηκε έπειτα από πτώση από το παράθυρο ενός ξενοδοχείου στο Σέφιλντ, στη βόρεια Αγγλία, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία.

Η αστυνομία του Σάουθ Γιορκσάιρ ειδοποιήθηκε χθες για τη θανάσιμη πτώση του παιδιού, ηλικίας 5 ετών. Επιβεβαίωσε σήμερα πως ο μικρός προερχόταν από το Αφγανιστάν και επισήμανε πως αστυνομικοί προσφέρουν στήριξη στην οικογένειά του.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, το ξενοδοχείο φιλοξενεί Αφγανούς πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν προηγουμένως εργαστεί για τη Βρετανία στη χώρα καταγωγής τους. Το παιδί έπεσε από τον 9ο όροφο, σύμφωνα με το BBC.

Ένας πρόσφυγας, που διαμένει στο ξενοδοχείο, δήλωσε στον ενημερωτικό ιστότοπο YorkshireLive ότι το αγόρι είχε έρθει πριν από λίγο καιρό στο Σέφιλντ από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία προκαλώντας την απομάκρυνση διπλωματών, ξένων υπηκόων και Αφγανών, οι οποίοι φοβόντουσαν για την ασφάλειά τους.

“Ήρθαν εδώ για να σώσουν τη ζωή τους και συνέβη αυτό”, τόνισε. “Είναι τόσο θλιβερό”.

Ένας Αφγανός μεταφραστής, ηλικίας 35 ετών, που επίσης φιλοξενείται σε αυτό το ξενοδοχείο, είπε στην εφημερίδα The Sun ότι συνόδευσε τη μητέρα και το παιδί στο νοσοκομείο. Η μητέρα του 5χρονου “μου εξήγησε ότι το παιδί στεκόταν δίπλα στο παράθυρο και κοιτούσε κάτω”, προτού συμβεί το δυστύχημα.

Από την πλευρά του, ο Ίνβερ Σόλομον, ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Προσφύγων, ενός οργανισμού που παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες, έκανε λόγο για μια “φοβερή τραγωδία”, που έπληξε μια “οικογένεια, η οποία βίωσε τόσα τραυματικά γεγονότα και βάσανα ώσπου να φθάσει στη Βρετανία”.

“Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του περιστατικού, όμως είναι επιτακτικό οι οικογένειες που έρχονται από το Αφγανιστάν να λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται και να στεγάζονται σε κατάλληλο κατάλυμα”.

Αφγανιστάν: 12 νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μέσα σε λίγες ημέρες

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Η Κίνα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Suhail Shaheen δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν στο μέλλον, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Suhail Shaheen φέρεται να έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι CGTN.

Οι Ταλιμπάν “επιστρατεύουν” τους ιμάμηδες απέναντι στην “προπαγάνδα του εχθρού”

Οι Ταλιμπάν καλούν τους ιμάμηδες να αντικρούσουν τις αρνητικές αναφορές για το ισλαμιστικό κίνημα και να πείσουν τον κόσμο να μην εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσα από το κήρυγμά τους κατά την προσευχή της Παρασκευής.

Ενώ συνεχίζει να συρρέει πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να βρει τρόπο διαφυγής από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν σε μήνυμά τους ανέφεραν ότι ευελπιστούν πως όλοι οι ιμάμηδες στην Καμπούλ και στις επαρχίες θα προωθήσουν τα οφέλη του ισλαμικού συστήματος και θα ενθαρρύνουν την ενότητα στη χώρα.

Θα πρέπει “να παροτρύνουν τους συμπατριώτες μας να εργαστούν για την ανάπτυξη της χώρας και να μην προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα”, τόνισαν οι Ταλιμπάν, κάνοντας λόγο για “αρνητική προπαγάνδα του εχθρού” σε βάρος τους.

Το μήνυμα ήρθε την ώρα που διαδηλωτές με σημαίες κατέβηκαν στους δρόμους πολλών αφγανικών πόλεων, διαμαρτυρόμενοι κατά του νέου καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Reuters: Η επιστροφή των Ταλιμπάν “παγώνει” τα projects για τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν

Η Κίνα θα μπορούσε να “παρακάμψει” τις επιφυλακτικές δυτικές χώρες όσον αφορά την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν, υποστηρίζουν κρατικά κινεζικά ΜΜΕ και πηγές από τον κλάδο της βιομηχανίας, ωστόσο επισημαίνουν ότι η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών θα είναι χρονοβόρα, ενώ υπόψη πρέπει να ληφθούν και ζητήματα ασφαλείας.

Ο τεράστιος ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν -συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κοιτασμάτων λιθίου, βασική ύλη για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων- παρουσιάζεται ως ο δρόμος προς την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, ωστόσο η διαρκής πολιτική αστάθεια στο Αφγανιστάν έχει επανειλημμένα εμποδίσει την ανάπτυξη σχετικών έργων υποδομής και έχει ατονήσει το ενδιαφέρον των περισσότερων ξένων επενδυτών.

“Δεν θα ήθελα και δεν θα μπορούσα να επενδύσω στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν να κυβερνούν τη χώρα. Είναι άνομο”, δήλωσε ο Ben Cleary, διευθύνων σύμβουλος της Tribeca Investment Partners, η οποία διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο fund φυσικών πόρων και χρηματοδοτεί έργα εξόρυξης.

O ίδιος τόνισε ότι καμία εταιρεία εισηγμένη στην Αυστραλία, τον Καναδά ή τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία στο Αφγανιστάν, διαχωρίζοντας την Κίνα ως “τον μόνο πιθανό αγοραστή”.

Σύμφωνα με το Reuters, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτημα για τις προοπτικές επενδύσεων με τους Ταλιμπάν στην εξουσία, σχολίασε ότι η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα είναι θεμελιώδους σημασίας για να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Την Τρίτη, η κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times επισήμανε πως το Πεκίνο θα μπορούσε να συμβάλει στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και να συνεχίσει τα έργα που έχουν “παγώσει”.

Επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της Metallurgical Corp of China (MCC), ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία θα εξέταζε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του μεγαλύτερου έργου χαλκού στο Αφγανιστάν μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αναγνωριστεί διεθνώς το καθεστώτος των Ταλιμπάν, μεταξύ άλλων και από την κινεζική κυβέρνηση.

Η κοινοπραξία της MCC και της Jiangxi Copper έχει συνάψει 30ετή σύμβαση μίσθωσης για το ορυχείο Mes Aynak, από το 2008, αλλά η επένδυση δεν έχει αξιοποιηθεί.

Πηγή της MCC δήλωσε στο Reuters ότι θα χρειάζονταν πέντε με έξι χρόνια για την κατασκευή υποδομών εξόρυξης, αλλά το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει όσο παραμένουν οι ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ενδεικτικό είναι πως οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν σε σημείο ελέγχου στο συγκεκριμένο ορυχείο πέρυσι. “Είναι αδύνατο να προχωρήσει το έργο χωρίς ασφαλές περιβάλλον”, δήλωσε η ίδια πηγή.

Αποσύρεται η CNPC

Όπως μεταδίδει το Reuters, τουλάχιστον ένα κινεζικό έργο στο Αφγανιστάν δεν θα προχωρήσει. Η κρατική εταιρεία China National Petroleum Corp (CNPC) βρίσκεται στη διαδικασία αποχώρησης από το πετρελαϊκό της έργο στη βόρεια λεκάνη Amu Darya, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας στο Reuters αυτή την εβδομάδα.

“Δεν πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση. Η CNPC αντιμετωπίζει την επένδυση αυτή ως αποτυχία”, δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός άρχισε να παράγει πετρέλαιο εκεί το 2012 στο πλαίσιο μιας σύμβασης διάρκειας 25 ετών, αλλά σταμάτησε τις εργασίες το 2013, καθώς τα σχέδια για τη διύλιση του πετρελαίου στο Τουρκμενιστάν έπεσαν στο κενό.

Οι εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης μονάδας είχαν δεχθεί επιθέσεις από μαχητές Ταλιμπάν στο παρελθόν. Επίσημα η CNPC αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επιπλέον, από το Αφγανιστάν αποσύρεται μια ινδική κοινοπραξία με επικεφαλής την Υπηρεσία Χάλυβα της Ινδίας (SAIL).

Το 2011 η κοινοπραξία είχε πάρει τα δικαιώματα για την κατασκευή χαλυβουργείου και την ανάπτυξη ορυχείων σιδηρομεταλλεύματος στο Αφγανιστάν, μια επένδυση συνολικής αξίας 11 δισ. δολαρίων.

“Η είσοδος της SAIL στο Αφγανιστάν ήταν καθαρά μια πολιτική δέσμευση και τους υποσχέθηκαν ένα εργοστάσιο χάλυβα”, δήλωσε στο Reuters στέλεχος της SAIL με γνώση του θέματος.

Το έργο είχε σταματήσει λόγω της κακής ποιότητας του σιδηρομεταλλεύματος, αλλά και του κινδύνου για την ασφάλεια των εργαζομένων, δήλωσε η ίδια πηγή.

Πληροφορίες: ΑΠΕ / Reuters / AFP

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα