Διεθνή

Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν κατά πλήθους σε συγκέντρωση – 3 νεκροί

Πάνω από δέκα οι τραυματίες

Parallaxi
αφγανιστάν-επίθεση-ταλιμπάν-κατά-πλή-802723
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους δέκα τραυματίσθηκαν όταν Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους κατά την διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πρώην αξιωματικό της αφγανικής αστυνομίας.

Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ όταν κάτοικοι προσπάθησαν να υψώσουν την σημαία του Αφγανιστάν σε πλατεία της πόλης, που βρίσκεται γύρω στα 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ.

Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν ήταν διαθέσιμοι προκειμένου να σχολιάσουν το περιστατικό.

ΚΥΣΕΑ: Προτεραιότητα ο απεγκλωβισμός όσων συνεργάστηκαν με ελληνικές δυνάμεις

Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Ελβετία: Δεν θα δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων απευθείας από το Αφγανιστάν

Η Ελβετία δεν θα δέχεται μεγάλες ομάδες Αφγανών προσφύγων που φτάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, και θα εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου κατά περίπτωση.

Η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας θα εξεταστεί για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν «άμεση, ξεκάθαρη, σοβαρή και απ’ ευθείας κατά της ζωής τους απειλή», δήλωσε η κυβέρνηση καθώς εργάζεται για την απομάκρυνση ντόπιων εργαζομένων οι οποίοι βοήθησαν το ελβετικό αναπτυξιακό γραφείο στην Καμπούλ. Οι αιτούντες βίζα θα πρέπει επίσης να έχουν μια στενή και υφιστάμενη σχέση με την Ελβετία, προσθέτει.

«Στη βάση αυτών των κριτηρίων εισόδου, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει επιπλέον αιτήσεις για την είσοδο μεμονωμένων ατόμων από το Αφγανιστάν», ανέφερε. Αντίθετα, η Ελβετία δεν θα δεχθεί προς το παρόν μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων απευθείας από το Αφγανιστάν. «Το να ανήκει ένα άτομο σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει ενδεχομένως κίνδυνο δεν είναι αρκετό», σημείωσε η κυβέρνηση.

Πώς θα απομακρυνθούν οι Ελβετοί από το Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι εργάζεται για την απομάκρυνση 230 ντόπιων εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής και των οικογενειών τους από το Αφγανιστάν και τη μεταφορά τους στην Ελβετία.

Περίπου 40 ντόπιοι υπάλληλοι, που εργάστηκαν για την Ελβετική Αναπτυξιακή Υπηρεσία στην Καμπούλ, και οι οικογένειές τους θα επιτραπεί να έλθουν στην Ελβετία σε μια ανθρωπιστική επιχείρηση, ανέφερε η κυβέρνηση.

Το γραφείο, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν από το 2002, έχει κλείσει προσωρινά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι τρεις Ελβετοί μέλη του προσωπικού επέστρεψαν στην Ελβετία χθες, Τρίτη.

Η Ελβετία είναι επίσης σε επαφή με Ελβετούς πολίτες, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, και περίπου 30 απ’ αυτούς έχουν αναφέρει ότι θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

«Για το ντόπιο προσωπικό του Ελβετικού Γραφείου Συνεργασίας, ερευνάται η πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανέφερε σε μια δήλωση η κυβέρνηση. «Αυτό γιατί οι Αφγανοί υπάλληλοι δυτικών κρατών και οργανισμών διατρέχουν ενδεχομένως κίνδυνο λόγω της εργασίας τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν», προσθέτει. «Ως εργοδότης, η Ελβετία έχει την υποχρέωση να φροντίσει τους ντόπιους υπαλλήλους στο Αφγανιστάν και ως εκ τούτου έχει αποφασίσει να δεχθεί επηρεαζόμενα άτομα και τα πιο στενά μέλη των οικογενειών τους».

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα