Αφγανιστάν: Γυναίκες εκλιπαρούν να μην αναλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία

ΕΕ: Οι ΗΠΑ έκαναν το λάθος, δεν θα πληρώσουμε εμείς το προσφυγικό

Parallaxi
αφγανιστάν-γυναίκες-εκλιπαρούν-να-μη-802384
Parallaxi
Στιγμιότυπο βίντεο

Η κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν έχει προκαλέσει σοκ στις γυναίκες.

ικόνα για το μέλλον που επιφυλάσσεται άλλωστε για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν διαφάνηκε και από την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Ταλιμπάν και στην οποία οι εκπρόσωποι της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης που υποστήριξαν ότι δεσμεύονται για τα δικαιώματα των γυναικών, πάντα όμως με την τήρηση της Σαρίας.

«Θα θέλαμε να τη διαβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διάκριση εις βάρος των γυναικών, αλλά φυσικά εντός των πλαισίων που έχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του ΝΑΤΟ, με λυγμούς, μια Αφγανή δημοσιογράφος κάνει έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα να μην ανοίξουν ξανά οι πύλες του σκοταδισμού των Ταλιμπάν με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να παρακολουθεί σιωπηλός. «Γυρίζουμε 20 χρόνια πριν, σε εκείνη την εποχή. Σας παρακαλώ, μην αναγνωρίσετε τους Ταλιμπάν, μην μας οδηγήσετε ξανά στην ίδια κατάσταση», λέει δραματικά.

Στην Καμπούλ, η ανταποκρίτρια του δικτύου CNN Κλαρίσα Ουόρντ ρωτά έναν διοικητή των Ταλιμπάν, τι σημαίνει ο επιστροφή των Ισλαμιστών, για τα δικαιώματα των γυναικών. Η απάντηση που δίνει εκείνος, είναι χαρακτηριστική.

«Πιστεύετε στη δημοκρατική ψήφο; Ο κόσμος θα μπορεί να ψηφίσει γυναίκες πολιτικούς;», ρωτά η δημοσιογράφος με το μέλος των Ταλιμπάν να ζητά επιτακτικά από το συνεργείο να σταματήσει να καταγράφει και να δηλώνει κυνικά: «Με έκανε να γελάσω».

Την ίδια ώρα, στο διαδίκτυο ανεβαίνουν βίντεο από διαδήλωση γυναικών έξω από το προεδρικό μέγαρο, μπροστά από ισλαμιστές μαχητές. Αψηφούν τι προειδοποιήσεις τους και ζητούν να μην χαθούν όσα με κόπο κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπά τους;» ρωτά τον Ασάντ Μασουντ Χιστανι, με τον διοικητή των Ταλιμπάν να απαντά αποστομωτικά, «Επειδή το λέει το Ισλάμ». Ήδη από τον Ιούλιο, στις περιοχές που έχουν καταλάβει, οι Ταλιμπάν επιβάλλουν τους απάνθρωπους κανόνες τους. «Η ελπίδα πλέον έχει χαθεί», όπως λέει με λυγμούς μια 22χρονη Αφγανή. «Δεν μας υπολογίζουν, επειδή γεννηθήκαμε στο Αφγανιστάν. Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς. Θα χαθούμε στο πέρασμα της ιστορίας», λέει.

ΕΕ: Οι ΗΠΑ έκαναν το λάθος, δεν θα πληρώσουμε εμείς το προσφυγικό

Προφανώς, ουδείς θα εκπλαγεί με την είδηση ότι η Ευρώπη ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο, μετά τον θρίαμβο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, να προκληθεί ένα νέο κύμα προσφύγων από τη χώρα που θα ζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στο έδαφός της.

«Στο Αφγανιστάν ξεκίνησε η μαζική φυγή. Μετά τις εκκενώσεις, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να συζητήσει για την υποδοχή προσφύγων», σημειώνει χαρακτηριστικά η γερμανική Handelsblatt.

Είναι βέβαιο, άλλωστε, ότι αυτό που απασχολεί περισσότερο τις κυβερνήσεις δεν είναι οι συγκλονιστικές εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανθρώπους να κρέμονται σαν τσαμπιά από τα αεροπλάνα και να πέφτουν στο κενό μετά την απογείωσή τους. Είναι, κυρίως, η προοπτική τέτοιου είδους εικόνες να επαναληφθούν στα σύνορα της ΕΕ και ο φόβος ότι αυτό ενδέχεται να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος.

«Η ΕΕ δεν μοιάζει πρόθυμη να σηκώσει το βάρος μιας προσφυγικής κρίσης η οποία προκλήθηκε από την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν», υπογραμμίζει η ισπανική el Pais. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα 25 από τα 27 κράτη-μέλη (πλην Ουγγαρίας και Βουλγαρίας) έχουν υπογράψει κοινή διακήρυξη με άλλες χώρες, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ, ζητώντας «να επιτραπεί στους Αφγανούς και ξένους που επιθυμούν να αποχωρήσουν (από το Αφγανιστάν) να το κάνουν»…

Μοντέλο Τουρκίας με Ιράν-Πακιστάν

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της, η γραμμή η οποία θα υιοθετηθεί θα είναι αυτή που έχει δοκιμαστεί στην περίπτωση της Τουρκίας: Η παροχή οικονομικής βοήθειας και κινήτρων προς τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν – Πακιστάν, Ιράν κ.λπ – προκειμένου να υποδεχθούν όσους και όσες επιλέξουν τη φυγή και δεν πειστούν από τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNHCR), το Ιράν φιλοξενεί στο έδαφός του περίπου 3,5 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες, ενώ 1,5 εκατομμύρια επιπλέον βρίσκονται στο Πακιστάν. Αντιθέτως, στο έδαφος της Γερμανίας υπολογίζεται πως υπάρχουν κάπου 270.000 Αφγανοί.

Ταυτόχρονα και για τον ίδιο λόγο, δεν αποκλείεται οι Βρυξέλλες να επιδιώξουν να έρθουν σε απευθείας επαφή και με το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν – παρά τη φραστική καταδίκη του – επιδιώκοντας τη συνεργασία του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Παζάρι» και με τους Ταλιμπάν

Πρακτικά, όσο και αν δεν ομολογείται δημοσίως, η ΕΕ θα προτιμούσε η κατάσταση εκεί να ομαλοποιηθεί το ταχύτερο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αναγνώρισής του, έτσι ώστε το Αφγανιστάν να χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα.

Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους «27» να πετύχουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Αφενός, να απορρίπτουν τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου των Αφγανών που θα καταφέρουν τελικώς να φτάσουν στην Ευρώπη, πέρα από λίγες και συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αφετέρου, να ανοίξει ο δρόμος για την επανάληψη και επιτάχυνση των απελάσεων όσων ήδη έχουν πάρει αρνητική απάντηση, καθώς αρκετές χώρες τις έχουν προσωρινά αναστείλει (Γερμανία, Ολλανδία και Δανία – όχι όμως Αυστρία και Ελλάδα).

Ειδικά η Γερμανία, ευρισκόμενη σε προεκλογική περίοδο, δεν έχει πρόθεση να ρισκάρει και να ξαναζήσει την κρίση του 2015. Αν και η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για την ανάγκη η χώρα να υποδεχθεί περίπου 10.000 Αφγανούς, το κλίμα που κυριαρχεί στο Βερολίνο είναι διαφορετικό. Εξάλλου, ο ίδιος ο υποψήφιος του κόμματός της, Άρμιν Λάσετ, ξεκαθαρίζει (υπό την πίεση και της ακροδεξιάς AfD) ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται ζήτημα ανοίγματος των συνόρων.

ΕΕ και Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως ουδείς θα παραξενευτεί εάν πληροφορηθεί πως οι εταίροι της ΕΕ δεν διαθέτουν ουσιαστικά κοινή γραμμή αναφορικά με το πώς να αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα το ζήτημα. Είναι γνωστό, εξάλλου, πως πρόκειται για κάτι που τους έχουν φέρει πολλάκις στα… χαρακώματα στο πρόσφατο παρελθόν.

Η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών δεν αναμένεται να δώσει οριστικές απαντήσεις. Ούτε να οδηγήσει σε ομοφωνία ή σε κάποια ουσιαστική κίνηση καλής θέλησης – κι αυτό, τη στιγμή που Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία δήλωσαν πρόθυμες να φιλοξενήσουν Αφγανούς, ενώ μέχρι και η… Ουγκάντα δεσμεύτηκε να δεχθεί 2.000.

Σίγουρα δε, είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως και την Αθήνα, η οποία εμμένει στη σκληρή γραμμή παρά τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν – με χαρακτηριστική την υποστήριξη της συνέχισης της διαδικασίας απελάσεων, ακόμη και τώρα, παρά τη σχετική έκκληση που έχει απευθύνει και ο ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο Νίκος Δένδιας κατά την παρέμβασή του στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού.

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο επιταχύνει τις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν σήμερα τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιταχύνουν το ρυθμό των αναχωρήσεων, μετά τη δημιουργία γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών που εγγυώνται την ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ και των Ταλιμπάν που ελέγχουν την αφγανική πρωτεύουσα.

Χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν τη νύχτα και σχεδόν 800 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από το βράδυ της Δευτέρας, ανάμεσά τους 165 Αμερικανοί, ανακοίνωσε στον Τύπο ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ, εκπρόσωπος του αμερικανικού γενικού επιτελείου.

Οι στρατιωτικές ενισχύσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, θα επιτρέψουν “να επιταχυνθεί” η απομάκρυνση των ανθρώπων και η μεταφορά τους με μια πτήση ανά ώρα “κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών”, διευκρίνισε.

“Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, υπολογίζουμε 5.000 με 9.000 αναχωρήσεις ημερησίως”, πρόσθεσε ο στρατηγός Τέιλορ.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις δεν παρεμποδίστηκαν από τους Ταλιμπάν. “Δεν είχαμε καμιά εχθρική αλληλεπίδραση, καμιά επίθεση ή απειλή από τους Ταλιμπάν”, δήλωσε.

Οι Αφγανοί στρατιώτες που δεν παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν κατάφεραν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και μετείχαν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων και Αφγανών. “Έχουμε 500 με 600 άνδρες των αφγανικών δυνάμεων που μας βοηθούν να εγγυούμαστε την ασφάλεια”, δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δημιουργήθηκε απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των Ταλιμπάν μετά τη συνάντηση την Κυριακή στη Ντόχα μεταξύ του στρατηγού Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, και της ηγεσίας των Ταλιμπάν.

“Οι διοικητές μας στο αεροδρόμιο είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές Ταλιμπάν επί του πεδίου στο εξωτερικό του αεροδρομίου, δήλωσε αρνούμενος να δώσει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Η στήριξη των Αμερικανών στην απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν καταρρέει

Μπροστά στις εικόνες απόγνωσης που έρχονται από την Καμπούλ μετά τη νίκη των Ταλιμπάν, η στήριξη των Αμερικανών στην απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν κατέρρευσε και οι μισοί από τους ερωτηθέντες αποδοκιμάζουν τον τρόπο διεξαγωγής της αποχώρησης από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Μονάχα το 49% των 1.999 ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν από το Politico και τη Morning Consult, το διάστημα 13 έως 16 Αυγούστου, στήριζε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκαταλείψει τη χώρα έναντι 69% τον Απρίλιο, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η έρευνα διεξήχθη, καθώς οι Ταλιμπάν πραγματοποιούσαν την επίθεσή τους, κατόπιν καταλάμβαναν την αφγανική πρωτεύουσα, ενώ η διοίκηση Μπάιντεν ανακοίνωνε την αποστολή 6.000 στρατιωτικών για να ασφαλίσουν το αεροδρόμιο, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης των περίπου 30.000 Αμερικανών και Αφγανών αμάχων, που φοβόντουσαν για τη ζωή τους.

Ο Τζο Μπάιντεν υπολόγιζε στη στήριξη από την κοινή γνώμη μιας απόσυρσης, που θα έβαζε τέλος στον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο των ΗΠΑ, που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Όμως, το 51% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε το θέμα της αποχώρησης.

Και το 45% εκτιμά πως οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, εάν αυτή η αποχώρηση επέτρεπε στους Ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας, όπως ακριβώς συνέβη.

Ένα ανάλογο ποσοστό (48%) αντιτίθεται στην αμερικανική αποχώρηση, εάν αυτή θα «άνοιγε τον δρόμο στην Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».

Μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, το 53% εγκρίνει τη διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν από τον Τζο Μπάιντεν, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με εκείνο της δημοτικότητάς του στους κόλπους του κόμματος «η οποία κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 70-89%», σημειώνουν τα Politico και Morning Consult.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ ψηφοφόρων όλου του πολιτικού φάσματος και περιθώριο λάθους +/- 2%.

Αφγανιστάν: Ο πρώτος αντιπρόεδρος Σάλεχ λέει ότι είναι ο «υπηρεσιακός» πρόεδρος

Ο Καναδάς δεν θα αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση

Ο Καναδάς δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν μετά την ανακατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

«Ο Καναδάς δεν σχεδιάζει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας στους δημοσιογράφους.

«Ανέλαβαν και αντικατέστησαν μια δεόντως εκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση με τη βία», τόνισε.

Μπορέλ: Προτεραιότητα η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας

«Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια». Αυτό δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Αυτό είναι το συμπέρασμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης», πρόσθεσε ο Μπορέλ. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε» τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε, ενώ ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Ειδικότερα, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την ΕΕ φτάνουν περίπου τα 400 άτομα συν τις οικογένειές τους. Σημείωσε, επίσης, ότι για να οργανωθεί η «ασφαλής» και «με τάξη» αναχώρησή τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη. «Πρέπει να καλέσουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατέληξε λέγοντας ότι πολλά είναι τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν», είπε, τονίζοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.

Μάας: Θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους

«Θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους», είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι παρεμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στους Αφγανούς υπηκόους που είναι υποψήφιοι για αποχώρηση από τη χώρα.

«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι η συγκεκριμένη μεταβατική φάση να είναι ειρηνική και τούτο θα εξαρτηθεί από αυτό που η μεταβατική κυβέρνηση θα κάνει πραγματικά από τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα και εάν εμείς μπορούμε να πιστέψουμε τις δηλώσεις της», επισήμανε ο Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα δούμε τι θα πρέπει να πιστέψουμε τις επόμενες ημέρες. Συζητήσαμε το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν από τις πράξεις τους», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τους Ταλιμπάν ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για τους Αφγανούς που πιθανόν πληρούν τις προϋποθέσεις για να φύγουν από τη χώρα.

«Οι Ταλιμπάν εγκατέστησαν σημεία ελέγχου παντού στην πόλη και ελέγχουν όλη την περιοχή και τα περίχωρα του αεροδρομίου», τόνισε.

Οι μόνοι στους οποίους επιτρέπεται να εισέλθουν στο αεροδρόμιο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ξένοι, όμως κανένας ντόπιος εργαζόμενος ή Αφγανός πολίτης» δεν έχει πρόσβαση εκεί.

Βίντεο-Σοκ: Άντρας εγκλωβίζεται στους τροχούς αεροπλάνου στη Καμπούλ και βρίσκει τραγικό θάνατο

Μηταράκης: Χρειάζεται ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης στο Αφγανιστάν

“Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε το δράμα του 2015 και τις επιπτώσεις του”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ανάρτησή στο τουίτερ, απαντώντας σε τουίτ του Γιάνη Βαρουφάκη, γραμματέα του ΜέΡΑ 24. Προσθέτει, ότι “υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρήσεις για το τι έγινε ή τι έπρεπε να γίνει στο Αφγανιστάν. Σίγουρα χρειάζεται ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης”.

Δημοσιογράφος ξεσπά σε κλάματα απευθυνόμενη στον ΓΓ του ΝΑΤΟ

Με τον φόβο για το αύριο ζουν εκατοντάδες γυναίκες στο Αφγανιστάν μετά την ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Η σοβαρή καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, με τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση και την εργασία, αποτελεί μια πιθανή πραγματικότητα με την αναρρίχηση των Ταλιμπάν στην εξουσία, ενώ προκαλεί, όπως ήταν αναμενόμενο, έκρηξη αντιδράσεων ανά τον κόσμο.

Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας είναι το μήνυμα δημοσιογράφου που ξέσπασε στον αέρα. Η ανταποκρίτρια Λαιλούμα Σαντίντ του μέσου Brussels Morning Newspaper, στο Αφγανιστάν, ξέσπασε σε κλάματα σε ερώτηση που απηύθυνε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ως γυναίκα, θα σας παρακαλούσα να μην αναγνωρίσετε το καθεστώς των Ταλιμπάν εάν δεν υπάρξει καμία αναφορά για όρους, όπως ακριβώς συνέβη με τη συμφωνία ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση Τραμπ», είπε η ανταποκρίτρια απευθυνόμενη στον Στόλτενμπεργκ.

Αφγανιστάν: Ανταποκρίτρια του CNN φόρεσε μπούργκα μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν

Τι οδήγησε στην ξαφνική κατάρρευση του στρατού;

Πριν από μόλις έξι εβδομάδες, ο Τζο Μπάιντεν εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι οι 300.000 άνδρες των Αφγανικών Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας διέθετε την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και την ικανότητα να αντισταθεί στην κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν μετά την υποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Το ενδεχόμενο να καταλάβουν τα πάντα οι Ταλιμπάν και να κυριεύσουν στη χώρα είναι εξαιρετικά απίθανο» δήλωνε ο αμερικανός πρόεδρος στις αρχές Ιουλίου, υπενθυμίζουν οι Financial Times. «Προσφέραμε στους αφγανούς εταίρους μας όλα τα εργαλεία –τονίζω, όλα τα εργαλεία, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό οποιουδήποτε άλλου σύγχρονου στρατού» διαβεβαίωνε,

Κι όμως, παρά τα σύγχρονα όπλα και την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, οι Ταλιμπάν κατάφεραν σε διάστημα λίγων ημερών να καταλάβουν τα δύο τρίτα του Αφγανιστάν και τελικά την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Τα αφγανικά στρατεύματα απλά διαλύθηκαν, αποχώρησαν ή υποχώρησαν στις βάσεις τους, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, λένε οι FT, σύγχρονα όπλα αφέθηκαν στο πεδίο για να πέσουν τελικά στα χέρια μαχητών που κινούνται με μοτοσικλέτες και κραδαίνουν καλάσνικοφ.

Πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Δύσης και ανεξάρτητοι ακαδημαϊκοί εκτιμούν πως η κατάρρευση του αφγανικού στρατού αντανακλά την ευρεία απογοήτευση με την κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γάνι, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση εντός των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και το χαμηλό ηθικό των στρατιωτών, οι οποίοι δεν είχαν πειστεί ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν έναντι των Ταλιμπάν χωρίς στήριξη από τις ΗΠΑ.

«Το πρόβλημα με τον στρατό δεν ήταν η έλλειψη εκπαίδευσης ή όπλων. Το σημαντικότερο στον πόλεμο είναι η πολιτική» είπε ο Μάικ Μάρτιν, Βρετανός πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος και και συγγραφέας του βιβλίου An Intimate War για τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν.

Ο Μάρτιν εκτιμά πως ο Γάνι, τεχνοκράτης της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγραψε βιβλίο για τη μεταρρύθμιση αποτυχημένων κρατών προτού εκλεγεί στη θέση του προέδρου το 2014, δεν είχε τις πολιτικές δεξιότητες για να διατηρήσει πιστές τις πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες στην ιδέα ενός εθνικού αγώνα. Όταν τελικά ήρθαν αντιμέτωποι με την επικείμενη απόσυρση των ΗΠΑ, οι παραδοσιακοί εθνοτικοί, φυλετικοί ή ακόμα και οικογενειακοί δεσμοί επισκίασαν την όποια πίστη μπορεί να αισθάνονταν πολλοί αφγανοί έναντι του νεότοκου αφγανικού στρατού, επιτρέποντας στους περιφερειακούς διοικητές των Ταλιμπάν να διαπραγματευτούν την ουσιαστικά ειρηνική παράδοση πολλών στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν, «το πολιτικό σύστημα των Ταλιμπάν μπόρεσε να ξεφλουδίσει κομμάτια της κυβέρνησης επειδή η κυβέρνηση δεν φρόντισε αρκετά τους ψηφοφόρους της –τις φυλές, τις φατρίες, τους ένοπλους μαχητές και τις εθνότητες. Αυτό είναι το θεμελιώδες ζήτημα. Οι στρατιωτικοί διοικητές απλώς παραδόθηκαν με αντάλλαγμα την αμνηστία που τους χορήγησαν οι Ταλιμπάν».

Η συμφωνία που έκλεισε με τους Ταλιμπάν ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2020, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα του Μπάιντεν να την τηρήσει χωρίς ένα καλά σχεδιασμένο σχέδιο στρατιωτικής μετάβασης, ενθάρρυναν τους Ταλιμπάν και έπληξαν το ηθικό των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων την ώρα που στη χώρα είχε μόλις αρχίσει η περίοδος των μαχών. Η περίοδος αυτή γενικά διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς στη συνέχεια ο χειμώνας καλύπτει με χιόνι το μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο Άλι Γιαβ΄σαρ Άντιλι, διευθυντής του Afghanistan Analysts Network, υποστηρίζει πως οι αφγανοί στρατιώτες ταράχθηκαν από τον απότομο τρόπο με τον οποίον αποσύρθηκε η αμερικανική υλικοτεχνική και αεροπορική στήριξη. Πολλοί Αφγανοί- συμπεριλαμβανομένου του Γάνι- ποτέ δεν το περίμεναν.

Η Ελίζαμπεθ Θρέλκελντ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεν, εκτίμησε από την πλευρά της πως το ηθικό του αφγανικού στρατού ήταν πεσμένο και η ήττα έμοιαζε αναπόφευκτη. «Αν βρίσκεσαι σε κάποια από τις επαρχιακές πόλεις που παραμένουν όρθιες, οφείλεις να αναρωτηθείς ‘γιατί πολεμάω και ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας;» είπε.

Πρώην ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε στην εφημερίδα πως οι Αφγανική Πολεμική Αεροπορία επλήγη σκληρά από την αποχώρηση 15.000 και πλέον εργολάβων που κάποτε βοηθούσαν ώστε να πετούν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που παρείχαν οι ΗΠΑ.

«Η λειτουργική ετοιμότητα της αεροπορίας υποβαθμίζεται και μοιράζεται σε όλη τη χώρα προσπαθώντας να ανταποκριθεί σε διάφορες απελπιστικές καταστάσεις» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Όταν οι στρατιώτες αντιληφθούν πως δεν θα έρθει κανένας να τους σώσει, θα λιποτακτήσουν, θα φύγουν ή θα παραδοθούν» είπε.

Δεν παραδόθηκαν όμως αμαχητί όλες οι αφγανικές δυνάμεις. Οι καταδρομείς των ειδικών δυνάμεων πολέμησαν σκληρά και κράτησαν τη γραμμή έναντι των Ταλιμπάν σε πόλεις όπως η Λάσκαρ Γκα, μέχρι που τελικά τους απέσυραν. Ήταν όμως πολύ λίγοι για να αποτρέψουν την επέλαση.

Οι ένοπλες δυνάμεις μαστίζονταν εξάλλου από διαφθορά, όπως για παράδειγμα στο θέμα των «στρατιωτών-φαντασμάτων» που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά –επιτρέποντας σε άλλους να συλλέξουν τους μισθούς τους. Αν και επισήμως υπάρχουν 300.000 Αφγανοί στρατιώτες, η Θρέλκελντ τόνισε πως «στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότεροι».

Στην κατάρρευση συνέτεινε όμως και η άρνηση της κυβέρνησης Γάνι να πιστέψει πως ο Μπάιντεν πράγματι θα προχωρούσε στην απόσυρση των τελευταίων αμερικανών δυνάμεων –άρνηση που την εμπόδισε να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Όπως εκτίμησε ο πακιστανός αναλυτής Αχμέντ Ρασίντ, συγγραφέας βιβλίων για την Κεντρική και Νότια Ασία, «πάντα υπήρχε η ελπίδα πως όσο χειροτέρευε η κατάσταση τόσο πιο προφανές θα γινόταν πως οι Αμερικανοί θα έπρεπε να παραμείνουν».

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανησυχεί για την κλιμάκωση της βίας

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέφρασε σήμερα τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επικαλούμενος εγκλήματα και εκτελέσεις για αντεκδίκηση που μπορεί να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πρόσφατες αναφορές που κάνουν λόγο για κλιμάκωση της βίας στη χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωση ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν, επικαλούμενος εγκλήματα «που θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

https://www.youtube.com/watch?v=L7e6tejlTNw

Γερμανία: Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν την αποχώρηση των Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στους υποψήφιους για αποχώρηση Αφγανούς, ανέφερε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

«Γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν εγκατασταθεί σημεία ελέγχου από τους Ταλιμπάν προκειμένου να ελέγχουν την πρόσβαση», λέει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια έκθεση, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αποκλείοντας το αεροδρόμιο, οι Ταλιμπάν επιτρέπουν στις διεθνείς δυνάμεις να επαναφέρουν μια ομαλή εναέρια κυκλοφορία προκειμένου να απομακρύνουν τους υπηκόους τους. Την ίδια ώρα, εντούτοις, το κλείσιμο του αεροδρομίου καθιστά δύσκολη την απομάκρυνση των Αφγανών υπηκόων», διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

«Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ ιδιαιτέρως, όμως επίσης και με άλλους εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι οι τοπικές δυνάμεις θα μπορούν επίσης να έρθουν στο αεροδρόμιο», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χάικο Μάας.

«Για εκείνες, η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη, διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τους επιτραπεί να περάσουν από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ορισμένοι καταφέρνουν να φθάσουν στο αεροδρόμιο, όμως εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το δρομολόγιο των τοπικών δυνάμεων μεταξύ της πόλης και του αεροδρομίου θα είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο», τόνισε ο Μάας.

Το Βερολίνο υπολογίζει σε περίπου 2.500 τους ντόπιους υπαλλήλους, με τις οικογένειές τους, που εργάστηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα ή την πρεσβεία και πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται, σύμφωνα με το Βερολίνο, περίπου 2.000 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, που είναι υποψήφια για αποχώρηση. Με τις οικογένειές τους, ο αριθμός φθάνει τους 10.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εκκένωσης παραμένουν χαοτικές έως τώρα. Ένα γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε από την Καμπούλ με μονάχα 7 Αφγανούς υπηκόους.

Ένα δεύτερο γερμανικό αεροσκάφος μπόρεσε να απογειωθεί σήμερα από την Καμπούλ αυτή τη φορά με 125 ανθρώπους, μεταξύ αυτών ήταν Αφγανοί, σύμφωνα με τον Μάας.

Πηγές: ΑΠΕ / ethnos.gr / in.gr / ot.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα