Ελλάδα

Αυτοψία Υπεραταμείου – ΤΑΙΠΕΔ στη μαρίνα της Αρετσούς για την «αξιοποίηση»

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, σημείωσε πως υπάρχει βούληση για την αξιοποίηση

Parallaxi
αυτοψία-υπεραταμείου-ταιπεδ-στη-μαρ-814896
Parallaxi

Αυτοψία στη μαρίνα της Νέας Κρήνης, πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα εκπρόσωποι από το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ παρουσία του δημάρχου Καλαμαριάς, Γ. Δαρδαμανέλη αλλά και του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Στ. Καλαφάτη. Αντικείμενο της αυτοψίας ήταν η εξεύρεση λύσης για την αξιοποίηση, μέσω ιδιωτικοποίησης, της μαρίνας.  

Και οι τρεις πλευρές, τοπική αυτοδιοίκηση, ΥπεραταμείοΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση, έδειξαν να συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση αξιοποίησης, χωρίς όμως να αποκλειστούν από το διάλογο οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί της τοπικής κοινωνίας για τους περιβαλλοντικούς όρους, την προσβασιμότητα των πολιτών και το ποσοστό δόμησης.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, σημείωσε πως υπάρχει βούληση για την αξιοποίηση αλλά με τους όρους που έχουν τεθεί για την χρήση της γης και το ποσοστό της δόμησης. Όπως τόνισε, το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει απόφαση για την αξιοποίηση, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις και αντιδράσεις για τον τρόπο αξιοποίησης της μαρίνας. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην τοπική κοινωνία για να ανοίξει η συζήτηση για τις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις, σχετικά με τις χρήσεις γης και το ποσοστό δόμησης, ώστε η αξιοποίηση να προχωρήσει.

Να σημειώσουμε ότι η μαρίνα της Καλαμαριάς (Αρετσούς), βρίσκεται στο νότιο μέτωπο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Καλαμαριάς, στην περιοχή «Μικρό Έμβολο» και σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30m μήκος και η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 77.825m2. Μιλάμε δηλαδή για ένα από τα λεγόμενα «φιλέτα» της παραλιακής ζώνης του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Θετικός και με διάθεση κατανόησης, εμφανίσθηκε ο διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, που δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης που θα ενσωματώνει αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Το στίγμα των διαθέσεων της κυβέρνησης εξέφρασε ο Σ. Καλαφάτης, που τόνισε πως «η βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για να υπάρξει μια επένδυση φιλοπεριβαλλοντική με επενδυτικό ενδιαφέρον που θα αναδείξει την Καλαμαριά πέρα από τα δημοτικά της όρια, είναι δεδομένη». «Αναζητούμε την καλύτερη λύση σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και την τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσει αυτή η επένδυση ένα νέο τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να τα συνδυάσουμε όλα: Να υπάρξουν οι όροι εκείνοι που θα ικανοποιήσουν την τοπική κοινωνία, αλλά, παράλληλα να διατηρήσουμε ζωντανό το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον» είπε.

Ανάλογες διαθέσεις εξέφρασαν και οι άλλοι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά σίγουρα αυτό δεν αρκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Parallaxi”, ο δήμος Καλαμαριάς δεν έχει εκπονήσει ένα συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο για τη αξιοποίηση της μαρίνας αλλά και συνολικά του παραλιακού μετώπου. Όπως τόνισε τοπικός παράγοντας, «δυστυχώς ο δήμος υστερεί και τελικά αυτό που θα περάσει είναι το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σαφώς θέλει να αξιοποιήσει το παραλιακό μέτωπο στα δικά του πλαίσια κι απαιτήσεις. Κι αυτό δεν αφορά μόνο της μαρίνα αλλά όλο το παραλιακό μέτωπο μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής».

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα