Top

Ανησυχία για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη βόρεια Ελλάδα

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα.

Parallaxi
ανησυχία-για-την-χαμηλή-εμβολιαστική-785885
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα

Εκτός από το χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό που εμφανίζει συνολικά η βόρεια Ελλάδα και φαίνεται να παίζει ρόλο στην έξαρση των κρουσμάτων, είναι και η γειτνίαση με τα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση πληθυσμών, η επάνοδος των φοιτητών, το άνοιγμα των σχολείων αλλά και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με μέλη της επιτροπής, δεν είναι η Θεσσαλονίκη αυτή καθ’ αυτή που έχει πρόβλημα, αλλά οι γύρω περιοχές, που εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

«Βασικό πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει η Θεσσαλονίκη μονάδες. Έφτασε στο 95% πληρότητα. Υπάρχει ανησυχία, δεν το κρύβουμε», σημείωσε καλά ενημερωμένη πηγή.

Επίσημα στο «κόκκινο» Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα

Στο επίπεδο 4, «κόκκινο» πρόκειται να ενταχθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Χαλκιδικής και Λάρισας, όπως αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας για τη νόσο Covid-19, που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα.

Παράλληλα, στο «κόκκινο» παραμένουν οι ΠΕ Καστοριάς, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας, ενώ στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί» «πέφτει» η ΠΕ Αργολίδας.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη σε όσες περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 4, ισχύουν τα εξής ειδικά τοπικού χαρακτήρα μέτρα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 έως 06:00, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας

-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας

Η έναρξη των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες μετά την έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ.

Αυξήθηκαν οι μολύνσεις της Covid-19 σε παιδιά την τελευταία εβδομάδα

Οι κλίνες ΜΕΘ είναι εδώ και μέρες πλήρεις, ενώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται και τα περιστατικά των γειτονικών Περιφερειακών Ενοτήτων, που δεν διαθέτουν MEΘ COVID και πολλές αυτές είναι στο «κόκκινο» επίπεδο εδώ και μία, ή δύο εβδομάδες.

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν επίσης να μπουν στο κόκκινος άλλες περιοχές, η Χαλκιδική, το Κιλκίς, αλλά και η Λάρισας. Ήδη στο «κόκκινο» βρίσκονται άλλες επτά περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Ανησυχία

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα γενικότερα προκαλεί προβληματισμό και έντονη ανησυχία εδώ και καιρό στους ειδικούς, με τις αναφορές περί lockdown να ακούγονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Για το λόγο αυτό πραγματοποίησε τότε επίσκεψη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα. Και μπορεί τότε να γλίτωσε το lockdown, φαίνεται, όμως, τώρα πως δεν θα το αποφύγει. Εξάλλου, οι ειδικοί εκφράζουν από καιρό ανησυχία για έξαρση στην περιοχή, καθώς όπως επισημαίνουν ο καιρός θα γίνεται όλο και περισσότερο κρύος και πλέον θα περιορίζονται οι ανοιχτοί χώροι και οι πολίτες θα στρέφονται προς κλειστούς χώρους. Επιπλέον, είναι γεγονός, ότι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, σημειώνει χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς, με έξι στους 10 πολίτες να είναι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του ιικού φορτίου στη χώρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε οι πολίτες που θα προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν, να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test.

Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν ζητήσει η εισήγηση αυτή να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Επίσης, όπως σημείωνε τότε σε ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ, αξιολογούνται τα δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου mRNA (Pfizer ή Moderna) σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως τόνισε ο ΕΜΑ, αν και -από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC)- δεν θεωρούν επείγουσα την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, αξιολογείται η σχετική αίτηση για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την υποστήριξη περαιτέρω δόσεων, όπως απαιτείται.

Η παροχή συστάσεων για τον τρόπο εμβολιασμού παραμένει προνόμιο των αρμόδιων εθνικών φορέων σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. Ενώ ο EMA αξιολογεί τα δεδομένα, τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν προπαρασκευαστικά σχέδια για τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων.

Σωματείο Εργαζομένων Παπανικολάου: Έκκληση να εμβολιαστεί το προσωπικό

Παρέμβαση δικαιοσύνης σε όσους υπόσχονται νομικές υπηρεσίες σε αρνητές και αντιεμβολιαστές 

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν μπει οι ιστοσελίδες αρνητών που παρακινούν τους πολίτες να μην εμβολιαστούν και να μην τηρούν τα μέτρα. Αυτοαποκαλούνται «Έλληνες Αυτόχθονες ιθαγενείς». Είναι μια από τις ιστοσελίδες με αντιεμβολιαστικό και εθνικιστικό παραλήρημα που έχουν μπει στο στόχαστρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παρακινούν τους πολίτες να μην εμβολιάζονται και υπόσχονται ότι θα ανακαλέσουν την εξουσία του κράτους με αποτέλεσμα οι νόμοι να μην ισχύουν γι’ αυτούς.

«Η ανάκληση αντιπροσώπευσης είναι καθόλα νόμιμα, η ουσία είναι ότι όλα αυτά τα έγγραφα έχουν πάει στη Βουλή των Ελλήνων, στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, εισαγγελέα Αρείου Πάγου και πρόεδρο Αρείου Πάγου».

Δημιουργούν έγγραφα τα οποία τα ονομάζουν πρόστιμο και με έωλες απειλές ζητούν απίθανα χρηματικά ποσά. Όπως από έναν αστυνομικό της Άμεσης Δράσης ο οποίος επέβαλλε πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας σε έναν αρνητή και του έστειλαν χαρτί με το ποσό των 5,2 εκατομμύρια

«Εγώ είχα ανακοινώσει ότι έχω κάνει ανάκληση αντιπροσώπευσης και δεν ισχύει γιατί και τα ανθρώπινα δικαιώματα είσαι ελεύθερος άνθρωπος και για τη μετακίνησή σου και σε καιρό πολέμου, τα δικαστήρια της Νυρεμβέργης και δεν έχει κανείς δικαίωμα να σε κάνει να μην μπορείς να κυκλοφορήσεις».

Στο ίδιο έγγραφο κάνουν μάλιστα και εκπτώσεις. Όπως γράφουν χαρακτηριστικά ο αστυνομικός θα πληρώσει μόνο 4.160.000 ευρώ εάν το ποσό πληρωθεί εφάπαξ

«Είμαστε οι γνήσιοι Έλληνες»

Πάντως μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει δηλώνουν τώρα ότι δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξη του Αρτέμη Σώρρα.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με κανέναν Σώρρα, είμαστε οι γνήσιοι Έλληνες».

Μέχρι στιγμής από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχουν εντοπιστεί 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (4 προφίλ στο Facebook και 2 στο Twitter).

Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

Που εντοπίζονται οι 2.187 νέες μολύνσεις;

Πλαστό rapid test: Δύο συλλήψεις στο λιμάνι του Πειραιά

Για παράβαση του νόμου περί αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος (394 Π.Κ.) συνελήφθη στο λιμάνι του Πειραιά ένας 19χρονος αλλοδαπός και ένας 28χρονος ημεδαπός, από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου.

Στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν τα στελέχη του λιμενικού στο λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκε ο 19χρονος να έχει προμηθευτεί αμφιβόλου γνησιότητας ιατρικό πιστοποιητικό RAPID TEST για ανίχνευση κορονοϊού, με σκοπό να επιβιβαστεί σε επιβατηγό πλοίο με προορισμό τα Χανιά.

Σύμφωνα το λιμενικό σώμα, ακολούθησε έλεγχος στο πρακτορείο, από το οποίο ο 19χρονος φέρεται να προμηθεύτηκε το εισιτήριό του και το ιατρικό πιστοποιητικό, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 28χρονος υπάλληλος σε αυτό, ενώ στην συνέχεια κατασχέθηκαν ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του πρακτορείου καθώς και το ποσό των χιλίων εξακοσίων εξήντα ευρώ (1.660 ευρώ).

Τη προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφάλειας και Ανάκρισης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενώ κατασχέθηκαν το εισιτήριο και το πλαστό ιατρικό πιστοποιητικό.

Πηγή: Reuters, MEGA, ΑNT1, Iefimerida

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα