Top

Πότε θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ

Τι ισχύει για τη δεύτερη φάση της εστίασης.

Parallaxi
πότε-θα-ανοίξουν-οι-εσωτερικοί-χώροι-σ-546506
Parallaxi

καφε

Ανοίγει αύριο η εστίαση, ενώ όπως έγινε γνωστό από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, μέχρι και τα μέσα Ιουνίου και με συγκεκριμένους κανόνες αναμένεται να λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός είπε ότι στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega”: “το άνοιγμα της Δευτέρας είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς. Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος αυτού και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου. «Θα λυθεί κάτω από κανόνες λειτουργίας διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τους υπαίθριους χώρους”.

Ποιοι κανόνες ισχύουν για το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ:

Ένας πελάτης θα πρέπει να βρίσκεται ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Ως υπαίθρια επιφάνεια εννοείται το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος όπου μπορούν να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Δυνατότητα χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας υπάρχει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς γίνεται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Σημειώνεται ότι, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών είναι από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

Σε κάθε περίπτωση, κάθε τραπέζι μπορεί να συμπεριλάβει έως έξι άτομα.

Ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

O χρήσιμος oδηγός του ΕΦΕΤ για την εστίαση:  

Είναι καλό να χρησιμοποιούνται σκάλες αντί του ασανσέρ.

Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ως ανωτέρω.

Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα.

Κάθε εργαζόμενος με συμπτώματα θα πρέπει να απέχει από τα καθήκοντά του.

Οι αρμόδιοι πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τα POS, όπως και τον γύρω χώρο, ενώ πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο στη θέση του πελάτη.

Να μην σχηματίζονται ουρές στο κατάστημα.

Να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι.

Το κατάστημα να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα.

Να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away).

Να αερίζονται οι χώροι επαρκώς και μάλιστα για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες.

Προσωπικό και οι διανομείς να φορούν μάσκα και γάντια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα