Top

Άρση lockdown: Ποιο είναι το «κλειδί» για χαλάρωση των μέτρων

Αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
άρση-lockdown-ποιο-είναι-το-κλειδί-για-χαλά-711415
Parallaxi
Φωτογραφία: Μάριος Δαδούδης

Προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και όχι των σχολείων φαίνεται πως σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση αφού σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα αποτελεί και την πρώτη δραστηριότητα, πέρα από τις διαδημοτικές μετακινήσεις,  η οποία θα επανέλθει ανεξάρτητα από το εάν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα self test

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εφόσον τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέψουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο άνοιγμα του λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου ενώ τα σχολεία θα ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα.

Κρίσιμη μέρα αποφάσεων φαίνεται πως θα είναι η Τετάρτη 31/3  καθώς συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και δεν θεωρείται απίθανο να έχουμε ανακοινώσεις για μέτρα χαλάρωσης του lockdown ακόμη και την ίδια ημέρα ή ένα 24ωρο αργότερα 1/4.

«Κλειδί» για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων δεν αποτελεί πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά οι εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νόμο, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως είναι νωρίς ακόμη και για μια συζήτηση πάνω στο ζήτημα. Με βάση το παραπάνω, τίθεται εν αμφιβόλω το εάν τελικά θα μπορέσουν να γίνουν μετακινήσεις στην επαρχία για τον εορτασμό του Πάσχα. Συγκεκριμένο, το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού αναμένεται να εξεταστεί από τους ειδικούς το αργότερο στις 23 Απριλίου, την Παρασκευή δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στην Πάτρα μεταβαίνει εκτάκτως ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στην Πάτρα θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει αξιολόγηση για την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Υφυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης (17.30) για την αξιολόγηση της εξέλιξης της πανδημίας στην Αχαΐα, στην οποία θα συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννης Καρβέλης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας. Η σύσκεψη θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), όπου στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς θα πραγματοποιήσει και την τελική αυτοψία για την οριστική χωροθέτηση του νέου mega εμβολιαστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα επισκεφτεί, τέλος, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο (18.30), όπου, συνοδευόμενος από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού, Χαράλαμπο Γώγο, θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της Διοίκησης και του υγειονομικού προσωπικού, ιδίως εργαζόμενους στις μονάδες ΜΕΘ και Covid-19 του νοσοκομείου.

Lockdown: Ίσως να λάβουμε αποφάσεις και την Πέμπτη, λέει ο Γώγος

Συναγερμός στο νοσοκομείο Τρικάλων: Μετέφεραν ασθενείς με κορονοϊό από την Καρδίτσα

Πανικός επικράτησε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο της Καρδίτσας, όταν σημειώθηκε βλάβη στον μειωτή οξυγόνου του νοσοκομείου. Το πρόβλημα τελικά αποκαταστάθηκε, αλλά για προληπτικούς λόγους 14 ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Τρικάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr στο νοσοκομείο νοσηλεύονται σήμερα το πρωί 27 ασθενείς στις πτέρυγες κορονοϊού και 8 στη ΜΕΘ, ωστόσο αναμένεται να διπλασιαστεί τουλάχιστον ο αριθμός από τις εισαγωγές των Καρδιτσιωτών.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο Τρικάλων δείχνει αντοχές σε αυτό το τρίτο κύμα κορoνοϊού καθώς οι εισαγωγές είναι μεν αυξημένες, όχι όμως σε βαθμό που να προκαλούν-ακόμα-ανησυχία. Στην Καρδίτσα, το πρόβλημα του κορονοϊού είναι τεράστιο και εδώ και καιρό τα κρούσματα είναι στο κόκκινο.

Βόλος: Γυναίκα 101 ετών νίκησε τον κορονοϊό

Μια ηλικιωμένη γυναίκα 101 ετών από το Γηροκομείο Καναλίων κατάφερε και νίκησε τον κορονοϊό στο Βόλο. Η Ο.Κ. είναι από τις πιο παλιές τροφίμους του Γηροκομείου Καναλίων, όπως είπε στο magnesianews.gr ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Η επιστροφή της πριν 20 περίπου ημέρες ήταν ένα μεγάλο γεγονός χαράς που πλημμύρισε το Ίδρυμα. Η 101χρονη εισήχθη στο Νοσοκομείο Βόλου στις 27 Ιανουαρίου, μαζί με άλλους τρόφιμους του Ιδρύματος, οι οποίοι νόσησαν από κορονοϊό. Έως τις 8 Μαρτίου, όπου και έλαβε εξιτήριο, νοσηλεύτηκε σε απλή κλινική κορoνοϊού με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να μένουν άναυδοι από τη μαχητικότητα της και την αποφασιστικότητά της να νικήσει τον κορονοϊό και να ζήσει.

Η κ. Ο.Κ. που έδωσε τη δική της μάχη και βγήκε νικήτρια, πλέον βρίσκεται στο Γηροκομείο Βόλου όπου και αναρρώνει. «Είναι εδώ στο Γηροκομείο και αναρρώνει. Η επιστροφή της από το Νοσοκομείο πλημμύρισε χαρά. Είναι από τις πιο παλιές του Ιδρύματος», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας Δαμασκηνός, δίνοντας το στίγμα του κλίματος που επικράτησε στο Σουρλίγκειο, όταν η 101χρονη, πέρασε ξανά την πόρτα του, μετά την πολυήμερη νοσηλεία της στο Νοσοκομείο Βόλου.

Η 101χρονη από τη Μαγνησία είναι η δεύτερη υπερήλικας στην Ελλάδα που ξεπερνά τον κορoνοϊό. Η πρώτη περίπτωση καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο και επρόκειτο για την κ. Αλεξάνδρα 102 ετών, τρόφιμο του Γηροκομείου Ιωαννίνων, η οποία μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Κέρκυρας . Μετά από 20 ημέρες νοσηλείας η 102χρονη επέστρεψε νικήτρια στο Γηροκομείο.

Γεωργιάδης: «Ό,τι θα ανοίξει τώρα δεν θα ξανακλείσει»

Κικίλιας: «Δέχεται μεγάλη πίεση το ΕΣΥ – 1,5 εκατ. εμβολιασμοί εντός Απριλίου»

Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για το πρόγραμμα των εμβολιασμών, στο οποίο η κυβέρνηση ποντάρει για να αρθούν τα μέτρα και να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα. Κληθείς να σχολιάσει το πότε θα έρθει αυτό το άνοιγμα, ο υπουργός τόνισε «δεν θα προτρέξω ανακοινώνοντας ημερομηνίες», επισημαίνοντας πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται πίεση.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε πως εντός του Απριλίου θα έχουν γίνει 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. «Δεν έδωσα ποτέ ημερομηνίες, είναι ύπουλος ο ιός» ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό θα επεξεργαστεί περαιτέρω η επιτροπή επιστημόνων.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας μέσα στην εβδομάδα η επιτροπή λοιμωξιολόγων μέσα στην εβδομάδα θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Προτεραιότητα μας είναι η δημοσιά υγεία, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Υγείας σχολίασε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι έχει έρθει η ώρα σταδιακά να βοηθηθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες για να επαναλειτουργήσουν. Στο παραπάνω, σχολίασε, θα λειτουργήσει βοηθητικά ο καλός καιρός, από εδώ και πέρα, αλλά και οι εμβολιασμοί και διενέργεια τεστ. Αναφερόμενος μάλιστα στα self test, επεσήμανε πως αυτά θα είναι υποχρεωτικά σε εστίαση, επιχειρήσεις, σχολεία και δικαστήρια.

Αναφορικά με το μείζον θέμα της Γ’ Λυκείου και των πανελληνίων, τόνισε ότι οι μαθητές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε να γίνουν οι εξετάσεις.  Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι και το θέμα του λιανεμπορίου, πρόσθεσε.

Ο υπουργός τόνισε πως για την εξέλιξη του ιού και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου έχουν παίξει μεγάλο ρόλο οι μεταλλάξεις του ιού και οι συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις σε Αττική και άλλες πόλεις, κατηγορώντας μάλιστα και την αξιωματική αντιπολίτευση για «πόλεμο» απέναντι στην κυβέρνηση και δημιουργία ψευδών εντυπώσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κλείνοντας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει 10.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, 1.717 γιατρών και πάνω από 5.000 νοσηλευτών.

Κρήτη: Πάνω από 92.000 άτομα έκαναν το εμβόλιο – Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Πάνω από 92.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό στην Κρήτη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα…

Από τις 4 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς στην Κρήτη μέχρι και σήμερα έχουν εμβολιαστεί 92.680 άτομα σε όλη την Κρήτη. Μάλιστα, την πρώτη δόση έχουν λάβει 58.811 άνθρωποι ενώ τη δεύτερη δόση 33.869.

Οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν γίνει στα εμβολιαστικά κέντρα της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και συγκεκριμένα 25.379 άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση και 14.32 άνθρωποι τη δεύτερη δόση.

Ακολουθούν τα Χανιά όπου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 26.036 εμβολιασμοί (16.723 άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση και 9.313 την δεύτερη δόση), το Λασίθι με 15.061 εμβολιασμοί (9.056 άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση και 6.005 τη δεύτερη) και τέλος το Ρέθυμνο όπου έχουν εμβολιαστεί συνολικά 11.882 άτομα (7.653 με τη πρώτη δόση και 4.229 με τη δεύτερη).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ενώ πλέον έχει ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για τις ευπαθείς ομάδες όσο και για τις ηλικίες 70 έως 74 χρόνων.

Πηγή: ΑΠΕ / skai.gr / ethnos.gr / newsit.gr

Διαβάστε επίσης:

Σαρηγιάννης: Μπορεί να αντιμετωπίσουμε και τέταρτο κύμα της πανδημίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα