Top

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία- Κώτσης: Στο 70-75% η πληρότητα σε ΜΕΘ Θεσσαλονίκης

Αγωνία για την κατάσταση στην Αττική.

Parallaxi
ασφυκτιούν-τα-νοσοκομεία-κώτσης-στο-70-75-714413
Parallaxi

corona

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.269, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 191.100 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 53 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.671 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.504 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 391 (70.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.341 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές1 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 291 (ημερήσια μεταβολή -15.90%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 290 ασθενείς.

Στην Αττική εντοπίστηκαν για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, από τα 1.269 συνολικά κρούσματα στη χώρα, 591 βρέθηκαν στην Αττική. Εν τω μεταξύ τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι 136, ενώ στην Αχαΐα 44.

Χάρτης των κρουσμάτων: 591 σε Αττική- 136 στη Θεσσαλονίκη

Στο «τραπέζι» η παράταση του σχολικού έτους – Κανονικά οι διακοπές του Πάσχα

Την παράταση του σχολικού έτους εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι οποιαδήποτε παράταση θα είναι λιγότερη από ένα μήνα, ενώ είπε ότι δεν εξετάζεται η περικοπή των διακοπών του Πάσχα.

Σχετικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αυτές θα γίνουν στον προκαθορισμένο χρόνο, ενώ εξετάζονται όλα τα στοιχεία από τους ειδικούς για το τελικό άνοιγμα σχολείων και φροντιστηρίων.

Μόσιαλος: Πώς και πότε να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία

Με την προυπόθεση ότι δεν πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική το λιανεμπόριο και με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων το λιανεμπόριο θα μπορούσε μετά τις 16/3 να επαναλειτουργήσει, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής επεσήμανε το ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει τήρηση των μέτρων και επιτήρηση του αριθμού ατόμων που μπαίνουν στα καταστήματα, με μέριμνα ώστε οι υπάλληλοι σε αυτά να φορούν ενισχυμένες μάσκες και όχι διπλές.

Εκτίμησε ότι μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εφόσον δεν υπάρξει έξαρση περιστατικών της νόσου, θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

«Ίσως ύστερα από δέκα ημέρες», τόνισε ο κ. Μόσιαλος για το άνοιγμα σχολείων που θα ακολουθήσει αυτό του λιανεμπορίου.

«Η γνώμη μου είναι ότι εάν γίνονται περισσότεροι έλεγχοι, εφόσον πάμε σε άνοιγμα της αγοράς, αυτοί να περιοριστούν σε κλειστούς χώρους. Εκεί βλέπουμε ότι γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά» είπε ο κος Μόσιαλος

Σύμφωνα με τον καθηγητή για ένα μικρό χρονικό διάστημα ακόμα τουλάχιστον στην Αττική θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή μέτρων καθώς υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.

Ωστόσο μπορεί να γίνει άρση μέτρων σε περιοχές που δεν πιέζονται με την προυπόθεση πως δε επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Ο κος Μόσιαλος αναφέρθηκε και στα εμβόλια και αποκάλυψε ότι επέλεξε να εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca στέλντοντας έτσι μήνυμα στους πολίτες για να τους ενθαρρύνει να το κάνουν.

Τόνισε ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, καθώς προφυλάσσει απόλυτα όσους είναι άνω των 55 ετών.

Καθηγητής Κώτσης: Στο 70-75% η πληρότητα σε ΜΕΘ Θεσσαλονίκης

Η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 70-75%, η κατάσταση είναι οριακή τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κώτσης.

Ανέφερε επίσης ότι η ανοσία στην συμπρωτεύουσα είναι μεταξύ 5% με 10%.

Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες 15 μέρες.

Πάνω από 90% η πληρότητα στις εντατικές στην Αττική

Από μία κλωστή κρέμεται το σύστημα υγείας, καθώς αυτή τη στιγμή περισσεύουν μόνο 26 κρεβάτια στην Αττική, ενώ η πίεση θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 10 μέρες. Εκτάκτως δόθηκαν για πρώτη φορά εξιτήρια μέσα στο Σαββατοκύριακο για να εξοικονομηθεί χώρος. Στο Ασκληπιείο διασωληνωμένο περιστατικό βρίσκεται εκτός ΜΕΘ, στο Αττικό 67 ασθενείς είναι σε ράντζα. Γιατροί του Σωτηρία και του Ευαγγελισμού περιγράφουν στο MEGA τη δραματική εικόνα, τη στιγμή που συγκλονίζει ο θάνατος 42χρονου που έσβησε μέσα σε μόλις 6 μέρες. Η ανάρτηση που είχε κάνει ανατριχιάζει. Η πληρότητα των κρεβατιών στις εντατικές στην Αττική παραμένει σταθερά πάνω από το 90%, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ακόμα δεν έχει κορυφωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Μόνο 26 κλίνες ΜΕΘ – Covid στην Αττική

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, η Σωτηρία, εδώ και μία εβδομάδα είναι στο όριο.

Ελπίς, ΝΙΜΤΣ, Ασκληπιείο Βούλας, Θριάσιο και Αττικό έχουν 100% πληρότητα στις ΜΕΘ covid.

Παρά την παραχώρηση, χθες, επιπλέον 35 νέων κλινών ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι ελεύθερες κλίνες εντατικής στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, το μεσημέρι, δεν ξεπερνούσαν τις 26.

42χρονος «έσβησε» σε λίγες ώρες

«Παγωμένη» είναι η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από τον θάνατο του 42χρονου καμεραμάν Γιώργου Λιακάκη, που έσβησε από επιπλοκές του κορωνοϊού μέσα σε μόλις 6 μέρες. Συγκλονίζει η ανάρτηση που είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα.

Ο 42χρονος στις 22 Φεβρουαρίου πήγε με ήπια συμπτώματα της νόσου στο νοσοκομείο, όπου και υποβλήθηκε σε τεστ το οποίο βγήκε θετικό. Καθώς όμως η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε ανησυχία, πήρε εξιτήριο. Τα επόμενα 24ωρα όμως η υγεία του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα το Σάββατο να εισαχθεί στην κλινική covid, σύντομα να διασωληνωθεί και λίγες ώρες μετά να καταλήξει.

Αγωνία για την κατάσταση στην Αττική

Μόνο 26 κλίνες ΜΕΘ Covid είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες στην Αττική, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των ειδικών. Τα νοσοκομεία της Αττικής είναι πλέον στα όριά τους.

Μία κλίνη ΜΕΘ είναι διαθέσιμη στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Σωτηρία. Δύο κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, και 4 στο Γεννηματάς, ενώ από 9 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ έχουν το ΚΑΤ και ο Ερυθρός.

100% είναι η πληρότητα των κλινών για κορωνοϊό στο Αττικόν.

Νέα διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη κατά της παράτασης του lockdown

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη τόσο το πρωί όσο και νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από πολίτες στο Λευκό Πύργο κατά των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στον δήμο Ευόσμου – Κορδελιού και στη Χαλκιδική.

Έκαναν κορονοπάρτι σε βίλα με 75 καλεσμένους- «Βροχή» τα πρόστιμα

Ηράκλειο: Κλείνει το 2ο δημοτικό σχολείο στις Αρχάνες λόγω κρουσμάτων

Κλειστό θα παραμείνει από τη Δευτέρα το το 2ο Δημοτικό Σχολείο στις Αρχάνες Ηρακλείου, στην Κρήτη, καθώς επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον τρία κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το neakriti.gr, η δημοτική αρχή έχει αναφέρει πως τα κρούσματα είναι αυξημένα στις Αρχάνες και ζητά το κλείσιμο των σχολείων στη ΔΕ Αρχανών και τη διενέργεια περισσότερων τεστ κορωνοϊού.

Συνολικά στα σχολεία των Αρχανών φοιτούν περίπου 1.000 μαθητές, και έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 10 κρούσματα σε σχολικά τμήματα.

Η αποτίμηση των χθεσινών ελέγχων τήρησης των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού

Σε 11 συλλήψεις προχώρησε χθες η ΕΛ.ΑΣ. για παραβάσεις των όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και για τη διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την καθημερινή αποτίμηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν το Σάββατο συνολικά 74.351 ελέγχους και κατέγραψαν 1.738 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.), με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 544.050 ευρώ.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ Mega/ Cnn

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα