Top

B. Kικίλιας: Μάσκα μέχρι την Άνοιξη- Πόσο θα κρατήσει το lockdown

Τι αναφέρουν για τη διάρκεια του lockdown Παγώνη και Βασιλακόπουλος.

Parallaxi
b-kικίλιας-μάσκα-μέχρι-την-άνοιξη-πόσο-θ-591712
Parallaxi
 

Στο νέο καθεστώς οριζόντιου lockdown που μπήκε η χώρα, προκειμένου να καταφέρει και πάλι να μειώσει τη διασπορά του κοροναϊού, μετά την έξαρση κρουσμάτων που εμφανίστηκε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται για ακόμη μια φορά να σηκώσει ένα μεγάλο φορτίο, καθώς είναι ο πιο κοντινός φορέας στον πολίτη. Μόνο που αυτή τη φορά διαθέτει στη «φαρέτρα» της ένα μεγάλο όπλο, που δεν το είχε πριν… Την εμπειρία της από την πρώτη περίοδο της καραντίνας, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με μια μορφή αυτοματοποίησης ως προς τα αντανακλαστικά της γύρω από την πρόνοια, την ασφάλεια των πολιτών και την παροχή των υπηρεσιών της.

Ήδη από την Πέμπτη οι δήμοι της Αττικής άρχισαν να προχωρούν στην εκ νέου οργάνωση δομών που είχαν λειτουργήσει με επιτυχία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και να ετοιμάζονται για να επαναφέρουν δράσεις και μέτρα, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Επαναλειτουργία δομών στήριξης

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η μέριμνα για τους πολίτες εκείνους που ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες και για όσους αδυνατούν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εκτός οικίας για τα απαραίτητα ή ακόμη και αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Οι καταστάσεις των ατόμων αυτών ανά δήμο, έχουν καταρτιστεί από την προηγούμενη περίοδο της καραντίνας, οπότε θα γίνει άμεση ενημέρωσή τους κι έτσι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» τίθεται σε επαναλειτουργία.

Η παροχή βοήθειας, η διανομή τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και υγιεινής, θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία των δήμων, καθώς και η συνδρομή στην πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες ή ακόμη και η παροχή αυτών των υπηρεσιών στο σπίτι, ανάλογα με τις σχετικές οδηγίες.

Ψυχολογική υποστήριξη

Παράλληλα, αναμένεται να τεθούν εκ νέου σε λειτουργία και οι γραμμές ψυχολογικής στήριξης που είχαν δημιουργήσει σχεδόν όλοι οι δήμοι της Αττικής με εξειδικευμένο προσωπικό, για όσους δημότες αισθανθούν κάποιο ψυχολογικό βάρος από τον εγκλεισμό. Ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που συνεργάζονται με τους δήμους, θα ενεργοποιηθούν και πάλι ώστε να δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες ή για να αποφορτίσουν μια πιεσμένη ψυχολογική στιγμή.

Στήριξη επιχειρήσεων

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι δήμοι της Αττικής είχαν μεριμνήσει και για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων, που υπέστησαν οικονομική ζημιά από το υποχρεωτικό κλείσιμο. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και τώρα, με ειδικά μέτρα που θα λάβουν και πάλι οι δημοτικές Αρχές, όπως τη μείωση ή και εξάλειψη των δημοτικών Τελών κ.α. Άλλωστε, για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρέχει νέα έκτακτη ενίσχυση στην Αυτοδιοίκηση, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, προς τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, ώστε και οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές και οι θέσεις εργασίας να προστατευτούν.

Ήδη οι πρώτες επαφές των δημάρχων και αντιδημάρχων με τους εκπροσώπους του τοπικού εμπορικού κόσμου έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλούς δήμους, ώστε να ακουστούν οι ανησυχίες και σε συνεννόηση να τεθούν οι διάφοροι παράμετροι στήριξης, ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Απολυμάνσεις και καθαριότητα

Οι απολυμάνσεις των δημόσιων χώρων και κτιρίων δεν είχαν σταματήσει, ωστόσο αναμένεται να ενταθούν από τους δήμους κι έτσι τα ειδικά συνεργεία θα ξαναβρεθούν και πάλι στα καίρια σημεία και γενικότερα όπου κριθεί απαραίτητο.

Ως προς την καθαριότητα και σύμφωνα με την υπόδειξη του Υπουργείου Εσωτερικών, θα υπάρξουν και μετακινήσεις υπαλλήλων, ώστε προσωπικό που εργαζόταν στην καθαριότητα των Γυμνασίων και Λυκείων, τώρα που αυτά θα παραμείνουν κλειστά, θα μετακινηθούν προς ενίσχυση της καθαριότητας στα Δημοτικά σχολεία και σε άλλες ενεργές δομές.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προμήθεια επιπλέον αντισηπτικών, μαντηλιών και μασκών, τόσο σε όσα σχολεία παραμείνουν ανοιχτά, όσο και γενικότερα στους τομείς εκείνους που είναι δημοτικής ευθύνης, ενώ πολλοί δήμοι έχουν προμηθευτεί πλέον rapid tests και όργανα θερμομέτρησης, που δεν υπήρχαν την περασμένη άνοιξη.

Η ψηφιακή τεχνολογία

Άμεσα κινητοποιείται και πάλι η ψηφιακή τεχνολογία, τόσο για πληρωμές όσο και για υπηρεσιακές ανάγκες, με την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών και δικαιολογητικών, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία των αιτούντων.

Ούτως ή άλλως, οι πλατφόρμες για ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές, που δημιουργήθηκαν την άνοιξη, παρέμειναν ενεργές όλο αυτό το διάστημα, ώστε ένα μεγάλο μέρος των δημοτών να ακολουθεί αυτή την οδό πληρωμών, προς αποφυγή συνωστισμού στα ταμεία των δημοτικών υπηρεσιών.

Τηλεργασία

Σύμφωνα και με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο διάστημα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων, ισχύουν όσα ισχύουν και για τους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα. Έτσι, οι δήμοι θα εφαρμόσουν την τηλεργασία ενός ποσοστού δημοτικών υπαλλήλων, εφόσον φυσικά τα καθήκοντα του εργαζομένου επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Συνδρομή στην τηλεκπαίδευση

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο για τις τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης και την περασμένη άνοιξη οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής είχαν συνδράμει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς είχαν ενισχύσει τους μαθητές εκείνους, που για πρακτικούς ή οικονομικούς λόγους δεν θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν. Είχαν ζητήσει από τους διευθυντές των σχολείων να κάνουν μια εμπιστευτική καταγραφή αυτών των περιπτώσεων και στη συνέχεια πολλοί δήμοι προχώρησαν στην παράδοση λάπτοπ ή τάμπλετς, αλλά και καρτών σύνδεσης στο ίντερνετ, ώστε και αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων τους από το σπίτι. Είναι σίγουρο πως το ίδιο θα επαναληφθεί και τώρα και ήδη πολλοί δήμαρχοι έδωσαν τις σχετικές εντολές.

Τηλεδιασκέψεις

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει «εισβάλει» και στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Έτσι, αναμένεται και πάλι οι δήμοι να εφαρμόσουν τηλεδιασκέψεις, ώστε να αποφευχθεί η φυσική παρουσία στις δημοτικές αίθουσες.

Διαδικτυακές δράσεις

Οι δράσεις μέσω του διαδικτύου αναμένεται να «απογειωθούν» και πάλι, ώστε να γίνει πιο εύκολη και πιο ευχάριστη η παραμονή στο σπίτι. Εδώ λειτουργεί και η έμπνευση. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους στο ίντερνετ, οι δήμοι ετοιμάζονται να προσφέρουν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, θα δημιουργήσουν και πάλι καλλιτεχνικούς και δημιουργικούς διαγωνισμούς για τα παιδιά, διαδικτυακή περιήγηση σε μουσεία και μνημεία, ακόμη και δράσεις με μαθήματα Ωδείου, χορού, αλλά και ασκήσεων γυμναστικής για όλες τις ηλικίες.

Web TV

Τέλος, πολλοί δήμοι θα αξιοποιήσουν και πάλι τη δυνατότητα της Web TV ή της ειδικής πλατφόρμας στην επίσημη ιστοσελίδα τους, που δημιούργησαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Τότε που ακόμη και τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας μετέδωσαν διαδικτυακά για τους πιστούς, από τους Ιερούς ναούς της πόλης τους. Η Web TV και οι ειδικές πλατφόρμες θα συνδράμουν και πάλι στις διαδικτυακές δράσεις, αλλά και σε εξ αποστάσεως καλλιτεχνικά δρώμενα.

Πόσο θα κρατήσει το lockdown; – Τι λένε Παγώνη και Βασιλακόπουλος
Β. Κικίλιας: Με τήρηση των μέτρων θα μειωθούν τα κρούσματα – Μάσκα μέχρι την άνοιξη

Το μέτρο της μάσκας θα μας συνοδεύσει μέχρι και την Άνοιξης, τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σημείωσε ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες, ενώ έκανε έκκληση στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες προκειμένου να είναι προσεκτικοί.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις του δεύτερου γενικού lockdown για την αγορά

Ανησυχία επικρατεί στις εμπορικές επιχειρήσεις για το κατά πόσο θα μπορέσουν να επιβιώσουν μετά το δεύτερο lockdown.

Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών μίλησε για το θέμα στο Mega, εκφράζοντας την αγωνία του.

To διάστημα του lockdown του Νοεμβρίου να μην λειτουργήσει ως «συσσωρευτής ενός βουνού χρεών το οποίο θα βρούμε μπροστά μας σε 2-3 μήνες», είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα των ενοικίων, επιταγών και άλλων υποχρεώσεων που «τρέχουν» αυτόν το μήνα και τα οποία «αν μετακυληθούν θα μας πνίξουν».

Προβληματισμός για τη συγκομιδή της ελιάς
Κρήτη: Έφτασαν τις 100 οι παραβάσεις μέσα σε ένα 24ωρο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ skai / Mega / ekriti.gr/ Onlarissa.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα