Άλλη μια εφιαλτική νύχτα στη Γάζα – Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: «Η Γάζα δεν θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν»

Parallaxi
άλλη-μια-εφιαλτική-νύχτα-στη-γάζα-κλι-1068326
Parallaxi

Για 4η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μετά την εισβολή των τρομοκρατών της ισλαμοφασιστικής οργάνωσης που δεν δρα εξ’ ονόματος των Παλαιστινίων στα νότια της χώρας και έχει βυθίσει στο χάος τη Μέση Ανατολή.

Οι βομβαρδισμοί είναι διαρκείς πλέον και από τις δυο πλευρές, ενώ χαρακτηριστικό της σημερινής 4ης ημέρας του πολέμου ήταν το γεγονός ότι σήμερα αποκαλύφθηκαν οι φρικιαστικές εικόνες από την σφαγή που έγινε από τη Χαμάς το περασμένο Σάββατο σε οικισμούς – τα λεγόμενα κιμπούτς – των Ισραηλινών στα νότια.

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: «Η Γάζα δεν θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα ότι έχει δώσει εντολή να αρθούν «όλοι οι περιορισμοί» στον αγώνα κατά της Χαμάς, σύμφωνα με τη Haaretz.

Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε πάρει τον έλεγχο της κατάστασης και μεταβαίνουμε σε μια επίθεση πλήρους κλίμακας».

Ο κ. Γκαλάντ συμπλήρωσε: «Χάρη στην ηρωική σας δράση στην αμυντική αποστολή, θα έχετε το δικαίωμα να αλλάξετε την πραγματικότητα εδώ. Είδατε το κόστος και θα γίνετε μάρτυρες της αλλαγής. Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή στη Γάζα και θα αλλάξει 180 μοίρες από αυτό που νόμιζε. Θα μετανιώσουν για αυτή τη στιγμή – η Γάζα δεν θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν. Όποιος ήρθε να αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες και επιζώντες του Ολοκαυτώματος θα εξοντωθεί και χωρίς συμβιβασμούς. Αυτό που είδαμε στις πόλεις ήταν μια σφαγή- στις μάχες, βγήκατε νικητές».

Τα νοσοκομεία της Γάζας κατακλύζονται από τραυματίες και αδυνατούν να τους περιθάλψουν

Στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, το Σάββατο, το νοσοκομείο Αλ Σίφα κατακλύζεται από ασθενείς. Ολόκληρες οικογένειες καταφτάνουν, η μία μετά την άλλη και το προσωπικό έχει πελαγώσει: «η κατάσταση είναι καταστροφική», προειδοποιούν οι τοπικές αρχές.

Ο Άκραμ Αλ Χαντάντ, 25 ετών, στέκει δίπλα στο κρεβάτι του ανιψιού του, του Αμπντελραχμάν Αλ Ντους. Είναι μόλις 18 μηνών και τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή όπου σκοτώθηκαν ο 4χρονος αδελφός του και άλλοι 16 άνθρωποι. Το μωρό επέζησε, όπως και οι γονείς του, που τραυματίστηκαν όταν καταστράφηκε το σπίτι τους, στη συνοικία Αλ Ζαϊτούν, στα νοτιοανατολικά προάστια της Γάζας. Όμως τώρα «χρειάζεται να χειρουργηθεί κατεπειγόντως για τα τραύματα που έχει στο κεφάλι», εξήγησε ο γιατρός του. Το πρόβλημα: πρέπει να περιμένει μέχρι να αδειάσει κάποιο χειρουργείο.

«Εργαζόμαστε σε έκτακτες συνθήκες (…) και πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνεχή τροφοδοσία (του νοσοκομείου) με ηλεκτρικό ρεύμα και να διαθέτουμε το αναγκαίο υλικό προτού να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση», λέει ο γιατρός που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπντάλα.

Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 770 άνθρωποι και άλλοι 4.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σε αυτό το νοσοκομείο πάρα πολλοί άνθρωποι περιμένουν στην αίθουσα αναμονής να έρθει η σειρά τους για να τους εξετάσουν οι γιατροί. Κάποιοι δεν προλαβαίνουν, πεθαίνουν στην αναμονή, εξηγεί ο γιατρός. «Βοηθήσαμε πάρα πολλούς τραυματίες, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά», πρόλαβε να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μοχάμαντ Γονέιμ, προτού η συνέντευξη διακοπεί από την άφιξη νέων τραυματιών: τριών γυναικών, δύο παιδιών, ενός ηλικιωμένου και δύο νεαρών ανδρών. «Οι περιορισμένες δυνατότητες του νοσοκομείου επιδεινώνουν την κατάσταση. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, νερό, φυσικό αέριο», λέει ο γιατρός.

Ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, η Ομ Ράμα αλ Χασάσνα περιστοιχίζεται από τα τέσσερα παιδιά της, ηλικίας από 3 έως 6 ετών. Όλοι τους τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε ένα σπίτι δίπλα στο δικό τους, στη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. «Μας έφεραν εδώ, περιμένουμε να μας φροντίσουν», λέει η γυναίκα.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε ότι η έλλειψη ιατρικών εφοδίων και φαρμάκων θα οδηγούσε σε μια «καταστροφική κατάσταση» στον θύλακα όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα οκτώ νοσοκομεία «δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε.

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια και προκλήθηκαν ζημιές στην κλινική νεογνολογίας του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Ο Σαλαμέχ Μααρούφ, ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης της Χαμάς που είναι αρμόδιος για τα μέσα ενημέρωσης είπε ότι στη Γάζα δεν υπάρχουν φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός, ακτινολογικά μηχανήματα. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «δημιουργεί σκόπιμα μια άθλια ανθρωπιστική κατάσταση, με τους περιορισμούς ή τις επιθέσεις».

Πολλές οικογένειες που έμειναν άστεγες έχουν βρει καταφύγιο στους διαδρόμους και τον κήπο του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Κάποιοι από τους τραυματίες, αφού τους χορηγούνται οι πρώτες βοήθειες, παραμένουν εκεί επειδή δεν έχουν πού να πάνε. «Το σπίτι μου καταστράφηκε ολοσχερώς (…) Όλα τα σπίτια εδώ καταστράφηκαν», λέει ο Άμπου Ασούρ Σουκάικ, 39 ετών, με έναν κόμπο στον λαιμό. «Ήταν μια ζοφερή νύχτα για εμένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μας».

«Είναι η δική μας Νάκμπα»: Παλαιστίνιοι της Γάζας μιλούν για την απόλυτη καταστροφή

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα λένε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι τόσο σφοδροί που αισθάνονται ότι ζουν τη δική τους «Νάκμπα», την αραβική λέξη για την καταστροφή που αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ, ο οποίος οδήγησε στη μαζική καταστροφή τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ σφυροκόπησε, την Τρίτη (10/10), τη Λωρίδα της Γάζας με τις σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα κάτοικοι της Γάζας, όπως η Πλέστια Αλακάντ, 22 ετών, να τρέχουν να σωθούν.

«Η κατάσταση είναι τρελή – κυριολεκτικά κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές. Προσωπικά, τρεις φορές από χθες έχω απομακρυνθεί από περιοχές», δήλωσε η Πλέστια Αλακάντ, η οποία βιντεοσκοπεί προσωπικές στιγμές της ζωής της από τους βομβαρδισμούς και τις δημοσιεύει στη σελίδα της στο Instagram.

Αφού χτυπήθηκε η πολυκατοικία της, κατέφυγε στο σπίτι ενός φίλου της, αλλά στη συνέχεια έλαβε ένα τηλεφώνημα ότι θα στοχοποιηθεί και αυτό. Ύστερα από μια σύντομη παραμονή σε νοσοκομείο, όπου φόρτισε το τηλέφωνό της, κατευθύνθηκε σε άλλο σπίτι για να βρει καταφύγιο μαζί με δημοσιογράφους.

Ισραήλ: Προχωράμε σε πλήρη επίθεση

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δηλώνει ότι το Ισραήλ προχωρά σε «πλήρη επίθεση» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι σποραδικές συγκρούσεις με τους τρομοκράτες της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα.

«Έχω απελευθερώσει όλους τους περιορισμούς, έχουμε [ανακτήσει] τον έλεγχο της περιοχής και προχωράμε σε πλήρη επίθεση», λέει ο Γκαλάντ σε στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα.

«Θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την πραγματικότητα εδώ. Έχετε δει τις τιμές [που πληρώνονται] και θα μπορέσετε να δείτε την αλλαγή. Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή στη Γάζα, θα αλλάξει 180 μοίρες από αυτό που νόμιζε», λέει ο Gallant.

«Θα μετανιώσουν για αυτή τη στιγμή, η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν», συνεχίζει.

«Όποιος έρθει να αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες, επιζώντες του Ολοκαυτώματος – θα τον εξοντώσουμε με όλη μας τη δύναμη και χωρίς συμβιβασμούς», προσθέτει ο Gallant.

Μαχητές της Χαμάς σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες σε παραμεθόριο χωριό

Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν σήμερα το χωριό Κφαρ Αζά – τον τόπο σφαγής που διέπραξε η Χαμάς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Μέχρι σήμερα το πρωί οι μάχες συνεχίζονταν ακόμη στο κιμπούτς, γι’ αυτό και οι Ισραηλινοί στρατιώτες μόλις τώρα συλλέγουν τα πτώματα των κατοίκων που δολοφονήθηκαν.

Οι στρατιώτες δήλωσαν στον διεθνή συντάκτη του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν, ότι η Χαμάς εισέβαλε, έκαψε σπίτια και σκότωσε οικογένειες. Ένας Ισραηλινός αξιωματικός είπε ότι μερικοί από τους νεκρούς είχαν αποκεφαλιστεί.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε θέσεις της Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι άρματα μάχης βομβάρδισαν δύο θέσεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο ως απάντηση σε επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ νωρίτερα.

«Οι IDF είναι προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια και θα συνεχίσουν να προστατεύουν τους κατοίκους του κράτους του Ισραήλ», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλούνται οι Times of Israel.

Σουηδία – Δανία αναστέλλουν τη βοήθειά τους προς την Παλαιστίνη

Η Σουηδία σταμάτησε προσωρινά την αναπτυξιακή βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης της, Γιόχαν Φόρσελ. Η Δανία ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα διακόψει τη βοήθειά της, σύμφωνα με τη Haaretz.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συγκάλεσαν έκτακτη Σύνοδο, σήμερα (10/10), για να συζητήσουν τις αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση, μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε να υπαναχωρεί από την ανακοίνωσή της ότι θα αναστείλει «όλες τις πληρωμές» προς τους Παλαιστίνιους ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ.

Βίντεο από τις ρουκέτες της Χαμάς εναντίον της Ασκελόν

Νέο βίντεο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δείχνει την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα λίγο μετά τις 17:00 (τοπική ώρα).

Η δημοσιογράφος του BBC, Άλις Κάντι, άκουσε εκρήξεις στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν περίπου την ίδια ώρα, αφού οι μαχητές της Χαμάς προειδοποίησαν τους ανθρώπους να φύγουν.

Μπορέλ: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί στις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την κρίση στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, με βάση το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά από το Ομάν, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Κάποιες αντιδράσεις του Ισραήλ, όπως ο αποκλεισμός της Γάζας από νερό, ηλεκτρισμό και διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού, δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχουν ήδη επισημάνει και τα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε, επίσης, ότι αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να θυμόμαστε ότι «η απάντηση στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς» προκαλεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατά την έκτακτη Σύνοδο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο Ομάν για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο με τα κράτη του Κόλπου, καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις επιθέσεις κατά πολιτών από τη Χαμάς, ζήτησαν την απελευθέρωση των ομήρων, την προστασία των άμαχων και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ζήτησαν επίσης, να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθεί η διαφυγή ανθρώπων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είχαν προσκληθεί από τον Ζ. Μπορέλ να συμμετάσχουν, οι Υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν και της Παλαιστινιακής Αρχής, Αλ-Μαλικί, οι οποίοι αποδέχτηκαν την πρόσκληση.

Μπάιντεν: Τρομοκρατία από τη Χαμάς, σκότωσαν παιδιά, βίασαν γυναίκες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε νεότερο διάγγελμα του για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τόνισε ότι ζούμε μια στιγμή όπου το «ανόθευτο κακό εξαπολύεται στον κόσμο».

«Ο λαός του Ισραήλ ζει μια τέτοια στιγμή αυτό το Σαββατοκύριακο, τα ματωμένα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που δήλωσε ότι σκοπός της είναι να σκοτώσει Εβραίους. Αυτή ήταν μια πράξη καθαρού κακού. Πάνω από 1000 άμαχοι σφαγιάστηκαν. Όχι απλώς σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν. Γονείς σφαγιάστηκαν χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προσπαθήσουν να προστατέψουν τα παιδιά τους. Ανατριχιαστικές αναφορές για βρέφη που σκοτώθηκαν. Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν. Νέοι σφαγιάστηκαν ενώ παρακολουθούσαν ένα μουσικό φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ειρήνη. Για να γιορτάσουν την ειρήνη. Νεαρές γυναίκες βιάστηκαν, δέχθηκαν επίθεση και επιδείχθηκαν σαν τρόπαια. Οι οικογένειες έκρυβαν τον φόβο τους για ώρες προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τα παιδιά τους ήσυχα για να μην τραβήξουν την προσοχή».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Οι ΗΠΑ «αυξάνουν» την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του μετά τη μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζμιν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν επεσήμανε πως η βοήθεια θα περιλαμβάνει πυρομαχικά και «αναχαιτιστικά για την ανανέωση του σιδερένιου θόλου».

«Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ δεν θα ξεμείνει από αυτά τα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία για να υπερασπιστεί τις πόλεις και τους πολίτες του», όπως είπε.

Ο ίδιος σημείωσε πως το «Ισραήλ έχει καθήκον να απαντήσει στις επιθέσεις».

«Τηρούμε τους νόμους του πολέμου, έχει σημασία, υπάρχει διαφορά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί προσεύχονται για τις οικογένειες που επλήγησαν από τις φρικαλεότητες. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «στέκονται ενωμένες» με το Ισραήλ.

Συνέχισε κλιμακώνοντας κατά της Χαμάς, λέγοντας: «Ξέρετε ότι υπάρχουν στιγμές στη ζωή, το εννοώ κυριολεκτικά, όταν το αγνό, ανόθευτο κακό εξαπολύεται σε αυτόν τον κόσμο. Ο λαός του Ισραήλ ζει μια τέτοια στιγμή αυτό το Σαββατοκύριακο, τα αιματοβαμμένα χέρια της Χαμάς που δηλωμένος σκοπός της ύπαρξής της είναι να σκοτώνει Εβραίους.

Αυτή ήταν μια πράξη απόλυτου κακού. Περισσότεροι από 1.000 πολίτες σφαγιάστηκαν. Όχι απλώς σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες που σκοτώθηκαν. Γονείς σφαγιάστηκαν χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους», σημείωσε.

«Μόλις χθες κατάλαβα τι μου είπε ο παππούς μου, ας αναπαυθεί εν ειρήνη, για το 1948 και τη Νάκμπα. Όταν άκουγα τις ιστορίες γι’ αυτό, δεν καταλάβαινα», δήλωσε μέσω βιντεοκλήσης από ένα σπίτι στη Γάζα, όπου η ίδια και άλλοι αναζητούσαν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. «Είμαι 22 ετών – και χθες κατάλαβα πλήρως τη Νάκμπα», ανέφερε η ίδα χαρακτηριστικά.

Περισσότερες από επτά δεκαετίες μετά τη Νάκμπα, οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να θρηνούν για τη συμφορά που οδήγησε στον εκτοπισμό τους και εμπόδισε τα όνειρά τους για κρατική υπόσταση.

Κατά τον πόλεμο γύρω από την ίδρυση του Ισραήλ, περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι, ο μισός αραβικός πληθυσμός της Παλαιστίνης που ήταν υπό βρετανική κυριαρχία, έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και δεν τους έχει επιτραπεί η επιστροφή. Πολλοί κατέληξαν στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία, καθώς και στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ έχει ήδη αυστηροποιήσει τον αποκλεισμό της Γάζας, απαγορεύοντας πλήρως τις εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων και διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, προειδοποίησε ότι το τίμημα που θα πληρώσει η Γάζα «θα αλλάξει την πραγματικότητα για πολλές γενιές».

Ο Ραντβάν Αμπού Αλ Κας, εκπαιδευτής πυγμαχίας και πατέρας τριών αγοριών, δήλωσε ότι το πενταώροφο σπίτι του στη συνοικία Αλ Ριμάλ είχε καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς το βράδυ της Δευτέρας (09/10). «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι το σπίτι μας θα μπορούσε να γίνει ένα βουνό από συντρίμμια» τόνισε ο ίδιος τηλεφωνικά στο Reuters.

Ακόμα, ο Παλαιστίνιος και τα παιδιά του αναζητούσαν τώρα καταφύγιο στο σπίτι ενός φίλου τους λίγα χιλιόμετρα μακριά, αλλά φοβούνταν ότι θα ακολουθούσαν ισχυρότεροι βομβαρδισμοί. «Αυτό είναι το 1948 μας, είναι το ίδιο πράγμα, είναι μια άλλη Νάκμπα» είπε ο άνδρας.

Άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο της Γάζας – Ένα τετράχρονο κορίτσι μεταξύ των νεκρών που ανασύρθηκαν από τα ερείπια

Ένα τετράχρονο κορίτσι ήταν μεταξύ των νεκρών που ανασύρθηκαν σήμερα από τα ερείπια κτιρίου στη Γάζα, το οποίο ισοπεδώθηκε από ισραηλινό πλήγμα. Πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο συγκεκριμένο κτίριο εν μέσω του σφυροκοπήματος που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ σε αντίποινα για την αιματοχυσία που προκάλεσε το Σάββατο η Χαμάς.

Η οικογένεια της 4χρονης Σαχίντ είχε εγκαταλείψει τη Χαν Γιούνις, αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο στην πόλη της Γάζας. «Στην προσπάθειά τους να μείνουν ζωντανοί, βρήκαν τον θάνατο… Ήρθαν εδώ, αναζητώντας καταφύγιο κοντά στις σκάλες, πιστεύοντας πως θα ήταν ασφαλείς. Το κτίριο χτυπήθηκε και σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Νατζάρ. Μαζί με άλλους εθελοντές, έσκαβε επί ώρες στα χαλάσματα του κτιρίου – το οποίο στέγαζε καταστήματα στο ισόγειο – αναζητώντας επιζώντες.

Το σημερινό σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας είναι ίσως το σφοδρότερο που έχουν εξαπολύσει ποτέ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπογραμμίζοντας πως ολόκληρες γειτονιές σβήστηκαν από τον χάρτη.

Ο 35χρονος Αμπού Αλά Ταΐρ – που έφυγε από την περιοχή Αμπασάν ελ Καμπίρα, κοντά στη Χαν Γιούνις – αφηγείται σε δημοσιογράφους πως «πολλά θύματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια». «Καμιά τοποθεσία της Γάζας δεν είναι ασφαλής! Όπως βλέπετε, χτυπούν παντού», εξηγεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 4.000 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Λίβανος-Ισραήλ: Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις στον νότιο Λίβανο σε απάντηση για την εκτόξευση ρουκετών

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα το απόγευμα από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με πυρά πυροβολικού, τρίτη μέρα ανταλλαγής πυρών στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι «ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από πεδιάδα στον νότιο Λίβανο προς τη Γαλιλαία» στο βόρειο Ισραήλ.

«Σε απάντηση στα πυρά που ερρίφθησαν από το λιβανέζικο έδαφος προς το ισραηλινό έδαφος, Ισραηλινοί στρατιώτες απαντούν αυτή τη στιγμή με πυρά πυροβολικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Τόνισε ότι περίπου 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, εκ των οποίων οι τέσσερις αναχαιτίστηκαν και οι 10 έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας τόνισε στο Reuters ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές φατρίες. Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), στρατεύματα της οποίας είναι αναπτυγμένα στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε ότι «εντόπισε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη νότια Τύρο» περίπου στις 17:30 το απόγευμα.

«Παραμένουμε σε επαφή με τις αρχές και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής (που ορίζει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών) για να εκτονωθεί αυτή η πολύ επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσαν οι κυανόκρανοι, ζητώντας «αυτοσυγκράτηση αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Εικόνες φρίκης σε κιμπούτς, πτώματα ανάμεσα σε διαλυμένα σπίτια και οχήματα

Μία από τις περιοχές όπου διαδραματίστηκαν οι σκληρότερες σκηνές στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς είναι το κιμπούτς Κφαρ Αζά, με τους ξένους δημοσιογράφους να περιγράφουν σοκαριστικές εικόνες.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν σήμερα πρόσβαση στην περιοχή στους δημοσιογράφους των διεθνών μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι και αντίκρισαν αντιπροσωπευτικές σκηνές της βιαιότητας στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς.

Όπως περιγράφουν οι εκπρόσωποι των ξένων ΜΜΕ, στο έδαφος κείτονταν πτώματα Ισραηλινών κατοίκων και ενόπλων της Χαμάς, ανάμεσα σε διαλυμένα σπίτια και καμένα αυτοκίνητα, ενώ στρατιώτες συνέχιζαν να μαζεύουν νεκρούς μέσα από τα σπίτια.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υποστράτηγο Ιτάι Βερούβ αυτό δεν ήταν πεδίο πολέμου αλλά μακελειό. «Βλέπετε τα μωρά, τις μητέρες, τους πατεράδες, στις κρεβατοκάμαρές τους, στα δωμάτια προστασίας, και πώς οι τρομοκράτες τους σκότωσαν. Αυτό δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι μακελειό, είναι τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον Ιτάι Βερούβ αυτές οι εικόνες φέρνουν αναμνήσεις από εποχές που θυμίζουν Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και Γ’ Ράιχ. «Είναι κάτι που δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Είναι κάτι που φανταζόμασταν από τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας στο πογκρόμ στην Ευρώπη και αλλού. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει στη σύγχρονη ιστορία».

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: «Πείτε στον κόσμο τι είδατε εδώ»

Όπως περιγράφουν οι ξένοι ανταποκριτές που βρέθηκαν στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, οι εικόνες προκαλούν σοκ, την ώρα που η δυσοσμία από τα πτώματα σκεπάζει τα πάντα.

Ενδεικτική η εικόνα του πτώματος ενός κατοίκου της περιοχής, που ήταν καλυμμένο με ένα μωβ σεντόνι, ενώ γύρω του βρίσκονταν διασκορπισμένα πράγματα από το σπίτι του. Παράλληλα, πολλοί είναι οι νεκροί και από τη Χαμάς, ενώ μία κατεστραμμένη πύλη στην περίμετρο του κιμπούτς δείχνει το σημείο από το οποίο οι ένοπλοι εισέβαλλαν στο κιμπούτς.

Μάλιστα, ένας στρατιώτης φώναξε προς τους δημοσιογράφους «Πείτε στον κόσμο τι είδατε εδώ», την ώρα που η επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών συνεχίζεται με προσοχή για τον φόβο των παγίδων που έχουν τοποθετήσει οι ένοπλοι σε σπίτια.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, σήμερα, η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.000 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την επίθεση της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, δεκάδες Ισραηλινοί έχουν μεταφερθεί στη Γάζα ως όμηροι, με κάποιους από αυτούς να περιφέρονται στους δρόμους από τους απαγωγείς τους την ώρα που η πόλη βομβαρδίζεται συνεχώς από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 770 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ολόκληρες περιοχές στο θύλακα έχουν ισοπεδωθεί.

Σφυροκόπημα της Χαμάς στην πόλη Ασκελόν – Βίντεο από τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης

Τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν κατέγραψαν ΜΜΕ της περιοχής.

Στην εικόνα φαίνεται μία βροχή από πυραύλους να εκτοξεύονται προς την πόλη του Ισραήλ, οι κάτοικοι της οποίας είχαν προειδοποιηθεί από τη Χαμάς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της πόλης έρχονται συνεχώς μηνύματα προκειμένου να παραμείνουν στα καταφύγια, καθώς η πόλη δέχεται επίθεση με πυραύλους.

Δείτε τον χάρτη της περιοχής:

Σφυροκόπημα της Χαμάς στην πόλη Ασκελόν – Βίντεο από τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης

Εκατοντάδες ρουκέτες εκτόξευσε η Χαμάς μόλις έληξε το τελεσίγραφο στις 5 το απόγευμα – Χτυπήθηκε ξενοδοχείο και άλλα κτίρια

Τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν κατέγραψαν ΜΜΕ της περιοχής.

Στην εικόνα φαίνεται μία βροχή από πυραύλους να εκτοξεύονται προς την πόλη του Ισραήλ, οι κάτοικοι της οποίας είχαν προειδοποιηθεί από τη Χαμάς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της πόλης έρχονται συνεχώς μηνύματα προκειμένου να παραμείνουν στα καταφύγια, καθώς η πόλη δέχεται επίθεση με πυραύλους.

Δείτε τον χάρτη της περιοχής:

Askhelon Map

Δείτε τα βίντεο που κατέγραψαν τοπικά ΜΜΕ:

Nωρίτερα η Χαμάς είχε στείλει τελεσίγραφο για την εκκένωση της  Ασκελόν ενόψει επίθεσης, ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και η επίθεση ξεκίνησε αμέσως μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου.

Σε ανάρτησή της στο Telegram, η Χαμάς είπε ότι οι κάτοικοι της πόλης, ακριβώς στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, είχαν μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα  να φύγουν.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Χαμάς αναφέρει ότι «Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει τον λαό μας από τη  Λωρίδα της Γάζας, δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης Ασκελόν προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις 5 σήμερα το απόγευμα». 

Πάνω από 4.500 ρουκέτες έχουν ήδη εκτοξευθεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από το Σάββατο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, ηχούν σειρήνες στο Τελ Αβίβ.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Χαμάς,  Ισμαήλ Χανίγια, είχε δηλώσει ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

Χθες το βράδυ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απείλησε να εκτελέσει ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν χθες επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα