Διεθνή

Αντόνιο Γκουτιέρες: Ένα «προτεκτοράτο του ΟΗΕ» στη Γάζα μετά τον πόλεμο δεν θα ήταν μια λύση

Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Parallaxi
αντόνιο-γκουτιέρες-ένα-προτεκτοράτ-559741
Parallaxi

Ένα «προτεκτοράτο του ΟΗΕ» στη Γάζα μετά τον πόλεμο δεν θα ήταν μια λύση, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα ο Γκουτέρες εμφανίστηκε υπέρ μιας «μετάβασης» στην οποία θα μετάσχουν πολλοί παράγοντες, κυρίως οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την τραγωδία σε ευκαιρία, και για να καταστεί αυτό δυνατό, είναι βασικό μετά τον πόλεμο να προχωρήσουμε αποφασιστικά και μη αναστρέψιμα προς μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

Αυτό απαιτεί μια “ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, που θα αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα”, εκτίμησε. Αλλά “η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να πάει στη Γάζα μαζί με τα ισραηλινά άρματα μάχης”, “η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει μια μεταβατική περίοδο”.

“Δεν νομίζω ότι ένα προτεκτοράτο του ΟΗΕ στη Γάζα είναι λύση. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια προσέγγιση με πολλαπλούς παράγοντες, στην οποία διαφορετικές χώρες, διαφορετικές οντότητες, θα συνεργαστούν”, δήλωσε, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες τις Ηνωμένες Πολιτείες, “εγγυήτριες” της ασφάλειας του Ισραήλ, και τις αραβικές χώρες της περιοχής που είναι “απολύτως απαραίτητες” για τους Παλαιστίνιους.

“Όλος ο κόσμος πρέπει να συγκλίνει για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μετάβασης, επιτρέποντας σε μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα”.

Από την άλλη πλευρά, ο Γκουτέρες κατήγγειλε για άλλη μια φορά “τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τις παραβιάσεις της προστασίας των αμάχων στη Γάζα”.

Κάθε χρόνο, ο γενικός γραμματέας δημοσιεύει τη “λίστα της ντροπής” που συντάσσει σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και η απουσία του Ισραήλ από αυτή τη λίστα επικρίνεται από τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χωρίς να πει εάν αυτή η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί, ο Γκουτέρες συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες στη Γάζα με άλλες συγκρούσεις των οποίων τα εμπλεκόμενα μέρη περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του.

“Παρουσίασα επτά αναφορές, σε αυτές τις επτά αναφορές, ο μεγαλύτερος αριθμός σκοτωμένων παιδιών μέσα σε έναν χρόνο από έναν παράγοντα αφορούσε τους Ταλιμπάν την περίοδο 2017-2018, ο δεύτερος ήταν η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της (…), εκεί επίσης ήταν γύρω στα 700”, σημείωσε.

“Χωρίς να υπεισέλθω στις συζητήσεις για την ακρίβεια των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν από τις ντε φάκτο αρχές στη Γάζα (τη Χαμάς σ.σ.), αυτό που είναι σαφές, είναι ότι σε μερικές εβδομάδες, χιλιάδες παιδιά σκοτώθηκαν”, επέμεινε κάνοντας λόγο για έναν “χωρίς προηγούμενο” αριθμό νεκρών αμάχων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017.

Η στιγμή που οι αντάρτες Χούθι καταλαμβάνουν πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα – Εντυπωσιακό βίντεο

Ένα βίντεο από την στιγμή της «κατάληψης» του πλοίου που ανήκει και σε έναν από τους πιο πλούσιους Ισραηλινούς επιχειρηματίες, τον Αβραάμ Ραμί Ουνγκάρ έδωσαν στην δημοσιότητα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η κατάληψη του πλοίου από τους Χούθι έγινε στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλάνα είναι αποκαλυπτικά. Μοιάζουν πιο πολύ με ταινία δράσης μόνο που είναι πέρα για πέρα αληθινά.

«Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ινδία. Σε αυτό επέβαιναν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά κανείς Ισραηλινός. Δεν πρόκειται για ισραηλινό πλοίο», ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός στρατός.

Με ανακοίνωση του γραφείου του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε με δριμύτητα την επίθεση κατά του πλοίου.

«Το πλοίο που ανήκει σε βρετανική εταιρεία και έχει ναυλωθεί από ιαπωνική εταιρεία, συνελήφθη υπό ιρανικές εντολές από την πολιτοφυλακή Χούθι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Στο πλοίο επιβαίνουν 25 μέλη πληρώματος διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως ουκρανικής, βουλγαρικής, φιλιππινέζικης και μεξικανικής υπηκοότητας. Κανείς Ισραηλινός δεν βρίσκεται επί του πλοίου. Πρόκειται για μία νέα πράξη της ιρανικής τρομοκρατίας και για ένα ακόμη βήμα στην επίθεση του Ιράν κατά των πολιτών του ελεύθερου κόσμου, με διεθνείς επιπτώσεις στην ασφάλεια των οδών της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας, αναφέρεται στην ανακοίνωση».

Δείτε το βίντεο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η στιγμή που τρομοκράτης της Χαμάς εκτελεί δύο γυναίκες κοντά στο κιμπούτς Alumim

Νέο σοκαριστικό βίντεο με τις βαρβαρότητες των τρομοκρατών της Χαμάς στο κιμπούτς Alumim, κοντά στη Γάζα, είδε το “φως” της δημοσιότητας,

Σύμφωνα με τους “Times of Israel”, οι τρομοκράτες της Χαμάς αιφνιδίασαν τους συμμετέχοντες ενός ρέιβ πάρτι που γινόταν κοντά στο Ρέιμ και είχαν φτάσει στην περιοχή του Alumim, έχοντας διαφύγει από τους διώκτες τους.

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Telegram από την ομάδα South First Responders δείχνει τα μέλη της Χαμάς να φτάνουν μέσα στο κιμπούτς, με τους πολίτες να προσπαθούν να διαφύγουν. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι όχι…

Κατά τη διάρκεια του βίντεο μία γυναίκα φαίνεται να εκτελείται από μέλος της Χαμάς, ενώ μια ακόμη γυναίκα σκύβει στο έδαφος. Ο τρομοκράτης της Χαμάς συνεχίζει να πυροβολεί κατά πάντων και στο τέλος του βίντεο στρέφει το όπλο του προς τη γυναίκα και την πυροβολεί εν ψυχρώ.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο – ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι εικόνες είναι σκληρές!

Μπάιντεν: Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα πως «πιστεύει» ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι κοντά, στο περιθώριο μιας τελετής στον Λευκό Οίκο.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου «είναι κοντά μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων;», ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απάντησε: «Πιστεύω».

Τουλάχιστον 13.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 5.600 παιδιά και 3.550 γυναίκες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως 31.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, εκ των οποίων 4.400 είναι γυναίκες και παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζώνη θανάτου» το Αλ Σίφα

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα