Δασμοί Τραμπ: Έτοιμη για απάντηση η Ευρώπη – Βαριές απώλειες στο Τόκιο, αναταραχή στις αγορές

«Πηγαίνει πολύ καλά» η πρώτη αντίδραση Τραμπ μετά τις απώλειες 2 τρισ. στη Wall Street – «Κώδωνας» ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Parallaxi
δασμοί-τραμπ-έτοιμη-για-απάντηση-η-ευρ-1301624
Parallaxi

Οι δασμοί που εδώ και 48 ώρες έχει επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη είναι ακόμη αρκετά «θολοί» και η όλη διαδικασία «νωπή» και επίσημα εκτός από κάποιες δηλώσεις ξένων ηγετών δεν έχουμε πολλά απτά στοιχεία απάντησης προς την Ουάσιγκτον, όχι τουλάχιστον από αυτούς που δέχθηκαν τα σημαντικότερα πλήγματα.

Οι χθεσινές δηλώσεις από την πλευρά της Κομισιόν επί της ουσίας ήταν μία επανάληψη της πάγιας εδώ και τρεις περίπου μήνες θέσης της Ένωσης στις απειλές του Αμερικανού Προέδρου. Το ευρωπαϊκό «θα απαντήσουμε αλλά είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο» δεν είναι καινοφανές και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απλά επανέλαβε την ευρωπαϊκή θέση μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει μία συντονισμένη απάντηση.

Αυτή τη φορά παρά τα χρόνια κακώς κείμενα και τις αδυναμίες της η Ευρώπη κατανόησε νωρίς το τι έρχεται. Η αλήθεια είναι βέβαια πως ποτέ και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν κρύφτηκε και δεν έκρυψε τις θέσεις και τις προθέσεις του. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός βρίσκεται σήμερα στην τελική ευθεία για τις δικές του ανακοινώσεις γνωρίζοντας καλύτερα πλέον πως να απαντήσει στον Λευκό Οίκο. Το ευρωπαϊκό πλάνο δασμών πιθανότατα θα έχει την κλιμάκωση που έχει κρατήσει ως «κάβα» και ο ίδιος ο Τραμπ και δεν πρόκειται να ανοίξει τη «βεντάλια» όλων των όπλων που η ΕΕ έχει στη διάθεσή της με την πρώτη…

Εκτός της συλλογικής όμως απάντησης ο Τραμπ και οι δικές του νέες ΗΠΑ θα έρθουν αντιμέτωπες και με τα κατά μόνας μέτρα από τα μέλη της ΕΕ. Ήδη Γαλλία και Ισπανία έχουν ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξουν από Παρίσι και Μαδρίτη μεμονωμένες κινήσεις προκειμένου να προστατευθούν πέρα από τις εγχώριες οικονομίες και οι πολύτιμες για την εσωτερική ισορροπία εμπορικές σχέσεις τόσο με την άλλη άκρη του Ατλαντικού όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικά στο Μέγαρο των Ιλισίων οι διαβουλεύσεις τις τελευταίες 24 ώρες του Εμανουέλ Μακρόν τόσο με το οικονομικό του επιτελείο όσο και με εκπροσώπους από τον αγροτικό και τον εμπορικό τομέα είναι διαρκείς και ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ως φαίνεται πάρει την απόφαση ειδικά η Γαλλική απάντηση να είναι από τις πλέον ηχηρές.

Πηγές από το περιβάλλον του Μακρόν σημειώνουν πως ο Γάλλος Πρόεδρος έχει προσωπικά στείλει μήνυμα σε δύο σημαντικούς επενδυτές της χώρας του στις ΗΠΑ και τους έχει ζητήσει προς το παρόν να «παγώσουν» επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν προαναγγείλει από το τέλος του 2024 στις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η απάντηση των δύο πολύ ισχυρών οικονομικών παραγόντων έχουν αποδεχθεί την πρόταση του Γάλλου Προέδρου και έχουν ξεκαθαρίσει πως θα βρίσκονται σε επικοινωνία και συντονισμό με τη Γαλλική Κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως έχει επιλέξει να κινηθεί και η Ισπανία με τον Πέδρο Σάντσεθ να υπογραμμίζει στις σημαντικές ισπανικές εταιρείες πως σήμερα θα πρέπει να αναδιοργανώσουν όλες τις προγραμματισμένες στις ΗΠΑ επενδύσεις τους. Φυσικά υπάρχουν και χώρες εντός του κύκλου των 27 που έχουν επιλέξει να συνταχθούν με τις κινήσεις Τραμπ όπως η Ουγγαρία και πιθανότατα και η Ιταλία.

Η «ημέρα απελευθέρωσης» που επί της ουσίας ήταν η απαρχή ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου θα έχει δεδομένα σοβαρές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το πρόβλημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως είναι πως πέρα από τον τρόπο με τον οποίο έχουν επιλέξει να αντιμετωπίσουν διαχρονικούς στενούς φίλους – που δεν διαφέρει στην πραγματικότητα από αυτόν με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους χρόνιους εχθρούς τους θα φέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέσεις πάνω στις οποίες οι ίδιες εδώ και πάνω από 80 χρόνια οικοδόμησαν την οικονομική και επενδυτική τους κυριαρχία. Η επιλογή του απομονωτισμού δεν είναι μία επιλογή που δεν έχει δοκιμαστεί και την «εφηύρε» ο Τραμπ. Αντίθετα είναι μία επιλογή που επί μακρόν παρέμενε σε «σκονισμένα συρτάρια» επειδή απέτυχε. Η επιστροφή σε έναν αποτυχημένο δρόμο θα είναι κοστοβόρος για όλους αλλά κυρίως για αυτόν που κάνει την επιλογή. Το ρίσκο, όπως σημειώνουν άλλωστε Aμερικανοί οικονομικοί αναλυτές αλλά και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές είναι πολύ μεγάλο αναλογικά με τα «θολά» κέρδη που μπορεί να αποφέρει.

Οι δασμοί Τραμπ φέρνουν βαριές απώλειες στο Τόκιο, αναταραχή στις διεθνείς αγορές

Διεύρυναν τις απώλειες οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ακολουθώντας την απότομη πτώση στη Wall Street, καθώς οι δασμοί Τραμπ έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Τις βαρύτερες απώλειες σημειώνει ο ιαπωνικός Nikkei που υποχωρούσε λίγο νωρίτερα κατά 3,28%, ενώ ο ευρύτερος Topix υποχωρούσε κατά 2,69%.

Το γεν σημειώνει μικρή μεταβολή μετά από μια άνοδο άνω του 2% την Πέμπτη, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αμοιβαίους δασμούς 24% για την Ιαπωνία.

Ο δείκτης των εμπορικών τραπεζών σημείωσε πτώση άνω του 10%, καθώς εξανεμίστηκε η προοπτική για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στα δάνεια.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix ήταν περίπου 12% κάτω από το υψηλό οκτώ μηνών που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και πρόκειται να κλείσει σε επίπεδο που σηματοδοτεί τεχνική διόρθωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο τρόπος που μιλά ο Τραμπ

Οι δασμοί Τραμπ φέρνουν βαριές απώλειες στο Τόκιο, αναταραχή στις διεθνείς αγορές

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,23%. Ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda δήλωσε ότι οι αβεβαιότητες γύρω από την οικονομία έχουν αυξηθεί.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους, με τον πρωθυπουργό Shigeru Ishiba να συναντάται σήμερα Παρασκευή με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν τις αντιδράσεις στους αμερικανικούς δασμούς.

Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση 2,08%

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1,53% και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,30%, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την παραπομπή του προέδρου Yoon Suk Yeol, εκδιώκοντάς τον από το αξίωμά του.

Η απόφαση ξεκινά τώρα μια αντίστροφη μέτρηση 60 ημερών όπου πρέπει να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου. Ο πρωθυπουργός Han Duck-soo έχει επανέλθει ως υπηρεσιακός πρόεδρος εν τω μεταξύ.

Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας είναι κλειστές λόγω του Φεστιβάλ Qingming.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ παρουσίασε αμοιβαίους δασμούς που θα αντιμετωπίσουν πάνω από 180 χώρες και επικράτειες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ υποχώρησαν αφού οι δασμοί του Τραμπ οδήγησαν στη μεγαλύτερη πτώση των αμερικανικών μετοχών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον δείκτη blue-chip έχασαν 100 μονάδες ή 0,3%, αφού ο μέσος όρος των 30 μετοχών υποχώρησε πάνω από 1.600 μονάδες στην προηγούμενη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του Nasdaq 100 σημείωσαν απώλειες 0,2% το καθένα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ, οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν βουτιά. Ο S&P 500 διολίσθησε ξανά σε διορθωτικό έδαφος, σημειώνοντας πτώση 4,84% στις 5.396,52 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 1.679,39 μονάδες ή 3,98%, για να κλείσει στις 40.545,93 μονάδες και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 5,97%, για να κλείσει στις 16.550,61 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Μάρτιο του 2020.

Ιαπωνία: «Εθνική κρίση» η δασμολογική επίθεση των ΗΠΑ του Τραμπ, λέει ο πρωθυπουργός της χώρας Σιγκέρου Ισίμπα

Οι τελωνειακοί δασμοί 24% που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στα προϊόντα της Ιαπωνίας προκαλούν «εθνική κρίση» στο αρχιπέλαγος, η οικονομία του οποίου εξαρτάται σε καίριο βαθμό από τις εξαγωγές μεγάλων βιομηχανιών στην αμερικανική ήπειρο, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σιγκέρου Ισίμπα.

Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοινώθηκαν προχθές Τετάρτη από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «μπορούν να χαρακτηριστούν εθνική κρίση κι η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί», διεξάγοντας συνομιλίες «με όλα τα μέρη» που εμπλέκονται, επισήμανε ο κ. Ισίμπα κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο ιαπωνικό κοινοβούλιο.

«Πηγαίνει πολύ καλά» η πρώτη αντίδραση Τραμπ μετά τις απώλειες 2 τρισ. στη Wall Street – «Κώδωνας» ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

Στη δική του αισιόδοξη εκτίμηση για την προοπτική της απόφασής του να επιβάλει δασμούς από 10 έως 50% στις εισαγωγές από 185 χώρες, και την Ευρωπαϊκή Ένωση επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και μετά την ελεύθερη πτώση της Wall Street χθες Πέμπτη. “Νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά. Οι αγορές θα εκτοξευθούν, οι μετοχές θα εκτοξευθούν, η χώρα θα εκτοξευθεί“, είπε αναχωρώντας από τον Λευκό Οίκο, όταν ρωτήθηκε για την κατάρρευση των χρηματαγορών με απώλειες πάνω από 2 τρισ δολάρια μεγαλύτερες και από την εποχή της πανδημίας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έπεσε πάνω από 1.600 μονάδες την Πέμπτη, καθώς οι αμερικανικές μετοχές πρωταγωνίστησαν σε μια παγκόσμια αθρόα ρευστοποίηση μετά τις ανακοινώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Η ανακοίνωση τάραξε τις αγορές παγκοσμίως, αλλά ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο. Παρομοίασε τις Ηνωμένες Πολιτείες με άρρωστο ασθενή που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την αντίδρασή του στη χειρότερη πτώση του χρηματιστηρίου εδώ και χρόνια: “Νομίζω ότι πάει πολύ καλά. Έχουμε μια εγχείρηση, όπως όταν ένας ασθενής χειρουργείται και είναι ένα μεγάλο πράγμα. Είπα ότι έτσι ακριβώς θα γίνει”, είπε.

Μίλησε για επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων που “έρχονται στη χώρα” από εταιρείες που θέλουν να παράγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς. “Ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να δει αν υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνουν μια συμφωνία”, είπε. Αργότερα, μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο Air Force One, ο Τραμπ είπε ότι θα ήταν ανοιχτός στο να χρησιμοποιήσει τους δασμούς για να διαπραγματευτεί με άλλες χώρες και ότι αυτό θα εξαρτιόταν από το αν είχαν κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο να προσφέρουν σε αντάλλαγμα.

Υποστηρίζει ότι άλλες χώρες εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό και θέλει να σταματήσει αυτό. “Για πολλά χρόνια, χειριζόμασταν λάθος τη μπάλα και θα το δείτε, νομίζω ότι θα είναι απίστευτο”, δήλωσε ο Τραμπ καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο για να συμμετάσχει σε ένα τουρνουά γκολφ που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία στο κλαμπ του στο Ντοράλ της Φλόριντα.

Προειδοποιήσεις για κλιμάκωση αλλά και προθυμία για διαπραγματεύσεις

Οι νέοι σαρωτικοί δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εισαγωγές σόκαραν κυβερνήσεις και επενδυτές σε όλο τον κόσμο, επιφέροντας γρήγορα τόσο προειδοποιήσεις για αντίποινα, όσο και εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις.

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για “τραμπουκισμό” και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε “ισχυρά” αντίμετρα, με Γάλλους αξιωματούχους να προτείνουν φόρους για να πλήξουν αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την ελπίδα για μια συμφωνία με τον Τραμπ και απέφυγαν να μιλήσουν για αντίποινα κατά της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, φοβούμενοι ότι η επιβολή των δικών τους δασμών στα αμερικανικά προϊόντα θα χειροτέρευε τα πράγματα.

Ο Τραμπ επέβαλε εισφορά 34% στα αγαθά από την Κίνα, επιπλέον ενός προηγούμενου δασμού 20%, καθώς και δασμούς 20% στην ΕΕ, 24% στην Ιαπωνία και 25% στη Νότια Κορέα.

Η Κίνα, βασικός εξαγωγέας στις ΗΠΑ για τα σχεδόν τα πάντα, έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά από αντίποινα που αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με εκπροσώπους βασικών εμπορικών τομέων που επηρεάζονται και προέτρεψε τις επιχειρήσεις να αναστείλουν όλες τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατήγγειλε τους δασμούς ως “σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία”, αλλά απέφυγε να ανακοινώσει νέα αντίμετρα. Είπε ότι η Επιτροπή είναι “πάντα έτοιμη” να συζητήσει.

“Χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία” Οι αναλυτές τονίζουν ότι είναι μικρό το κέρδος από έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο, καθώς οι υψηλότεροι δασμοί μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν τον πληθωρισμό.

Το ΔΝΤ έκανε λόγο για σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που η ανάπτυξη παραμένει αργή. «Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των μακροοικονομικών επιπτώσεων των δασμολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, αλλά προφανώς αντιπροσωπεύουν σημαντικό κίνδυνο για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας σε περίοδο νωθρής ανάπτυξης», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αλλά και στις ΗΠΑ ανησυχούν για ύφεση. Ο τομέας των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σε χαμηλό εννέα μηνών τον Μάρτιο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα σταμάτησε το πρώτο τρίμηνο εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι δασμοί.

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ρευστές, καθώς τα γεγονότα θα εξελίσσονται και οι πλήρεις επιπτώσεις των οικονομικών κινήσεων του Τραμπ θα αρχίσουν να διαχέονται στην ευρύτερη οικονομία. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (.VIX), γνωστός ως ο δείκτης φόβου της Wall Street, άγγιξε υψηλό τριών εβδομάδων.

Η Fitch Ratings εκτίμησε ότι ο δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ είναι πλέον ο υψηλότερος εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν για υψηλότερο πληθωρισμό και πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς τα νοικοκυριά περικόπτουν τις δαπάνες και οι επιχειρήσεις αποσύρουν τις επενδύσεις, ωθώντας ενδεχομένως την οικονομία σε ύφεση. Το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα είχε ήδη καταρρεύσει πριν από τις αποφάσεις του Τραμπ.

Τι συμβαίνει όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η στρατηγική της Ευρώπης μέχρι στιγμής ήταν να επικεντρώσει τα αντίποινα σε συγκεκριμένα αγαθά με πολιτική χροιά, όπως το ουίσκι και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, σε μια προσπάθεια να ωθήσει τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να διευρύνει τον εμπορικό πόλεμο στον ευρύ τομέα των υπηρεσιών, στοχεύοντας τη Big Tech – μια κατηγορία πιο ευάλωτη στα αντίποινα, επειδή οι ΗΠΑ εξάγουν περισσότερα από όσα εισάγουν. Η απάντηση της ΕΕ θα μπορούσε να περιλαμβάνει φόρο στους αμερικανικούς ψηφιακούς κολοσσούς, όπως η Google, η Apple, η Meta, η Amazon και η Microsoft, όπως έχουν συστήσει Γάλλοι αξιωματούχοι.

Τα γεγονότα κλυδώνισαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον αμερικανικό δείκτη Standard & Poors 500 να υποχωρεί κατά 3,7% στις απογευματινές συναλλαγές. Ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε πτώση 2,7% και η πτώση 2,8% του δείκτη αναφοράς του Τόκιο πρωτοστάτησε στις απώλειες στην Ασία. Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές χρησιμοποίησαν υπερθετικούς χαρακτηρισμούς για να αποδώσουν την αναστάτωση στην παγκόσμια εμπορική τάξη, καθώς η ανακοίνωση του Τραμπ ανέτρεψε προσπάθειες δεκαετιών για μείωση των δασμών μέσω συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και διαπραγματεύσεων.

Με μέσο δασμό 25%-30%, τον υψηλότερο από τις αρχές του 20ού αιώνα, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια “ριζική αναδιάταξη της πολιτικής τους”, δήλωσε ο Jim Reid της Deutsche Bank.

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προειδοποίησε ότι τα μέτρα προστατευτισμού των ΗΠΑ θα προκαλέσουν πιθανότατα μείωση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου κατά περίπου 1% φέτος. “Ανησυχώ βαθύτατα για την πτώση αυτή και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης σε έναν δασμολογικό πόλεμο με έναν κύκλο αντιποίνων που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του εμπορίου”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Ngozi Iweala-Okonjo.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη και θα ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. “Το βλέπουμε αυτό ως ένα είδος αναπτυξιακού σοκ… αυτό θα είναι ένα χτύπημα για τους Αμερικανούς καταναλωτές”, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους στην έδρα της τράπεζας στη Νέα Υόρκη ο Ashish Shah, επικεφαλής επενδύσεων δημόσιων επενδύσεων της Goldman Sachs Asset Management.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΡΤ / protothema.gr / newmoney.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα