Διεθνή

Εφιάλτης στη Γάζα: Χιλιάδες οι νεκροί – Συνεχείς επιθέσεις απο αέρα και στεριά

Βίντεο και εικόνες με όλες τις εξελίξεις - Τι γίνεται με τους Έλληνες της περιοχής

Parallaxi
εφιάλτης-στη-γάζα-χιλιάδες-οι-νεκροί-1067839
Parallaxi

Έκλεισαν όλα τα checkpoints γύρω από την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη το Ισραήλ. Συνεχείς οι συμπλοκές μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων.

Τουλάχιστον 900 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την εισβολή και το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας το Army Radio στο Ισραήλ.

Αυξημένος είναι και ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών από την πλευρά των Παλαιστινίων, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 560 νεκροί και 2.900 τραυματίες στη Γάζα από τις αεροπορικές επιθέσεις.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Ζωντανή εικόνα τπό την Γάζα

Ισραηλινός στρατηγός: «Ξεκίνησε άσχημα για εμάς και θα τελειώσει πολύ άσχημα για την άλλη πλευρά»

Ο αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ανέφερε στους στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι ο στρατός βρίσκει τα πατήματά του μετά την πρόκληση από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, ενώ συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατών στο εσωτερικό του Ισραήλ.

«Μετά από μια δύσκολη αρχή, διαμορφώνουμε τη γραμμή εμπλοκής. Χτυπάμε πολλούς τρομοκράτες – όποιος πλησιάζει, σκοτώνεται», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλεβί κατά τη διάρκεια συνάντησης τη Δευτέρα (09/10), όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

«Θα ολοκληρώσουμε την εκκαθάριση της περιοχής, ώστε να μην έχουμε τρομοκράτες εδώ και, ταυτόχρονα, βρισκόμαστε ήδη στην επίθεση. Έχουμε πολλά ακόμη καθήκοντα. Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Ξεκίνησε άσχημα για εμάς και θα τελειώσει πολύ άσχημα για την άλλη πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός στρατηγός.

Επικοινωνία Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι τα βήματα που πλήττουν αδιακρίτως τους κατοίκους της Γάζας, «θα αυξήσουν περαιτέρω τα δεινά και το σπιράλ της βίας στην περιοχή». Πίεσε, επίσης, για «την άμεση αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή».

Επισημαίνεται ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, διέταξε νωρίτερα «πλήρη πολιορκία» της Γάζας, λέγοντας ότι οι Αρχές θα κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και θα εμποδίσουν την είσοδο τροφίμων και καυσίμων.

Ακόμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το γραφείο του.

Το Ισραήλ διακόπτει πλήρως την παροχή νερού στη Γάζα

Η Διοίκηση του Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ έδωσε νέες οδηγίες στους πολίτες να προμηθεύονται τρόφιμα και φάρμακα, ζητώντας τους να είναι έτοιμοι για διάφορες καταστάσεις.

«Πρέπει να ετοιμάσετε εξοπλισμό που θα επιτρέψει σε εσάς και την οικογένειά σας να παραμείνετε στην προστατευόμενη περιοχή για έως και 72 ώρες», διαβάζουν, «ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει παροχή νερού 3 λίτρων ανά άτομο, προμήθεια ξηρών και κονσερβοποιημένων τροφίμων, φακοί μπαταρίας, μέσα λήψης ειδοποιήσεων και ενημερώσεων (ραδιόφωνο με μπαταρίες και φορητές μπαταρίες για κινητά τηλέφωνα), φάρμακα και κουτί πρώτων βοηθειών, προσωπικά έγγραφα και μετρητά, εξοπλισμός για μωρά ή ζώα».

Δεκάδες ξένοι επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις λίστες των νεκρών ή των αγνοουμένων

Δεκάδες αλλοδαποί σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 800 άνθρωποι, από την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πολλά από τα θύματα συμμετείχαν σε ένα ρέιβ πάρτι στην έρημο, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι οι όμηροι είναι περισσότεροι από 100.

– Ταϊλάνδη: 12 νεκροί, 11 όμηροι

– ΗΠΑ: 9 νεκροί

– Ουκρανία: 2 νεκρές

– Γαλλία: 2 νεκροί, 8 αγνοούμενοι

– Βρετανία: 1 νεκρός, 1 αγνοούμενος

– Καμπότζη: Ένας νεκρός

– Γερμανία: Πολλοί όμηροι

– Καναδάς: Ένας νεκρός, 2 αγνοούμενοι

– Μεξικό: 2 όμηροι

– Ρωσία: Τουλάχιστον 4 αγνοούμενοι

– Βραζιλία: 3 αγνοούμενοι

– Παραγουάη: 2 αγνοούμενοι

– Κολομβία: 2 αγνοούμενοι

-Παναμάς: 1 αγνοούμενη

-Ιρλανδία: 1 αγνοούμενη

Πώς το Ισραήλ “πιάστηκε στον ύπνο” – Η προειδοποίηση της Αιγύπτου και η έκπληξη των ΗΠΑ

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο (7/10) συνοδεύτηκε από μια εξίσου εντυπωσιακή αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, η οποία περιελάμβανε προειδοποιήσεις που δεν ανιχνεύθηκαν, την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της πυραυλικής άμυνας, καθώς επίσης και την αργή αντίδραση από τις -όπως όλα δείχνουν- απροετοίμαστες στρατιωτικές δυνάμεις, όπως δηλώνουν πρώην και νυν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με τους New York Times, ότι η Χαμάς πέτυχε έναν συνολικό αιφνιδιασμό, που αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον απολογισμό των τουλάχιστον 700 νεκρών Ισραηλινών. Η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα έστειλε εκατοντάδες μαχητές μέσα από τα τείχη, τα οποία έσπασαν με μπουλντόζες, ενώ στη συνέχεια σκότωσαν πολίτες και στρατιώτες σε πυροβολισμούς που συνεχίστηκαν για ώρες.

Καμία από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ δεν είχε συγκεκριμένη προειδοποίηση ότι η Χαμάς προετοίμαζε μια τέτοιας εμβέλειας επίθεση που απαιτούσε συντονισμένα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια πλήγματα, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο στην Άμυνα και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η επιτυχία αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη έκπληξη σε Αμερικανούς αξιωματούχους με εμπειρία στην περιοχή. Με την πάροδο των ετών, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ηλεκτρονικών υποκλοπών, αισθητήρων και ανθρώπινων πληροφοριοδοτών σε όλη τη Γάζα. Το Ισραήλ και οι γείτονές του έχουν επενδύσει στο παρελθόν πολλά στην προσπάθεια να εντοπίσουν και να εμποδίσουν τα δίκτυα της Χαμάς, αναχαιτίζοντας συχνά ρουκέτες που εκτοξεύονται από την περιοχή.

Γιατί όμως τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε αυτή τη φορά;

Γιατί το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ, που είναι πλέον δώδεκα ετών, προφανώς εξουδετερώθηκε από τον καταιγισμό φθηνών αλλά θανατηφόρων πυραύλων κατά την έναρξη της επίθεσης; Πώς κατάφερε η Χαμάς να δημιουργήσει ένα τόσο μεγάλο οπλοστάσιο με ρουκέτες και πυραύλους χωρίς οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να εντοπίσουν το αυξανόμενο απόθεμα;

Μήπως το Ισραήλ επικεντρώθηκε υπερβολικά στις απειλές από τη Χεζμπολάχ και τη Δυτική Όχθη, αντί να εστιάσει τους στρατιωτικούς πόρους και τις πληροφορίες στη Γάζα; Και γιατί τόσες πολλές ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονταν σε άδεια ή απομακρύνονταν από τα νότια σύνορα, επιτρέποντας στη Χαμάς να υπερφαλαγγίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Γάζα;

Ενώ οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι δύσκολο να απαντηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχουν ωστόσο κάποια στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και προκαλούν προβληματισμό σχετικά με το αν υπήρχαν ενδείξεις για μια τέτοιου τύπου επίθεση στο Ισραήλ.

“Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει”

Αξιωματούχος των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι η Αίγυπτος, η οποία συχνά λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είχε μιλήσει επανειλημμένα με τους Ισραηλινούς για “κάτι μεγάλο”, χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, αναφέρει η HAARETZ.

Όπως σημειώνει, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στη Δυτική Όχθη και υποβάθμισαν την απειλή από τη Γάζα. Άλλωστε η κυβέρνηση Νετανιάχου αποτελείται από υποστηρικτές των εβραίων εποίκων της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι έχουν απαιτήσει την καταστολή και την ενίσχυση της ασφάλειας (για τους ίδιους) μπροστά στο ενισχυόμενο κύμα βίας εκεί τους τελευταίους 18 μήνες.

“Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι αναμένεται έκρηξη της κατάστασης, και μάλιστα πολύ σύντομα, και θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε την εξουσιοδότηση να συζητήσει το περιεχόμενο των ευαίσθητων συζητήσεων των μυστικών υπηρεσιών με τα μέσα ενημέρωσης.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ διέψευσε ότι έλαβε προειδοποίηση από την Αίγυπτο για επικείμενη επίθεση, όπως μεταδίδει το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Τα στοιχεία της επίθεσης που προκαλούν το ενδιαφέρον Αμερικανών αξιωματούχων

“Η Χαμάς έχει αμφισβητήσει την πολύ θεμελιώδη έννοια της ισραηλινής αποτροπής”, δήλωσε ο Kenneth F. McKenzie Jr., στρατηγός εν αποστρατεία του Σώματος Πεζοναυτών και πρώην κορυφαίος Αμερικανός διοικητής στη Μέση Ανατολή. “Μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με την εφαρμογή συντριπτικής, συγκλονιστικής χρήσης βίας. Και αυτό μόλις τώρα αρχίζει”.

Οι προηγούμενες πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς μέχρι πρότινος αντιμετωπιζόντουσαν από το σύστημα πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, το Iron Dome. Αλλά το Σάββατο το σύστημα φάνηκε να δέχεται μεγάλη πίεση. Η Χαμάς μπόρεσε να εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους με μεγάλη ταχύτητα, ενδεχομένως περισσότερους από όσους μπορούσαν να διαχειριστούν οι αναχαιτιστές του συστήματος. Το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα πληθυσμιακά κέντρα και δεν πυροβολεί εάν διαπιστώσει ότι ένας εισερχόμενος πύραυλος ή ρουκέτα θα προσγειωθεί ακίνδυνα. Όμως διαθέτει περιορισμένο αριθμό αναχαιτιστικών πυραύλων Tamir και η επαναφόρτωση του συστήματος μπορεί να πάρει χρόνο. Η Χαμάς, δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης, φαίνεται ότι έχει μελετήσει τα τρωτά σημεία του συστήματος.

Αλλά το σύστημα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μεγάλες ποσότητες από πυρά στο παρελθόν, είπαν πρώην αξιωματούχοι στους New York Times, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι τα νέα όπλα που εκτόξευσε η Χαμάς για πρώτη φορά το Σάββατο είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν. Η Χαμάς χρησιμοποίησε ένα νέο πυραυλικό σύστημα γνωστό ως Rajum κατά τη διάρκεια της επίθεσης, και χρησιμοποίησε επίσης μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έριχναν πυρομαχικά σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, σύμφωνα με την Janes, εταιρεία αμυντικών πληροφοριών και πληροφοριών ανοικτού κώδικα.

Το Σάββατο, η Χαμάς εκτόξευσε μια μεγάλη ποικιλία πυραύλων και πυραυλικών συστημάτων, τόσο τα νέα όσο και παλαιότερα μοντέλα. Όμως σχεδόν όλοι οι πύραυλοι και οι ρουκέτες της είναι όπλα ιρανικού σχεδιασμού που εισάγονται λαθραία στη Γάζα ως εξαρτήματα και στη συνέχεια συναρμολογούνται κρυφά.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος προσπαθούν να παρακολουθούν τις προσπάθειες λαθρεμπορίας εξαρτημάτων, πολλά από τα οποία προέρχονται αρχικά από το Ιράν, μέσω της χερσονήσου του Σινά και της Γάζας μέσα από υπόγειες σήραγγες, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το 2021, το Ισραήλ ανέφερε ότι κατέστρεψε 62 μίλια υπόγειων σηράγγων και κατασκεύασε υπόγεια φράγματα βάθους 65 μέτρων. Η Αίγυπτος έχει επίσης εργαστεί για να σφραγίσει τις σήραγγες μεταξύ της Γάζας και της χερσονήσου.

Αλλά κανένα φράγμα δεν είναι τέλειο. Και, εκτός από τις υπόγειες και θαλάσσιες διαδρομές, εξαρτήματα πυραύλων και ρουκετών διακινούνται λαθραία μέσω των νόμιμων διαβάσεων, όπως προσθέτουν πρώην αξιωματούχοι.

«Θλίψη» του Γκουτέρες για τη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε όλα τα εμπόλεμα μέρη να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δηλώνοντας «θλιμμένος» από την προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας.

«Είμαι βαθύτατα θλιμμένος από τη σημερινή ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας – δεν επιτρέπεται η είσοδος σε τίποτα, ούτε σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα ή καύσιμα» δήλωσε ο κ. Γκουτέρες, προσθέτοντας: «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα ήταν εξαιρετικά άσχημη πριν από αυτές τις εχθροπραξίες. Τώρα θα επιδεινωθεί εκθετικά».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ έθεσε, επίσης, την τρέχουσα βία στο πλαίσιο της ευρύτερης σύγκρουσης, λέγοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν συνέβησαν «στο κενό».

«Η πραγματικότητα είναι ότι αναπτύσσεται μέσα από μια μακροχρόνια σύγκρουση με 56 χρόνια κατοχής και χωρίς πολιτικό τέλος στον ορίζοντα. Είναι καιρός να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος της αιματοχυσίας, του μίσους και της πόλωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Το τελεσίγραφο της Χαμάς στο Ισραήλ

«Αν γίνουν επιθέσεις εναντίον αμάχων, αρχίζουν οι εκτελέσεις αιχμαλώτων» προειδοποιεί η Χαμάς εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), όπως μετέδωσε το Al Jazeera πριν από λίγο.

Συγκεκριμένα, οι Ταξιαρχίες Qassam της Χαμάς απείλησαν να εκτελέσουν Ισραηλινούς αιχμαλώτους αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει και να σκοτώνει αμάχους στη Γάζα.

«Οποιαδήποτε στοχοποίηση αθώων πολιτών χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπιστεί με λύπη με την εκτέλεση ενός από τους αιχμαλώτους που έχουμε υπό την επιτήρησή μας και θα αναγκαστούμε να μεταδώσουμε αυτή την εκτέλεση», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Qassam της Χαμάς.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, αλλά θεωρούμε τον σιωνιστικό εχθρό και την ηγεσία του υπεύθυνο γι’ αυτή».

Την Τρίτη επιστρέφουν όλοι οι Έλληνες που απέμειναν στην εμπόλεμη ζώνη

Αύριο, Τρίτη, θα αναχωρήσει πτήση από το Τελ Αβίβ για την Αθήνα, με την οποία θα επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες που έχουν μείνει στο Ισραήλ και θέλουν να φύγουν, σύμφωνα με πληροφορίες του in.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 68 Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στο Ισραήλ, ενώ μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και τη Χαμάς για τρίτη μέρα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές στο in για τους 68 Έλληνες, «οι Αρχές μας προσπαθούν να βοηθήσουν τους μεμονωμένους ταξιδιώτες και να τους διοχετεύσουν σε πτήσεις με κάθε δυνατό τρόπο, καθώς είναι εξαιρετικά περιορισμένη η διαθεσιμότητα εμπορικών πτήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι επαναπατρίστηκαν ήδη από χθες, Κυριακή, 81 Έλληνες, που βρίσκονταν για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.

Να σημειωθεί, μάλιστα, πως, σύμφωνα με πληροφορίες του in, οι ελληνικές Αρχές μετέφεραν τα εισιτήριά τους, καθώς θα ταξίδευαν αρχικά με την Aegean, η οποία όμως δέχτηκε να τα μεταφέρει στην El Al.

Γεραπετρίτης: Eπιχειρούμε τον ασφαλή επαναπατρισμό των Ελλήνων

Για το θέμα του επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονται στο Ισραήλ μίλησε από το Ομάν, όπου βρίσκεται για την Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας και του γενικού προξενείου, μεριμνά έτσι ώστε οι Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται στο Ισραήλ να επιστρέψουν με ασφάλεια», δήλωσε.

Και προσέθεσε πως «ήδη, χθες, 90 άτομα επέστρεψαν και οι υπόλοιποι οι οποίοι παραμένουν, θα επιστρέψουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ελληνική πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους ανθρώπους, για να μπορέσουν με ασφάλεια να επαναπατριστούν».

Συγκλονιστικό βίντεο από την ισοπεδωμένη Γάζα

Μέλος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς στα σύνορα

Ο άνδρας αυτός «έγινε μάρτυρας» κοντά στο μεθοριακό χωριό Αΐτα αλ Σάαμπ, σύμφωνα με ένα στέλεχος της οργάνωσης. Νωρίτερα η Χεζμπολάχ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξή της στο μεθοριακό επεισόδιο.

Το Ισραήλ βομβάρδισε σήμερα το μεσημέρι τον νότιο Λίβανο, αφού προηγουμένως ανακοίνωσε ότι σκότωσε «πολλούς ενόπλους» που διείσδυσαν στο έδαφός του, μια επιχείρηση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ. Η οργάνωση αυτή μάχεται στο πλευρό της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, σκότωσαν τουλάχιστον δύο ενόπλους που πέρασαν τα σύνορα.

Ορισμένοι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου είπαν ότι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, κατά μήκος των συνόρων, καθώς φοβούνται τους βομβαρδισμούς. Ο Γκάμπι Χάγκε, ένας πατέρας τριών παιδιών το σπίτι του οποίου βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα, περιέγραψε τους βομβαρδισμούς στην περιοχή. «Το σπίτι μας είναι κοντά στα σύνορα, για αυτό φεύγουμε και πηγαίνουμε στο χωριό. Όλοι οι γείτονές μου κάνουν το ίδιο», είπε.

Ο στρατός του Λιβάνου επιβεβαίωσε τους βομβαρδισμούς σε περιοχές των συνόρων και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα