Διεθνή

Εισαγγελική έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

Ελβετός εισαγγελέας εξετάζει πιθανές παραβιάσεις του ποινικού δικαίου.

Parallaxi
εισαγγελική-έρευνα-για-την-εξαγορά-τη-986257
Parallaxi

Στο… μικροσκόπιο των ελβετικών εισαγγελικών αρχών έχει μπει η σύμπραξη της Credit Suisse και της UBS μετά την εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη, ως μια σανίδα σωτηρίας μετά την κατάρρευσή της.

Όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας, με την υποστήριξη του κράτους, ξεκίνησε έρευνα για την εξαγορά και εξετάζει πιθανές παραβιάσεις του ελβετικού ποινικού δικαίου από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη των δύο τραπεζών, οι οποίες συμφώνησαν σε έκτακτη συγχώνευση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έκθεση επικαλούμενη την εισαγγελική αρχή.

Υπήρχαν «πολλές πτυχές γεγονότων γύρω από την Credit Suisse» που δικαιολογούσαν έρευνα και οι οποίες έπρεπε να αναλυθούν για να «εντοπιστούν τυχόν εγκλήματα που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του [εισαγγελέα]», προστίθεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας και η Credit Suisse δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του διεθνούς μέσου για σχολιασμό.

Μπορεί να καταργηθεί μέχρι και το 20-30% των θέσεων εργασίας μετά την εξαγορά

Οι επικεφαλής της μεγατράπεζας που γεννήθηκε από την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS εξετάζουν την κατάργηση του 20-30% των θέσεων εργασίας -μεταξύ 25.000 και 36.000 θέσεων σε όλο τον κόσμο- σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα SonntagsZeitung, που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις θέσεις εργασίας που σκεφτόταν να καταργήσει η Credit Suisse στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της πριν οι ελβετικές αρχές πιέσουν την UBS να αγοράσει εσπευσμένα την ανταγωνίστριά της που κινδύνευε με κατάρρευση.

Μόνο στην Ελβετία, θα επηρεαστούν έως 11.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πριν από την εξαγορά, η UBS απασχολούσε λίγους περισσότερους από 72.000 υπαλλήλους, συγκριτικά με πάνω από 50.000 στην Credit Suisse.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται το διάστημα κατά το οποίο σχεδιάζονται οι περικοπές των θέσεων εργασίας, ούτε οι δραστηριότητες που θα επηρεαστούν περισσότερο στους δύο τραπεζικούς κολοσσούς.

Πριν εξαγορασθεί στις 19 Μαρτίου από την υπ’ αριθμόν 1 τράπεζα της Ελβετίας, η Credit Suisse σχεδίαζε την κατάργηση 9.000 θέσεων εργασίας ως το 2025 στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσής της.

Πηγή: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα