Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες
Η χώρα πλέον αναμένει το εκλογικό αποτέλεσμα και το όνομα του επόμενου προέδρου.
Οι κάλπες στην Τουρκία για το δεύτερο κύκλο των προεδρικών εκλογών έκλεισαν στις πέντε το απόγευμα, με τη χώρα πλέον να περιμένει το αποτέλεσμα και το όνομα του επόμενου προέδρου. Αντιμέτωποι βρίσκονται ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Τι λένε ψηφοφόροι από τρεις περιοχές της χώρας λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες
Μερικές από τις απόψεις Τούρκων πολιτών παρουσιάζονται παρακάτω, καθώς η Τουρκία ψηφίζει σήμερα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είναι ουσιαστικό ενδεχόμενο να παρατείνουν τη θητεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια τρίτη δεκαετία ή να οδηγήσουν στην εξουσία τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στην Άγκυρα:
“Να δούμε τι έγινε τα τελευταία 20 χρόνια. Να δούμε πόσο άλλαξε η χώρα. Κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό”, δήλωσε η παντρεμένη 45χρονη Σονγκούλ Ασλάν, αφού ψήφισε τον Ερντογάν.
“Ψήφισα για τη χώρα μας, για να συνεχίσει να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερη από κάθε άποψη. Οι οικονομικές δυσκολίες υπάρχουν, αλλά είναι προβλήματα που έχουν λύση. Η Τουρκία μπορεί να τα ξεπεράσει όλα, όσο μένουμε δυνατοί”, πρόσθεσε η ίδια.
Στην Κωνσταντινούπολη:
“Η Τουρκία έγινε μία αντιδημοκρατική χώρα. Θέλω να δω μία πιο δυνατή Τουρκία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να ζήσω σε μία χώρα που σέβεται τους νόμους, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -ECHR ”, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ψηφιακών αγορών, 35χρονος Σουκρού Ουκάρ.
“Την τελευταία φορά είχα περισσότερες ελπίδες, αλλά πιστεύω ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει. Αν νικήσει ο Ερντογάν, θα σκεφτώ να φύγω από την Τουρκία”.
“Ψήφισα για τον Ερντογάν καθώς είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης. Τον ψήφισα επειδή εκτιμώ τα πράγματα που έκανε για την Τουρκία. Άλλαξε το σύστημα υγείας προς το καλύτερο. Κατασκεύασε δρόμους”, δήλωσε ο 58χρονος εργάτης έργων Ομέρ Κοσεκόλ.
Στο Ντιγιαρμπακίρ:
“Στον πρώτο γύρο ψήφισα για την εκλογή του Κιλιτσντάρογλου στην προεδρία. Αλλά αυτή τη φορά, το κόμμα του Ερντογάν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν ο Κιλιτσντάρογλου εκλεγεί θα είναι δύσκολο για το κοινοβούλιο να λειτουργήσει”, εκτιμά ο 29χρονος Μαχμούτ Τσιν.
“Αυτή τη φορά ψήφισα τον Ερντογάν για σταθερότητα, ώστε να μην υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα μεταξύ του κοινοβουλίου και του προέδρου”.
Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων – Δεν υπάρχει exit poll
Σύμφωνα με το Al Jazeera, σήμερα δεν θα υπάρχει exit poll, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά μέσα σε λίγες ώρες.
Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η διαδικασία κινήθηκε σε χαμηλότερους τόνους σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο εντοπίστηκαν μια σειρά παρατυπίες, όπως η ύπαρξη νεκρής γυναίκας στις εκλογικές λίστες.
Το Anadolu αναφέρει ότι η καταμέτρηση των ψήφων έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Middle East Eye, η συμμετοχή αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 80%.
Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο η συμμετοχή έφτασε στο 88,84%, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε λάβει 49,52% και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε συγκεντρώσει το 44,88%.
Ο Σινάν Ογάν, οι ψηφοφόροι του οποίου αναμένεται να καθορίσουν το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, είχε λάβει 5,17%.
Ερντογάν: «Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί γρήγορα» – Κιλιτσντάρογλου καλεί τους Τούρκους «να ψηφίσουν για να απαλλαγούν από μία αυταρχική κυβέρνηση»
Από τη μια τη σταθερότητα -και τον κίνδυνο αυταρχικής παρέκκλισης- του απερχόμενου 69χρονου ισλαμοσυντηρητικού υπερπροέδρου, 69 ετών· ή, από την άλλη, την επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα που προτείνει ο 74χρονος αντίπαλός του, άλλοτε ανώτερος δημόσιος υπάλληλος. Δηλώσεις ψηφοφόρων από τον σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία
Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν, ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πάνω απ’ όλα πιστός μουσουλμάνος, στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου πιστοποίησε αν μη τι άλλο την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει -παρά τον ουρανομήκη πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου- από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.
Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους.Απέναντί του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, ο demokrat dede («δημοκρατικός παππούς»), όπως θέλει να προβάλλεται ο οικονομολόγος με τα γκρίζα μαλλιά και τα λεπτά γυαλιά, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και τη νεολαία.
Ο πρόεδρος του CHP -του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής πατέρας της Δημοκρατίας της Τουρκίας- υποσχόταν «την επιστροφή της άνοιξης», την επάνοδο σε κοινοβουλευτικό σύστημα, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της κεντρικής τράπεζας, του Τύπου.
«Φτάνει πια η καταπίεση του καθεστώτος και η πολιτική του», έλεγε χθες στην Άγκυρα ο Ουγούρ Μπαρλάς, 39χρονος εκπαιδευτικός, που θα ψηφίσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, διότι θέλει «αλλαγή».
Μολαταύτα ο κ. Κιλιτσντάρογλου, που δεν ξεπέρασε το 45% των ψήφων στον πρώτο γύρο, είναι το αουτσάιντερ: παρά την υποστήριξη που συνεχίζει να του προσφέρει το φιλοκουρδικό HDP, αψηφώντας την όψιμη συμμαχία του με μικροσκοπικό ακροδεξιό, εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα, φέρεται κατά τις δημοσκοπήσεις να παραμένει πέντε μονάδες πίσω από τον αρχηγό του κράτους ο οποίος είδε άλλωστε να ανανεώνεται η πλειοψηφία της κυβερνητικής συμμαχίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο την 14η Μαΐου.
Σοβαρή καταγγελία από το κόμμα Κιλιτσντάρογλου για ξυλοδαρμό και νοθεία
Τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της Τουρκίας, του οποίου ηγείται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση στο χωριό Καράαλι της επαρχίας Σανλιούρφα της νότιας Τουρκίας κατά τη διάρκεια των σημερινών εκλογών.
Ο πρώην βουλευτής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη Αλί Σεκέρ, ο οποίος καταγγέλλει πως ξυλοκοπήθηκε μιλά ευθέως για νοθεία στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια υπέρ του Ερντογάν: «Μια ομάδα 30 ατόμων επιχείρησε να προβεί σε λινστάρισμα. Μία ψήφος για εμάς, πέφτει ως 366 ψήφοι για τον Ερντογάν», υποστήριξε.
Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde toplu oy kullanıldığı tespiti yapan CHP’liler saldırıya uğradı.
Darp edilen eski CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker: “30 kişilik grup linç girişiminde bulundu. 1 oy bize 366 oy Erdoğan’a olarak kullanılıyor.”https://t.co/dOCjsQbdDO pic.twitter.com/4fq8gTbQDq
— ANKA Haber Ajansı (@ankahabera) May 28, 2023
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το περιστατικό στον λογαριασμό του στο Twitter:
«Ο Αλί Σεκέρ, ο βουλευτής μας, ξυλοκοπήθηκε από μια ομάδα επειδή αντιτάχθηκε στις παρατυπίες στην κάλπη! Προειδοποιούμε τις αρχές. διασφαλίζουμε την ασφάλεια της κάλπης, διασφαλίζουμε την ασφάλεια των συναδέλφων και των παρατηρητών μας!».
Μετά τον ξυλοδαρμό του βουλευτή του CHP, Αλί Σεκέρ, επειδή εναντιώθηκε στις παρατυπίες στην ψηφοφορία στην Ούρφα, ο βουλευτής της Ούρφα, Μαχμούτ Τανάλ, ο οποίος πήγε στο εκλογικό κέντρο όπου ξυλοκοπήθηκε ο Σεκέρ, δέχτηκε επίσης επίθεση.
Ο βουλευτής μας της Κωνσταντινούπολης Αλί Σεκέρ δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα στη συνοικία Σανλιούρφα επειδή αντιτάχθηκε στην παράνομη ψηφοφορία. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε στο Καρααλί. Έγινε και επίθεση εναντίον μου. Εδώ υπάρχει κρατική αδυναμία! Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και επιθέσεις, θα προστατέψουμε τα σεντούκια! Έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε!», έγραψε στο Twitter.