Διεθνή

Εντείνει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ στη Γάζα

Η Χαμάς εμποδίζει αμάχους να διαφύγουν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, λέει ο Ισραηλινός στρατός.

Parallaxi
εντείνει-τους-βομβαρδισμούς-το-ισραή-1072508
Parallaxi

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή φέρεται να έπληξε υπόγεια σήραγγα αποθήκευσης πυραύλων της Χαμάς κοντά στο Νοσοκομείο Νάσσερ στο Khan Yunis στη Λωρίδα της Γάζας.

Βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα δείχνει πυκνό καπνό να βγαίνει κοντά στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, ένα κτίριο στην κεντρική πόλη Petah Tikvah υπέστη ζημιές από επίθεση με ρουκέτα στο κεντρικό Ισραήλ. Στο σημείο βρίσκεται η Πυροσβεστική και η Υπηρεσία Διάσωσης καθώς φλόγες βγαίνουν από το κτίριο.

Πραγματοποιούνται έρευνες για τυχόν τραυματισμούς ή εγκλωβισμένους.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι έπληξαν και σκότωσαν τον επικεφαλής της συστοιχίας πυραύλων της Χαμάς Βορειου Kαν Γιουνις, Hassan al-Abdullah.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη των IDF πραγματοποίησαν μια ακριβή αεροπορική επίθεση με βάση τις πληροφορίες των IDF και ISA και εξάλειψαν τον Διοικητή της Συστοιχίας Ρουκετών Βορειου Kαν Γιουνις της Χαμάς, Hassan al-Abdullah», αναφέρεται στην ανάρτησή τους.

Η Χαμάς εμποδίζει αμάχους να διαφύγουν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, λέει ο Ισραηλινός στρατός

Ο Ισραηλινός στρατός επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να διαφύγουν προς νότο για λόγους ασφαλείας, αλλά πρόσθεσε πως οι παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό, ένας Παλαιστίνιος λέει πως άμαχοι πυροβολούνται από τη Χαμάς καθώς προσπαθούν να διαφύγουν.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Εντούτοις τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι έχουν ήδη διαφύγει προς νότο, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο ΟΗΕ αναφέρει πως 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Ο στρατός καλεί τον πληθυσμό εδώ και περίπου δύο εβδομάδες να μετακινηθεί προς νότο ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας ισραηλινής επίθεσης. Ο στρατός επιτίθεται σε στόχους στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας αφότου η Χαμάς κατέσφαξε στις 7 Οκτωβρίου ισραηλινούς αμάχους στη μεθοριακή περιοχή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμη 12 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στα καύσιμα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι 12 φορτηγά από τα αντίστοιχα της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου έχουν περάσει από το σημείο διέλευσης της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες.

Μέχρι στιγμής έχουν περάσει 74 φορτηγά, σημειώνεται σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, δεν είχε επιτραπεί η είσοδος για καύσιμα, όπως σημειώνεται με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα νοσοκομεία να λειτουργούν μόνο για τα επείγοντα περιστατικά.

Υπ. Εξωτερικών Παλαιστίνης: Να συμφωνήσει σε καθολική κατάπαυση του πυρός το Ισραήλ

Το Ισραήλ διεξάγει έναν πόλεμο εκδίκησης στην Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλικι από την Χάγη δηλώνοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσει σε καθολική κατάπαυση του πυρός για να εισέλθει στην Γάζα επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αυτήν την φορά, ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ είναι διαφορετικός. Αυτήν την φορά, είναι πόλεμος εκδίκησης. Κατ’ αρχάς πρέπει να θέσουμε τέλος σε αυτήν τη μονομερή επίθεση και στην συνέχεια οφείλουμε να καλέσουμε σε κατάπαυση του πυρός», είπε.

Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η έκκληση την οποία ετοιμάζονται να απευθύνουν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών από τις Βρυξέλλες για «παύσεις» στους βομβαρδισμούς ώστε να γίνει δυνατή η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας είναι απαράδεκτη, αφού δεν μπορούν να διασφαλίσουν την πρόσβαση της βοήθειας και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης.

«Η λύση των δύο κρατών είναι σήμερα περισσότερο εύστοχη από ποτέ», είπε ο Ριάντ αλ-Μάλικι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, news247
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα