Διεθνή

Επιμένει το Κατάρ για το Qatargate: Καμία σχέση με την υπόθεση διαφθοράς

Ο διευθυντής της εφημερίδας Le Soir θεωρεί πως μπορεί να υπάρχουν στοιχεία και για άλλα άτομα.

Parallaxi
επιμένει-το-κατάρ-για-το-qatargate-καμία-σχέση-950048
Parallaxi

Το Κατάρ με νέα ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη σε υπόθεση διαφθοράς που διερευνάται από τις βελγικές αρχές και στην οποία εμπλέκονται πρόσωπα που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι βελγικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε τέσσερα άτομα που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, τους παρείχε μετρητά και δώρα για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων. Το Κατάρ έχει προηγουμένως αρνηθεί κάθε εμπλοκή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα διπλωμάτης της αποστολής του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται ότι η χώρα δέχθηκε “αποκλειστικά αυτή κριτική και επίθεση” στο πλαίσιο της έρευνας και ότι είναι βαθιά απογοητευμένη που η βελγική κυβέρνηση “δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να εξακριβώσει τα γεγονότα”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “ο περιορισμός του διαλόγου και της συνεργασίας” για το θέμα πριν από την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας θα επηρεάσει αρνητικά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τις συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Διευθυντής Le Soir: Σαφώς μπορεί να υπάρχουν στοιχεία και για άλλα άτομα

Την ίδια ώρα, στο OPEN και τη Μαρία Αρώνη μίλησε το Σάββατο (17/12) ο διευθυντής της εφημερίδας Le Soir. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κριστόφ Μπερτί, «Είναι σαφές ότι το ευρύ κοινό μπορεί να έχει την αίσθηση ότι είναι όλοι σάπιοι, ότι δε διαχειρίζονται καλά το δημόσιο χρήμα και αυτό είναι πραγματικά τρομερό για την άνοδο του λαϊκισμού. Νομίζω ότι δε φταίει ο Τύπος εκεί μέσα. Υπάρχει ένα σλόγκαν στις αμερικανικές εφημερίδες, που λέει, “αν δε θέλετε να γραφτεί, μην το κάνετε”».

Ο κ. Μπερτί, είπε ότι, η εφημερίδα, είχε ενημερωθεί «εδώ και μερικές εβδομάδες ότι κάτι μπορεί να συμβεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά φυσικά δεν είχαμε τις ακριβείς λεπτομέρειες. Σήμερα οι πηγές μάς επιτρέπουν να πούμε ότι η έρευνα ξεκίνησε με την κρατική ασφάλεια, τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες, όχι την αστυνομία ή τη δικαιοσύνη. Συνολικά, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες με τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούν τι συμβαίνει και προσπαθούν να πάρουν πληροφορίες. Κατάλαβαν ότι εργάζονταν σε μία περίπτωση παρέμβασης παό χώρες του εξωτερικού που ήθελαν να επηρεάσουν την ΕΕ και το Βέλγιο, υπήρχαν πού συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούσαν το Κατάρ, τον κ. Παντσέρι, την κ. Καϊλή και τον κ. Τζιόρτζι».

Όπως σημείωσε, «Αν γνωρίζαμε ότι εμπλέκονται και άλλα άτομα, αν είχαμε κι άλλες αποδείξεις, θα το λέγαμε. Σαφώς δεν ξέρω. Δεν εννοώ ότι όλοι οι ευρωβουλευτές είναι διεφθαρμένοι, ούτε ότι όλες οι ΜΚΟ είναι διεφθαρμένες. Οι δυσκολίες που συναντούν οι βελγικές αρχές είναι η ασυλία των ευρωβουλευτών. Το μόνο στοιχείο που επιτρέπει την άρση της ασυλίας είναι να πιαστεί κανείς επ’ αυτοφόρω, όπως έγινε με την κα Καϊλή την περασμένη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, δεν είχε προβλέψει ότι η αστυνομία θα έκανε έφοδο στο σπίτι της, το γεγονός ότι ο πατέρας της έφυγε με μία τσάντα με λεφτά άλλαξε τον χρόνο της έρευνας. Σαφώς και πιστεύω ότι οι αρχές ελπίζουν, από αυτά που θα τους πουν οι κατηγορούμενοι να βρουν άλλα στοιχεία που αφορούν άλλα άτομα. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε προς το παρόν».

Ανοίγουν λογαριασμούς και στη Βραζιλία

“Φως” στη δράση των μελών που φέρεται να πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο διαφθοράς ρίχνουν οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα του συντρόφου της Εύας Καϊλή που κατασχέθηκαν από τις βελγικές αρχές.

“Οι υπολογιστές και τα κινητά ξεκίνησαν να ‘μιλάνε’ και να επιβεβαιώνουν στις βελγικές αρχές αυτό για το οποίο ήταν βέβαιες: ότι ήταν ο Τζιόρτζι που διηύθυνε, πιθανότατα εξ ονόματος του Παντζέρι, τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Αυτός ήταν που αποφάσιζε ποιο ψήφισμα θα έπρεπε να περάσει και ποιο όχι και αυτός που έδινε τις οδηγίες για τις ψηφοφορίες”, γράφει δημοσίευμα της La Repubblica.

“Ήταν μια συνηθισμένη διαδρομή γιατί σε ορισμένα ζητήματα ήταν ο Κοτζολίνο (ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών που επίσης ερευνάται για το σκάνδαλο) που έδινε τις οδηγίες. Αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το σπίτι του Τζόρτζι ήταν γεμάτο χαρτονομίσματα”, προσθέτει το δημοσίευμα.

Αυτό που εξετάζουν τόσο οι αρχές είναι το ενδεχόμενο να υπάρχουν “κρυφοί” λογαριασμοί σε χώρες του εξωτερικού. “Δεν είναι τυχαίο ότι στο αίτημα που εστάλη από το Βέλγιο στις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου ήταν όχι μόνο να ψάξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της κλίκας αλλά να αναζητήσουν πληροφορίες και έγγραφα και από τραπεζικά ιδρύματα εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα από την Lift Bank στη Βραζιλία”, αναφέρει η εφημερίδα.

Εύα Καϊλή: Έρευνα για σύγκρουση συμφερόντων για τη ΜΚΟ

Μανταλένα και Εύα Καϊλή είναι αχώριστες. Βρίσκονται μαζί στις εκδηλώσεις της ΜΚΟ που πραγματοποιούνται ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό που εξετάζουν οι αρχές είναι αν η Εύα Καϊλή και κατ’ επέκταση η ΜΚΟ ήταν το «όχημα» για την προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που επιδοτούνται κατά 100%, φτάνοντας ακόμη και τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα ανέδειξε ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Euractive, με τίτλο «Οι σάπιοι καρποί της δημοκρατίας της ΕΕ».

«Προφανώς, εκ πρώτης όψεως, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και αυτό γιατί η αδερφή δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα και οι δυο (αδερφές) εργάζονται μαζί πολύ κοντά», ανέφερε στο Star ο δημοσιογράφος του Euractive, Γκεόργι Γκότεβ.

Η σύγκρουση συμφερόντων που επικαλείται ο πανευρωπαϊκός ειδησεογραφικός Οργανισμός είναι πως η Εύα Καϊλή είχε ρόλο συμβούλου στην οργάνωση, όπου διευθύντρια είναι η αδερφή της.

Ταυτόχρονα, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή λάμβανε μέρος σε ημερίδες και εκδηλώσεις που διοργάνωνε η ΜΚΟ, υπό την αιγίδα δηλαδή της αδερφής της.

Η Εύα Καϊλή είχε ρόλο συμβούλου στην οργάνωση, όπου διευθύντρια είναι η αδερφή της.

Εύα και Μανταλένα Καϊλή: Η ΜΚΟ και η real estate του Τζόρτζι

Στην υπόθεση, όμως, μπαίνει και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή. Η ElonΤech βρίσκεται υπό την “ομπρέλα” της Made Group, μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας στην οποία ιδρυτικό μέλος είναι μια γυναίκα που ίδρυσε μαζί με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι την εταιρεία real estate.

«Μπορώ μόνο να πω ότι μου μυρίζει σύγκρουση συμφερόντων. Τώρα, τα υπόλοιπα είναι για τον Εισαγγελέα. Υπάρχουν ακόμη πολλά σάπια πράγματα τα οποία παραμένουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επεσήμανε ο Γκεόργι Γκότεβ.

Το άρθρο του Euractive καταλήγει πως και να έχει διαπραχθεί αδίκημα, δύσκολα θα στεκόταν στο δικαστήριο χωρίς απτές αποδείξεις.

Περικλής Κονδυλάτος για Εύα Καϊλή: «Υποχρέωσή μας να στηρίξουμε μια Ελληνίδα ως εκπρόσωπο της πατρίδας μας»

O Περικλής Κονδυλάτος με μια μακροσκελή ανάρτηση στα social media θέλησε να μοιραστεί τις σκέψεις του για την Εύα Καϊλή. Ο γνωστός σχεδιαστής κοσμημάτων και πρώην παίκτης του Survivor δημοσιεύοντας κοινή φωτογραφία με την Εύα Καϊλή, περιέγραψε την βραδιά που είχε την ευκαιρία να την γνωρίσει καλύτερα, όταν βρέθηκαν καλεσμένοι στο ίδιο party.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Θα ήθελα να ζω σε μια κοινωνία, όπου όταν κάποιος πέφτει τον σηκώνουμε ψηλά και δεν επιτεθέμεθα σαν τα κοράκια να τον φάμε. Θα ήθελα να ζω σε μια κοινωνία όπου την πολύ κακή άποψη που έχουμε για κάποιον την εκφράζουμε όταν αυτός είναι ψηλά, και δεν περιμένουμε σαν κατινούλες την πτώση του για να γράψουμε κατεβατά για το τι μας έκανε στα hight του.

Θα ήθελα να ζω σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι δεν αδιαφορούν για τους πολιτικούς που επί χρόνια έχουν κατάκλέψει και ρημάξει αυτή την χώρα, αλλά ασχολούνται με την μίζα της μιας και της άλλης από το εξωτερικό. Ήταν λάθος αυτό που έγινε; ΝΑΙΙΙΙΙΙ!!!! Βεβαίως!!!! Το επικροτώ;;;

Όμως όταν μια Ελληνίδα βάλλεται στο εξωτερικό η υποχρέωση μας είναι να την στηρίξουμε ως Ελληνίδα, ως γυναίκα, ως εκπρόσωπο της πατρίδας μας. Ναι έκανε λάθος, ναι δεν πρέπει να μην έχει κυρώσεις, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε χειρότερο από ότι είναι. Αυτή την φώτο μου την έβγαλε στις αναμνήσεις σήμερα το Facebook, και είναι από το party του Πάρι Κασιδοκωστα, και αυτό είναι ένα στιγμιότυπο.

Θυμήθηκα πως σκεφτόμουν τότε ότι η Σοφία Κοκοσαλάκη έχει μια ζωή που την ζηλεύω και ότι η δικιά μου ήταν χάλια, και ότι η Εύα ζει το όνειρο της. Τόσο χαζός έχω υπάρξει, να κρίνω την εξωτερική πραγματικότητα των άλλων με την δική μου ζωή. Σήμερα η Σοφία μας δεν είναι σε αυτό τον κόσμο, και η Εύα είναι αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη σκληρή τιμωρία. Που το πάω; Ας ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και ας αφήσουμε τα πράγματα να πάρουν την πορεία τους κύριοι δικασταί. Ηρεμήστε θα αποδοθεί δικαιοσύνη και χωρίς την βιτριολική σας συμβολή. Και εάν έχετε να πείτε κάτι, πείτε το σας παρακαλώ την ώρα που συμβαίνει, γιατί όταν το λέτε μετά από χρόνια σας καθιστά καιροσκόπους, χαζούς και καθυστερημένους κυριολεκτικά», έγραψε ο Περικλής Κονδυλάτος.

Πηγή: Reuters, ertnews, news247, ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα