Γάζα: Έκλεισε ξανά το πέρασμα της Ράφα– Πέρασαν μόνο 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Ντέιρ αλ Μπάλα.

Parallaxi
γάζα-έκλεισε-ξανά-το-πέρασμα-της-ράφα-1072182
Parallaxi

Μόνο για δύο ώρες έμεινε ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα – Συνολικά περίπου 175 φορτηγά με τόνους ανθρωπιστική βοήθεια είναι συγκεντρωμένα εδώ και ημέρες στη Ράφα

Μόνο για δύο ώρες έμεινε ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα Ισραήλ – Αιγύπτου, το οποίο άνοιξε το πρωί για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Βάση της συμφωνίας ανοιγματος, μόνον 20 φορτηγά με φορτία από την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο επετράπη να περάσουν στην πλευρά της Γάζας, για να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια – φάρμακα και τρόφιμα – στους αρμόδιους παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Στη συνέχεια το πέρασμα έκλεισε ξανά, σύμφωνα με το CNN.

Συνολικά περίπου 175 φορτηγά με τόνους ανθρωπιστική βοήθεια είναι συγκεντρωμένα εδώ και ημέρες στη Ράφα αναμένοντας το άνοιγμα του σημείου διέλευσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, του μοναδικού που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

«Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο», τόνισε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για τη “Σύνοδο για την Ειρήνη”, μετά τη διέλευση 20 φορτηγών.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα – κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα- στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Την ίδια ώρα, δεκάδες κάτοικοι της Γάζας με διπλή υπηκοότητα και ξένοι πολίτες αναμένουν στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί άδεια να φύγουν από τον θύλακα.

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας “δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο” (ΟΗΕ)

“Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο”, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για τη “Σύνοδο για την Ειρήνη”, μετά τη διέλευση 20 φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

“Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα — κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα– στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια”, πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια και όχι καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

Συνολικά περίπου 175 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είναι συγκεντρωμένα εδώ και ημέρες στη Ράφα αναμένοντας το άνοιγμα του σημείου διέλευσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, του μοναδικού που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Εξάλλου δεκάδες κάτοικοι της Γάζας με διπλή υπηκοότητα αναμένουν στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί άδεια να φύγουν από τον θύλακα.

 Η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι “ένα σημαντικό βήμα”, σύμφωνα με τον καγκελάριο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε σήμερα “καλό και σημαντικό βήμα” την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την 15η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

“Είναι καλό και σημαντικό το γεγονός ότι μια πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει τώρα για τους κατοίκους της Γάζας. Έχουν ανάγκη νερό, τρόφιμα και φάρμακα – δεν θα τους αφήσουμε μόνους”, έγραψε ο Σολτς στην πλατφόρμα Χ, ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο “εξακολουθεί να εργάζεται με κάθε μέσο προκειμένου να περιοριστούν τα δεινά αυτής της σύγκρουσης”.

Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Ντέιρ αλ Μπάλα

Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν από αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας επλήγη κτίριο κατοικιών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων al Shehab της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Από την επιδρομή επλήγη ένα κτίριο κατοικιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου, δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Η αναφερόμενη διάσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, μετά από την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους.

Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.

 Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διάσκεψης του Καΐρου, στην προσπάθεια αποτροπής μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης

Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στην Αίγυπτο για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.

Πηγές: skai.gr, AΠΕ- ΜΠΕ/ Ν.Χ., ΕΜ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα