Γάζα: Κόντρα Ισραήλ με Γ.Γ. ΟΗΕ – Εισβολή από την θάλασσα με νεκρούς

Μια ακόμα δύσκολη νύχτα για τη Μέση Ανατολή

Parallaxi
γάζα-κόντρα-ισραήλ-με-γ-γ-οηε-εισβολή-1067951
Parallaxi

Ενώ η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καθυστερεί και παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει, εντείνονται οι βομβαρδισμοί, ακόμη και στο νότιο τμήμα του θύλακα, στη Χαν Γιους, όπου η κατάσταση είναι ζοφερή.

Όπως ανακοινώθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τρία νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για να λειτουργήσουν τις γεννήτριές τους.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν κατήγγειλε τη «σοκαριστική ομιλία» του Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για «ανοχή» απέναντι «στην τρομοκρατία και τους φόνους» της Χαμάς.

Όλες οι εξελίξεις:

Live εικόνα από την Γάζα

Ισραήλ: Μήνυμα Νετανιάχου στο στράτευμα – «Μπαίνουμε στην επόμενη φάση, έχουμε μόνο ένα καθήκον»

Μήνυμα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πως η χώρα βρίσκεται κοντά στην επόμενη φάση του πολέμου για την εξουδετέρωση της Χαμάς, έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μιλώντας στην επίλεκτη μεραρχία Yohalam του Σώματος Μηχανικού του Ισραήλ από τη βάση της στο νότο, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. , ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τις δυνάμεις ότι «κοιτάμε μπροστά στην επόμενη φάση του πολέμου», σημειώνοντας ουσιαστικά ότι πλησιάζει η χερσαία επέμβαση.

«Βρισκόμαστε μπροστά στο επόμενο στάδιο της επιχείρησης, είμαστε καθ’ οδόν. Το γνωρίζετε, είστε μέρος του, είστε η αιχμή του δόρατος. Έχω τεράστια εκτίμηση για αυτό που ξέρετε να κάνετε, για το αγωνιστικό σας πνεύμα και για την προθυμία σας να σώσετε τη χώρα μας από αυτά τα κτήνη και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε», είπε αρχικά.

«Έχουμε μόνο ένα καθήκον μπροστά μας, να συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη νότια βάση, ο Νετανιάχου έλαβε πλήρη ενημέρωση για τις επιχειρήσεις της μονάδας από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι διοικητές της μονάδας Yahalom παρουσίασαν επίσης στον πρωθυπουργό του Ισραήλ τις επίλεκτες επιχειρησιακές δυνατότητες της μονάδας στην υπόγεια μάχη, καθώς και στον χειρισμό εκρηκτικών μηχανισμών.

«Ο εχθρός δέχτηκε το σκληρότερο πλήγμα που έχει υποστεί μέχρι σήμερα»

«Χτυπάμε τον εχθρό με τεράστια δύναμη», είπε ο Νετανιάχου στους στρατιώτες. «Ο εχθρός δέχτηκε το σκληρότερο πλήγμα που έχει υποστεί μέχρι σήμερα στα χθεσινά [Δευτέρα] χτυπήματα στη Γάζα», συμπλήρωσε.

«Σκοτώσαμε δεκάδες τρομοκράτες, ίσως και πολύ περισσότερους, εξετάζουμε το πλήρες εύρος της ζημιάς που προκαλέσαμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι οι «ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν και σε άλλα πεδία στον βορρά…επίσης στη Δυτική Όχθη».

Ισραήλ: Δύτες της Χαμάς επιχείρησαν να εισβάλουν από τη θάλασσα

Κινητικότητα υπάρχει τα τελευταία λεπτά στο Ισραήλ, με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να ισχυρίζονται ότι ορισμένοι μαχητές της Χαμάς που επιχείρησαν να εισβάλουν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης εξουδετερώθηκαν.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δεν διευκρινίζουν τον αριθμό των μαχητών, ωστόσο δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ενώ άλλα ανεβάζουν τον αριθμό σε οκτώ.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, σήμανε συναγερμός ύποπτης διείσδυσης στις συνοριακές κοινότητες Zikim και Karmia. Οι IDF λένε, επίσης, ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος τους πραγματοποίησε επιδρομή εναντίον ενός συγκροτήματος από το οποίο ξεκίνησαν οι τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το Channel 12, οι μάχες συνεχίζονται αυτή τη στιγμή, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν στο σημείο.

Μάλιστα, κάτοικοι του κοντινού κιμπούτς Zikim ενημερώθηκαν ότι οι μάχες λαμβάνουν χώρα στην ακτογραμμή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι «μετά την 7η Οκτωβρίου δεν υπάρχει περιθώριο για μια ισορροπημένη προσέγγιση».

Ο Κοέν, ο οποίος έκανε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας ότι «δεν θα συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Μετά τη σφαγή στις 7 Οκτωβρίου, δεν υπάρχει χώρος για ισορροπημένη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου γης».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες, στην ομιλία του στη σύνοδο υψηλού επιπέδου Ισραηλινών και Παλαιστινίων που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασε τις επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και συνέχισε λέγοντας: «αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έρχονται από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί μια ασφυκτική κατοχή εδώ και 56 χρόνια. Έχει γίνει μάρτυρας της βίας και της σταδιακής κατάληψης της γης του από τους οικισμούς. Η οικονομία τους έχει καταστραφεί, ο λαός τους έχει εκτοπιστεί και τα σπίτια τους έχουν ισοπεδωθεί. Η πίστη τους σε μια πολιτική λύση έχει αρχίσει να διαβρώνεται».

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» προσθέτοντας ότι «ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες».

Η πρώτη αντίδραση για την ομιλία Γκουτέρες είχε έρθει από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Έρνταν ο οποίος χαρακτήρισε την ομιλία του Γενικού Γραμματέα «σοκαριστική» για τη δήλωσή του ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς «δεν ήρθαν από το πουθενά».

«Η σοκαριστική ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ρουκέτες εκτοξεύονται σε όλο το Ισραήλ, απέδειξε περίτρανα, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι ο Γενικός Γραμματέας είναι εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και ότι βλέπει τη σφαγή που διέπραξαν οι τρομοκράτες της ναζιστικής Χαμάς με στρεβλό και ανήθικο τρόπο», έγραψε ο Έρνταν στο Χ.

Συνεχίζοντας έγραψε ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος δείχνει κατανόηση για την εκστρατεία μαζικής δολοφονίας παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, δεν είναι κατάλληλος να ηγηθεί του ΟΗΕ.

Τον καλώ να παραιτηθεί αμέσως.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος να μιλάμε με αυτούς που δείχνουν συμπόνια για τις πιο τρομερές φρικαλεότητες που διαπράττονται εναντίον των πολιτών του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού. Απλά δεν υπάρχουν λόγια».

Ο ISIS καλεί για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, γράφουν τα ΜΜΕ του Βελγίου – Στόχος οι Εβραίοι

Το Ισλαμικό Κράτος απευθύνει κάλεσμα σε υποστηρικτές του να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, μέσω βίντεο – που δημοσιοποιήθηκε σε προπαγανδιστικό κανάλι της τζιχαντιστικής οργάνωσης – στο οποίο διακρίνεται μεταξύ άλλων ο τρομοκράτης των Βρυξελλών, Αμντεσλάμ Λασουέντ.

Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, το βίντεο κοινοποιήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων TamTam. Στο βίντεο, μέρος του οποίου προβλήθηκε από την ιστοσελίδα της φλαμανδόφωνης εφημερίδας Het Laatste Nieuws, υπάρχουν στιγμιότυπα της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα (16/10) στις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το βίντεο δείχνει εικόνες από την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας. Οι δημιουργοί του βίντεο καταγγέλλουν τα «εγκλήματα που διέπραξαν οι Εβραίοι εναντίον των αδελφών μας στη Γάζα». Στη συνέχεια καλούν τους «μοναχικούς λύκους» να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη.

Τα βελγικά μέσα επισημαίνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι «στοχεύει ρητά τους Εβραίους». «Θα ζήσουν τη ζωή τους με διαρκή φόβο, χωρίς να ξέρουν πότε θα έρθει η ώρα της κρίσης», αναφέρεται στο βίντεο.

Μπλίνκεν: Οι Παλαιστίνιοι πολίτες πρέπει να προστατευθούν

Για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις μάχες του ισραηλινού στρατού με τους μαχητές της Χαμάς μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπλίνκεν μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξε πως θα πρέπει να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό. «Καλούμε όλες τις χώρες να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ένας πολίτης είναι ένας πολίτης», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι και οι Παλαιστίνιοι πολίτες «πρέπει να προστατευθούν».

«Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες… και το Ισραήλ πρέπει να λάβει προφυλάξεις. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα πρέπει να μπορούν να εισέρχονται στη Γάζα και να πηγαίνουν στους ανθρώπους που τα χρειάζονται. Οι άμαχοι πρέπει να είναι σε θέση να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο», είπε και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «εργαστεί αδιάκοπα» για αυτούς τους στόχους.

Προειδοποίησε το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σήμερα το Ιράν, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει «αποφασιστικά» σε τυχόν επίθεση, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για διάχυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με το Ιράν. Δεν θέλουμε αυτός ο πόλεμος να επεκταθεί. Όμως αν το Ιράν ή όσοι συνεργαζόμενοι μαζί του επιτεθούν σε αμερικανικό προσωπικό, όπου και αν γίνει αυτό, μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα υπερασπιστούμε τον λαό μας, την ασφάλειά μας, γρήγορα και με αποφασιστικότητα», είπε ο Μπλίνκεν στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι «διευκολύνει ενεργά» τις επιθέσεις σε βάσεις όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στη Μέση Ανατολή και έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στηρίξει ένα σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν οι ΗΠΑ με το οποίο αναγνωρίζεται «το δικαίωμα όλων των χωρών στην ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα».

Σειρήνες στα Golan Heights – Επίθεση με τουλάχιστον δύο ρουκέτες από το έδαφος της Συρίας

Επιπλέον μέτωπο κατά του Ισραήλ ανοίγει στα σύνορα με τη Συρία μετά από επίθεση με ρουκέτες που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Golan Heights, από το έδαφος της Συρίας.

Σύμφωνα με αναφορές στο Ισραήλ, εκτοξεύθηκαν δύο ρουκέτες από το έδαφος της Συρίας, με στόχο τα Golan Heights. Οι δύο ρουκέτες έπεσαν σε ανοιχτό πεδίο, δίχως να προκαλέσουν υλικές ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες.

Ισραήλ: Η αστυνομία συνέλαβε την Παλαιστίνια ηθοποιό Μάισα Αμπντ Ελχάντι για emojis

Η αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβε την Παλαιστίνια ηθοποιό Μάισα Αμπντ Ελχάντι με την κατηγορία της «υποκίνησης της τρομοκρατίας», η οποία σχετίζεται με αναρτήσεις που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Αμπντ Ελχάντι για «υποκίνηση και υποστήριξη της τρομοκρατίας» για μια σειρά σχολίων που έκανε.

Τι περιλάμβαναν οι αναρτήσεις

Τα screenshot μιας ανάρτησης δείχνουν γελαστά emojis πάνω από την εικόνα μιας ηλικιωμένης Ισραηλινής αιχμάλωτης που μεταφέρεται στη Λωρίδα της Γάζας, με τη λεζάντα «πηγαίνει στην περιπέτεια της ζωής της».

Σε άλλη ανάρτηση, σχολίασε την παραβίαση του τείχους του Ισραήλ που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας με τη λεζάντα: «Πάμε με το στυλ του Βερολίνου», μια αναφορά για τους Γερμανούς που γκρέμισαν το τείχος του Βερολίνου μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας και την επανένωση της χώρας το 1989.

Η Μάισα Αμπντ Ελχάντι συνελήφθη αρχικά την περασμένη εβδομάδα, αλλά αφέθηκε ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού μέχρι τη δεύτερη σύλληψή της την Τρίτη.

Το πρωί της Τρίτης, το Ειρηνοδικείο της βόρειας πόλης Ναζαρέτ, όπου ζει ο Αμπντ Ελχάντι διέταξε την κράτηση του ηθοποιού για δύο ακόμη ημέρες.

Η Αμπντ Ελχάντι, είναι Παλαιστίνια με ισραηλινή υπηκοότητα και τον τελευταίο καιρό βρέθηκε στο στόχαστρο της ισραηλινής καταστολής σε όσους κατακρίνουν την αντίδραση του Ισραήλ και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της «υποκίνησης τρομοκρατίας»

Σύμφωνα με το Middle East Eye, δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της «υποκίνησης τρομοκρατίας» για αναρτήσεις που έχουν σχέση με την επίθεση στο Ισραήλ, από την οποία έχουν σκοτωθεί περίπου 1.400 Ισραηλινοί, ενώ από την απάντηση του Ισραήλ με την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.

Η πλειονότητα των νεκρών και στις δύο πλευρές είναι άμαχοι, πολλοί από αυτούς παιδιά.

Εκτός από τον αστυνομικό έλεγχο της δραστηριότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μορφών ακτιβισμού, ακροδεξιοί πολίτες, λειτουργώντας ως αυτόκλητοι τιμωροί καταγγέλλουν φοιτητές και εργαζόμενους που θεωρούνται «άπιστοι» προς το Ισραήλ στις σχολές και τις εταιρείες τους, με αποτέλεσμα την αποβολή φοιτητών και την απόλυση εργαζομένων.

Εβραίοι Ισραηλινοί που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στη Γάζα ή την ανησυχία τους για τις ενέργειες του Ισραήλ έχουν επίσης στοχοποιηθεί.

Η αραβική μειονότητα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού του Ισραήλ. Τα μέλη της είναι κυρίως απόγονοι Παλαιστινίων που παρέμειναν στα πάτρια εδάφη μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Καταγγελίες για λογοκρισία σε αναρτήσεις που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπάρχουν πολλά παράπονα από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι δεν μπορούν να μοιραστούν φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με το Aljazeera, στά τέλη της περασμένης εβδομάδας, ένας ακτιβιστής ονόματι Thomas Maddens παρατήρησε κάτι πολύ περίεργο. Ένα βίντεο που είχε δημοσιεύσει στο Tik Tok που αναφερόταν στην Παλαιστίνη και περιλάμβανε την λέξη «γενοκτονία» σταμάτησε ξαφνικά να δέχεται like ή προβολές, μετά από μία απότομη αύξηση.

Συγγραφείς, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και απλοί χρήστες από όλο τον κόσμο δηλώνουν ότι αναρτήσεις που περιέχουν hashtags όπως «FreePalestine» και «IStandWithPalestine», καθώς και μηνύματα που εκφράζουν την υποστήριξή τους σε αμάχους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις διαγράφοναι από τις πλατφόρμες.

Ορισμένοι χρήστες κατηγόρησαν επίσης το Instagram, το οποίο ανήκει στον όμιλο Meta, ότι αφαιρεί αυθαίρετα αναρτήσεις που απλώς αναφέρουν την λέξη Παλαιστίνη, προβάλλοντας ως αιτιολογία την παραβίαση των «κατευθυντήριων γραμμών της κοινότητας».

Άλλοι δήλωσαν ότι οι ιστορίες τους στο Instagram κρύφτηκαν επειδή μοιράστηκαν πληροφορίες για διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στο Λος Άντζελες και στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα