Γάζα: Οδύνη στον απόηχο του βομβαρδισμού στο νοσοκομείο

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις από την 12η μέρα του πολέμου

Parallaxi
γάζα-οδύνη-στον-απόηχο-του-βομβαρδισμ-1071197
Parallaxi

Στον απόηχο του λουτρού αίματος μετά το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Τζο Μπάιντεν έφτασε σήμερα στο Ισραήλ.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αλί, με εκατοντάδες νεκρούς, εντείνει τις ανησυχίες για σοβαρή κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή με το Ισραήλ και την οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος βρίσκεται πίσω από τον βομβαρδισμό.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις:

Drone κατέγραψε τη συγκέντρωση για τους Παλαιστίνιους στην Αθήνα

Επίθεση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης δέχθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ οι διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία τους Ισραήλ στην Αθήνα. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που έφταναν με πορεία από το Σύνταγμα οι πρώτοι διαδηλωτές έξω από την ισραηλινή πρεσβεία για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν στην περιοχή φωνάζοντας συνθήματα με κυρίαρχο το «λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Live εικόνα από την Γάζα:

IDF: Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς δεν θα είναι σύντομος

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας του Ισραήλ Χέρτσι Χαλέβι προειδοποίησε για παρατεταμένη σύγκρουση με τη Χαμάς, μιλώντας σε Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Αυτό δεν θα είναι σύντομο και ακόμη κι αν χρειαστεί να επεκτείνουμε την εκστρατεία σε περίπτωση που εμπλακεί άλλος εχθρός, θα ξέρουμε πώς να το χειριστούμε», είπε στους στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή προσφεύγει στο ΔΠΔ ζητώντας να γίνει διεθνής έρευνα για το πλήγμα στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ

Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το Ισραήλ και η Χαμάς, δήλωσε η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα. «Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», είπε.

Παλαιστινιακή ηγεσία: Η αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας είναι κόκκινη γραμμή

Ο αναγκαστικός εκτοπισμός των κατοίκων της Γάζας αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ανέφερε την Τετάρτη η παλαιστινιακή ηγεσία, σε ανακοίνωσή της, μετά από συνάντηση στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η παλαιστινιακή ηγεσία χαρακτηρίζει την ιδέα του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας ως «κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να ξεπεραστεί, όπως δεν πρέπει να επιτραπεί ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ιερουσαλήμ ή τη Δυτική Οχθη».

IDF: Οι τρομοκράτες της Γάζας έχουν πραγματοποιήσει περίπου 450 αποτυχημένες εκτοξεύσεις από την αρχή του πολέμου

Ο εκπρόσωπος του IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, είπε ότι από την αρχή του πολέμου, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν πραγματοποιήσει περίπου 450 αποτυχημένες εκτοξεύσεις «που προκάλεσαν δολοφονίες και θάνατο αθώων ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν σταλεί ειδοποιήσεις στις οικογένειες 303 πεσόντων στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού.

Κοέν: Η Χαμάς δεν θα βρίσκεται στη Γάζα και το έδαφός της θα μειωθεί

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελι Κοέν, άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ ενδέχεται να προσαρτήσει τμήμα της Γάζας.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη, είπε: «Στο τέλος αυτού του πολέμου, όχι μόνο η Χαμάς δεν θα βρίσκεται πλέον στη Γάζα, αλλά και το έδαφος της Γάζας θα μειωθεί».

Το προξενείο των ΗΠΑ στη νότια Τουρκία κλείνει μέχρι νεοτέρας

Το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα της Τουρκίας «θα παραμείνει κλειστό για το κοινό μέχρι νεοτέρας» εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία σε συναγερμό ασφαλείας την Τετάρτη.

«Μεγάλες διαδηλώσεις που σχετίζονται με γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα αναμένονται σε ολόκληρη την Τουρκία για τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε.

«Οποιαδήποτε συγκέντρωση, ακόμη και αυτή που προορίζεται να είναι ειρηνική, θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε βίαιη. Η διαμαρτυρία μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, κλείσιμο δρόμων και διακοπή της κυκλοφορίας».

Ερυθρός Σταυρός: 60 τόνοι ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε ότι έχει κινητοποιήσει μια αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει 60 τόνους ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, αλλά χρειάζεται ασφαλή πρόσβαση για να την παραδώσει.

«Η πρόσβαση για βοήθεια στους τραυματίες και τους αρρώστους είναι απελπιστικά απαραίτητη».

Συλλήψεις σε αντιπολεμική συγκέντρωση στη Χάιφα του Ισραήλ

Η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε βίαια μια αντιπολεμική συγκέντρωση στη Χάιφα, συλλαμβάνοντας τρεις διαδηλωτές για παράνομη συνάθροιση.

Πριν από τη διαδήλωση, η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινιζόταν ότι «δεν θα επιτραπεί καμία διαδήλωση υποστήριξης/ταύτισης με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ή για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας». Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι θα διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Ερντογάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε

«Συνεχίζουμε να απλώνουμε το χέρι βοήθειας στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας που ζει υπό αποκλεισμό εδώ και 17 χρόνια», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ωστόσο, οι προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη διαταράχθηκαν από βήματα όπως η αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή, η διακοπή της βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό και η τιμωρία του λαού της Γάζας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει καταστεί εντελώς αναποτελεσματικό, για άλλη μια φορά απέτυχε να εκπληρώσει τις ευθύνες του».

Νεκροί διαδηλωτές στη Δυτική Οχθη

Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν την Τετάρτη με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας σε πόλεις σε όλη τη Δυτική Οχθη, όπως η Ραμάλα, η Τζενίν, η Ναμπλούς, η Χεβρώνα, η Τούμπας και η Βηθλεέμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον Παλαιστινίων κοντά σε σημεία ελέγχου και οικισμούς.

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε μια πόλη έξω από τη Ραμάλα.

Στη Ναμπλούς, οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν μια πορεία όπου οι σημαίες της Φατάχ και της Χαμάς κυμάτιζαν η μία δίπλα στην άλλη.

Το βράδυ της Τρίτης, οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής πυροβόλησαν και σκότωσαν μια Παλαιστίνια έπειτα από διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Τζενίν.

ΟΗΕ: Δύσκολη η κατάσταση με την έλλειψη νερού

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο ανώτατος επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, είπε ότι το νερό σε ορισμένες τοποθεσίες του ΟΗΕ για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα διανεμόταν ως εξής: 1 λίτρο νερό ανά άτομο, την ημέρα.

Το ελάχιστο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα είναι 15 λίτρα.

«Οι άνθρωποι αναγκάζονται όλο και περισσότερο να καταναλώνουν από μη ασφαλείς πηγές», τόνισε ο Γκρίφιθς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα