Διεθνή

Γάζα: Βομβαρδισμός σε νοσοκομείο – 500 νεκροί και άλλοι τόσοι τραυματίες

Φρίκη προκαλούν οι πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ για τον βομβαρδισμό - Εικόνες φόβου από εκατοντάδες ανθρώπους

Parallaxi
γάζα-βομβαρδισμός-σε-νοσοκομείο-500-νε-1070933
Parallaxi

Φρίκη προκαλούν οι πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, από τις ισραηλινές δυνάμεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νοσοκομείο -εκτός από τους ασθενείς- βρίσκονταν και οικογένειες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 – 300 νεκρούς, ενώ το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

“Ένα νέο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από την κατοχή στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli Arabi στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να έρθουν δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa λόγω του βομβαρδισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στέγασε εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τα σπίτια τους λόγω των αεροπορικών επιδρομών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα σχολείο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στη Λωρίδα της Γάζας. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, σύμφωνα με δήλωση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

«Αυτό είναι εξωφρενικό και δείχνει και πάλι μια κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», προσθέτει η δήλωση. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές πια στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA».

Η UNRWA αναφέρει ότι το χτύπημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Προσθέτει: «Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε αυτό το σχολείο της UNRWA που έγινε καταφύγιο. Δεν είχαν και δεν έχουν πού αλλού να πάνε».

Ο Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο WAFA.

Διάφορες πολιτικές παρατάξεις κάλεσαν επίσης τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν απεργία την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τη φονική ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που διεξάγονται από το 2008, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

Ερυθρός Σταυρός: Χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει σε νοσοκομείο

Ο Παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τις συνέπειες της επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας.

Χαμάς: Απελευθερώνουμε τους ομήρους εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο NBC News ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους αμάχους ομήρους – Ισραηλινούς και ξένους – σε μία ώρα, εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς της Γάζας.

Η ίδια πηγή σχολίασε ότι, επί του παρόντος, «δεν υπάρχει ασφαλές μέρος» για να απελευθερωθούν οι όμηροι τώρα.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι, ο αξιωματούχος της Χαμάς πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη λεπτομέρειες για την αναφερόμενη επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi στην πόλη της Γάζας

Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα: Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας «άνευ προηγουμένου»

Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από το 2008, λέει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

«Η σφαγή στο νοσοκομείο al-Ahli δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας. Ενώ γίναμε μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που συνέβη απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι βομβάρδισε τη Χάιφα με πύραυλο R160

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε την Τρίτη ότι έπληξε την πόλη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ με πύραυλο R-160.

Η στιγμή της αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ που σκότωσε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Το γεγονός αρχικά είχε ανακοινωθεί από τη Χαμάς, αλλά, αργότερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο ηγετικού στελέχους της Χαμάς, παραθέτοντας σχετικό βίντεο.

«Μόλις εξαλείψαμε τον Αϊμάν Νοφάλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς. Ο Νόφαλ ήταν διοικητής της Κεντρικής Ταξιαρχίας της Χαμάς στη Γάζα και πρώην Αρχηγός Στρατιωτικών Πληροφοριών. Ο Νόφαλ διεύθυνε πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και ήταν ένα από τα πιο κυρίαρχα πρόσωπα της τρομοκρατικής οργάνωσης, συμμετείχε στον σχεδιασμό της απαγωγής του Γκιλάντ Σαλίτ. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσκεψη Σούνακ στο Ισραήλ εντός των ημερών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, ανέφερε την Τρίτη το Sky News χωρίς να επικαλείται πηγές.

Η Γερμανία καλεί για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολιορκημένους που έχουν παγιδευτεί στη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι πλέον θέμα ωρών όχι μόνο η παροχή νερού να επανέλθει, αλλά και να φτάσουν τρόφιμα και φάρμακα στη Γάζα. Η κατάσταση στη Γάζα είναι εξαιρετικά δραματική», δήλωσε.

Ο Σολτς σε καταφύγιο της γερμανικής Πρεσβείας μετά από συναγερμό για ρουκέτες

Σε καταφύγιο της γερμανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, κατέφυγε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τον συναγερμό που ήχησε λόγω ρουκετών που εκτόξευσαν μαχητές της Χαμάς.

Ο Όλαφ Σολτς έμεινε για λίγα λεπτά εκεί, ενώ, αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ. Σημειώνεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος προσγειώθηκε στο Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης για μια επίσκεψη αλληλεγγύης. Εκτός από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που πραγματοποιήσαν κοινές δηλώσεις, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ.

Στην κοινή δήλωσή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι «είναι σημαντικό σήμερα από εδώ, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, να πούμε ξεκάθαρα: η γερμανική ιστορία και η ευθύνη μας που προκύπτει από το Ολοκαύτωμα καθιστούν καθήκον μας να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του Ισραήλ».

Παράλληλα, ο Όλαφ Σολτς προειδοποίησε «όλους τους άλλους εμπλεκόμενους να μην μπουν σε αυτή τη σύγκρουση» καθώς θα ήταν «ένα μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος».

«Σε δύσκολες στιγμές, η Γερμανία έχει μόνο ένα μέρος – να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ», είπε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να πολεμήσει την τρομοκρατία. Κάθε χώρα έχει καθήκον να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να προστατεύσει τους πολίτες της».

Συνάντηση Μπλίνκεν με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν «θα μπορούσες να έχεις ένα σπίτι εδώ» μετά τη συνάντηση στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ο Μπλίνκεν εξασφάλισε συμφωνία με το Ισραήλ για ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, στο πλαίσιο της επίσκεψης Μπάιντεν στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Αμπάς, μαζί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στο Αμμάν την Τετάρτη μετά τη στάση του στο Τελ Αβίβ, πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ αργότερα το ίδιο βράδυ.

Δείτε live εικόνα από την Γάζα:

Ισραηλινός αξιωματούχος: Περίπου 5.000 στόχοι της Χαμάς έχουν δεχθεί επίθεση στη Γάζα μέχρι στιγμής

Ο ίδιος επισήμανε ότι μεγάλος αριθμός πληγμάτων ανακλήθηκαν προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι. Υπογράμμισε ότι η μάχη για την εξάλειψη της Χαμάς ενδέχεται να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια, ενώ διαβεβαίωσε ότι κάθε στόχος στη Γάζα «εγκρίθηκε στο ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο».

Save the Children: Περισσότερα από 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα

Η Save the Children, μια παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση, δήλωσε ότι περισσότερα από 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα. «Το νερό τελειώνει, όπως κι ο χρόνος τελειώνει για τα παιδιά της Γάζας», είπε ο διευθυντής της οργάνωσης, Τζέισον Λι. «Χωρίς κατάπαυση του πυρός, χιλιάδες ζωές παιδιών κρέμονται από μια κλωστή».

Η Αίγυπτος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με το Ισραήλ για να επιτραπεί η βοήθεια στη Γάζα

Η Αίγυπτος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με το Ισραήλ για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα από τα σημεία διέλευσης της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος καθώς φορτηγά με βοήθεια περίμεναν την άδεια να περάσουν στην πολιορκημένη περιοχή. Ο αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ ερευνά όλες τις παραδόσεις και θέλει «να διασφαλίσει ότι αυτή η βοήθεια δεν θα ωφελήσει τη Χαμάς».

Ο αξιωματούχος είπε ότι διαπραγματεύονται επίσης έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει σε ξένους κατόχους διαβατηρίων να περάσουν στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος πρότεινε στα Ηνωμένα Έθνη να επιβλέπουν τη διαδικασία με τη βοήθεια των αιγυπτιακών δυνάμεων, είπε ο αξιωματούχος. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση. Οι ΗΠΑ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στις συνομιλίες, οι οποίες καθοδηγούνται από υπηρεσίες ασφαλείας στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα