Top

Γερμανία: Όποιος εμβολιαστεί θα μπορεί και πάλι να πάει σε εστιατόρια και κινηματογράφους

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Parallaxi
γερμανία-όποιος-εμβολιαστεί-θα-μπορε-635438
Parallaxi

κοροναϊός κόσμος

Όποιος έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να επιτρέπεται να επισκεφθεί και πάλι εστιατόρια και κινηματογράφους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, χαρακτηρίζοντας “παραπλανητικό” τον σχετικό διάλογο.

“Δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσων έχουν εμβολιαστεί”, τόνισε ο κ. Μάας στην Bild am Sonntag, εξηγώντας ότι οι περιορισμοί επιβάλλονται προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και λόγω του κινδύνου υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας. “Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί οριστικά σε ποιο βαθμό τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Αλλά είναι σαφές ότι ένας εμβολιασμένος δεν στερεί τον αναπνευστήρα από κάποιον άλλον, και αυτό σημαίνει ότι ένας από τους κεντρικούς λόγους περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων παύει να ισχύει”, συνέχισε ο κ. Μάας, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης.

Επισήμανε μάλιστα ακόμη ότι και οι επιχειρήσεις εστιατορίων, θεάτρων, μουσείων και κινηματογράφων έχουν δικαίωμα να επαναλειτουργήσουν, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. “Και αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται. Διότι στον χώρο θα υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι”, κατέληξε.

Ολλανδία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Άμστερνταμ κατά του λοκντάουν

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, χωρίς την άδεια των αρχών, στο Άμστερνταμ, διαμαρτυρόμενοι για το λοκντάουν που έχει επιβληθεί στη χώρα, με στόχο την επιβράδυνση της διασποράς του νέου κορονοϊού, προτού η αστυνομία διαλύσει το πλήθος.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία μπροστά από το Κρατικό Μουσείο και το μουσείο Βαν Γκογκ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, όπως: “Ελευθερία: Σταματήστε αυτήν την πολιορκία”, ενώ φώναζαν “Τι θέλουμε; Ελευθερία!”.

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν φορούσε μάσκα, που δεν υποχρεωτικό στην Ολλανδία, και ελάχιστοι τηρούσαν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι αρχές απέρριψαν το αίτημα για μια διαδήλωση στην πλατεία του Μουσείου. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, όταν η αστυνομία τους είπε να το κάνουν και κάποιοι πέταξαν πυροτεχνήματα.

Αστυνομικοί της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση νερού υπό πίεση για διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Η ολλανδική κυβέρνηση έκλεισε σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα τον Δεκέμβριο προσπαθώντας να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 και αυτήν την εβδομάδα παρέτεινε το λοκντάουν κατά τουλάχιστον 3 εβδομάδες.

ΕΕ-Covidf-19: Η Γαλλία είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά ο Σαρλ Μισέλ θεωρεί ότι πρόκειται για «πολύ καίριο» θέμα το οποίο θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης

Η Γαλλία είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πάντως σήμερα ότι αυτό το «πολύ καίριο» θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Η πρόταση ανήκει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού για να δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο».

Ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε ότι η Γαλλία θεωρεί ότι μία τέτοια συζήτηση δεν πρέπει ξεκινήσει τώρα. Οταν η πρόσβαση στα εμβόλια θα είναι γενικευμένη, θα είναι διαφορετικό, είπε.

Σε συνέντευξή του στο ολλανδικό δίκτυο NPO, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι υπάρχουν «δύο θέματα: Είμαστε σύμφωνοι για την εισαγωγή ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Και , αν είμαστε σύμφωνοι, πότε πρέπει να γίνει;»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να εμβολιασθεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων πριν από την θέσπιση ενός διαβατηρίου εμβολιασμού. «Αν εφαρμοζόταν πολύ νωρίς, θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στην Ευρώπη», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι «ευαίσθητο» μεταξύ των 27, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να αποφευχθεί η συζήτηση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει…και φτάνει μέχρι τα ελληνικά νησιά!”

Με μια ανάρτηση στο Twitter και στην ελληνική γλώσσα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζει την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει:

“Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει…και φτάνει μέχρι τα ελληνικά νησιά!

Στη Σύρο, τη Ρόδο και τη Χίο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λαμβάνουν το εμβόλιο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Ο εμβολιασμός μας βοηθάει να παραμείνουμε ασφαλείς από την COVID-19”.

Η Pfizer μειώνει κατά 29% τις δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού που θα παραδώσει στην Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα

Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer αποφάσισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μειώσει κατά 29%, τις δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού που θα παραδώσει στην Ιταλία.

Το ανακοίνωσε ο Ντομένικο Αρκούρι, ειδικός επίτροπος που έχει ορίσει η ιταλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μονομερή απόφαση».

Αντι για τις προγραμματισμένες 562.770 δόσεις, δηλαδή, από την εταιρία θα παραδοθούν στην Ιταλία 397.800 εμβόλια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης Κόντε, η μείωση αυτή θα επιβραδύνει τους ρυθμούς της διαδικασίας εμβολιασμού, σε δεκατέσσερις περιφέρειες της χώρας, επί συνόλου είκοσι.

Ιταλία: Σήμερα καταγράφηκαν 12.415 κρούσματα κορονοϊού και 377 θάνατοι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 12.415 κρούσματα κορονοϊού και 377 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 12.778 διαγνωστικά τεστ, το 5,9% των οποίων προέκυψε θετικό.

Χθες τα περιστατικά ήταν 16.310, με 475 θανάτους. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, σε σχέση με την χθεσινή ημέρα βρίσκονται 17 λιγότεροι ασθενείς. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους, οι ασθενείς είναι 27 λιγότεροι.

Σε ότι αφορά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση, υποστήριξε σήμερα ότι από αύριο, μπορεί να επιστρέψει στις αίθουσες των λυκείων της χώρας, το 50% των μαθητών. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι “αν ορισμένες περιφέρειες ορίσουν ότι η τηλεκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί, θα αναλάβουν όλη την σχετική ευθύνη”.

Μέχρι αυτή την στιγμή, η πλειοψηφία των προέδρων των ιταλικών περιφερειών, αποφάσισε ότι η επιστροφή των μαθητών στα λύκεια θα πρέπει να αναβληθεί, με επανέναρξη των μαθημάτων στις 25 Ιανουαρίου ή και στις αρχές Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή.

Κύπρος: Τρεις θάνατοι και 157 νέα κρούσματα κορονοϊού

Τρεις θανάτους και 157 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από COVID-19 στην Κύπρο ανέρχεται στους 170, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε 28.968.

Νοσηλεύονται 208 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 56 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 7.056 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα