Διεθνή

Γερμανία: Συνεχίζεται η οργή για τα ακραία πλάνα ακροδεξιών και ναζιστών

Πολιτικός σεισμός μετά τις αποκαλύψεις για μυστική σύναξη μελών ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και στελέχη του (AfD)

Parallaxi
γερμανία-συνεχίζεται-η-οργή-για-τα-ακρ-1107551
Parallaxi

Σε κατάσταση σοκ παραμένει η Γερμανία μετά τις αποκαλύψεις για μυστική σύναξη μελών ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και στελέχη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Οι ακραίες ομάδες συζήτησαν την απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμη κι εάν έχουν γερμανική υπηκοότητα, σε περίπτωση που βρεθούν στην εξουσία.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν φρενίτιδα στην κοινωνία και τη γερμανική πολιτική σκηνή, ενώ για πέμπτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν εκρηκτικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, καθώς ξύπνησαν μνήμες της δεκαετίας του 1930 και της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία.

Ο αντιπρόεδρος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εμφανίστηκε σήμερα να στηρίζει τα αιτήματα για να τεθεί το AfD εκτός νόμου, με τον πολιτικό των Πρασίνων να κατηγορεί το ακροδεξιό κόμμα ότι επιθυμεί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα αυταρχικό κράτος, όπως η Ρωσία. Επισήμανε, ωστόσο, ότι μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να γίνει με προσοχή, καθώς μια αποτυχία θα μπορούσε έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη χώρα.

Η υπόθεση κυριαρχεί στην επικαιρότητα εδώ και μια περίπου εβδομάδα, όμως, προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια στελέχη του AfD έδωσαν το «παρών» στην τρομακτική αυτή συγκέντρωση, τον περασμένο Νοέμβριο.

Σήμερα, η Werte Union, που αυτοπροσδιορίζεται ως παραδοσιακό συντηρητικό κίνημα μέσα στους Χριστιανοδημοκράτες, παραδέχθηκε ότι δύο στελέχη της βρέθηκαν στην συνάντηση του Πότσνταμ. Ωστόσο κατηγόρησε το Correctiv που αποκάλυψε την υπόθεση ότι έχει «φουσκώσει» την ατζέντα των συναντήσεων. Η κίνηση αυτή παραδέχεται ότι το θέμα της μετανάστευσης συζητήθηκε, για να διευκρινίσει ότι τα στελέχη της βρέθηκαν ως καλεσμένοι και όχι ως αντιπρόσωποι της Werte Union.

Ο πρόεδρος της κίνησης αυτής, πάντως, έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τα σχέδιά του να μετεξελιχθεί σε κόμμα, με το CDU να επιχειρεί να τον απομακρύνει από τη θέση του.

Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς τοποθετήθηκε εκ νέου μέσω social media εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του «για τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού και να προστατεύσουν τη δημοκρατία μας. Μας δίνουν κουράγιο και δείχνουν ότι εμείς οι δημοκράτες είμαστε πολλοί περισσότεροι από εκείνους που θέλουν να μας διχάσουν».

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλινγκμπάιλ, κάλεσε όλους τους «λογικούς ανθρώπους» που δεν έχουν μιλήσει ακόμη κατά του AfD «να δυναμώσουν τις φωνές τους».

Από την πλευρά της η Καταρίνα Ντρέγκε, επικεφαλής της ΚΟ των Πράσινων, σημείωσε «τώρα καλούμαστε στις ζωές μας, στους εργασιακούς μας χώρους, στα αθλήματα, όταν ψωνίζουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι η ψήφος στο AfD είναι ψήφος σε ακραίους εξτρεμιστές που αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία».

Στο πλαίσιο των σοβαρών αντιδράσεων έχει δημιουργηθεί και μια μεγάλη συμμαχία αντιφασιστικών ομάδων με την ονομασία «Χέρι με Χέρι» στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 120 οργανώσεις και προετοιμάζουν σειρά διαδηλώσεων κατά του AfD. Μια από τις κινητοποιήσεις προβλέπει την περικύκλωση του κοινοβουλίου με το βασικό σύνθημα «Εμείς είμαστε το Τείχος Προστασίας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα