Η επόμενη μέρα στην Wagner, μετά την απώλεια Πριγκόζιν
Ποια σενάρια έρχονται στο προσκήνιο για την παραστρατιωτική ομάδα
Σύμφωνα με αναφορές της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, Rosaviatsiya αλλά και καναλιών του Telegram, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ηγέτης της ομάδας μισθοφόρων Wagner, φέρεται να σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το απόγευμα της Τετάρτης μαζί με άλλα 9 μισθοφορικά στελέχη της παραστρατιωτικής ομάδας.
Ο Πριγκόζιν ήταν μια γνωστή προσωπικότητα για τη συμμετοχή του στις δραστηριότητες του στρατιωτικού ομίλου Wagner και για την ηγεσία σε μια πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο θάνατός του όχι μόνο πυροδοτεί έρευνα για τα αίτια της συντριβής, αλλά εγείρει επίσης ανησυχίες για τη μελλοντική κατεύθυνση της ομάδας και την τύχη των μελών του, που σταθμεύουν σε διάφορες περιοχές.
Ο φερόμενος θάνατος του Πριγκόζιν συμβαίνει ακριβώς δύο μήνες αφότου ενορχήστρωσε μια αρκετά σύντομη ανταρσία εναντίον της ηγεσίας της Ρωσίας. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε από μόνο του σημαντική πρόκληση για την εξουσία του προέδρου Πούτιν, σηματοδοτώντας μία από τις σοβαρότερες απειλές από την άνοδό του στην εξουσία το 1999. Αν και οι συνθήκες γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα παραμένουν αβέβαιες και είναι υπό έρευνα, εικάζεται ότι ο θάνατος του Πριγκόζιν θα μπορούσε να ανακουφίσει τον πρόεδρο Πούτιν από έναν δυνητικά ισχυρό αντίπαλο, αν όχι τον ισχυρότερο στη χώρα.
Πως επηρεάζει τις εξελίξεις το αεροπορικό δυστύχημα
Το μέλλον του ομίλου Wagner φαίνεται αβέβαιο μετά τον αναφερόμενο θάνατο του ηγέτη του. Γνωστή για τη συμμετοχή της σε διάφορες στρατιωτικές μισθοφορικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Λευκορωσία, η ομάδα αντιμετωπίζει τώρα προκλήσεις μπροστά της. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα τον Ιούνιο, η οποία οδήγησε σε μείωση των δραστηριοτήτων της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν απεργαζόταν για να ανακτήσει την επιρροή του, ιδιαίτερα μέσω επιχειρήσεων στην Αφρική που ευθυγραμμίζονταν με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου. Η υποστήριξή του στην απόπειρα πραξικοπήματος στον Νίγηρα και οι προσπάθειές του να προσελκύσει επενδυτές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υποδείκνυαν τις συνεχιζόμενες φιλοδοξίες του.
Η απώλεια του Πριγκόζιν προκαλεί εικασίες σχετικά με την ικανότητα της ομάδας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της χωρίς τον ηγέτη της. Όπως αναφέρει ο Guardian, πολλοί μαχητές της Wagner που σταθμεύουν στη Λευκορωσία έχουν αρχίσει να διασκορπίζονται. Ορισμένοι είναι δυσαρεστημένοι με τις μειωμένες αμοιβές στη Λευκορωσία, ενώ άλλοι αναζητούν ευκαιρίες στη Δυτική Αφρική. Η παρουσία της ομάδας έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό δείχνει πιθανό κατακερματισμό και αβεβαιότητα σχετικά με τη συνοχή και τις μελλοντικές δράσεις του ομίλου, τα μέλη της οποίας πλέον θα πρέπει να κινούνται στον απόηχο του θανάτου του Πριγκόζιν και στο μεταβαλλόμενο τοπίο των επιχειρήσεών τους.
Ποια είναι η διάδοχη κατάσταση στη Wagner;
Το ερώτημα ποιος θα διαδεχθεί τον Γεβγκένι Πριγκόζιν ως ηγέτης της ομάδας Wagner παραμένει αβέβαιο. Οι στενοί δεσμοί του Πριγκόζιν με τις εκστρατείες παραπληροφόρησης, τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις μισθοφορικές δραστηριότητες της ομάδας στην Αφρική έχουν επισημάνει τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η ομάδα χωρίς την καθοδήγησή του. Η συμμετοχή του σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπόγειες προσπάθειες, όπως αυτή στο Μάλι, ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο μέσα στην ομάδα.
Ο Ντμίτρι Ούτκιν, ο στενότερος συνεργάτης του Πριγκόζιν και συνιδρυτής της παραστρατιωτικής ρωσικής ομάδας, φέρεται επίσης να πέθανε στο ίδιο αεροπορικό δυστύχημα, επομένως δε φαίνεται να και τόσο έτοιμη η παράδοση “σκήπτρων” στον νέο ηγέτη.
Ο πολεμικός αναλυτής Σον Μπελ δήλωσε ότι εάν ο όμιλος Wagner είναι συνώνυμος με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, η μελλοντική του επιβίωση είναι αβέβαιη. Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τη μετάβαση της ηγεσίας του ομίλου εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνέχεια και τις δυνατότητές του.
Ο απόηχος του προαναφερθέντος θανάτου εγείρει το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι για το εγγύς μέλλον, Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια.
Σενάριο 1 – Μετατόπιση της πίστης της Wagner στον Πούτιν;
Ενώ ο Πριγκόζιν μπορεί να ήταν ο φυσικός ηγέτης της Wagner, υπάρχει πιθανότητα η πίστη της ομάδας να μεταβεί στον Πούτιν. Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι εάν προκύψει ένας άλλος ηγέτης εντός της Wagner, θα μπορούσαν να ευθυγραμμίσουν τα συμφέροντα της ομάδας με αυτά του Πούτιν. Με έναν τρόπο που θυμίζει τα λόγια του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που κάποτε είπε «οι άνθρωποι τείνουν να κλίνουν προς την ισχυρότερη δύναμη». Εάν η Wagner βλέπει τον Πούτιν ως την ισχυρότερη, θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν τις συμμαχίες τους.
Σενάριο 2 – Διάλυση του ομίλου Wagner
Ο όμιλος ενδέχεται να διαλυθεί, αν και αυτό είναι λιγότερο πιθανό λόγω των κερδοφόρων επιχειρήσεών του. Ο έλεγχος της Wagner σε πολύτιμους πόρους, όπως τα ορυχεία χρυσού και ουρανίου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τον Νίγηρα, της δίνει οικονομικά κίνητρα για να συνεχίσει να λειτουργεί. Επιπλέον, η Wagner χρησιμεύει ως μέσο για τον Πούτιν να αποστασιοποιηθεί από ορισμένες μυστικές επιχειρήσεις του. Από ότι φαίνεται είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.
Σενάριο 3 – Αντίποινα και αποσταθεροποίηση
Αυτό το σενάριο, που θεωρείται το πιο επικίνδυνο για τον Πούτιν, περιλαμβάνει την πιθανότητα οι σκληραγωγημένοι βετεράνοι της Wagner να ζητήσουν εκδίκηση για το θάνατο του Πριγκόζιν. Εάν αυτοί εμπλακούν σε στοχευμένες επιθέσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων ή συνεργατών του Πούτιν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν αποσταθεροποιητικό βίαιο κύκλο γεγονότων. Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να “δοκιμάσουν” την εσωτερική σταθερότητα της Ρωσίας, παρόμοια με την κατάσταση της εποχής του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο.
Οι επόμενες εβδομάδες πιθανότατα θα αποκαλύψουν περισσότερα για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ρωσία στον απόηχο αυτών των εξελίξεων. Η δυναμική εντός του ομίλου Wagner και του ευρύτερου ρωσικού πολιτικού τοπίου θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας της χώρας.
Πηγές: Politico, TheGuardian, BBC, SkyNews