IDF: Νέα στοιχεία στη δημοσιότητα για τη χρήση των νοσοκομείων της Γάζας από τη Χαμάς

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή όλων των ομήρων», λέει ο Νετανιάχου.

Parallaxi
idf-νέα-στοιχεία-στη-δημοσιότητα-για-τη-χ-1066891
Parallaxi

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα τις εκκλήσεις για εκεχειρία στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν και οι τουλάχιστον 240 Ισραηλινοί όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

“Δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας, το λέμε αυτό σε εχθρούς και φίλους. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους κερδίσουμε”, είπε ο Νετανιάχου στους άνδρες των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων της χώρας στην αεροπορική βάση Ραμόν στο νότιο Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση.

IDF: Νέα στοιχεία στη δημοσιότητα για τη χρήση των νοσοκομείων της Γάζας από τη Χαμάς

Στη διάρκεια ενημέρωσης των Διεθνών Μέσων, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Ντάνιελ Χαγκαρι, παρουσίασε στοιχεία που, όπως υποστήριξε, δείχνουν τη χρήση ιατρικών εγκαταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Ο Χαγκάρι παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει μια υπόγεια είσοδο από το νοσοκομείο Σεϊχ Χαμαντ, το οποίο υποστήριξε ότι συνδέεται με τα δίκτυα σηράγγων της Χαμάς.

Σε άλλο βίντεο δείχνει ένοπλους της Χαμάς να ανοίγουν πυρ κατά των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο.

«Αν δεν ήταν αρκετό που αποκαλύψαμε μια σήραγγα κάτω από το νοσοκομείο, ενημερώνουμ επίσης ότι οι τρομοκράτες πυροβόλησαν τους στρατιώτες μας μέσα από το νοσοκομείο», είπε ο Χαγκαρι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι IDF έχουν πληροφορίες για ένα δίκτυο σήραγγας κάτω από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, καθώς και αεροφωτογραφίες που δείχνουν εκτοξευτές πυραύλων μερικές δεκάδες μέτρα από το συγκρότημα.

«Η Χαμάς έχτισε συστηματικά το Ινδονησιακό Νοσοκομείο για να συγκαλύψει την υπόγεια τρομοκρατική υποδομή της», είπε ο Χαγκάρι.

Ο εκπρόσωπος των IDF, παρουσίασε επίσης ηχογραφήσεις από κλήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Χαμάς που περιγράφουν τη χρήση των αποθεμάτων καυσίμων που ανήκουν στο Νοσοκομείο της Ινδονησίας.

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι έχει την κύρια βάση των επιχειρήσεων της κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο στη Γάζα, καθώς και ότι συσσωρεύει καύσιμα για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Επίσης, ο Χαγκάρι επανέλαβε τις δράσεις που ανέλαβε ο Ισραηλινός Στρατός για να προειδοποιήσει τους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έριξε περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο ιπτάμενα στη βόρεια Γάζα, είπε ο Χαγκάρι, ενώ τόνισε ότι πραγματοποίησε πάνω από 20.000 τηλεφωνήματα σε ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές, προκειμένου να εκκενώσει τον άμαχο πληθυσμό.

«Ο πόλεμος μας είναι με τη Χαμάς, όχι με τους αμάχους στη Γάζα. Δεν θα δεχθούμε την κυνική χρήση των νοσοκομείων από τη Χαμάς, για να κρύψει την τρομοκρατική υποδομή της. Η εκμετάλλευση των νοσοκομείων από τη Χαμάς πρέπει να τερματιστεί», προειδοποίησε ο ισραηλινός εκπρόσωπος.

Σε διαθεσιμότητα ο υπουργός που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πυρηνικού πλήγματος στη Γάζα

Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τιμώρησε πειθαρχικά ένα νεότερο μέλος του υπουργικού του συμβουλίου το οποίο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πυρηνικού πλήγματος στη Γάζα, όπου μαίνεται ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου “μέχρι νεωτέρας”. Ερωτηθείς σε ραδιοφωνική συνέντευξη σχετικά με μια υποθετική πυρηνική επιλογή, ο Ελιγιάχου είχε απαντήσει: “Είναι κι αυτός ένας τρόπος“.

Το σχόλιό του προκάλεσε την καταδίκη του από όλες τις αραβικές χώρες, σκανδάλισε τους ισραηλινούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και θεωρήθηκε “ενοχλητικό” από Αμερικανό αξιωματούχο.

“Οι δηλώσεις του Ελιγιάχου δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Το Ισραήλ και ο οι στρατιωτικές δυνάμεις λειτουργούν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του διεθνούς δικαίου για να αποφύγουν να βλάψουν αθώους. Εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τη νίκη μας“, δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

Μετά την κατακραυγή που ξέσπασε, ο υπουργός ανήρτησε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ σημειώνοντας ότι η δήλωσή του «για ατομικά όπλα έχει μεταφορική σημασία».

Καταγγελίες ισραηλινών: Βρήκαμε εκτοξευτές ρουκετών κοντά σε παιδική χαρά και πισίνα στη Γάζα

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν ότι εντόπισαν εκτοξευτές ρουκετών της Χαμάς σε κοντινή απόσταση από μια πισίνα και μια παιδική χαρά.

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δημοσίευσαν μάλιστα πλάνα από στρατεύματα που εντόπισαν τις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, εν μέσω προσπαθειών για την αποκάλυψη και την καταστροφή της υποδομής της Χαμάς:

Τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας βρήκαν τέσσερις υπόγειους εκτοξευτές περίπου πέντε μέτρα μακριά από μια παιδική πισίνα και περίπου 30 μέτρα μακριά από κατοικίες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δείχνουν τα πλάνα.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει στρατεύματα της 401ης Ταξιαρχίας να εντοπίζουν έναν αριθμό εκτοξευτών ρουκετών μέσα σε μια παιδική χαρά και ένα πάρκο ψυχαγωγίας.

«Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της συνεχούς χρήσης του άμαχου πληθυσμού από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ως ανθρώπινης ασπίδας για τρομοκρατικούς σκοπούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Σειρήνες ηχούν στις συνοριακές πόλεις του Ισραήλ με τη Γάζα

Σειρήνες για πυραυλικές επιθέσεις ηχούν στη νότια πόλη Σντερότ και σε άλλες δύο κοινότητες κοντά στα σύνορα της Γάζας.

Νωρίτερα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είχαν επιβεβαιώσει ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον πηγής αντιαρματικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Yiftah, ένα κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF ανέφεραν ότι το σύστημα αεράμυνας Iron Dome είχε αναχαιτίσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ερχόταν από «βαθιά» τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

Αρκετές άλλες τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ έγιναν επίσης στόχοι δυνάμεων εντός του Λιβάνου, ανέφερε το IDF.

«Ο Ισραηλινός Στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού προς την πηγή της πυρκαγιάς», ανέφερε.

Το πρωί της Κυριακής ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει και πάλι στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «παράθυρο» λίγων ωρών για να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παράκτιου θύλακα.

Το βράδυ είχε συνεχιστεί ο βομβαρδισμός της Γάζας με τις παλαιστινιακές αρχές να αναφέρουν ότι τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ του Σαββάτου στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι.

Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) σχετικά με το συγκεκριμένο πλήγμα.

Παράλληλα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν να πολεμούν τη Χαμάς στο έδαφος στη Λωρίδα της Γάζας ενώ έχουν εντοπίσει δεκάδες τουφέκια, drones αυτοκτονίας και πυρομαχικά

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για έρευνα στην περιοχή του Beit Hanoun, τα στρατεύματα των IDF εντόπισαν μεγάλο αριθμό όπλων και υλικού πληροφοριών σε μια κατοικία στην περιοχή, αναφέρουν οι ισραηλινές δυνάμεις σε ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας εντοπίστηκαν τυφέκια AK-47, υποπολυβόλα, φυσίγγια, χειροβομβίδες, εκρηκτικοί μηχανισμοί, drones αυτοκτονίας και πύραυλοι RPG. Μερικά από τα όπλα καταστράφηκαν και μερικά μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για περαιτέρω εξέταση.

Επιπλέον, οι ειδικές δυνάμεις του IDF εντόπισαν ένα εργαστήριο εκρηκτικών και το κατέστρεψαν.

Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ «θα πληγούν σκληρά» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα

Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα “πληγούν σκληρά” αν η Ουάσινγκτον δεν εφαρμόσει εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας που μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

“Η συμβουλή μας προς τους Αμερικανούς είναι να σταματήσουν άμεσα τον πόλεμο στη Γάζα και να εφαρμόσουν εκεχειρία, διαφορετικά θα πληγούν σκληρά”, είπε ο Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί.

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που δέχτηκε από την Χαμάς το Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί επιδιώκουν να εξοντώσουν την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση.

Το Ιράν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ “εμπλέκονται στρατιωτικά” στη σύγκρουση.

Περισσότεροι από 300 Αμερικανοί έφυγαν από τη Γάζα

Περισσότεροι από 300 Αμερικανοί και μέλη των οικογενειών τους έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα αλλά στον πολιορκούμενο θύλακα παραμένουν αμερικανοί πολίτες και συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που έχει συλλάβει η Χαμάς, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σε αυτούς που έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα περιλαμβάνονται αμερικανοί πολίτες, κάτοικοι των ΗΠΑ με μόνιμη άδεια παραμονής και οι οικογένειές τους, είπε ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου στην εκπομπή του CBS,”Face the Nation.”

Όπως είπε ο Φάινερ, ένας αριθμός Αμερικανών που επιθυμεί να εγκαταλείψει τη Γάζα παραμένει εκεί καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι περίπου 400 αμερικανοί πολίτες και οι οικογένειές τους–συνολικά περί τα 1.000 άτομα–θέλουν να φύγουν από την περιοχή.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, ΕΡΤ, Times of Israel
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα