Τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού πρόκειται να αποκαλύψει τα νοσοκομεία που η Χαμάς χρησιμοποιεί ως βάσεις επιχειρήσεων.

Parallaxi
τουλάχιστον-9-770-παλαιστίνιοι-νεκροί-στ-1067903
Parallaxi

Τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 4.800 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, Άσραφ αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2.550 γυναίκες έχουν επίσης σκοτωθεί.

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς έκανε επίσης έκκληση στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ή στην Αίγυπτο να εγγυηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των τραυματιών από τον θύλακα.

“Καλούμε την ICRC να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση για τους τραυματίες, να τους συνοδεύσει και να εγγυηθεί την ασφαλή τους άφιξη στο πέρασμα της Ράφα μέχρι να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου”, είπε ο αλ Κούντρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι να επιτρέψει η Αίγυπτος σε αιγυπτιακά ασθενοφόρα να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρουν τους τραυματίες από τα νοσοκομεία του θύλακα σε αιγυπτιακά νοσοκομεία “για να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδό τους”.

Οι απομακρύνσεις τραυματιών και κατόχων ξένων διαβατηρίων ανεστάλησαν από χθες μετά τη στοχοθέτηση ασθενοφόρου από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις

Οι απομακρύνσεις των τραυματιών από τη Γάζα και των κατόχων ξένων διαβατηρίων μέσω του περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο ανεστάλησαν από χθες, όπως είπαν στο Ρόιτερς δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και μια νοσοκομειακή.

Μια από τις πηγές ασφαλείας καθώς και η νοσοκομειακή πηγή είπαν ότι οι απομακρύνσεις ανεστάλησαν έπειτα από τον ισραηλινό βομβαρδισμό την Παρασκευή ασθενοφόρου στη Γάζα που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά τραυματιών.

Το πέρασμα της Ράφα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γάζας, στα σύνορα με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου και είναι το μοναδικό σημείο εξόδου από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθούν να μπορούν να εισέρχονται στην περιοχή, είπαν δύο από τις πηγές.

Νέα ενημέρωση των IDF για τη Χαμάς

Oι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν έκτακτη ενημέρωση στις 15:30 (τοπική ώρα), όπου θα αποκαλύψει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα ως βάσεις επιχειρήσεων.

Βάση της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο shifa

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF, αποκάλυψε με στοιχεία, στις 27 Οκτωβρίου, ότι η κύρια βάση επιχειρήσεων της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Shifa στην πόλη της Γάζας. Ο Hagari παρείχε οπτικό υλικό ως απόδειξη των δραστηριοτήτων της ένοπλης οργάνωσης.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος των IDF, αντιπτέραρχος Daniel Hagari, δήλωσε ότι η Χαμάς διαθέτει αρκετές υπόγειες σήραγγες κάτω από το Shifa. Πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης μια είσοδος στο υπόγειο συγκρότημα από το εσωτερικό ενός από τους θαλάμους.

Κατευθύνουν τις ρουκέτες από το κέντρο διοίκησης

Σύμφωνα με τις IDF, η εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς διαθέτει επίσης ένα κέντρο διοίκησης μέσα στο νοσοκομείο Shifa, από το οποίο κατευθύνει τα πυρά ρουκετών κατά του Ισραήλ και αποθηκεύει όπλα.

Η ενεργειακή υποδομή του νοσοκομείου χρησιμοποιείται επίσης από την υπόγεια βάση της Χαμάς, δήλωσε ο Hagari, κατηγορώντας την ένοπλη οργάνωση ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο και τους ενοίκους του – με 1.500 κρεβάτια και περίπου 4.000 άτομα προσωπικό – ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του νοσοκομείου από τη Χαμάς βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πηγών πληροφοριών που συλλέγονται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών και την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet.

«Υπάρχουν καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, διαβεβαίωσε ότι η Χαμάς κλέβει καύσιμα από τους πολίτες στη Γάζα. Αν και το Ισραήλ έχει εμποδίσει την είσοδο καυσίμων στη Λωρίδα από την έναρξη του πολέμου, ο εκπρόσωπος αναφερόταν σε καύσιμα που βρίσκονταν ήδη στη Λωρίδα.

«Υπάρχουν καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας και η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για τις υπόγειες υποδομές της», είπε, παίζοντας μια ηχογράφηση που, όπως είπε, ήταν μια συνομιλία μεταξύ ενός ζευγαριού κατοίκων της Γάζας που κάνουν την αποκάλυψη.

H Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί αύριο μέλη οικογενειών ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αύριο 6 Νοεμβρίου, στις 11:00, θα δεχθεί μέλη οικογενειών ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το απόγευμα, στις 19:00, η κυρία Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να παραστεί στην εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που οργανώνει το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το ηλεκτρονικό περιοδικό Μεταρρύθμιση, με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Μπαράκ Ομπάμα για τη Γάζα: Να πούμε όλη την αλήθεια – Κανενός τα χέρια δεν είναι καθαρά

Να μην αγνοείται η περιπλοκότητ του Μεσανατολικού ζητήματος, με αφορμή τον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι «όλοι μας είμαστε συνένοχοι».

«Αν θέλεις να λύσεις το πρόβλημα, τότε πρέπει να δεις όλη την αλήθεια. Και τότε πρέπει να παραδεχτείς ότι τα χέρια κανενός δεν είναι καθαρά, ότι όλοι μας είμαστε συνένοχοι σε κάποιο βαθμό», είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Pod Save America.

Αναλογιζόμενος την προεδρία του, ο Ομπάμα έθεσε την ερώτηση αν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσε να είχε κάνει.

Ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πολλές φαινομενικά αντιφατικές αλήθειες: οι ενέργειες της Χαμάς ήταν «φρικτές», αλλά «η κατοχή και αυτό που συμβαίνει στους Παλαιστίνιους» είναι επίσης «αφόρητο».

Ο Ομπάμα μίλησε και για τη σύγκρουση, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε ενέργειες από το Ισραήλ που αγνοούν το ανθρώπινο κόστος του πολέμου κατά της Χαμάς «θα μπορούσαν τελικά να γυρίσουν μπούμερανγκ».

Σε μια ομιλία στο φόρουμ για τη Δημοκρατία στο Σικάγο την Παρασκευή, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι «είναι αδύνατο να είσαι απαθής μπροστά σε αυτή τη σφαγή. Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι ελπίδα. Οι εικόνες των οικογενειών που θρηνούν, των σορών που ανασύρονται από τα ερείπια, επιβάλλουν έναν ηθικό απολογισμό από όλους μας».

«Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο δεκαετιών αποτυχίας επίτευξης μιας βιώσιμης ειρήνης τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, μια ειρήνη που βασίζεται στην πραγματική ασφάλεια για το Ισραήλ, στην αναγνώριση του δικαιώματός του να υπάρχει και σε μια ειρήνη που βασίζεται σε τέλος της κατοχής και τη δημιουργία βιώσιμου κράτους και αυτοδιάθεσης για τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει σθεναρά το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, παρέχοντας σημαντική στρατιωτική βοήθεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση ζήτησε πρόσφατα ανθρωπιστικές παύσεις και προειδοποίησε να μην προκληθεί μεγάλη ζημιά στους Παλαιστίνιους αμάχους.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η κυβέρνηση ήταν στενά ευθυγραμμισμένη με το Ισραήλ, επέκρινε αρχικά τον Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «δεν ήταν προετοιμασμένος» και επαινώντας τη Χεζμπολάχ, ως «πολύ έξυπνη». Ο Τραμπ απέσυρε τα σχόλια λίγο αργότερα.

Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους περιέγραψε τον εαυτό του σε ένα πρόσφατο βίντεο ως «σκληροπυρηνικό» και είπε: «Η άποψή μου είναι: Η μία πλευρά είναι ένοχη. Και δεν είναι το Ισραήλ».

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την αρχική επίθεση της Χαμάς και καταδίκασε την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, αλλά έκτοτε έχει σχολιάσει ελάχιστα. Στην ανάρτηση, ο Κλίντον έγραψε: «Τώρα είναι η ώρα να συσπειρωθεί ο κόσμος ενάντια στην τρομοκρατία και να υποστηρίξει την ισραηλινή δημοκρατία. Στέκομαι στο πλευρό της κυβέρνησης του Ισραήλ και όλων των Ισραηλινών».

Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας και Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Τιμ Σκοτ, απέρριψε τα σχόλια του Ομπάμα σε δήλωσή του στο POLITICO το Σάββατο.

«Από τον Ομπάμα μέχρι τον Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί έχουν ένα πρόβλημα: η υποστήριξη του Ισραήλ έχει πάντα έναν αστερίσκο», είπε ο Σκοτ.

«Ο Ομπάμα κάνει λάθος και έχει την κληρονομιά να βοηθά αυτούς που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», συνέχισε. «Η αλήθεια είναι απλή: η Χαμάς είναι κακιά».

Η πλήρης συνέντευξη του Ομπάμα θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.

Τουρκία: Ένταση έξω από τη βάση του Ιντζιρλίκ σε διαδήλωση για τη Γάζα

Η τουρκική αστυνομία έκανε το μεσημέρι της Κυριακής χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Την Παρασκευή, η συγκεκριμένη ΜΚΟ ξεκίνησε πορεία με αυτοκινητοπομπή από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό το Ιντζιρλίκ, στη νότια Τουρκία, με στόχο τον αποκλεισμό της βάσης.

Σήμερα η αυτοκινητοπομπή διήνυσε το τελευταίο τμήμα της πορείας της, ενώ στο Ιντζιρλίκ κατέφθασαν και αυτοκίνητα με διαδηλωτές από την επαρχία Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που το 2010 είχε στείλει στη Γάζα το πλοίο «Mavi Marmara».

Το πλοίο αποτελούσε μέρος του «Στόλου Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και επέβαιναν σε αυτό περίπου 800 ακτιβιστές. Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 ακτιβιστές και πολλοί να τραυματιστούν, εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Μετά το επεισόδιο αυτό είχαν «παγώσει» οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Μπουλέντ Γιλντιρίμ ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις Ιντζίρλικ και Κιουρέτζικ, ισχυριζόμενος ότι αυτές αποτελούν μέρος του σχεδίου κατοχής της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Έχει επίσης απευθύνει έκκληση για αποκλεισμό των αμερικανικών βάσεων σε όλο τον κόσμο.

Φραγκίσκος για Μεσανατολικό: «Εν ονόματι του Κυρίου, σας παρακαλώ, σταματήστε»

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας αναφέρθηκε και σήμερα στις τραγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Εν ονόματι του Κυίου, σας παρακαλώ, σταματήστε. Παύσατε πυρ!», είπε ο ποντίφικας. Παράλληλα, ευχήθηκε «να ακολουθηθεί κάθε οδός που να μπορέσει να επιτρέψει την αποφυγή της διεύρυνσης της σύρραξης, να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες και οι βοήθειες να μπορέσουν να φτάσουν στους κατοίκους της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι σοβαρότατη».

O Φραγκίσκος απηύθυνε και πάλι έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων υπενθυμίζοντας ότι «ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλά παιδιά» τα οποία «πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

Ο Αργεντινός πάπας, τέλος, υπογράμμισε:

«Πρέπει να σκεφθούμε τα παιδιά, όλα τα παιδιά του πολέμου αυτού, αλλά και της Ουκρανίας και άλλων περιοχών. Με τον τρόπο αυτό, δολοφονείται το μέλλον τους. Ας προσευχηθούμε για να βρεθεί η δύναμη, ώστε να πούνε, όλοι ,”φτάνει”».

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, ieidiseis
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα