Διεθνή

ΗΠΑ: Σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω Ναβάλνι – “Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος γι’ αυτό”

Η χήρα του ορθώνει ανάστημα στον «δολοφόνο» Βλαντιμίρ Πούτιν - "Μην εμποδίζετε τον κόσμο να τον αποχαιρετήσει"

Parallaxi
ηπα-σημαντικές-κυρώσεις-στη-ρωσία-λόγ-353220
Parallaxi

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε, την Τρίτη (19/02), ότι ετοιμάζει πρόσθετες «σημαντικές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας ως απάντηση στον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, σε φυλακή της Αρκτικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αμερικανική έκδοση της Huffington Post, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσεη ότι το νέο πακέτο θα παρουσιαστεί αυτή την Παρασκευή (22/02). Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις νέες δράσεις, επικαλούμενος την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, ή να μοιραστεί τον τρόπο με τον οποίο θα επεκτείνουν τις ήδη αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Έτσι, ο Τζον Κίρμπι είπε μόνο ότι οι κυρώσεις, οι οποίες θα συμπέσουν με την επέτειο των δύο ετών από την εισβολή της Ρωσίας, θα «συμπληρωθούν ειδικά με πρόσθετες κυρώσεις σχετικά με τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι». Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν προσδιορίσει πώς πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά επέμεινε ότι η τελική ευθύνη βαραίνει τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ανεξάρτητα από την επιστημονική απάντηση, ο Πούτιν είναι υπεύθυνος γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των επικείμενων κυρώσεων. Ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την τρομοκρατία και τη διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών, βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη για να συνεχίσει τις εργασίες σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενόψει της διετούς επετείου από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε: «Ο παγκόσμιος συνασπισμός που επιβάλλει πρωτοφανείς κυρώσεις στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας, έχει ρίξει άμμο στα γρανάζια των προσπαθειών του Κρεμλίνου να εξοπλίσει και να προμηθεύσει τον στρατό του. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επέκτεινε πρόσφατα τις εξουσίες του Υπουργείου Οικονομικών για να στοχεύσει όσους χρηματοδοτούν τις προσπάθειες παραγωγής πολεμικών προϊόντων της Ρωσίας – ακόμη και αν βρίσκονται σε τρίτες χώρες – και το Υπουργείο Οικονομικών καταδιώκει επιθετικά όσους προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις μας. Οι πολυμερείς κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών ανάγκασαν τον Πούτιν σε σκληρούς συμβιβασμούς και έβλαψαν την ικανότητά του να προβάλλει ισχύ τώρα και στο μέλλον».

Οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής έχουν προωθήσει μια σειρά προτάσεων που αποσκοπούν στο να στερήσουν από τη Ρωσία τα χρήματα που χρειάζεται για να συνεχίσει την εισβολή της – από την κατάσχεση των κεφαλαίων της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που στεγάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη μέχρι τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο.

Γιούλια Ναβάλναγια: Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι ορθώνει ανάστημα στον «δολοφόνο» Βλαντιμίρ Πούτιν

Απαντώντας στο Κρεμλίνο που την επικρίνει για χονδροειδείς δηλώσεις με τις οποίες κατηγορεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του συζύγου της, ο οποίος πέθανε μέσα σε ρωσική φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου, η χήρα του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, δήλωσε ότι «την αφήνει αδιάφορη»

«Με αφήνει αδιάφορη ο τρόπος με τον οποίο ο εκπρόσωπος του δολοφόνου σχολιάζει τις δηλώσεις μου. Παραδώστε τη σορό του Αλεξέι και αφήστε μας να τον θάψουμε με αξιοπρέπεια, μην εμποδίζετε τον κόσμο να τον αποχαιρετήσει», έγραψε στο X (πρώην Twitter) η Γιούλια Ναβάλναγια.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ρωσίας τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια δεν έχει μιλήσει δημόσια για τον θάνατο του Ναβάλνι αλλά το Κρεμλίνο απορρίπτει κάθε εμπλοκή και δηλώνει ότι μια έρευνα είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί τι συνέβη.

Ο Πούτιν αναμένεται εύκολα να επανεκλεγεί τον Μάρτιο και να κερδίσει άλλη μια εξαετή θητεία στην εξουσία. Η χήρα του Ναβάλνι καλεί τη Δύση να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών.

Δείτε βίντεο του Guardian με δηλώσεις της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια:

Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις Βρυξέλλες χθες, Δευτέρα (19.02.2024), η Γιούλια Ναβάλναγια ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρνηθεί να αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στη Ρωσία, σε ένα βήμα που κλιμακώνει απότομα την εκστρατεία της κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μην αναγνωρίσετε αυτές τις εκλογές. Ένας πρόεδρος που δολοφονεί τον κυριότερο πολιτικό του αντίπαλο δεν μπορεί να είναι νόμιμος εξ ορισμού», τόνισε.

Πηγή: ieidiseis.gr, newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα