Διεθνή

Λεμεσός: Eπιτέθηκαν σε τουρίστες αραβικής καταγωγής στην πορεία για το μεταναστευτικό

Λήστεψαν επίσης αλλοδαπούς διανομείς στην ίδια περιοχή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Parallaxi
λεμεσός-eπιτέθηκαν-σε-τουρίστες-αραβι-1051868
Parallaxi

Εικόνα εξωφύλλου: Sigmalive

Την πληροφορία ότι τουρίστες αραβικής καταγωγής δέχθηκαν επίθεση κατά την πορεία για το μεταναστευτικό, την Παρασκευή στη Λεμεσό, καθώς και ότι έγινε δέκτης διαβήματος για το εν λόγω περιστατικό, γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα «Χ» ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Κυριάκος Π. Κούρος.

Όπως αναφέρει ο κ. Κούρος: «Έγινα δέκτης διαβήματος από πρέσβη αραβικής χώρας χθες. Αριθμός πολιτών του, αθώοι επισκέπτες στην χώρα μας, ήταν ανάμεσα στα θύματα των επεισοδίων στη Λεμεσό, ένας αρκετά σοβαρά. Διέκοψαν τις διακοπές για να αναχωρήσουν εσπευσμένα, έντρομοι! Αμφιβάλλω εάν θα επιστρέψουν ποτέ.

Πρώτη φορά ένιωσα τόσο αμήχανα για τέτοιας φύσης περιστατικό στην χώρα μας. Αυτή δεν είναι η Κύπρος που γεννήθηκα, μεγάλωσα, έκανα οικογένεια, γερνάω! Δεν έπρεπε να επιτρέψουμε να εξελιχθεί σε κάτι τόσο αποτρόπαιο. Μήπως πέραν της συζήτησης περί ευθυνών και δράσεων ήρθε η ώρα να ανατρέξουμε ως σκεπτόμενα μέλη αυτής της κοινωνίας και σε προσωπική ενδοσκόπηση; Για να εντοπίσουμε που και πώς επωάζεται αυτό το επικίνδυνο “αυγό του φιδιού”; Εξάλλου το πρωτεύον ερώτημα που θέτεται σε τέτοια ζητήματα δεν είναι εάν η Κύπρος που θέλουμε είναι ευθύνη όλων;».

Συνελήφθησαν επτά πρόσωπα πριν από τη πορεία στη Λεμεσό

Χθες γύρω στις 7 το απόγευμα, στο πλαίσιο επιχείρησης για την αστυνόμευση εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, έγινε έρευνα σε όχημα που οδηγούσε 30χρονος στη Λεμεσό, με συνεπιβάτες τέσσερα πρόσωπα ηλικίας 28, 24, 34 και 20 ετών, όλοι κάτοικοι Λευκωσίας.

Σε έρευνα που ακολούθησε, εντοπίστηκε εντός του οχήματος, μία τσάντα ώμου που περιείχε τρία σπρέι, ένα μεταλλικό σφυρί και μια κουκούλα, τα οποία όπως διαπιστώθηκε ανήκουν στον 24χρονο, ο οποίος συνελήφθη για το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης κατοχής και μεταφοράς επιθετικού οργάνου.

Επίσης, γύρω στις 7.10μ.μ. χθες, μέλη της Αστυνομίας ανέκοψαν για έρευνα όχημα που οδηγούσε 20χρονος, με συνεπιβάτες ακόμη τρεις 23χρονους και έναν 20χρονο, όλοι κάτοικοι Λευκωσίας.

Εντός του οχήματος, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια, δύο σιδερογροθιές, τρία μαχαίρια και ένας πυροσβεστήρας. Όλοι οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν για τα αυτόφωρα αδικήματα της συνομωσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, της παράνομης κατοχής και μεταφοράς επιθετικών οργάνων και μαχαιροφορίας.

Στη συνέχεια, οι συλληφθέντες, αφού κατηγορήθηκαν γραπτώς, αφέθηκαν ελεύθεροι για να κλητευθούν ενώπιον Δικαστηρίου.

Παράλληλα, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία, ότι 43χρονος, κάτοικος Λάρνακας, υποκινεί πρόσωπα από διάφορες επαρχίες ώστε να παρευρεθούν στον χώρο της εκδήλωσης, με σκοπό να εναντιωθούν στους συμμετέχοντες.

Εναντίον του 43χρονου, εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης δυνάμει του οποίου συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζει τις εξετάσεις.

Εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη μετά από τα έκτροπα

Προβληματισμό προκαλούν στην Κύπρο τα επεισόδια της Παρασκευής στη Λεμεσό, όταν, σε αντιμεταναστευτική πορεία, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς και έσπασαν καταστήματα μεταναστών, με την αστυνομία να προχωρά σε 13 συλλήψεις.

Έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και την ηγεσία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης συγκάλεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για τις επιθέσεις κατά μεταναστών και τους βανδαλισμούς.

Στα εκτεταμένα επεισόδια, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία στην περιοχή, αλλά και στις αντιδράσεις κατοίκων, μεταναστών και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε η Μανιάνα Καλογεράκη στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις Έξι».

«Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές», είπε αναφέροντας ότι το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε ακόμη μια αντιμεταναστευτική πορεία χωρίς να σημειωθούν έκτροπα.

«Αναγνωρίστηκε η αποτυχία του επιχειρησιακού πλάνου της αστυνομίας στη συγκεκριμένη διαδήλωση», είπε την ώρα που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για ντροπιαστικές εικόνες.

Να σημειωθεί ότι μέσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται και ένα άτομο με εγκληματικό παρελθόν που είχε πάρει άδεια από τη φυλακή και έλαβε μέρος στην ρατσιστική πορεία φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Λήστεψαν αλλοδαπούς διανομείς τα ξημερώματα της Κυριακής

Τι λέει το ΚΥΠΕ για το γεγονός:

Τρείς υποθέσεις ληστειών διανομέων φαγητού σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λεμεσό, με δράστες κουκουλοφόρους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα τρία περιστατικά καταγράφηκαν στον κυκλικό κόμβο Πολεμιδιών, στα Κάτω Πολεμίδια και στον Ύψωνα, με τους κουκουλοφόρους να δρουν με τον ίδιο τρόπο.

Αφού ανέκοπταν την πορεία της μοτοσικλέτας του διανομέα φαγητού, τον κτυπούσαν και ακολούθως αποσπούσαν την μοτοσικλέτα, τα χρήματα και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Τις τρεις υποθέσεις, στις οποίες δεν αποκλείεται να εμπλέκονται τα ίδια πρόσωπα, διερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού.

Παροχή βοήθειας του Υφ. Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ντάο

Παροχή οικονομικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης στην Ντάο και την οικογένειά της (η γυναίκα που δέχθηκε επίθεση το μαγαζί της στη Λεμεσό) θα παράσχει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας κόμπος στο λαιμό

Συγκεκριμένα, λειτουργοί του Υφυπουργείου επισκέφθηκαν την γυναίκα για να διαπιστώσουν την οικογενειακή της κατάσταση και τις ανάγκες της. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, προέκυψε ότι η γυναίκα είναι πολύτεκνη με ανήλικα παιδιά, ενώ λόγω των μεγάλων ζημιών που υπέστη το υποστατικό, ενδεχομένως να μην είναι σε θέσει να λειτουργήσει.

Ως εκ τούτου, το Υφυπουργείο προτίθεται να παράσχει στην οικογένεια της Ντάο την οικονομική και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ/ newsbomb/ KYΠΕ/ H Καθημερινή Κύπρου 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα