Διεθνή

Μακελειό στη Μόσχα: 29 νεκροί έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής

«Προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρή» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων επέζησαν

Parallaxi
μακελειό-στη-μόσχα-29-νεκροί-έχουν-ταυτ-1137052
Parallaxi

Οι ρωσικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει επί του παρόντος 29 ανθρώπους από τους 133 που σκοτώθηκαν στην επίθεση το βράδυ της Παρασκευής σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα από ενόπλους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο στον οποίο υπάρχουν μόνο 29 ονόματα, δείχνοντας τη δυσκολία της αναγνώρισης των θυμάτων, την ώρα που οι διασώστες συνεχίζουν να μαζεύουν τα συντρίμμια του Crocus City Hall, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι δράστες της επίθεσης.

Νεκρή και η Miss Tver 2001, Εκατερίνα Νοβοσέλοβα

Την τελευταία της πνοή από τα πυρά των τρομοκρατών στο συναυλιακό κέντρο στο προάστιο της Μόσχας έπεσε η Εκατερίνα Νοβοσέλοβα, γνωστό μοντέλο στη Ρωσία και Miss Tver 2001.

Την είδηση επιβεβαίωσε η διευθύντρια του πρακτορείου μοντέλων Sharm, Όλγα Ντάργκεβιτς.

«Πραγματικά συνέβη έτσι, είναι μια μεγάλη τραγωδία», δήλωσε η Dargevich.

«Έστειλα μήνυμα στη μητέρα της, και της είπα ότι ακούγεται κάτι τέτοιο. Τη ρωτήσα αν είναι λάθος και αν όλα είναι εντάξει με την Κάτια. Μου έγραψε μόνο δύο λέξεις: Η Katya πέθανε», δήλωσε η Ντάργκεβιτς.

«Είχε δύο όμορφα παιδιά – ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Ένα πολύ λαμπερό, πολύ ευγενικό κορίτσι… Ένα πολύ έξυπνο κορίτσι, ο πιο ευγενικός άνθρωπος. Είμαστε σοκαρισμένοι, απλά δεν μπορούμε ακόμα να πιστέψουμε ότι συνέβη μια τέτοια τραγωδία», πρόσθεσε η Ντάργκεβιτς.

«Προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρή» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων επέζησαν

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως από την τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής στη Μόσχα. Ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους, στη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία από την ομηρία στο σχολείο του Μπεσλάν το 2004.

Όσοι επέζησαν περιέγραψαν τις συνεχείς ριπές από τους τρομοκράτες, αλλά και τις εκρήξεις που άκουσαν, αν και αρχικά νόμιζαν ότι ήταν πυροτεχνήματα. Επικράτησε πανικός.

«Στέκονταν εκεί (οι δράστες) στην έξοδο», ανέφερε μια γυναίκα στο Instagram. «Σηκωθήκαμε και αρχίσαμε να περπατάμε. Μας είδαν. Κάποιοι από αυτούς έτρεξαν πίσω και άρχισαν να πυροβολούν τον κόσμο. Έπεσα στο πάτωμα και προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρή. Και το κορίτσι δίπλα μου σκοτώθηκε».

«Τότε οι φλόγες άναψαν και έκλεισαν την πόρτα. Μάλλον, δεν μπορούσαν να την κλειδώσουν. Ήμουν ξαπλωμένη και ανέπνεα κάτω από την πόρτα. Μετά από κάποια ώρα, σύρθηκα έξω, κοίταξα γύρω μου, υπήρχε παντού καπνός και σύρθηκα προς την έξοδο».

Η Σόφικο Κβιρικασβίλι νόμιζε ότι αυτό που άκουσε αρχικά ήταν «κάποιο είδος ατελείωτης έκρηξης κροτίδων -γύρισα στην αίθουσα μια φορά και μετά ξανά. Την τρίτη φορά, συνειδητοποίησα ότι όλοι στην αίθουσα είχαν αρχίσει να τρέχουν μακριά προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ένας φωτογράφος, ο Ντέιβ Πρίμοφ, είπε ότι υπήρξε μια δυνατή έκρηξη και μια σκηνή πανικού. Κάποιοι στο θέατρο προσπάθησαν να ξαπλώσουν ανάμεσα στα καθίσματα, αλλά με αρκετούς ένοπλους να ανοίγουν πυρ στους πάγκους, αυτό προσέφερε ελάχιστη προστασία.

Όσοι από το κοινό μπορούσαν, κατευθύνθηκαν προς τη σκηνή. Άλλοι προσπάθησαν να βρουν ψηλότερες εξόδους, ωστόσο κάποιες από τις πόρτες ήταν κλειδωμένες.

Η Μαργαρίτα Μπούνοβα μόλις είχε πιάσει γυαλιά όπερας για την παράσταση όταν άκουσε αυτό που νόμιζε ότι ήταν πυροτεχνήματα, που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε γρήγορες εκρήξεις. «Κάποιος είπε τρέξτε κάτω και ήταν απόλυτο σκοτάδι… μπορούσαμε να ακούσουμε ριπές πυροβολισμών πίσω μας μέχρι να βγούμε έξω», είπε.

Ένας άνδρας είδε την επίθεση να εκτυλίσσεται από ένα θεωρείο: «Έριξαν μερικές βόμβες μολότοφ, όλα άρχισαν να καίγονται». Είτε επρόκειτο για βόμβες μολότοφ είτε για άλλο εμπρηστικό μηχανισμό, οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα.

Μέρος της οροφής κατέρρευσε και η φωτιά επεκτάθηκε στο μπροστινό μέρος του κτιρίου, καταστρέφοντας τους δύο τελευταίους ορόφους.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, skai.gr, ΕΘΝΟΣ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα