Νετανιάχου: Έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε στο Ιράν και θα το κάνουμε

«Αν γίνει επίθεση, θα απαντήσουμε», λέει το Ιράν.

Parallaxi
νετανιάχου-έχουμε-υποχρέωση-να-απαντ-1224370
Parallaxi

Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς όλοι αναμένουν το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τις προηγούμενες ώρες ότι προετοιμάζεται για μια σημαντική επίθεση στο Ιράν και ότι οι στοχευμένες επιδρομές του εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες και θα συνεχιστούν έως ότου οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ σε σχετική δήλωση περί απάντησης του Ισραήλ προέβη το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Χεζμπολάχ έχει χάσει την επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν, υψηλόβαθμο μέλος της Χεζμπολάχ που θεωρούνταν το πιθανότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου διαμήνυσε πως «έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε στο Ιράν – και θα το κάνουμε».

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν έτσι απλά την επίθεση από το Ιράν, ούτε και το Ισραήλ» πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου είπε, επίσης, ότι η Χαμάς όπως και η ηγεσία της Χεζμπολάχ έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, ωστόσο οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι οι κάτοικοι του Βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιστραφούν οι όμηροι από τη Γάζα.

«Σε ό,τι αφορά τον τρόπο, την τοποθεσία και τον χρόνο της απάντησης, θα τα καθορίσουμε εμείς με βάση οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Χάγκαρι πρόσθεσε ότι δύο αεροπορικές βάσεις που χτυπήθηκαν στην επίθεση παρέμειναν πλήρως λειτουργικές και κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές.

Ιράν: «Θέμα ωρών η επίθεση του Ισραήλ – Αν γίνει, θα απαντήσουμε»

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί προειδοποιεί για «σκληρή» απάντηση, εάν το Ισραήλ επιτεθεί στην Τεχεράνη, ενώ στη χώρα περιμένουν πως η επίθεση του ισραηλινού στρατού ίσως είναι θέμα ωρών.

Στο Ιράν περιμένουν την απάντηση του Ισραήλ μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν στο Ισραήλ. Οι δηλώσεις του Αραγτσί έγιναν σε συνέντευξη τύπου στην Τεχεράνη, όταν επέστρεψε από την διήμερη περιοδεία που έκανε σε Λίβανο και Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ξεκαθάρισε πως το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίπλα στους εταίρους του και έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας πως η ισραηλινή επίθεση είναι θέμα ωρών.

«Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα είναι ισχυρότερη και πιο αυστηρή και μπορούν να δοκιμάσουν τη θέλησή μας. Η επίσκεψή μου στη Βηρυτό και τη Δαμασκό μεταφέρει ένα μήνυμα: το Ιράν θα στέκεται πάντα δίπλα στην αντίσταση», δήλωσε.

Η κυβέρνηση του Ιράν βρίσκεται σε επιφυλακή, με τα ΜΜΕ να ανακοινώνουν πως οι πύραυλοι cruise έχουν αποσυρθεί σε ασφαλή υπόγεια.

Η δεύτερη «γραμμή» ασφάλειας του Ιράν είναι η ενεργοποίηση των υπόγειων συστημάτων αεράμυνας στην κοιλάδα του Ισφαχάν καθώς εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτερες πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ στην περίπτωση που επιτεθεί να μην πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, την ώρα που εδώ και τουλάχιστον 48 ώρες η Τεχεράνη έχει κόψει οποιαδήποτε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον, κάτι που αποδεικνύει πως το Ιράν κάνει προετοιμασίες υψίστης ασφαλείας.

*Με πληροφορίες από news247, ieidiseis
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα