Διεθνή

Νετανιάχου: Και οι Βρετανοί κατά λάθος βομβάρδισαν σχολείο, δεν ήταν έγκλημα πολέμου

Συγκρίνει τον πόλεμο ενάντια στη Χαμάς με τον αγώνα κατά του ναζισμού, για να αποκρούσει την κριτική για τους θανάτους χιλιάδων αμάχων

Parallaxi
νετανιάχου-και-οι-βρετανοί-κατά-λάθος-766531
Parallaxi

Τον πόλεμο ενάντια στη Χαμάς με τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνέκρινε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις για τον πολύ βαρύ απολογισμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.

Παρά τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων, κανένας δεν είπε στους Συμμάχους «μην εξαλείψετε τον ναζισμό», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου. Δημοσιογράφος του είχε θέσει το ερώτημα αν το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε στην απάντησή του σε βομβαρδισμό της RAF στην Κοπεγχάγη που έπληξε κατά λάθος σχολείο καθώς πλησίαζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την 21η Μαρτίου 1945, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 άμαχοι, ανάμεσά τους 86 παιδιά και 18 ενήλικοι μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Το 1944, η RAF βομβάρδισε το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη — απόλυτα νόμιμο στόχο. Όμως οι βρετανοί πιλότοι αστόχησαν κι αντί για το αρχηγείο της Γκεστάπο πέτυχαν νοσοκομείο παίδων σε μικρή απόσταση και νομίζω 84 παιδιά κάηκαν ζωντανά. Αυτό δεν ήταν έγκλημα πολέμου», είπε. «Δεν ήταν κάτι για το οποίο θα μπορούσες να κατηγορήσεις τη Βρετανία. Ήταν νόμιμη πολεμική ενέργεια, με τραγικές συνέπειες», όπως ενίοτε έχουν «τέτοιες νόμιμες ενέργειες».

Οι Σύμμαχοι μολαταύτα συνέχισαν τον πόλεμο μέχρι τέλους, παρά τις τραγικές συνέπειες, διότι γνώριζαν πως κρινόταν το μέλλον του πολιτισμού κι ολόκληρης της ανθρωπότητας και «λοιπόν, σας λέω τώρα πως κρίνεται το μέλλον του πολιτισμού μας», συμπλήρωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 3.457 παιδιών, σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 329 Παλαιστινίους από τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 121 θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα