Ο Ισραηλινός στρατός έχει εισχωρήσει πάνω από 2 μίλια στο έδαφος της Γάζας

Με λιμό απειλείται η Γάζα - Φρίκη στα νοσοκομεία

Parallaxi
ο-ισραηλινός-στρατός-έχει-εισχωρήσει-1071450
Parallaxi

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι σκότωσε έναν αριθμό ένοπλων Παλαιστινίων που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος κοντά στο πέρασμα Erez, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Γάζα.

Μάλιστα οι Ισραηλινοί υποστήριξαν ότι οι ένοπλοι είχαν βγει από μια υπόγεια σήραγγα μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που εξουδετερώθηκαν.

Ρουκέτα έπεσε στην πόλη Kiryat Shmona

Μια ρουκέτα έπεσε στην Kiryat Shmona, αναφέρουν οι τοπικές αρχές, λίγο μετά την ενεργοποίηση των σειρήνων στη βόρεια πόλη του Ισραήλ.

Οι αρχές βρίσκονται καθ’ οδόν προς το σημείο της πρόσκρουσης για να διαπιστώσουν αν τραυματίστηκε κάποιος και τον βαθμό των ζημιών στις υποδομές.

Για «σφοδρές μάχες» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας κάνει λόγο η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς

«Σφοδρές μάχες» είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μεταξύ μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

«Οι μαχητές μας αυτή τη στιγμή δίνουν σφοδρή μάχη με αυτόματα και αντιαρματικά όπλα, με τις κατοχικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομή στη βορειοδυτική Γάζα», ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, στην ανακοίνωσή της.

Λίγο νωρίτερα οι Ταξιαρχίες ανέφεραν ότι εκτόξευσαν «βλήματα όλμων και ρουκέτες» εναντίον στρατιωτικής ισραηλινής θέσης στο Ερέζ, την κυριότερη μεθοριακή διάβαση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, η οποία παραμένει κλειστή από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.

Λίβανος: Κυανόκρανος του ΟΗΕ τραυματίστηκε στα σύνορα με το Ισραήλ

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) δήλωσε σήμερα ότι ένα μέλος της τραυματίστηκε όταν οβίδες έπληξαν τη βάση της αποστολής κοντά στο χωριό Χούλα, στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, χθες, Σάββατο.

Ο ισραηλινός στρατός και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο ανταλλάσσουν πυρά σε καθημερινή βάση αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στη Γάζα πριν από τρεις εβδομάδες.

Περίπου 46 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί και 43 έχουν τραυματιστεί στην παραμεθόριο μέχρι τώρα, ανέφερε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι διενήργησε 84 επιθέσεις σε 42 σημεία κατά μήκος των συνόρων αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τουλάχιστον επτά Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα.

Η UNIFIL ανέφερε το Σάββατο πως το αρχηγείο της κοντά στην παράκτια πόλη Νακούρα του Λιβάνου υπέστη επίσης ζημιές από οβίδα που έπεσε μέσα στη βάση.

“Η UNIFIL εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις δύο αυτές επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας που εργάζονται ακούραστα 24 ώρες επτά ημέρες την εβδομάδα προκειμένου να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στον νότιο Λίβανο και να αποκλιμακώσουν αυτή την επικίνδυνη κατάσταση”, αναφέρει η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ταράζει τα νερά κορυφαίος ισραηλινός επιχειρηματίας: Άμεση αντικατάσταση της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες του Ισραήλ, ο Amnon Shashua, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησής του.

Σε μια υψηλού προφίλ δημόσια επίπληξη από τον ιδιωτικό τομέα του Ισραήλ, ο Shashua, επικεφαλής της εταιρείας τεχνολογίας Mobileye, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι ένοχη για «αποτυχίες, παραφωνίες και ανικανότητα».

Σύμφωνα με τον GuardiAn έγραψε σε άρθρο γνώμης στην οικονομική εφημερίδα Calcalist: «Πρέπει να μειώσουμε τις απώλειές μας και να το κάνουμε γρήγορα. Η μόνη λύση για την τρέχουσα κατάσταση στο Ισραήλ είναι η αντικατάσταση της κυβέρνησης και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα».

Ο Νετανιάχου προκάλεσε τη δική του αναστάτωση την Κυριακή, κάνοντας αιχμές κατά των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του, λέγοντας ότι ποτέ δεν τον προειδοποίησαν ότι η Χαμάς σχεδίαζε την επίθεσή της, αλλά αργότερα ανακάλεσε τα σχόλιά του και ζήτησε συγγνώμη

Το γραφείο του Νετανιάχου, που ρωτήθηκε από το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του Shashua.

Η κυβέρνηση, είπε ο Shashua, η οποία φαινόταν να ενδιαφέρεται περισσότερο για την πολιτική της επιβίωση παρά για «το καλό της χώρας», θα μπορούσε να αντικατασταθεί χωρίς να προκηρυχθούν νέες εκλογές, ελαχιστοποιώντας την πολιτική αναταραχή, με το σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού εντός του σημερινού κοινοβουλίου.

Ανάλυση CNN: Ο Ισραηλινός στρατός έχει εισχωρήσει πάνω από 2 μίλια στο έδαφος της Γάζας

Σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μιλίων φαίνεται να έχουν εισχωρήσει στο έδαφος της Γάζας τα ισραηλινά στρατεύματα, σύμφωνα με ανάλυση του CNN, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι απεσταλμένοι του αμερικανικού δικτύου και από τα βίντεο του IDF.

Οι στρατιώτες στο βίντεο, που τραβήχτηκε το Σάββατο, φαίνονται να τοποθετούν μια ισραηλινή σημαία στην οροφή ενός ξενοδοχείου στη Γάζα. Το CNN εντόπισε γεωγραφικά το βίντεο σε μια περιοχή λίγο πάνω από δύο μίλια από τα σύνορα Γάζας-Ισραήλ.

«Στρατιώτες του 52ου τάγματος της 401 Ταξιαρχίας κυματίζουν την ισραηλινή σημαία στην καρδιά της Γάζας, δίπλα στην παραλία», ακούγεται να λέει ένας στρατιώτης στο βίντεο, που τραβήχτηκε αρκετά μίλια βόρεια της πόλης της Γάζας.

Το μπλακ άουτ επικοινωνιών στη Γάζα έχει εμποδίσει σημαντικά τη ροή πληροφοριών από αυτήν, αν και οι πάροχοι δήλωσαν ότι η υπηρεσία αποκαθίσταται σταδιακά την Κυριακή.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom. Το CNN ζήτησε από τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ να σχολιάσουν το βίντεο και γιατί οι στρατιώτες τοποθετούν μια ισραηλινή σημαία στην οροφή του ξενοδοχείου.

Ομάδα του CNN στην ισραηλινή πόλη Sderot, κοντά στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας, άκουσε πυροβολισμούς από πολυβόλα σε τακτά χρονικά διαστήματα την Κυριακή.

Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν από το βόρειο τμήμα του θύλακα, κοντά στα σύνορα, ενώ οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συνέχισαν να εκτοξεύουν βλήματα πυροβολικού και όλμους έξω από τα σύνορα πιο νότια.

Νωρίτερα την Κυριακή, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού του Ισραήλ εθεάθησαν να πλησιάζουν τα σύνορα ενώ ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν από πάνω.

Μια μεγάλη στήλη οχημάτων φάνηκε βόρεια της λωρίδας. Πιο μακριά από τα σύνορα που ήταν γεμάτα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μόλις πριν από λίγες μέρες. Πλέον είναι σχεδόν άδεια, υποδηλώνοντας ότι τα στρατεύματα έχουν πλησιάσει πιο κοντά στην περίμετρο.

Ιράν: Δεν θέλουμε αυτός ο πόλεμος να εξαπλωθεί

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε σήμερα πως το Ιράν δεν θέλει ο πόλεμος να “εξαπλωθεί” μετά την επίθεση Παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι.

Από τότε το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικά πλήγματα και έχει ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις με σκοπό να καταστρέψει την υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και να επιστρέψουν οι περισσότεροι από 200 άνθρωποι που απήχθησαν από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

“Δεν θέλουμε αυτός ο πόλεμος να εξαπλωθεί”, δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν στο CNN.

Το Ιράν πιθανόν γνώριζε πως η Χαμάς σχεδίαζε “επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ”, έχουν πει οι ΗΠΑ, όμως οι αρχικές αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έδειξαν πως ορισμένοι Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση, που είναι η πιο φονική στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο Αμιραμπντολαχιάν απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς που συνδέουν απευθείας το Ιράν με τις επιθέσεις, αποκαλώντας τους “αβάσιμους”.

“Είχαμε πάντα πολιτική, μιντιακή και διεθνή υποστήριξη για την Παλαιστίνη. Ποτέ δεν το αρνηθήκαμε αυτό”, είπε.

“Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά σε σχέση με αυτή την επιχείρηση που αποκαλείται Καταιγίδα Αλ Άκσα, δεν υπήρξε καμία σχέση σε αυτά τα δεδομένα ανάμεσα στο Ιράν και αυτή την επιχείρηση της Χαμάς, όχι η κυβέρνησή μου ή τμήμα της χώρας μου”.

Στρατιώτες των ΗΠΑ και του συνασπισμού δέχθηκαν επιθέσεις τουλάχιστον 19 φορές στο Ιράκ και στη Συρία από υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αμιραμπντολαχιάν είπε πως το να συνδέεται το Ιράν με οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή, όταν στοχοποιούνται συμφέροντα των ΗΠΑ, χωρίς να δίνονται αποδεικτικά στοιχεία, είναι “εντελώς λάθος”.

Οι άνθρωποι στην περιοχή είναι οργισμένοι, είπε, και “δεν παίρνουν εντολές από εμάς. Ενεργούν ανάλογα με τα δικό τους συμφέρον. Επίσης, αυτό που συνέβη, αυτό που έγινε από τη Χαμάς, ήταν εντελώς παλαιστινιακό”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη πως δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με το Ιράν, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε πως η Ουάσινγκτον θα δράσει γρήγορα και αποφασιστικά αν το Ιράν ή οι πληρεξούσιοί του επιτεθούν σε προσωπικό των ΗΠΑ οπουδήποτε.

Το Πεντάγωνο δήλωσε την Πέμπτη πως ο στρατός των ΗΠΑ διενήργησε πλήγματα σε δύο χώρους αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούσαν οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και οργανώσεις τις οποίες υποστηρίζουν.

Με λιμό απειλείται η Γάζα, φρίκη στα νοσοκομεία

Η σταδιακή αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και του Internet στη Γάζα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής. Οι περισσότεροι άμαχοι που έχουν απομείνει δεν έχουν σπίτι και φαγητό και λεηλατούν τις αποθήκες του ΟΗΕ για να επιβιώσουν. Οι μετακινήσεις γίνονται με γαϊδουράκια, καθώς τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι είτε κατεστραμμένα είτε ακινητοποιημένα, λόγω της έλλειψης καυσίμων. Αρκετοί φορτώνονται τα λιγοστά τους εφόδια και κατευθύνονται προς νότο, ελπίζοντας να συναντήσουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Κόσμος σε απόγνωση εισέβαλε στις αποθήκες τροφίμων του ΟΗΕ για να πάρει ό,τι μπορέσει από τρόφιμα. Η περιοχή καταρρέει και βυθίζεται στην απόλυτη αναρχία, προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος πεινάει, είναι απελπισμένος. Η Γάζα παλεύει λόγω της έλλειψης των βασικών αγαθών, χωρίς φαγητό και νερό. Αυτή λοιπόν είναι μια πολύ απελπιστική κατάσταση» αναφέρει εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Οργανισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε: «Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται από ώρα σε ώρα όλο και πιο απελπιστική. Λυπάμαι που αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις».

Οι πρώτες εικόνες μετά τη λήξη του μπλακάουτ στις επικοινωνίες προκαλούν φρίκη. Στα νοσοκομεία φτάνουν όλο και περισσότερα παιδιά, είτε τραυματισμένα είτε νεκρά, μετά το σφυροκόπημα της νύχτας της Παρασκευής.

Οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά στο τέλος λυγίζουν.

«Νιώσαμε σαν να μας είχε χτυπήσει ατομική βόμβα, με εκρηκτικά που ζύγιζαν μισό τόνο», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Με λιμό απειλείται η Γάζα, φρίκη στα νοσοκομεία – Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά βοήθειας (Photo by Dawood NEMER / AFP) Θέμα του CNN αναφέρει ότι πάνω από 3.000 παιδιά είναι νεκρά. Γονείς τραυματισμένοι θρηνούν και δείχνουν εικόνες τους πριν από το νέο αυτό ξέσπασμα της βίας.

Ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας δείχνει ισοπεδωμένο στις τελευταίες δορυφορικές φωτογραφίες.

Ένα εκατομμύριο είναι οι εκτοπισμένοι. Πολλοί μένουν σε σκηνές στα καταφύγια με ελάχιστο φαγητό και νερό. Μεταφέρονται με γαϊδουράκια καθώς δεν υπάρχουν καύσιμα ενώ οι ουρές για ένα κομμάτι ψωμί είναι ατέλειωτες.

Νέα έκκληση για κατάπαυση και για απελευθέρωση των ομήρων έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος. «(Ο Πατέρας Ιμπραήμ) είναι ένας από τους εκπροσώπους του Βατικανού στους Ιερούς Τόπους. Μαζί με τον Πατέρα Ιμπραήμ, λέμε κατάπαυση του πυρός. Σταματήστε αδέρφια μας. Ο πόλεμος έχει μόνο ηττημένους, πάντοτε».

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία Ρίσι Σούνακ και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν για την ανάγκη άμεσης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Περισσότερη βοήθεια θα μπει από το νότο τις επόμενες μέρες, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός. 40 φορτηγά γεμάτα περιμένουν στο πέρασμα της Ράφα.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΘΝΟΣ, skai.gr, ieidiseis, ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα