Ο Σηκουάνας απειλεί την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Μια εξαιρετική ιδέα κινδυνεύει να μετατραπεί σε φιάσκο

Parallaxi
ο-σηκουάνας-απειλεί-την-τελετή-έναρξη-1171969
Parallaxi

Έναν μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, η τελετή κινδυνεύει να τιναχτεί στον «αέρα». Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων που η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο.

Η ιδέα των διοργανωτών ήταν η τελετή έναρξης στο Παρίσι -που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου- να γίνει στην «καρδιά» της γαλλικής πρωτεύουσας, δηλαδή κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Έτσι και θα γίνει, ωστόσο, όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία, ένα σωρό αστάθμητοι παράγοντες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Όλα άρχισαν να ξεδιπλώνονται και να γίνονται γνωστά, όταν αναβλήθηκε η μεγάλη πρόβα για την τελετή έναρξης που είχε προγραμματιστεί να γίνει την περασμένη Δευτέρα. Ο λόγος, τα ισχυρά ρεύματα στον ποταμό Σηκουάνα που ρέουν τόσο γρήγορα. Οι Αρχές, σύμφωνα με τη γαλλική Monde, αναφέρουν πως μετά από αρκετές εβδομάδες βροχερού καιρού, ο Σηκουάνας ρέει σε επίπεδο πέντε φορές ισχυρότερο από το συνηθισμένο για το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν αδύνατο να «τεστάρουν» σε νορμάλ κατάσταση τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πάει λάθος. Θα ήταν η πρόβα μεταφοράς των αποστολών των χωρών, που το πλάνο θέλει να μπαίνουν σε βάρκες και να κάνουν την καθιερωμένη παρέλαση στο ποτάμι.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η μόλυνση του νερού στον Σηκουάνα. Η πρόσφατη δυνατή βροχόπτωση στη γαλλική πρωτεύουσα έχει ανεβάσει τα επίπεδα E.Coli σε μη επιτρεπτά για να διεξαχθούν οι αγώνες του τριάθλου και της ανοιχτής κολύμβησης. Σύμφωνα με τα γραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σχεδόν κάθε μέρα από τις 10 Ιουνίου έως τις 16 Ιουνίου, το επίπεδο συγκέντρωσης των μονάδων σχηματισμού αποικιών E.Coli είναι πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπτά που χρησιμοποιούν οι διεθνείς ομοσπονδίες της κολύμβησης. Πάντως, η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, έχει δηλώσει ότι θα κάνει μια βουτιά στον Σηκουάνα μετά τις 15 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η πολυδιαφημισμένη της βουτιά για να δείξει πόσο καθαρός είναι ο Σηκουάνας ήταν να γίνει την Κυριακή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ποιότητα του νερού δεν είναι ακόμη εκεί», δήλωσε στο France24 κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος για την περιοχή του Παρισιού, ενώ παρέμεινε αισιόδοξος ότι ο ξηρός καλοκαιρινός καιρός θα λύσει το πρόβλημα.

Οι τελευταίες αναγνώσεις «δεν είναι σύμφωνες με τα πρότυπα που θα έχουμε το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα αρχίσουν στις 26 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 11 Αυγούστου. Ακόμα, τα αθλήματα θα διεξαχθούν σε 17 διαφορετικές πόλεις της μητροπολιτικής Γαλλίας, αλλά και της Ταϊτής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ESPN, το άθλημα του σέρφινγκ θα γίνει στη Γαλλική Πολυνησία, δηλαδή περίπου 15.715 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα