Διεθνή

Όχι κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ζητάει η Ευρώπη

H κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να κυριαρχήσει στις διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Parallaxi
όχι-κλιμάκωση-στη-μέση-ανατολή-ζητάει-1071762
Parallaxi

Με την επιστολή που έστειλε στους ηγέτες για τις εργασίες της συνόδου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέρεται στις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ σε σχέση με την κρίση στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφευχθεί με κάθε τρόπο μια κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή, ενώ θα ζητήσουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη μεταφορά της αναγκαίας βοήθειας σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη και καύσιμα, διασφαλίζοντας ότι δεν γίνεται κατάχρηση αυτής της βοήθειας από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σε σχέση με την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου να καθησυχάσουν τους Ουκρανούς, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια χαλάρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο. Οι Ευρωπαίοι θα διαβεβαιώσουν την Ουκρανία σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει να έχει την αμέριστη στήριξη της ΕΕ.

Σχετικά με τα άλλα θέματα της συνόδου, οι «27» θα εξετάσουν την πρόταση της Κομισιόν για την ενδιάμεση αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027, το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ αύριο θα συζητηθούν τα θέματα της οικονομίας στη σύνοδο των ηγετών των 20 χωρών της Ευρωζώνης.

Πηγή: DW

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα