Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή

Η ομάδα G7 καταδικάζει απερίφραστα την εκτόξευση ντρόουν και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνει τη πλήρη υποστήριξή της στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Parallaxi
παγκόσμιος-συναγερμός-για-την-κλιμάκ-1147205
Parallaxi

«Θα απαντήσουμε στο Ιράν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο υπουργός του Πολεμικού Συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, λίγες ώρες μετά τη μαζική επίθεση από την Τεχεράνη με τουλάχιστον 300 drones και βαλλιστικούς πυραύλους.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα διεκδικήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς», είπε ο Γκαντζ σε δήλωση λίγο πριν συγκληθεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Ο Γκαντζ είπε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να πάρει πίσω τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και να εξασφαλίσει τα νότια και βόρεια σύνορά του, ώστε οι άνθρωποι που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους στις περιοχές αυτές, να μπορούν να επιστρέψουν.

Εκπρόσωπος IDF: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέο πολεμικό μέτωπο με το Ιράν

Νωρίτερα, ο ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας IDF αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ δήλωσε στο Skynews ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο ενός νέου πολεμικού μετώπου με το Ιράν.

Ερωτηθείς αν έχει ανοίξει ένα καινούριο μέτωπο, απάντησε: «Ασφαλώς ελπίζω πως όχι, (αλλά) νομίζω πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή την πραγματικότητα». Πρόσθεσε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Ιρανοί δεν θα προσπαθήσουν ξανά να σκοτώσουν Ισραηλινούς.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν αντίποινα από το Ισραήλ, ο εκπρόσωπος είπε: «Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Έχουμε το βλέμμα προς την κυβέρνηση σήμερα, η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα και θα λάβει τις αποφάσεις της και θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες».

Είπε επίσης ότι μια «χούφτα» βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στο ισραηλινό έδαφος, καθώς και ότι ένα κορίτσι επτά ετών τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του IDF εξήρε επίσης την επίδειξη ενότητας έναντι της επίθεσης, αναφερόμενος στη συνδρομή ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στην άμυνα του Ισραήλ.

Ισραήλ: Μαραθώνια συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για το Ιράν

Σε εξέλιξη βρίσκεται μαραθώνια η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ, από το οποίο αναμένονται καθοριστικές αποφάσεις για την αντίδραση της χώρας στην άνευ προηγουμένη επίθεση από το Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω συμβούλιο αποτελείται από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκανζ, αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τα τρία αυτά πρόσωπα αναμένεται να αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Κατά την προσέλευσή του στην κρίσιμη συνεδρίαση, ο τελευταίος εξ αυτών φάνηκε να μην υποστηρίζει την επιβολή άμεσων αντιποίνων κατά του ίδιου του Ιράν, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και οι ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη «στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία» που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση, δήλωσε ο Μπένι Γκανζ και πρόσθεσε:

«Το Ιράν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, είναι μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ, και χθες, ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί με το Ισραήλ μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν – αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι ενημέρωσε τους γείτονές της για την επίθεση στο Ισραήλ 3 ημέρες νωρίτερα

Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για τα αντίποινα του στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

“Σχεδόν 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη”, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου.

Ευκαιρία για στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν βλέπει το Ισραήλ-Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν»

Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ.

«Εχουμε μία ευκαιρία να σχηματίσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε (…) και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι διατύπωσε και πάλι την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Νετανιάχου, να τον συμβουλεύουμε», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Ισραηλινούς να αμυνθούν».

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματα, οι εγκαταστάσεις και τα πλοία μας στην περιοχή είναι επίσης προστατευμένα», τόνισε στο δίκτυο CBS ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

7χρονη τραυματίστηκε όταν θραύσματα πυραύλου που αναχαιτίστηκε έπεσαν σπίτι της

Η μοναδική σοβαρά τραυματισμένη είναι μια 7 χρονη και άλλα 8 άτομα, κάποια μέλη της οικογένειάς της που τραυματίστηκαν από θραύσματα. Ακόμα 31 άτομα τραυματίστηκαν ψάχνοντας καταφύγιο.

Μια 7χρονη από κοινότητα Βεδουίνων στα νότια υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι όταν θραύσματα από αναχαιτισμένο βαλλιστικό πύραυλο έπεσαν απευθείας στο σπίτι της. Η 7χρονη, ήταν το μοναδικό άτομο στο Ισραήλ που υπέστη σοβαρό τραυματισμό κατά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όπου παρέμεινε σε απειλητική για τη ζωή της κατάσταση την επόμενη ημέρα στο Ιατρικό Κέντρο Soroka της Beersheba.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το νοσοκομείο, το ανώνυμο κορίτσι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και τώρα βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας της παιδιατρικής. Το κορίτσι τραυματίστηκε όταν θραύσματα από αναχαιτισμένο βαλλιστικό πύραυλο έπεσαν απευθείας στο σπίτι της οικογένειάς της σε μια πόλη Βεδουίνων κοντά στο Arad στην περιοχή της νότιας Νεγκέβ (σ.σ. Έρημος με στρατιωτικές εγκαταστάσεις).

«Έπεσε πάνω μας μέσα στο σπίτι γύρω στις 2 τα ξημερώματα. Κοιμόταν μέσα στο σπίτι και τη μεταφέραμε αμέσως στο νοσοκομείο Soroka», δήλωσε ο πατέρας του κοριτσιού Mohammed. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης Magen David Adom ανέφεραν ότι συναντήθηκαν με ένα αυτοκίνητο που μετέφερε το παιδί, το μετέφεραν σε ασθενοφόρο και άρχισαν να το περιθάλπουν καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο.

Κρίσεις πανικού και τραυματισμοί ατόμων που έψαχναν καταφύγιο

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Soroka δήλωσε ότι άλλοι οκτώ άνθρωποι είχαν μεταφερθεί με ελαφρά τραύματα, μερικοί από τους οποίους, όπως το κορίτσι, είχαν χτυπηθεί από θραύσματα. Άλλοι τραυματίστηκαν ενώ έτρεχαν σε προστατευμένες περιοχές και τρεις υπέφεραν από οξύ άγχος. Το νοσοκομείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά επιβεβαίωσε ότι ορισμένα από τα οκτώ άτομα τραυματίστηκαν στο ίδιο περιστατικό στο οποίο τραυματίστηκε σοβαρά η 7χρονη. Το Ιράν ανέφερε πως η επίθεση ήταν προειδοποιητική.

Το Magen David Adom δήλωσε ότι γιατροί και νοσηλευτές του είχαν αποσταλεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και είχαν φροντίσει 31 θύματα σε καλή κατάσταση, τα οποία υπέφεραν από συμπτώματα άγχους ή τραυματισμούς που προκλήθηκαν κατά την αναζήτηση καταφυγίου. Τα μη αναγνωρισμένα χωριά των Βεδουίνων της Νεγκέβ δεν διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό καταφύγια για ρουκέτες.

Από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, οι αρχές προσπάθησαν να μετεγκαταστήσουν τους σε μεγάλο βαθμό κτηνοτρόφους Βεδουίνους ισραηλινούς πολίτες του σε επτά αναγνωρισμένες πόλεις σε μια προσπάθεια αστικοποίησής τους. Όμως πολλοί Βεδουίνοι επιμένουν στο δικαίωμά τους να συνεχίσουν τον ημινομαδικό τρόπο ζωής των προγόνων τους και περίπου 120.000 – από έναν συνολικό πληθυσμό Βεδουίνων στη Νεγκέβ που ανέρχεται σε 300.000 – ζουν σε δεκάδες μη αναγνωρισμένα χωριά διάσπαρτα στην περιοχή της ερήμου.

Η ομάδα G7 καταδικάζει απερίφραστα την εκτόξευση ντρόουν και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνει τη πλήρη υποστήριξή της στην ασφάλεια του Ισραήλ

Σε γραπτή ανακοίνωση της ιταλικής προεδρία της ομάδας της G7, αναφέρεται ότι «στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης «οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, στην οποία καταδικάζεται απερίφραστα η εκτόξευση ντρόουν και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη στη ασφάλειας του Ισραήλ».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι χώρες της ομάδας της G7 υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα είχαν ως στόχο την αύξηση της έντασης στην όλη περιοχή».

«Για τον σκοπό αυτό-καταλήγει η ανακοίνωση- οι G7 απηύθυναν έκκληση να τεθεί τέρμα στην κρίση στην Γάζα, μέσω του τερματισμού των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από την Χαμάς» ενώ «εγγυήθηκαν την συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό».

ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ

«Συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μετά το πέρας της συνδρίασης του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ μετά τις ιρανικές επιθέσεις συγκάλεσε ο Μπορέλ για την Τρίτη

Σαφές μήνυμα για αποφυγή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης στέλνουν οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωσή του εκ μέρους της ΕΕ. Σημειώνει ότι «η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σε αυτήν την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι συμφέρον κανενός. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για τον σκοπό αυτό» καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι εξής: η 16η Απριλίου, οπότε και συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη και αμέσως μετά, στις 17 και 18 Απριλίου ακολουθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής όπου μετά τις τελευταίες εξελίξεις μπαίνει στην ατζέντα το εν λόγω ζήτημα. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποφασίσουν για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στο Ιράν. Ήδη υπάρχουν περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Τεχεράνης για τον ρόλο της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης, πιθανόν να υπάρξει αναφορά στις επιθέσεις του Ιράν και καταδίκη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Αποφασιστική η συνδρομή των βρετανικών μαχητικών στην αναχαίτιση των Ιρανών

Να επικρατήσει ηρεμία καλεί ο Ρίσι Σούνακ αφότου επιβεβαίωσε ότι η Βασιλική Αεροπορία συνέδραμε στην κατάρριψη αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ. Το Ηνωμένο Βασίλειο σήκωσε Typhoon ως επέκταση των μακροχρόνιων αποστολών κατά του ισλαμικού κράτους όπως ενημέρωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και έστειλε και σκάφη για εναέριο ανεφοδιασμό. Η επιχείρηση αποκάλυψε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε σχεδιαστεί από την Παρασκευή σε έκτακτο συμβούλιο Cobra.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη και περιττή κλιμάκωση την οποία καταδίκασα με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε ο κ. Σούνακ.

Η Βασιλική Αεροπορία αναπλήρωσε επίσης την αμερικανική πολεμική αεροπορία σε επιχειρήσεις κατά του Isis, οπότε οι Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ελευθερώθηκαν ώστε να βοηθήσουν το Ισραήλ να καταρρίψει τα 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους, σύμφωνα με πηγές της Γκάρντιαν.

Το χρονικό της επίθεσης

Από το βορρά ως το νότο η ισραηλινή αεράμυνα αναχαίτιζε ιρανικά drones και πυραύλους σε μια επίθεση άνευ προηγουμένου. Λίγες ώρες νωρίτερα ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης είχε δώσει την εντολή για να αρχίσει η επιχείρηση Έντιμη Υπόσχεση, τα αντίποινα του Ιράν για την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο της Δαμασκού.

Η επίθεση είναι συντονισμένη από το Ιράν με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του σε Ιράκ, Συρία, Υεμένη και Λίβανο. Με drones, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς.

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, ισραηλινός στρατός και κυβέρνηση βρίσκονταν επί ποδός, ενώ ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έστειλε από νωρίς το μήνυμά του, ότι αυτή η επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το 99% των επιθέσεων αναχαιτίστηκε. Ζημιές σημειώθηκαν στη βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ, απ΄όπου το Ιράν τονίζει ότι ξεκίνησε και η επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό.

Στις αναχαιτίσεις πυραύλων συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία με τα αεροσκάφη τους να επιχειρούν κυρίως στα σύνορα Ιράκ και Συρίας.

Από νωρίς ο Τζο Μπάιντεν είχε σπεύσει στην Ουάσιγκτον από το Ντελαγουέρ συγκαλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μετά τη λήξη του είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου. Αφού του εξέφρασε την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, του ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν θα μετάσχουν σε πιθανή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Και η Ιορδανία ανακοίνωσε πως αναχαίτισε drones πάνω από το έδαφός της ζητώντας παράλληλα να υπάρξει αυτοσυγκράτηση για να μην αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η περιοχή.

Και η Ιορδανία ανακοίνωσε πως αναχαίτισε drones πάνω από το έδαφός της ζητώντας παράλληλα να υπάρξει αυτοσυγκράτηση για να μην αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η περιοχή.

Οι Ιρανοί ανακοίνωσαν πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν, προειδοποιώντας παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και άλλες χώρες να μην μετάσχουν σε όποια επίθεση εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Μέσω τις Ελβετίας διαμηνύουν στην Αμερική ότι σε αντίθετη περίπτωση στόχος θα είναι οι βάσεις τους στην περιοχή.

Ο Υπουργός εξωτερικών του Ιράν, αναφέρει πως η Τεχεράνη δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της παρά μόνο εάν απειληθεί: « στείλαμε μήνυμα στο Λευκό Οίκο πως η επιχείρησή μας είναι περιορισμένη και ελάχιστη και πως στόχος της είναι η νόμιμη άμυνά μας στο να τιμωρηθεί το ισραηλινό καθεστώς».

Η Χαμάς χαιρετίζει την επίθεση του Ιράν, τονίζοντας πως ήταν φυσικό του δικαίωμα. Τη χαρακτηρίζει άξια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο της Δαμασκού.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, news247
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα