Πάνω από 4.000 νεκροί και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύονται από τον Λίβανο προς την ισραηλινή περιοχή Har Dov, οι IDF ανταποδίδουν τα πυρά.

Parallaxi
πάνω-από-4-000-νεκροί-και-δεκάδες-χιλιάδες-1072231
Parallaxi

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 4.385 με τους τραυματίες να φτάνουν στους 13.651 από την έναρξη της νέας πολεμικής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εξήλθαν από τη συνοριακή διάβαση στη Ράφα και έφτασαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Τουλάχιστον 20 φορτηγά, που αναμένεται ότι θα εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας «αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχεται καθημερινά στη Γάζα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση», ανέφερε μία ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανησυχεί για τον αποκλεισμό των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ο αποκλεισμός των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στον θύλακα θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών και των τραυματιών.

«Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα και την Αίγυπτο να εργαστούν άμεσα για να φέρουν καύσιμα και επείγουσες υγειονομικές ανάγκες πριν χαθούν περισσότερα θύματα στα νοσοκομεία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύονται από τον Λίβανο προς την ισραηλινή περιοχή Har Dov, οι IDF ανταποδίδουν τα πυρά

Οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταθέτουν αίτηση κατά της εκκένωσης του νοσοκομείου Al-Quds της Γάζας

Το ισραηλινό γραφείο των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέθεσε αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ κατά της απαίτησης των IDF να εκκενωθεί το νοσοκομείο Al-Quds της Γάζας.

Η αναφορά προειδοποιεί ότι η εκκένωση του νοσοκομείου θα έθετε σε κίνδυνο νήπια που πάσχουν από αναπνευστική δυσχέρεια και εκατοντάδες άλλους ασθενείς και τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Απαντώντας στην αναφορά, η Εισαγγελία του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζεται κανένα στρατιωτικό χτύπημα στο νοσοκομείο.

Συναγερμός για ρουκέτες στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας και στην πόλη Σντερότ

IDF: Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται καύσιμα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας θα κατευθύνεται μόνο στις νότιες περιοχές της, όπου το Ισραήλ έχει παροτρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους να κατευθυνθούν, ώστε να αποφύγουν τις πολεμικές συγκρούσεις με τη Χαμάς.

Στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί δήλωσε ότι στα φορτία με τη βοήθεια δεν θα συμπεριλαμβάνονται καύσιμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο 210 όμηροι κρατούνται από της Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ περίπου το 1/5 των ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς από την Παρασκευή, έπεσαν εντός των εδαφών της Γάζας, εξαιτίας αστοχιών υλικού, προκαλώντας θύματα.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της «Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη» στο Κάιρο, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα II και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη αποφυγής ανθρωπιστικής κρίσης.

Όπως επεσήμαναν πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, το οποίο αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης και αποφυγής διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναγνώρισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή.

Ισραήλ: Εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους πολίτες του λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων παγκοσμίως

Το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή, σε αραβικές και ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι λόγω της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, «τις τελευταίες ημέρες έχει διαπιστωθεί σοβαρή αύξηση των αντι-ισραηλινών διαδηλώσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου» και σημειώνεται ότι η ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους Ισραηλινούς πολίτες έχει αυστηροποιηθεί.

Η ανακοίνωση συμβούλευε να «αποφεύγουν την παραμονή σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και τις αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αιγύπτου (συμπεριλαμβανομένου του Σινά), της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου μέχρι νεωτέρας».

Στην ανακοίνωση ζητήθηκε, επίσης, να μην ταξιδεύουν σε μουσουλμανικές χώρες με ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις, όπως η Μαλαισία, το Μπανγκλαντές, η Ινδονησία και μουσουλμανικές χώρες χωρίς ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις, όπως οι Μαλδίβες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για την Αίγυπτο (συμπεριλαμβανομένου του Σινά) και την Ιορδανία αυξήθηκαν σε επίπεδο 4, που σημαίνει «υψηλή απειλή», και ζητήθηκε από τους Ισραηλινούς να μην ταξιδέψουν στις χώρες αυτές και από όσους παρέμειναν στις χώρες αυτές να εγκαταλείψουν την περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Η ταξιδιωτική προειδοποίηση για το Μαρόκο αυξήθηκε στο επίπεδο 3 και συνιστάται να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στη χώρα αυτή.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι «έχουν αυξηθεί οι διαδηλώσεις εχθρότητας και βίας κατά του Ισραήλ και των εβραϊκών συμβόλων σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η ρητορική των στοιχείων της παγκόσμιας τζιχάντ που καλούν σε βλάβη των Ισραηλινών και των Εβραίων».

Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη εκδώσει ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες του λόγω της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης που άρχισε στις 7 Οκτωβρίου.

Η Λωρίδα της Γάζας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διάσκεψης του Καΐρου

Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στην Αίγυπτο για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.

«Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να μπει στον πόλεμο»: Η δήλωση-βόμβα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, επισκέφθηκε τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και αξιολόγησε, το Σάββατο (21/10), την κατάσταση μαζί με τον διοικητή της 91ης Μεραρχίας. «Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να συμμετάσχει στη μάχη και πληρώνει το τίμημα γι’ αυτό και πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο. Μας περιμένουν μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιοάβ Γκαλάντ.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, όπως αναφέρει η Haaretz, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον διοικητή της Μεραρχίας, ταξίαρχο Σάι Κλάπερ, και με άλλους διοικητές και αξιωματικούς ταξιαρχιών. Επίσης, συναντήθηκε με επικεφαλής συμβουλίων στην περιοχή μάχης και συζήτησε λύσεις για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ, που έχουν απομακρυνθεί.

«Ακριβώς πριν από δύο εβδομάδες άρχισε ένας πόλεμος εναντίον μας από τη Χαμάς στο νότο», δήλωσε ο Γιοάβ Γκαλάντ κατά την επίσκεψή του στη Μεραρχία 91.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η πρόθεση αυτού του πολέμου ήταν να σκοτώσουν, να απαγάγουν, να βιάσουν και να βλάψουν παιδιά, επιζώντες του Ολοκαυτώματος και γυναίκες. Επιπλέον, καταγράφηκε από κάμερα, βιντεοσκοπήθηκε και στάλθηκε για να αποτρέψει το Ισραήλ από την οργάνωση Χαμάς. Θα αντιστρέψουμε την κλίμακα κατά 180 μοίρες, η ημέρα της επίθεσης θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που άρχισε η οριστική εξόντωση της Χαμάς».

Βρετανός ΥΠΕΞ κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν τους αμάχους

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

«Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα», δήλωσε σήμερα ο Κλέβερλι στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου.

«Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ», τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

*Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ, ieidiseis, ΑΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα