Διεθνή

Πάνω από 600.000 οι άστεγοι στη Γερμανία

Στριμώχνονται στην είσοδο εκκλησίας για να ζεσταθούν

Parallaxi
πάνω-από-600-000-οι-άστεγοι-στη-γερμανία-1096780
Parallaxi

Άστεγοι, κάθε Τετάρτη, πηγαίνουν στην εκκλησία της ενορίας Τάρμπορ του Βερολίνου για ζέστη, φαγητό, κάτι να πιουν και για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Εδώ και τρεις δεκαετίες η εκκλησία προσφέρει χώρους ύπνου σε αστέγους μία φορά την εβδομάδα. Κατά μέσο όρο, 40 άνθρωποι κοιμούνται στον προθάλαμο της εκκλησίας. Όταν έχει κρύο, μπορεί να φτάνουν και τους 60.

Η Σαμπίνε Άλμπρεχτ, ιερέας της ενορίας Τάρμπορ, δηλώνει στην DW:

«Σε εμάς έρχονται εκείνοι που δεν έχουν βοήθεια από πουθενά. Ορισμένοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Εκείνοι που διανυκτερεύουν εδώ είναι άλλοι από εκείνους που έρχονται μόνο για ένα ζεστό καφέ» και προσθέτει ότι πολλοί προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη, ενώ κάποιοι εργάζονται σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Πολλοί είναι εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες ή το αλκοόλ, άλλοι έχουν ζήσει κακοποίηση και ψυχικές ασθένειες.

Η ιερέας αναφέρθηκε, μάλιστα, σε έναν άνδρα, ο οποίος «κοιμάται εδώ στην ενορία εδώ και 20 χρόνια».

Πάνω από 607.000 άστεγοι το 2022

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Κοινότητας Στήριξης Αστέγων (BAG W), Βερένα Ρόζενκε, αναφέρει πως οι άστεγοι ειναι «σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα» και εκτιμάει πως ο κύριος λόγος είναι η απουσία οικονομικά προσιτών κατοικιών. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς της BAG W, οι άστεγοι στη χώρα έφθασαν το 2022 τους 607.000. Από αυτούς, περίπου 50.000 ζούσαν στους δρόμους χωρίς να έχουν κατάλυμα.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε πέρυσι 372.060 αστέγους, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε δημοτικές υπηρεσίες, εκκλησίες ή άλλους θεσμούς. Οι σημαντικά χαμηλότεροι αριθμοί της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας οφείλονται στη μέθοδο καταμέτρησης. Η BAG W καταγράφει τα στοιχεία για ένα ολόκληρο έτος και όχι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ λαμβάνει υπόψη και αστέγους που κοιμούνται σε φίλους, συγγενείς ή και αγνώστους…

Ξαπλώνουν δίπλα στο καλοριφέρ για να ζεσταθούν για πρώτη φορά εδώ και μέρες

Η γερμανική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο την ετήσια κατασκευή 400.000 νέων κατοικιών, από τις οποίες το 25% θα ήταν κοινωνικές κατοικίες.

Για τη Βερένα Ρόζενκε ο στόχος των 100.000 κοινωνικών κατοικιών ήταν κατώτερος των αναγκών και δεν ήταν ούτως ή άλλως σε θέση να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσιτών κατοικιών. Η Γερμανίδα ειδικός υπολογίζει πως παράλληλα με τις κοινωνικές κατοικίες χρειάζονται άλλα 100.000 οικονομικά προσιτά διαμερίσματα: «Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί μόνο 25.000 νέες κοινωνικές κατοικίες», διαπιστώνει η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κοινότητας Στήριξης Αστέγων.

«Δεν αρκούν καν για να αντισταθμίσουν τη μείωση των υπαρχουσών κοινωνικών κατοικιών», προσθέτει η Βερένα Ρόζενκε που τάσσεται υπέρ σταθερής ποσόστωσης αστέγων στις κοινωνικές κατοικίες.

Στη βερολινέζικη εκκλησία βρίσκονταν το απόγευμα της Τετάρτης ήδη 10 άτομα που θέλουν να διανυκτερεύσουν στον προθάλαμο. Στον διάδρομο ένας άνδρας έχει ξαπλώσει μπροστά στο θερμαντικό σώμα. Η ιερέας Σαμπίνε Άλμπρεχτ εξηγεί: «Μερικοί ξαπλώνουν δίπλα στο καλοριφέρ για να ζεσταθούν για πρώτη φορά εδώ και μέρες». Δύο άστεγοι διαβάζουν βιβλία, έχοντας μπροστά τους σάντουιτς και καφέ. Μοιάζουν με περιποιημένους, αλλά μεγαλύτερης ηλικίας φοιτητές. Η Σαμπίνε Άλμπρεχτ προσθέτει: «Όλο και συχνότερα έρχονται τις Τετάρτες στην εκκλησία άνθρωποι, για τους οποίους ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι έχουν ανάγκη ή είναι άστεγοι».

Πηγή Εικόνας: pexels / mart-production

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα