Διεθνή

ΠΟΥ: Η Ευρώπη πρέπει να “επιταχύνει σοβαρά” τους ρυθμούς της στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
που-η-ευρώπη-πρέπει-να-επιταχύνει-σο-635407
Parallaxi

κοροναϊός πίνακας 1

Η Ευρώπη χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τους ρυθμούς της της στη μάχη εναντίον του νέου κορονοϊού, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί την αισιοδοξία του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά λοκντάουν, ανάφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ σήμερα.

«Διατηρούμε τις ελπίδες ότι οι χώρες δεν θα χρειαστεί να πάνε στα επονομαζόμενα εθνικά λοκντάουν», δήλωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα νούμερα στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πολύ πίσω από αυτόν τον ιό στην Ευρώπη, επομένως προκειμένου να τον προσπεράσουμε, θα χρειαστεί να επιταχύνουμε σοβαρά (τους ρυθμούς) λήψης μέτρων», συμπλήρωσε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ισπανία: Πάνω από 50.000 κρούσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 52.188 περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 1.098.320 τον συνολικό αριθμό.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε με 279 νέους θανάτους από την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά τους 35.031.

Η Μαδρίτη δεν γνωστοποιεί δεδομένα της πανδημίας μέσα στα Σαββατοκύριακα.

Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες Κυριακή την εγκαθίδρυση με άμεση ισχύ της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.

Κύπρος: 91 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.636 91 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (26/10) το υπουργείο Υγείας Κύπρου, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια και από σύνολο 2.285 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.636.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 25 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο ασθενείς, ενώ άλλα τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

Δανία: Ρεκόρ με 1.000 ημερήσια κρούσματα την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων περιορισμών

Την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων απαγορευτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, η Δανία κατέγραψε σήμερα 1.056 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ και πρώτη φορά που η χώρα ξεπερνά τις 1.000 μολύνσεις εντός 24 ωρών.

«Αναμένουμε να δούμε την επίδοση των μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ σήμερα και την Πέμπτη», δήλωσε ο διευθυντής της υγειονομικής αρχής, Σόρεν Μπρόστρομ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μία ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων.

Στο σκανδιναβικό βασίλειο των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, η πώληση αλκοόλ θα απαγορεύεται από σήμερα το βράδυ μετά τις 22:00 καθώς και οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

Επιπλέον, μόνο οι ταξιδιώτες με αρνητικό τεστ εντός 72 ωρών θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, αν προέρχονται από χώρες που κρίνονται ότι βρίσκονται «σε κίνδυνο».

Από την Πέμπτη, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιες συγκοινωνίες, μπαρ και εστιατόρια θα επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, προκειμένου να επιβραδυνθεί η ταχεία εξάπλωση της νόσου.

Πριν επτά ημέρες, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κυμαινόταν σε 450 και αυξήθηκε σε 945 χθες Κυριακή, αριθμός που η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν χαρακτήρισε «πολύ υψηλό» σε μια ανάρτηση στο Instagram.

Συνολικά, η Δανία (εκτός της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε) έχει καταγράψει 41.412 μολύνσεις και 708 θανάτους, με την χώρα να συγκαταλέγεται σε εκείνες στην Ευρώπη που έχουν διαχειριστεί καλά την πανδημία.

«Η Δανία ήταν τυχερή που δεν είχε σημαντικά μεγάλη θνησιμότητα, εκτός από ένα μικρό χρονικό διάστημα τον Μάρτιο», δήλωσε ο επιδημιολόγος Κάρε Μόλμπακ, αξιωματούχος της Αρχής Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων (ISS).

Ιταλία: 17.012 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Αυστρία-κορονοϊός: Η κυβέρνηση εξετάζει μείωση της διάρκειας της καραντίνας, μόνον εάν είναι επιστημονικά δικαιολογημένη

Μετά από αρκετούς υπουργούς της αυστριακής κυβέρνησης που προέρχονται από το κόμμα του, τώρα και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς τάσσεται υπέρ μίας μικρότερης διάρκειας καραντίνας για πρόσωπα επαφής της κατηγορίας Ένα.

Σύμφωνα με αποψινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Oesterreich, ο καγκελάριος φέρεται να θεωρεί ότι “εάν ο αριθμός (σε καραντίνες) γίνει πολύ μεγάλος, σε κάποια στιγμή θα παραλύσει τη χώρα μας”, υπονοώντας προφανώς την επιβάρυνση της χώρας ως οικονομικού κόμβου.

Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρινίζει πως αυτός ο δρόμος μπορεί να ακολουθηθεί μόνον εάν είναι επιστημονικά δικαιολογημένος, κάτι που εξετάζεται επί του παρόντος από το αυστριακό υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ υποσχέθηκε να εξετάσει περαιτέρω απλουστεύσεις, αλλά ανέκοψε τις προσδοκίες για ταχεία εφαρμογή, επισημαίνοντας ότι “σε περιόδους μαζικών αυξήσεων στον αριθμό των λοιμώξεων, δεν είμαι διατεθειμένος να αναλάβω αυξημένο κίνδυνο για τον πληθυσμό”.

Στο μεταξύ, τα αυστριακά υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών ανέφεραν σήμερα 2.456 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, όπως επίσης ότι από την εμφάνιση της επιδημίας στη χώρα, έχουν καταγραφεί συνολικά 83.267 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο υπουργείων, 1.330 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομείο με λοίμωξη, 188 από αυτούς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε 992 έχουν φτάσει οι θάνατοι από κορονοϊό.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 30.290, ωστόσο, πιο σημαντικός, θεωρείται ο αριθμός των θετικά διαγνωσμένων περιπτώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους (επίπτωση 7 ημερών), που είναι 189,6.

Ρωσία-Covid-19: Το κύμα της πανδημίας άρχισε να κινείται ανατολικά της Μόσχας και η επιδημιολογική κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να μετατοπίζεται από την Μόσχα προς τα ανατολικά, πλήττοντας διάφορες περιφέρειες, αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώνεται πλήρως για την «σοβαρή κατάσταση» που επικρατεί με την εξάπλωση του κορονοϊού και πως η Ρωσία έχει επαρκή μέσα, σε κλίνες και φάρμακα για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επισήμανε ότι το «επιδημιολογικό φορτίο είναι αρκετά σοβαρό» και ότι «ο πρόεδρος έχει πλήρη ενημέρωση για την σοβαρή κατάσταση που επικρατεί με την εξάπλωση του κορονοϊού». Παράλληλα επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η ισχύς του επιδημιολογικού φορτίου έπληξε τις περιφέρειες, κατευθύνεται από την Μόσχα προς ανατολάς, γι’ αυτό, πράγματι, η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή υπό την έννοια της εξάπλωσης του κορονοϊού, απαιτεί εξαιρετικά ενεργές προσπάθειες και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και από τις κυβερνήσεις των περιφερειών, πράγμα που γίνεται».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, καθώς υπάρχει επαρκές απόθεμα κλινών, φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας. Προσέθεσε ότι έλεγχος της κατάστασης σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεται η χρυσή τομή στην λήψη των αναγκαίων μέτρων εκ μέρους των κυβερνητών χωρίς αυτά τα μέτρα να είναι επιβλαβή για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Πεσκόφ παρατήρησε ότι «αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα αρνητικά ρεκόρ ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων» και πως «αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία υπάρχουμε και την οποία πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε».

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 17.347 κρούσματα, που συνιστά νέο ημερήσιο αριθμό ρεκόρ, εκ των οποίων 5.224 καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Μόσχα, μια πόλη με περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με τις αρχές το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 219 θάνατοι, ενώ στις 26.269 έφθασε ο συνολικός αριθμός των θανάτων.

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Νορβηγία-Covid-19: Αυστηρότεροι οι κανόνες για συναθροίσεις και ξένους εργαζόμενους καθώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός

Η Νορβηγία θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού μετά την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από την Covid-19, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κανόνων για τις ιδιωτικές συγκεντρώσεις, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει τις εξαιρέσεις στους κανόνες καραντίνας που απολάμβαναν μέχρι τώρα οι ξένοι εργαζόμενοι οι οποίοι έφθαναν στη Νορβηγία για να εργαστούν. Από την 31η Οκτωβρίου, όλοι οι ξένοι εργαζόμενοι που φθάνουν στη σκανδιναβική χώρα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα δέκα ημερών, δήλωσε η πρωθυπουργός.

Πηγή:  AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα