Διεθνή

Πράγα: Ο 24χρονος φοιτητής David Kozak ο δράστης της επίθεσης – Το πρωί είχε σκοτώσει τον πατέρα του

Άγνωστο γιατί προκάλεσε το μακελειό πριν χάσει και ο ίδιος τη ζωή του.

Parallaxi
πράγα-ο-24χρονος-φοιτητής-david-kozak-ο-δράστης-τ-1097483
Parallaxi

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης στο πανεπιστήμιο της Πράγας είναι ένας 24χρονος φοιτητής, ο David Kozak.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τον David Kozak, τον οποίο συνδέει με τη δολοφονία στο χωριό Κλάντενσκο.

Σύμφωνα με τα τσέχικα ΜΜΕ, σκότωσε τον πατέρα του το πρωί.

Στη συνέχεια, έγινε σαφές ότι ο καταζητούμενος είναι αυτός που σκότωσε δέκα άτομα το απόγευμα στη Φιλοσοφική Σχολή της Πράγας.

Όλο το χρονικό, όπως το περιέγραψε ο διοικητής της τσέχικης αστυνομίας:

Ο διοικητής της αστυνομίας της Τσεχίας εξήγησε το χρονικό των τραγικών γεγονότων στην Πράγα, το οποίο είναι πιθανότατα το πιο αιματηρό περιστατικό στην ιστορία της πόλης:

  • Στις 12:20 (ώρα Τσεχίας) οι Αρχές έλαβαν την πληροφορία ότι ένας 24χρονος είχε φύγει από το χωριό Χοστούν για την Πράγα με σκοπό να αυτοκτονήσει.
  • Στις 12:45 εντοπίστηκε ένας νεκρός στο χωριό, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο πατέρας του μακελάρη.
  • Στις 14:59 έγινε η κλήση στις Αρχές για πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου.
  • Στις 15:20 αναφέρθηκε ότι ο δράστης ήταν νεκρός.

To «ημερολόγιο» της φρίκης

Σοκ προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο 24χρονος είχε δημιουργήσει ομάδα στο Telegram στο οποίο έλεγε λεπτομερώς τι πρόκειται να κάνει.

Ένα μήνυμά του έγραφε:

«Θα ήθελα να συστηθώ, το όνομά μου είναι David.

Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως αυτοκτονία, η Alina Afanaskina* με έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον. Τότε, όταν ο Ilnaz έκανε τους πυροβολισμούς, συνειδητοποίησα ότι ήταν καλύτερο να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροήν δολοφονίες)

(σ.σ.: οι Alina Afanaskina και Ilnaz είναι δράστες μαζικών επιθέσεων)

«Απλά με μισούν, με μισούν και θα με μισούν. Δεν δίνω δεκάρα γιατί είναι αμοιβαίο» ανέφερε στο ημερολόγιο του ενώ σε άλλο σημείο φαίνεται να γράφει «Μισώ τον κόσμο και θέλω να αφήσω όσο το δυνατόν περισσότερο πόνο».

Στο τελευταίο του μήνυμα στις 19 Δεκεμβρίου έγραφε: «Έχω βουητό στα αυτιά μου. Είναι σαν γαμ***ες πυγολαμπίδες. Ήθελα να ξεριζώσω τα αυτιά μου».

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα ακύρωσε το πρόγραμμά του λόγω των πυροβολισμών στη φιλοσοφική σχολή και μεταβαίνει στην Πράγα, προτρέποντας τους πολίτες να σεβαστούν τις συστάσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Petr Pavel, δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος από τα γεγονότα στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου Charles».

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», είπε, ευχαριστώντας τους πολίτες που σεβάστηκαν τις οδηγίες των δυνάμεων ασφαλείας.

«Ανούσια βαρβαρότητα»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολίασε το μακελειό στην Πράγα, στέλνοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων.

«Είμαι συγκλονισμένη από την παράλογη βαρβαρότητα των πυροβολισμών που κόστισαν πολλές ζωές στην Πράγα σήμερα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους Τσέχους. Στεκόμαστε δίπλα σας και θρηνούμε μαζί σας», έγραψε.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων» ενημερώνει η Ελληνική Πρεσβεία

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος Έλληνας πολίτης μεταξύ των δεκάδων θυμάτων του μακελειού στην Πράγα, ενημέρωσε η Ελληνική Πρεσβεία μέσω των λογαριασμών της στα social media, καθώς η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι δημοφιλής προορισμός ενόψει των Χριστουγέννων ενώ εκεί ζουν και πολλοί Έλληνες φοιτητές.

Η Ελληνική Πρεσβεία έδωσε και οδηγίες σε όσους Έλληνες βρίσκονται στην Πράγα, να αποφεύγουν την Πλατεία Γιαν Πάλαχ, εκεί όπου εκτυλίχθηκε το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

«Το συμβάν έχει τελειώσει αλλά η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τόσο το κτίριο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ συνεχίζεται και η διαδικασία για την αναγνώριση των θυμάτων», αναφέρει η Ελληνική Πρεσβεία στην Πράγα.

«Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο εξής τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης της Πρεσβείας Πράγας: +420 775 033 669», προσθέτει η Ελληνική Πρεσβεία στην Πράγα.

Αναλυτικά το μήνυμα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Πράγα μετά το μακελειό:

«ΕΠΕΙΓΟΝ – ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Σε συνέχεια της τραγικής επίθεσης στην Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου του Καρόλου, που έλαβε χώρα σήμερα 21.12.2023 στις 15:00 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 24 (μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία της τσεχικής αστυνομίας) παρακαλούνται όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στην Πράγα όπως αποφεύγουν την μετάβαση τους στην Πλατεία Jan Palach στο κέντρο της πόλης, όπου ευρίσκεσαι το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το συμβάν έχει τελειώσει αλλά η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τόσο το κτίριο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ συνεχίζεται και η διαδικασία για την αναγνώριση των θυμάτων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο εξής τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης της Πρεσβείας Πράγας: +420 775 033 669.

Μέχρι στιγμής, από την πληροφόρηση που έχει η Πρεσβεία, δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των θυμάτων».

«Ο δράστης είχε μάθημα στο ίδιο κτήριο με εμένα», δηλώνει Έλληνας καθηγητής

«Ο δράστης είχε μάθημα στο ίδιο κτήριο με εμένα» δηλώνει o επίκουρος καθηγητής κ. Κώστας Τζίβος λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Ο επίκουρος καθηγητής περιγράφει πως γλίτωσε από θαύμα την τελευταία στιγμή, αφού για άγνωστο λόγο ο δράστης του μακελειού δεν μπήκε στο κτήριο που είχε μάθημα και βρισκόταν ο ίδιος μέσα αλλά επέλεξε να πάει στο άλλο κτίριο του πανεπιστημίου της Πράγας, που βρίσκεται μισό χιλιόμετρα μακριά.

«Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο δράστης ήταν 24 ετών και είχε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιό μας και μάλιστα είχε μάθημα στο κτήριο που βρίσκομαι και εγώ, όμως επέλεξε, άγνωστο γιατί, να πάει στο άλλο κτίριο του πανεπιστημίου που βρίσκεται μισό χιλιόμετρο μακριά»

Ο κ. Κώστας Τσίβος, που είναι επίκουρος καθηγητής Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών περιγράφει την στιγμή που ειδοποιήθηκε μέσω email ότι στο πανεπιστήμιο εξελίσσεται ένοπλη επίθεση.

«Εμείς είμαστε μακριά από το συμβάν, δεν ακούσαμε τίποτα. Μας ήρθε ένα mail που έλεγε σφραγίστε τις πόρτες και κλείστε τα φώτα διότι εκτυλίσσεται ένοπλη επίθεση στο χώρο του πανεπιστημίου. Μετά ήρθαν οι Τσέχοι αστυνομικοί διακριτικά και μας έβγαλαν από το κτήριο. Εμείς ακούσαμε τις σειρήνες των περιπολικών που έφταναν στο ιστορικό κέντρο της Πράγας».

«Ο άνθρωπος αυτός είχε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και είχε άδεια οπλοφορίας. Επίσης αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως είχε ανεβάσει στο ίντερνετ απειλές πριν το μακελειό και δεν υπήρξε καμία αντίδραση», τονίζει ο καθηγητής για τον 24χρονο μακελάρη.

Η στιγμή που ο δράστης πυροβολεί και «σπέρνει» τον θάνατο

Ένα νέο σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο είδε το φως της δημοσιότητας, από τη στιγμή που ο 24χρονος David Kozak πυροβολούσε και «έσπερνε» τον θάνατο κατά τη διάρκεια του μακελειού στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν 24 άλλοι, εκ των οποίων οι 9 είναι σοβαρά.

Το βίντεο ντοκουμέντο από το μακελειό της Πράγας κυκλοφόρησε στα social media και δείχνει τον 24χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου του Καρόλου να βρίσκεται στην οροφή, να φωνάζει και να ανοίγει πυρ κατά των ανθρώπων που έτρεχαν πανικόβλητοι να ξεφύγουν στη γέφυρα που περνάει μπροστά από το κτήριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο μακελάρης χρησιμοποιούσε ένα πολυβόλο όπλο ZEV .308 WIN για να «σπείρει» τον θάνατο στην Πράγα. Όλα έγιναν στο κτήριο που βρίσκεται το τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα.

Το βίντεο είναι συγκλονιστικό και αποτελεί ακόμη ένα ντοκουμέντο από τα πολλά σοκαριστικά που κυκλοφόρησαν από το μακελειό στην Πράγα.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα