Σαουδική Αραβία: Καταγγελίες για «φρενίτιδα εκτελέσεων» το 2024
Νέες εκθέσεις ΜΚΟ επιβεβαιώνουν τη θλιβερή πρωτιά της χώρας, που αμαυρώνει την προσπάθεια για μια σύγχρονη εικόνα
Δύο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατήγγειλαν σήμερα τη «φρενίτιδα εκτελέσεων» στη Σαουδική Αραβία, όπου τουλάχιστον 338 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν το 2024, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.
Ένας αριθμός «άνευ προηγουμένου», καταγγέλλουν σε ανακοίνωση η βρετανική οργάνωση Reprieve και η Ευρωπαϊκή Σαουδαραβική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ESOHR), που έκαναν λόγο για «τουλάχιστον 345» εκτελέσεις την περασμένη χρονιά.
«Αυτή η φρενίτιδα εκτελέσεων αποκαλύπτει την πραγματικότητα της Σαουδικής Αραβίας του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν», του πρίγκιπα διαδόχου και ντε φάκτο ηγέτη της ίσχυρης μοναρχίας του Κόλπου, δηλώνει ο Τζεεντ Μπασγιουνί, επικεφαλής για τη Μέση Ανατολή στην οργάνωση Reprieve.
«Οι διεθνείς και οι οικονομικοί εταίροι του βασιλείου δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι δεν γνωρίζουν, έχουν και οι ίδιοι λερωθεί με το αίμα των θυμάτων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, που καταγράφει από το 1990 τις εκτελέσεις στη χώρα μετά την αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμο, οι πιο αυξημένοι αριθμοί έως τώρα ήταν 196 εκτελέσεις το 2022 και 192 το 1995.
Το βασίλειο είναι η χώρα που προχώρησε το 2023 στις περισσότερες εκτελέσεις κρατουμένων στον κόσμο μετά την Κίνα και το Ιράν, σύμφωνα με τη MKO, με 170 εκτελέσεις σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μεταξύ των εκτελεσθέντων το 2024, οι 177 είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, εκ των οποίων κάποιοι για b, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες την εκτέλεση έξι Ιρανών στο ανατολικό τμήμα του βασιλείου για «λαθραία εισαγωγή χασίς» χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία.
«Το καθεστώς χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή ως όπλο, που εφαρμόζεται με πιο διευρυμένο τρόπο και για λιγότερα σοβαρά εγκλήματα σε σχέση με πριν», δήλωσε ο Τάχα Αλ Χάτζι, επικεφαλής του νομικού τμήματος της ESOHR.
«Κάθε δημόσια διαφωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο μπορεί πλέον να τιμωρηθεί με θάνατο και όποιος καπνίζει κάνναβη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του», δήλωσε.
Η χρήση της θανατικής ποινής από το Ριάντ επικρίνεται από τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τη θεωρούν υπερβολική και ότι δεν συμβαδίζει με τις προσπάθειες που καταβάλλει το βασίλειο για να παρουσιάσει μια σύγχρονη και μεταρρυθμιστική εικόνα.
Η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε πάνω από 1.000 εκτελέσεις από την έλευση του βασιλιά Σαλμάν στην εξουσία το 2015, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2023 από τη Reprieve και την ESOHR.
Το Ριάντ, που εφαρμόζει μια φιλόδοξη πολιτική μεταρρυθμίσεων υπό τον πρίγκιπα διάδοχο, προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες και αθλητικές διοργανώσεις και θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ-2034.
«Πόσες εκτελέσεις θα θεωρηθούν υπερβολικές πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034;», διερωτάται ο Μπασγιούνι. «Με τον σημερινό ρυθμό, θα είναι πάνω από 3.000 θάνατοι. Είναι απαραίτητο να ασκηθεί διεθνής πίεση».