Στον «πάγο» οι συζητήσεις Ισραήλ με Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων

Πάνω από 193 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά την τέλος της εκεχειρίας.

Parallaxi
στον-πάγο-οι-συζητήσεις-ισραήλ-με-χα-1072231
Parallaxi

Το Ισραήλ λέει ότι αποσύρει τους διαπραγματευτές από το Κατάρ μετά από «αδιέξοδο», μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

«Μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου. «Η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας, η οποία περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που δόθηκε στη Χαμάς, η οποία το είχε εγκρίνει», λέει ακόμα η ανακοίνωση.

Νωρίτερα οι Times of Israel ανέφεραν ότι σύμφωνα με πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κατάρ σήμερα (2/12/2023) το πρωί για συνομιλίες με στόχο μια νέα εκεχειρία. «Οι συνομιλίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η Χαμάς να απελευθερώσει επιπλέον ομήρους, ενδεχομένως ηλικιωμένους άνδρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περαιτέρω κρατουμένων από το Ισραήλ και μια νέα διακοπή των μαχών» αναφερόταν ακόμα στο δημοσίευμα.

Πάνω από 193 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά την τέλος της εκεχειρίας

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής προσθέτοντας ότι πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η επανάληψη των εχθροπραξιών είναι έντονη.

“Είναι ένα νέο επίπεδο αναστάτωσης που προστίθεται στην άνευ προηγουμένου καταστροφή κρίσιμων υποδομών, σπιτιών και συνοικιών”, είπε στο Ρόιτερς από το Ντουμπάι ο Ρόμπερτ Μαρντίνι.

Γάζα: «Οι άνθρωποι ζουν υπό τον διαρκή φόβο του βίαιου θανάτου» λέει ο Ερυθρός Σταυρός

Τη δραματική κατάσταση στη Γάζα μετά την επανέναρξη των μαχών, περιγράφει ο γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού, Ρόμπερτ Μαρντίνι.

Ο Μαρντίνι δήλωσε ότι οι μάχες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την Παρασκευή είναι «έντονες» και σηματοδοτούν μια νέα καταστροφή.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογράμμισε ότι οι μάχες «έρχονται να προστεθούν στη μαζική, άνευ προηγουμένου καταστροφή κρίσιμων υποδομών και σπιτιών».

Όπως είπε, η βία θα δυσχεράνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την οποία περιέγραψε ως «κατεστραμμένη και «ερειπωμένη».

Ο Μαρντίνι δήλωσε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα «ζουν υπό τον διαρκή φόβο του βίαιου θανάτου» και αγωνίζονται να επιβιώσουν εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό, ενώ τα νοσοκομεία εργάζονται με περιορισμένους πόρους.

«Τα πάντα στη Γάζα βρίσκονται σε οριακό σημείο» είπε.

Νέα εντολή εκκένωσης στους κατοίκους της βόρειας Γάζας από τον ισραηλινό στρατό

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους κατοίκους στη βόρεια Γάζα να απομακρυνθούν σε καταφύγια.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι κάλεσε τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, συμπεριλαμβανομένων των Jabalia, al-Zaytoun και al-Shuja’iya, να εκκενώσουν τις περιοχές τους σε «γνωστά κέντρα καταφυγής και σχολεία» στις βορειοανατολικές και δυτικές συνοικίες της πόλης της Γάζας.

Για τους κατοίκους της Jabalia, ο στρατός αναφέρθηκε σε έξι αριθμούς, καθένας από τους οποίους αντιστοιχεί σε ένα «τετράγωνο», σύμφωνα με ένα νέο σύστημα που άρχισε να χρησιμοποιεί το Ισραήλ μετά την επανάληψη των βομβαρδισμών του στον θύλακα.

Ο στρατός δημοσίευσε την Παρασκευή έναν χάρτη που δείχνει τη Γάζα χωρισμένη σε εκατοντάδες αριθμημένες ζώνες, ζητώντας από τους πολίτες να προσδιορίσουν τις περιοχές διαμονής τους σύμφωνα με αυτές που σημειώνονται στον χάρτη.

Χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος η Βηθλεέμ, λόγω του πολέμου

Ο πόλεμος νίκησε τα Χριστούγεννα. Δεν θα υπάρξει χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος στη Βηθλεέμ, καθώς ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Ιησούς θα εορτάσει αυτή τη χρονιά τα Χριστούγεννα “διακριτικά και χωρίς πολλά φώτα” στη σκιά του πολέμου στη Γάζα.

Στη Βηθλεέμ, η οποία γειτνιάζει με την Ιερουσαλήμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πολλοί είναι οι κάτοικοι που έχουν επηρεαστεί έντονα από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που απέχει 50 χιλιόμετρα.

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου οι ηγέτες των εκκλησιών συναντώνται κάθε χρόνο στην Βηθλεέμ για να κηρύξουν την έναρξη του σαρανταήμερου πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που συγκεντρώνει συνήθως πολλούς τουρίστες.

Φέτος όμως οι δρόμοι και οι πλατείες στην πόλη αυτή που είναι χτισμένη πάνω σε έναν λοφίσκο είναι σχεδόν άδειες.

“Ποτέ δεν έχουμε δει έτσι την Βηθλεέμ, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πόλη είναι άδεια, είναι θλιβερό”, δήλωσε στο Reuters ο πατήρ Ιμπραχήμ Φαλτάς, ένας Φραγκισκανός μοναχός, μπροστά από τον Ναό της Γέννησης.

“Η σημερινή θα έπρεπε να είναι μια ημέρα χαράς”, πρόσθεσε.

Οι Παλαιστίνιοι πονάνε για τα “πολλά παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που μαρτύρησαν σε αυτό τον τρελό πόλεμο”, ανέφερε ο ιερέας.

Μια ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 10 Νοεμβρίου οι επικεφαλής των εκκλησιών στους Αγίους Τόπους εκφράζει συμπάθεια προς τους ανθρώπους που αγωνιούν για την “αβέβαιη τύχη των αγαπημένων τους” -μια αναφορά στις οικογένειες και τους φίλους των ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς.

Μακρόν: Ο πόλεμος θα διαρκέσει 10 χρόνια αν στόχος του Ισραήλ είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γάζα τονίζοντας ότι ο ίδιος μεταβαίνει στο Κατάρ για να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, ο Μακρόν είπε ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Μια προσωρινή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατέρρευσε χθες Παρασκευή καθώς οι διαμεσολαβητές δεν κατάφεραν να την παρατείνουν ενώ το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση.

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς την Χαμάς.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια», είπε ο Μακρόν.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή αν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων…Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, in.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα