Τουρκία: Ο σεισμός ήταν 30 φορές ισχυρότερος από τα 9,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Αναστέλλονται οι δραστηριότητες από διασώστες.

Parallaxi
τουρκία-ο-σεισμός-ήταν-30-φορές-ισχυρότ-971176
Parallaxi

Ως «την καταστροφή του αιώνα» περιέγραψε τον σεισμό στην Τουρκία, ο σεισμολόγος Ζόρντι Ντίαθ, του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών της Βαρκελώνης.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Ντίαθ επεσήμανε ότι το φαινόμενο που συνέβη στην Τουρκία με δύο σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ μέσα σε 9 ώρες είναι μία πολύ σπάνια κατάσταση και συνιστούν «τον μεγαλύτερο σεισμό του αιώνα».

Σύμφωνα με τον Ντίαθ ήταν «ένας πολύ μεγάλος, βίαιος σεισμός. Ο σεισμός του αιώνα στην Τουρκία, σύμφωνα με τις στατιστικές».

Όπως σημείωσε ο Ντίαθ σεισμοί αυτού του μεγέθους συμβαίνουν 10-20 φορές τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, αλλά στον σεισμό της Τουρκίας «υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πόσο καταστροφικός ήταν».

Ακόμα υπογράμμισε πως το εστιακό βάθος που επηρέασε τις 10 επαρχίες της Τουρκίας ήταν στα 15-20 χιλιόμετρα και πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ το γεγονός το επίκεντρο ήταν κοντά σε οικισμούς και σε κτίρια χαμηλής ανθεκτικότητας κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τόσων ανθρώπων.

Ο Ντίαθ ανέφερε ακόμα ότι σεισμοί όπως αυτοί στην Τουρκία αποκαλούνται «ρηχοί σεισμοί» και όσο πιο επιφανειακοί είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το αντίκτυπο.

Οι διαφορές με τον σεισμό στη Λόρκα

Ο σεισμολόγος αναφέρθηκε στον σεισμό που έπληξε την πόλη Λόρκα στη νότια Ισπανία, στις 11 Μαΐου 2011, ο οποίος ήταν πολύ πιο ρηχός σεισμός, αλλά προκάλεσε πολύ λιγότερες απώλειες καθώς ήταν πιο χαμηλής ισχύος.

«Ο σεισμός στη Λόρκα ήταν πολύ ρηχός με εστιακό βάθος 3-5 χιλιόμετρα, αλλά η ισχύς ήταν 5,1 Ρίχτερ. Προκάλεσε θανάτους λόγω του οικιστικού ιστού στη Λόρκα, αλλά αν δούμε την ενέργεια που απελευθερώθηκε στον σεισμό στην Τουρκία ήταν 1.000 φορές σαν αυτόν της Ισπανίας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ντίαθ «ο σεισμός στην Τουρκία συνέβη σε μία επικίνδυνη περιοχή, η οποία θεωρείται «κόκκινη» στον σεισμολογικό χάρτη», ωστόσο αναφέρθηκε στη δυσκολία να προβλεφθεί το πότε θα γίνει ένας σεισμός.

«Ήταν γνωστό ότι θα υπάρξει σεισμός εδώ, αλλά δεν ήταν γνωστό το πότε θα συμβεί. Δηλαδή εάν αυτό θα συμβεί την περασμένη εβδομάδα ή στα επόμενα 20 ή 50 χρόνια. Αυτό είναι το πρόβλημα», είπε και συμπλήρωσε πως:

«Στους σεισμούς γνωρίζουμε την επικίνδυνη περιοχή, αλλά δεν ξέρουμε τον χρόνο και γι’ αυτό χρειάζεται να χτίσεις με τον καλύτερο τρόπο ανθεκτικές κατασκευές. Σε έναν συναγερμό αυτού του μεγέθους δεν μπορούν αν αποφευχθούν οι απώλειες, αλλά αν οι απώλειες θα είναι λιγότερες ή περισσότερες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Ήταν 30 φορές ισχυρότερος από τα 9,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Ο Ντίαθ σημείωσε πως ο σεισμός του 2011 στο Τοχόκου της Ιαπωνίας είναι 9,1 Ρίχτερ, ο οποίος ήταν «ασυνήθιστος και τον αποκάλεσαν ως αξιοσημείωτο», ωστόσο στην Τουρκία η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν 30 φορές περισσότερη.

«Στην Τουρκία υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές ρηγμάτων και ακόμα υπάρχει διχογνωμία επιστημονικά αν ο ένας ήταν μετασεισμός ή διαφορετικός σεισμός. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο πρώτος σεισμός να πυροδότησε τον δεύτερο, αλλά το πώς συνέβησαν αυτά τα φαινόμενα πρέπει να μελετηθεί επιστημονικά», είπε ακόμα.

Μάλιστα εκτίμησε ότι τα δεδομένα από τους σεισμούς στην Τουρκία θα βοηθήσουν και μπορεί να οδηγήσουν στην αλλαγή των σεισμολογικών κινδύνων.

Πόσο πιθανός είναι ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Ακόμα αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

«Στην Κωνσταντινούπολη όπως και σε άλλες περιοχές υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφικών σεισμών. Η Κωνσταντινούπολη διατρέχει προφανώς κίνδυνο αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το Τόκιο, το Σαν Φρανσίσκο και την Καλιφόρνια. Είναι το ίδιο με το να μένεις κοντά σε περιοχές με τον κίνδυνο πλημμυρών.

Υπάρχει κίνδυνος και το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να κατασκευάσεις κτίρια με την καλύτερη σεισμολογική αντίσταση και να έχεις έτοιμες διασωστικές ομάδες με κάθε τρόπο. Αν ζεις σε μία σεισμολογική ζώνη πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί ένας σεισμός. Ο μεγάλος σεισμός στο Σαν Φρανσίσκο έγινε το 1906. Τώρα οι πάντες περιμένουν έναν μεγάλο σεισμό», κατέληξε ο Ντίαθ.

πηγή – in.gr

«Μαζί με την Αντιόχεια χάθηκε ένας πολιτισμός»: Ρέκβιεμ των New York Times για την ιστορική πόλη που ισοπεδώθηκε από το σεισμό

Εκτενές ρεπορτάζ των New York Times αναφέρεται στις επιπτώσεις του φονικού σεισμού στην Αντιόχεια της Τουρκίας.

«Ξάπλωσαν όπου μπορούσαν: σε γωνίες δρόμων χωρίς φως, σε μικρά πάρκα με γρασίδι, δίπλα σε ένα δημοτικό σχολείο και σε μία βουνοπλαγιά, κάτω από μία από τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες του κόσμου», σημειώνουν οι δημοσιογράφοι Βίβιαν Λι και Νιμέτ Κιράτς.

«Αγωνίζονται για να περάσουν άλλη μια νύχτα»

Η Αντιόχεια ή Αντάκεια, που υπήρξε η αρχαία πρωτεύουσα της επαρχίας Χατάι, η οποία και επλήγη περισσότερο από τον σεισμό στην Τουρκία, που είναι ο ισχυρότερος που έχει «χτυπήσει» τη χώρα, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Στην περιοχή, χιλιάδες είναι οι άνθρωποι οι οποίοι και δεν μπορούν να κατανοήσουν τον ιλιγγιώδη τρόπο με τον οποίο ανατράπηκε η ζωή τους. Πολλοί έχουν μείνει χωρίς σπίτι ή περιουσία, χωρίς αναμνήσεις αλλά και χωρίς μέλλον.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ σχετικά με τους σεισμόπληκτους, πολλοί είναι αυτοί που «αγωνίζονται για να περάσουν άλλη μια νύχτα. Τα αυτοκίνητα ήταν κρύα για να κοιμηθούν και πολύ μικρά για να χωρέσουν τις περισσότερες οικογένειες. Αλλά μπορούσαν να είναι πιο ζεστά από τις σκηνές, οι οποίες ήταν απλώς ένας λεπτός μουσαμάς που κάλυπτε την πλήρη καταστροφή των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα». Όπως επισημαίνεται παρακάτω, «ωστόσο, και οι δύο επιλογές ήταν προτιμότερες από ένα πανί που είχαν στη διάθεσή τους άλλοι, το οποίοι τοποθέτησαν σε μια στάση λεωφορείου ή στύλους για να προστατευτούν από το κρύο».

Οι δύο δημοσιογράφοι του αμερικανικού μέσου μεταφέρουν και την οργή των κατοίκων της περιοχής για την ανεπαρκή βοήθεια αλλά και την αργοπορημένη αντίδραση των τουρκικών Αρχών στο «χτύπημα» του Εγκέλαδου. «Θα πεθάνουμε στις καρέκλες μας, ενώ περιμένουμε τις σκηνές εκστρατείας», δήλωσε η Σαμπριγέ Καραογλάν, ενώ καθόταν σε μια καρέκλα και ήταν τυλιγμένη με μια λεπτή κουβέρτα.

Όπως υπενθυμίζει το μέσο, η Αντιόχεια ή Αντάκεια, η οποία θεμελιώθηκε το 300 π.Χ. από στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει καταστραφεί και ανοικοδομηθεί πολλές φορές. Έλληνες, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί την αποκαλούσαν Αντιόχεια, ενώ στην ακμή της υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σημάδια της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής της ιστορίας βρίσκονται παντού. «Η Αντιόχεια δεν υπάρχει πια. Έχασα φίλους, το εστιατόριο που τρώγαμε. Έχασα όλες τις αναμνήσεις μου. Δεν έχω πια λόγο να ζω στην επαρχία Χατάι. Δεν υπάρχει πια τίποτα εδώ», λέει ο 41χρονος Καζίμ Κουσεϊρί στους New York Times.

Όπως τονίζεται, ολοσχερή καταστρφοή έχει υποστεί το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου υπήρχαν ισλαμικά τεμένη, χριστιανικοί ναοί, κρύπτες Αλεβιτών και η εβραϊκή συναγωγή. «Είναι οδυνηρό να βλέπω την οδό Ανεξαρτησίας γεμάτη ερείπια. Ήταν τέλειο μέρος. Θα προτιμούσα αυτό να είχε συμβεί στη δική μου πόλη», υπογράμμισε στους δύο ρεπόρτερ ο 34χρονος Κούρδος κτηνοτρόφος Αχμέτ Γιουνές από τη Σανλιούρφα, ο οποίος επισκεπτόταν την Αντιόχεια για τη ζωοπανήγυρη.

Οργή για τους πλιατσικολόγους που ψάχνουν για τιμαλφή στα ερείπια

Καθώς κατακάθεται η σκόνη από τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, νέα προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους, με κυριότερο αυτό των επίδοξων πλιατσικολόγων που γυρνάνε στα χαλάσματα με σκοπό να αφαιρέσουν οτιδήποτε πολύτιμο εντοπίσουν.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν για λεηλασίες σε οκτώ επαρχίες πληγείσες από τον σεισμό.Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες, μετέδωσε το Anadolu, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

Σαράντα δύο μεταξύ των υπόπτων αυτών συνελήφθησαν μόνο στην επαρχία Χατάι, στον νότο της χώρας, και βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικά χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, όπως και κοσμήματα και τραπεζικές κάρτες.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι εισαγγελείς μπορούν στο εξής να κρατούν άτομα που κατηγορούνται για λεηλασίες για επτά ημέρες αντί για τέσσερις, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Βέβαια, δεν λείπουν και αυτοί που… παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται άνδρες με στολές παραλλαγής να χαστουκίζουν άνδρα που πιάστηκε να κλέβει σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάστηκε να επέμβουν και οι δυνάμεις ασφαλείας, ακόμη και στρατιώτες, για να γλιτώσουν οι κλέφτες από τα χειρότερα.

Στο Reuters Τουρκάλα διασώστρια είπε ότι πολλοί από τους πλιατσικολόγους έχουν μαχαίρια. «Σήμερα έπιασαν έναν και ο κόσμος τον κυνηγούσε», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι ο στρατός είναι στον δρόμο κατευθύνοντας την κυκλοφορία και μοιράζοντας τρόφιμα.

Αναστολή δραστηριοτήτων από διασώστες

Το Σάββατο δύο γερμανικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ανέστειλαν το Σάββατο τις επιχειρήσεις διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επικαλούμενες προβλήματα και καταγγελίες για συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδα ατόμων και πυροβολισμούς.

Η Γερμανική Διεθνής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ISAR) και η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους όταν η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας χαρακτηρίσει ασφαλή την κατάσταση.

Νωρίτερα το Σάββατο παρόμοια απόφαση είχε λάβει και η ομάδα αρωγής της Αυστρίας.

πηγή – ΕΘΝΟΣ

48 συλλήψεις για τις λεηλασίες στις σεισμόπληκτες επαρχίες

Τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν για λεηλασίες σε οκτώ επαρχίες πληγείσες από τον σεισμό που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα, μετέδωσε σήμερα το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν μετά τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που άφησε πίσω του περισσότερους από 25.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία, μετέδωσε το Anadolu, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

Σαράντα δύο μεταξύ των υπόπτων αυτών συνελήφθησαν μόνο στην επαρχία Χατάι, στον νότο της χώρας, και βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικά χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, όπως και κοσμήματα και τραπεζικές κάρτες.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι εισαγγελείς μπορούν στο εξής να κρατούν άτομα που κατηγορούνται για λεηλασίες για επτά ημέρες αντί για τέσσερις, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

“Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ που επλήγη από τον σεισμό. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής, τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή σε απαγωγές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν αυστηρά από το κράτος, προειδοποίησε.

Ιταλική ανθρωπιστική βοήθεια για περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις έφθασε στη Βηρυτό

Ένα φορτίο με ιταλική ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις προσγειώθηκε σήμερα στη Βηρυτό, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ιταλίας στη Δαμασκό, στην πρώτη ευρωπαϊκή βοήθεια για τον σεισμό που αποστέλλεται στην κυβέρνηση.

Το φορτίο βάρους 30 τόνων περιλαμβάνει τέσσερα ασθενοφόρα και 13 παλέτες με ιατρικό εξοπλισμό, δήλωσε στο Reuters ο επιτετραμμένος Μασιμιλιάνο Ντ’Αντουόνο. Μια ομάδα τεσσάρων γιατρών είναι επίσης καθ’ οδόν, πρόσθεσε.

πηγή – ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα