Υπό πολιορκία τα νοσοκομεία στη Γάζα

200.000 Παλαιστίνιοι μετακινήθηκαν προς το νότο.

Parallaxi
υπό-πολιορκία-τα-νοσοκομεία-στη-γάζα-1079235
Parallaxi

Συνεχίζεται ο «πόλεμος στα νοσοκομεία» από το Ισραήλ στη Γάζα με τις ΙDF να υποστηρίζουν ότι εκεί κρύβονται μαχητές της Χαμάς, κάτι το οποίο αρνούνται κατηγορηματικά γιατροί και υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό που επιχειρούν κάτω από αδιανόητες συνθήκες να σώσουν από νεογέννητα μωρά μέχρι ασθενείς και τραυματίες.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έχασε την επικοινωνία με το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρές μάχες στη Γάζα

Ανένδοτος παραμένει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα συμφωνήσει να εγκαταλείψει τον έλεγχο ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Σήμερα Κυριακή αναμένεται να ανοίξει ξανά το πέρασμα στη Ράφα για τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα. Συνεχίζονται οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου.

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ πλήττουν τη Συρία

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν «τρομοκρατικές υποδομές» στη Συρία σε αντίποινα για πυρά από το έδαφος της χώρας αυτής προς το τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που έχει προσαρτήσει το κράτος του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός.

«Πριν από λίγο, σε αντίδραση στην επίθεση προς την κατεύθυνση του υψιπέδου του Γκολάν χθες (Σάββατο), μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τρομοκρατικές υποδομές στη Συρία», ανέφερε σε λακωνικό ανακοινωθέν του το ισραηλινό επιτελείο.

Χθες Σάββατο, ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν δυο ρουκέτες από τη Συρία που κατέπεσαν σε ακατοίκητο τμήμα του Γκολάν, ενώ σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στην περιοχή.

Ο στρατός του Ισραήλ είχε ήδη βομβαρδίσει τη Συρία προχθές Παρασκευή, μετά το πλήγμα UAV σε σχολείο στην Εϊλάτ (νότια), που κατ’ αυτόν ήταν συριακής προέλευσης.

Το Ισραήλ κυρίευσε τμήμα του συριακού Γκολάν στον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1967 και προσάρτησε την περιοχή το 1981. Η προσάρτηση αυτή δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Εξάλλου οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται καθημερινά στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, με φόντο τον πόλεμο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαμάς: Καταστρέψαμε «160 ισραηλινούς στόχους» τις τελευταίες 48 ώρες στη Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, υποστήριξε απόψε ότι κατέστρεψε πλήρως ή μερικώς περισσότερους από 160 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα τις τελευταίες 48 ώρες, μεταξύ των οποίων ήταν και τουλάχιστον 25 οχήματα.

«Η σύγκρουση είναι άνιση, αλλά φοβίζει και τρομοκρατεί την ισχυρότερη δύναμη της περιοχής», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Άμπου Ουμπάιντα.

Ο ΠΟΥ αδυνατεί να επικοινωνήσει με επαφές του στο νοσοκομείο Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως έχασε κάθε επικοινωνία με επαφές του στο νοσοκομείο Ας Σίφα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» του για την ασφάλεια του προσωπικού, των ασθενών και προσφύγων που έχουν παγιδευτεί εκεί εν μέσω μαχών κι επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς ανέφερε χθες Σάββατο πως η λειτουργία του νοσοκομείου Σίφα, του μεγαλύτερου στον παλαιστινιακό θύλακο, ανεστάλη διότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για τις γεννήτριες.

Ο ΠΟΥ εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των υγειονομικών, εκατοντάδων αρρώστων και τραυματιών, συμπεριλαμβανομένων βρεφών σε μηχανική υποστήριξη, και εκτοπισμένων ανθρώπων που παραμένουν μέσα στο νοσοκομείο».

Ισραηλινός στρατός: Τα νεογνά από το Αλ Σίφα θα μεταφερθούν την Κυριακή σε «πιο ασφαλές» νοσοκομείο

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε απόψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα βοηθήσουν να απομακρυνθούν αύριο Κυριακή τα βρέφη από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην Πόλη της Γάζας.

Ο στρατός συντονίζει την εκκένωση αυτή με τη διοίκηση του νοσοκομείου, πρόσθεσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Το προσωπικό του νοσοκομείου Σίφα ζήτησε να βοηθήσουμε αύριο να μεταφερθούν τα μωρά από την παιδιατρική κλινική σε ένα πιο ασφαλές νοσοκομείο. Θα παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια», είπε ο Χαγκάρι.

Νωρίτερα σήμερα η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Physician for Human Rights-Israel («Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ») ανέφερε πως δύο πρόωρα μωρά πέθαναν και άλλα 37 βρέφη κινδυνεύουν μετά την αναγκαστική διακοπή της εντατικής φροντίδας νεογνών ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό πολιορκία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι «περίπου 200.000 άνθρωποι» εγκατέλειψαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες με τη Χαμάς, και μετακινήθηκαν προς τα νότια τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου, το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα επαναλειτουργήσει αύριο Κυριακή (12/11), ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.

Η διάβαση παρέμεινε κλειστή την Παρασκευή, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη μετακίνηση τραυματιών από το εσωτερικό της Γάζας προς τη Ράφα.

ΗΠΑ: Συντριβή πολεμικού αεροσκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Ανατολική Μεσόγειο όταν σημειώθηκε ένα αδιευκρίνιστο «ατύχημα» κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Διοίκηση στην Ευρώπη (EUCOM).

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος και η τύχη τους δεν έχει αποσαφηνιστεί.

«Το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που εκτελούσε εκπαιδευτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετώπισε ένα ατύχημα και συνετρίβη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι η πτήση αφορούσε μόνο εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν υπάρχει καμία ένδειξη εχθρικής δραστηριότητας», πρόσθεσε η EUCOM.

Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για τον τύπο του αεροσκάφους, ούτε για τον προορισμό του.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα αεροπλανοφόρο και άλλα πλοία συνοδείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να συμβάλουν ώστε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μην εξαπλωθεί στην περιοχή και να μην μετατραπεί σε περιφερειακή σύρραξη.

Γαλλία: Επίθεση με λοστούς σε εκδήλωση για την Παλαιστίνη -Τρεις τραυματίες

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά στη Λιόν, όταν μια «ομάδα ακροδεξιών επιχείρησε να μπει δια της βίας σε μια εκδήλωση για την Παλαιστίνη», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και με αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας από τους δράστες συνελήφθη, ανέφερε η περιφέρεια, «καταδικάζοντας σθεναρά τις βιαιοπραγίες».

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα