Διεθνή

Δημόσια Υγεία Αγγλίας: Το εμβόλιο της AstraZeneca προστατεύει κατά 94% από θάνατο τους άνω των 65 ετών

Δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης προστατεύουν κατά 94% από τον θάνατο τα άτομα ηλικίας 65 και άνω.

Parallaxi
δημόσια-υγεία-αγγλίας-το-εμβόλιο-της-astraze-715548
Parallaxi

Δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης κατά της COVID-19 παρέχουν εκτιμώμενη προστασία 94% από τον θάνατο λόγω της νόσου στα άτομα ηλικίας πάνω από 65 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (Public Health England/PHE) σε εβδομαδιαία αναφορά παρακολούθησης δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες.

Η PHE δήλωσε ότι η πλειονότητα των δεδομένων προέρχεται από μια περίοδο κατά την οποία η παραλλαγή ‘Αλφα, που εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Αγγλία, ήταν ακόμη κυρίαρχη και δεν παρείχε ειδική εκτίμηση της προστασίας από τον θάνατο που προσφέρει το εμβόλιο κατά της πιο διαδεδομένης σήμερα παραλλαγής Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία.

Η PHE δήλωσε επίσης ότι για τα άτομα κάτω των 40 ετών, προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μια δόση του εμβολίου Pfizer είναι αποτελεσματική κατά 61% έναντι της συμπωματικής νόσου και μια δόση του εμβολίου Moderna είναι αποτελεσματική κατά 72%.

“Αυτά τα δεδομένα μας ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη ότι τα εμβόλια παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας από την COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες”, δήλωσε ο Τζέιμι Λόπες Μπέρναλ, επιδημιολόγος σύμβουλος στη PHE.

Ισπανία-Covid-19: Τα νέα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 12.345, παρά το ρεκόρ εμβολιασμών

Η Ισπανία κατέγραψε 12.345 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας να δείχνουν ότι οι ημερήσιες αυξήσεις μολύνσεων αυτήν την εβδομάδα ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, εν μέρει λόγω της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

Ο δείκτης νοσηρότητας, που μετρήθηκε τις τελευταίες 14 ημέρες, αυξήθηκε σε 134 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους από 117 την Τετάρτη, επιταχύνοντας την άνοδο του αριθμού των μολύνσεων που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου, αφότου ο δείκτης αυτός βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο, σχεδόν 90 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους. Ενθαρρυμένη από τη μείωση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες, καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία αύξησε ταχύτητες, η κυβέρνηση προχώρησε στη χαλάρωση των περιορισμών και το περασμένο Σάββατο ήρε την καθολική υποχρέωση χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ένας αριθμός ρεκόρ 747.589 ανθρώπων εμβολιάστηκε σήμερα, με το 38% του πληθυσμού να έχει πλήρως εμβολιαστεί. Η Ισπανία μετρά συνολικά 3.821.305 κρούσματα COVID-19 και 80.883 θανάτους. Α.Σ

Η Πορτογαλία επαναφέρει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε 45 κοινότητες

Η Πορτογαλία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα, αποφάσισε να επαναφέρει το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από αύριο Παρασκευή, σε 45 κοινότητες, μεταξύ αυτών στη Λισαβόνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

“Διαπιστώνουμε ότι την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω”, δήλωσε η υπουργός Επικρατείας Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι “οι συνθήκες δεν πληρούνται προκειμένου να πούμε ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο”.

Αυτή η “απαγόρευση κυκλοφορίας στους δημόσιους δρόμους” θα εφαρμοστεί στους πλέον πληγέντες δήμους, σε ό,τι αφορά τον δείκτη επίπτωσης Covid-19, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας και το Πόρτο, καθημερινά από τις 23.00 το βράδυ έως τις 05.00 το πρωί.

Η μείωση των ωραρίων λειτουργίας των καφέ και των εστιατορίων, που εφαρμόζεται ήδη στη Λισαβόνα και άλλες δύο κοινότητες, θα επεκταθεί σε 16 νέες πόλεις. Τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να κλείνουν στις 22.30 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στις 15.30 τα Σαββατοκύριακα.

Η Πορτογαλία ξεπέρασε χθες το όριο των 2.000 νέων κρουσμάτων σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με τον απολογισμό των υγειονομικών αρχών. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων βρισκόταν σε γενική καραντίνα.

Η παραλλαγή Δέλτα, που έχει προκαλέσει αύξηση των μολύνσεων στην Πορτογαλία τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS).

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα