Top

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα σε όλο τον κόσμο

Άύξηση κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο - Ολικό lockdown στο Ισραήλ για δεύτερη φορά

Parallaxi
η-εικόνα-της-πανδημίας-σήμερα-σε-όλο-το-640082
Parallaxi
Εικόνα unsplash

Ολικό lockdown για δεύτερη φορά στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλει ολικό lockdown τριών εβδομάδων λόγω κοροναϊού.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη χώρα που προχωράει σε τόσο αυστηρά μέτρα για δεύτερη φορά σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian.

Με τον φόβο για μαζικές συγκεντρώσεις ενόψει εθνικής εορτής τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει καραντίνα, η οποία τίθεται σε ισχύ την Παρασκευή και θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία είχαν προειδοποιήσει πως το υγειονομικό σύστημα θα «λυγίσει» εάν συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να απομακρύνονται για πάνω από 500 μέτρα από την κατοικία τους, με εξαίρεση μόνο τη σωματική άσκηση.

Σχολεία και εμπορικά κέντρα θα είναι κλειστά αλλά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό αλλά οι μη δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεωθούν να κλείσουν εφόσον δεν δέχονται κοινό και πελάτες.

Στους εσωτερικούς χώρους οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 10 άτομα και όχι περισσότερα από 20 στους εξωτερικούς.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπολογίζεται πως η καραντίνα θα κοστίσει 6,5 δισεκ. σέκελ (1,88 δισεκ. δολάρια) στην οικονομία, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση μετά τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ισραήλ είναι η 2η χώρα στον κόσμο που έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού ανά κάτοικο τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά το Μπαχρέιν, νέο σύμμαχο με τον οποίο αναμένεται να υπογράψει την Τρίτη στην Ουάσινγκτον συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών του.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει από τα μέσα Μαρτίου αυστηρή καραντίνα κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν ακυρωθεί σχεδόν όλες οι πτήσεις προς το εξωτερικό, τα καταστήματα που δεν διαθέτουν τα βασικά προϊόντα ήταν κλειστά, οι δημόσιες συγκεντρώσεις είχαν απαγορευτεί και οι πολίτες είχαν κλειστεί στα σπίτια τους.

Ένας σχετικά χαμηλός αριθμός ασθενών είχε επιτρέψει στις αρχές να επιταχύνουν τη χαλάρωση της καραντίνας με την επαναλειτουργία των μπαρ, των εστιατορίων, των καφέ, των χώρων λατρείας και την άδεια για την τέλεση γάμων διατηρώντας πάντα την υποχρέωση της χρήσης μάσκας.

Ωστόσο, το ποσοστό της λοίμωξης στο Ισραήλ άρχισε να αυξάνεται και σήμερα μετρά 153.217 κρούσματα της Covid-19, εκ των οποίων 1.103 θάνατοι, σε έναν πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ρωσία: 5.509 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και 57 νέοι θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 5.509 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 1.068.320, ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο.

Σύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης του κορονοϊού, 57 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από COVID-19, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την νόσο ανήλθε σε 18.635.

Σουηδία: Η Στοκχόλμη αποσύρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τη Βρετανία

Η Σουηδία αφαίρεσε σήμερα τη Βρετανία από τον “κόκκινο” κατάλογό της με τις χώρες στις οποίες συνιστά στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν, παρά την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στη χώρα αυτή και τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει αυτή στις δημόσιες συναθροίσεις.

Οι Σουηδοί μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα στους περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, αν και η Φινλανδία, η Ιρλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Μάλτα παραμένουν στον κόκκινο κατάλογο της χώρας.

Η Βρετανία κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού από τα μέσα Μαΐου και οι αρχές απαγόρευσαν από σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τις συναθροίσεις άνω των έξι ανθρώπων.

Ιταλία: Εξιτήριο παίρνει από το νοσοκομείο ο Μπερλουσκόνι έπειτα από δώδεκα ημέρες θεραπείας λόγω κορονοϊού

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να πάρει εξιτήριο σήμερα το μεσημέρι από το νοσοκομείο Σαν Ραφαέλα του Μιλάνου.

O Καβαλιέρε είχε εισαχθεί στο νοσοκομειακό αυτό ίδρυμα του Μιλάνου στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω κορονοϊού.

Κατάφερε να ξεπεράσει την πνευμονία που αντιμετώπιζε και αναμένεται να μείνει σε αυτοπεριορισμό στη βίλα του έξω από το Μιλάνο μέχρι να προκύψει αρνητικός σε δύο τεστ για την covid 19.

Ξανανοίγουν σήμερα τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας

Με απόφαση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, ξανανοίγουν σήμερα τα σχολεία στις περισσότερες περιφέρειες της Ιταλίας. Επιστρέφουν, δηλαδή, στα θρανία πέντε εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες μαθητές, σε σύνολο οκτώ εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων παιδιών ηλικίας έξι με δεκαεννέα ετών.

Σε περιοχές όπως η Σαρδηνία, η Καμπανία με πρωτεύουσα τη Νάπολη και η Απουλία με πρωτεύουσα το Μπάρι, αποφασίσθηκε αναβολή μίας εβδομάδας, λόγω του ότι στις 20 και 21 του μηνός τα περισσότερα σχολεία της Ιταλίας θα μετατραπούν σε εκλογικά τμήματα, λόγω δημοψηφίσματος και τοπικών εκλογών.

Η υπουργός Υγείας Λουτσία Ατσολίνα παραδέχθηκε ότι “δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος”, αλλά προσέθεσε ότι τα όποια προβλήματα προκύψουν θα λυθούν το γρηγορότερο δυνατό, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στις κύριες οδηγίες που δόθηκαν έως τώρα, αναφέρεται ότι τα παιδιά -όταν παρακολουθούν το μάθημα και τηρούν τις καθορισμένες αποστάσεις ασφαλείας- δεν θα πρέπει να φορούν μάσκα. Όμως, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλες τις υπόλοιπες σχολικές δραστηριότητες, όπως και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας των παιδιών θα γίνεται από τους γονείς -στο σπίτι- και όχι έξω από τα σχολεία.

Όσο για τα μονοθέσια θρανία που παρήγγειλε η ιταλική κυβέρνηση, τα περισσότερα δεν έχουν ακόμη παραδοθεί και αναμένεται να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν, από τους μαθητές, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές, όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν αν η επαναλειτουργία των σχολείων θα προκαλέσει αύξηση του δείκτη μετάδοσης και κατά πόσον η προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων θα επιτρέψει τον περιορισμό νέων εστιών μόλυνσης.

Η UNICEF χαιρετίζει την ασφαλή επιστροφή στη μάθηση για εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο

Κίνα: Δέκα εισαγόμενα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό

Η Κίνα ανέφερε σήμερα 10 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 στην ηπειρωτική χώρα για τη χθεσινή ημέρα, τον ίδιο αριθμό περιστατικών όπως και την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Όλα τα νέα περιστατικά μόλυνσης ήταν εισαγόμενα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Δεν αναφέρθηκαν νέοι θάνατοι.

Η Κίνα ανέφερε 39 νέα κρούσματα χωρίς συμπτώματα, έναντι 70 κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα.

Μέχρι την Κυριακή, η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε συνολικά 85.194 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό, όπως ανακοινώθηκε.

Ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε σταθερός στους 4.634 θανάτους.

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 2.238 νέα περιστατικά μόλυνσης και τουλάχιστον 52 θάνατοι από τον κορονοϊό

Ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 2.238 χθες, στα 761.023 περιστατικά, έναντι 758.785 περιστατικά, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε χθες, κατά τουλάχιστον 52 στους 14.386 θανάτους, έναντι 14.334 θανάτων την προηγούμενη ημέρα, όπως δείχνει η ίδια καταμέτρηση.

Τσεχία: Ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 1.000 έπειτα από πέντε ημέρες

Η Τσεχία κατέγραψε χθες 792 νέα κρούσματα του κορονοϊού, αριθμός που συνιστά μείωση μετά τις πέντε συναπτές ημέρες που η χώρα κατέγραφε 1.000 νέα κρούσματα ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το υπουργείο δεν έχει ακόμη ενημερώσει τον ημερήσιο αριθμό των τεστ.

Συνήθως τα σαββατοκύριακα γίνονται λιγότερα τεστ.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ανέλθει στα 36.188 σε αυτή τη χώρα των 10.7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αυστρία: Σε ισχύ είναι από τα μεσάνυχτα τα νέα, αυστηρότερα μέτρα για περιορισμό του κορονοϊού

Τα νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του κορανοϊού στην Αυστρία, τα οποία αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, σε εθνικό επίπεδο για να αποτρέψει ένα δεύτερο lockdown, ισχύουν ήδη από τα μεσάνυχτα.

“Βιώνουμε την αρχή του δεύτερου κύματος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ενόψει της πρόσφατα απότομης αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων, ακόμη και σε διεθνή σύγκριση.

Από τα μεσάνυχτα, η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, όχι μόνο σε σούπερ μάρκετ, αλλά σε ολόκληρο το εμπόριο, στον τομέα των υπηρεσιών, σε δημόσιες υπηρεσίες όπου υπάρχει επαφή με το κοινό, και στα σχολεία σε όλους τους χώρους εκτός των αιθουσών.

Στην εστίαση, το προσωπικό εξυπηρέτησης πρέπει να φορά μάσκα, τα φαγητά και τα ποτά σερβίρονται μόνο σε καθήμενους πελάτες, ενώ, σε αντίθεση με τους προηγούμενους κανόνες, δεν απαιτείται χρήση μάσκας από τους πελάτες κατά την είσοδο και την έξοδο στα καταστήματα εστίασης, αλλά πρέπει να τηρείται η απόσταση ασφάλειας ενός μέτρου από άτομα που δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα επισκεπτών.

Η συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως παραστάσεις όπερας είναι δυνατή χωρίς προστασία από το στόμα και τη μύτη, αλλά η μάσκα μπορεί να αφαιρείται μόνον όταν κάποιος βρεθεί στο κάθισμά του, και το ίδιο ισχύει και για αθλητικές εκδηλώσεις εσωτερικού χώρου, όπου, εάν δεν υπάρχουν σταθερά καθίσματα, κανείς θα πρέπει να φέρει συνεχώς την προστατευτική μάσκα.

Εκδηλώσεις σε εξωτερικό χώρο χωρίς καθορισμένες και επισημασμένες θέσεις, περιορίζονται σε συμμετοχή 100 ατόμων, και σε εσωτερικούς χώρους σε 50 άτομα, για μεγάλες εκδηλώσεις με καθορισμένες θέσεις και σχέδιο ασφάλειας, ισχύει ένα όριο 3.000 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους ή 1.500 σε εσωτερικούς χώρους.

Επισημαίνεται σχετικά, ότι για εκδηλώσεις ενός συγκεκριμένου μεγέθους απαιτείται έγκριση από την τοπικά αρμόδια περιφερειακή διοικητική αρχή, και αυτό ισχύει εάν περισσότερα από 500 άτομα συμμετέχουν σε εκδήλωση σε εσωτερικό και περισσότερα από 750 σε εξωτερικό χώρο, παρέχοντας στις αρχές των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων τη δυνατότητα να παρέμβουν ανεξάρτητα οι ίδιες, εάν στην περιοχή υπάρχει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Ήδη απόψε, συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση η Επιτροπή του αποκαλούμενου “Συστήματος φωτεινού σηματοδότη”, το οποίο αξιολογεί κατά περιοχή τον βαθμό επικινδυνότητας της επιδημίας, παρέχοντας τις συστάσεις της στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων από την ίδια.

“Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων τις τελευταίες ημέρες, είναι απολύτως απαραίτητη μια λεπτομερής ανάλυση των τρεχόντων γεγονότων, και οι πρόσφατες εξελίξεις απαιτούν επανεκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης”, αναφερόταν σχετικά από την Επιτροπή, η οποία, τελευταία, είχε στείλει τις συστάσεις της στην κυβέρνηση, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα