Top

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στη χώρα μας

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον κοροναϊό στη χώρα μας

Parallaxi
η-εικόνα-της-πανδημίας-σήμερα-στη-χώρα-648534
Parallaxi

corona

Ακόμη 4 ηλικιωμένοι νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας

Στους 278 οι νεκροί από κοροναιό στην Ελλάδα καθώς νωρίτερα κατέληξαν άλλοι 4 ασθενείς.
Πρόκειται για μια 94χρονη που κατέληξε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, μια 72χρονη που απεβίωσε στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, έναν 86χρονο που κατέληξε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και και μία γυναικα 99 ετών στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1075.

Αρνητικά τα 40 τεστ των καλεσμένων στο γάμο της Χαλκιδικής

Λήξη συναγερμού στην περιοχή του δήμου Αριστοτέλη μετά από την διαβεβαίωση των εργαστηρίων.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν μοριακά τεστ σε περίπου 40 καλεσμένους του γάμου στη Μ. Παναγία Χαλκιδικής, συμπεριλαμβανομένης της κυρίας που είχε αρχικώς εντοπιστεί θετική στον κορονοϊό.

Φαίνεται τελικώς πως ήταν «ψευδώς θετική» κατά την επιστημονική ορολογία. Τόσο το δικό της επαναληπτικό τεστ, όσο και το σύνολο των δειγμάτων από 38 συμμετέχοντες στη γαμήλια τελετή, κατέληξαν σε αρνητικό αποτέλεσμα.

Τις προηγούμενες μέρες είχε προκληθεί αναστάτωση εξαιτίας θετικού αποτελέσματος την Δευτέρα σε τεστ που έγινε στη γυναίκα και το οποίο έθεσε σε συναγερμό την περιοχή υπό το φόβο της διασποράς του ιού.

Κ. Μάλαμα : Ο φόβος των ανθρώπων της τέχνης είναι ότι και τον επόμενο χειμώνα θα συνεχιστεί το lockdown στον πολιτισμό

Μαγιορκίνης: Το καλοκαίρι του 2021 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Το καλοκαίρι του 2021 θα επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να επανέλθει η κοινωνική απόσταση για τον περιορισμό της επιδημίας του κοροναϊού.
Περιγράφοντας την κατάσταση ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε ότι «υπάρχει επέκταση τη επιδημίας σε όλη την επικράτεια καθώς υπήρξε χαλάρωση των μέτρων» Για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού ο κ. Μαγιορκίνης είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ότι «φαίνεται πως η εξέλιξη των δοκιμών πηγαίνει κατ’ ευχήν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το προφίλ ασφάλειας είναι σημαντικό και μένει να δούμε την αποτελεσματικότητα». Ειδικά για το εμβόλιο της Οξφόρδης εξήγησε ότι «είναι εμβόλιο δύο δόσεων. Κάνεις την πρώτη και μετά από ένα μήνα και στη συνέχεια αποκτάς υψηλά επιπεδα ανοσίας».

Όπως είπε στην Ελλάδα «θα υπάρξει προτεραιοποίηση και αυτό θα περιορίσει δραστικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα μέχρι να έχουμε την κάλυψη όλου του πληθυσμού». Ερωτηθείς, τέλος, για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι «του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε πλήρη κανονικότητα. Θα είναι δύσκολο να μην μας απασχολεί καθόλου παρόλα αυτά δεν θα μας απασχολεί για οριζόντια μέτρα και lockdown».

Σε καραντίνα Αδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης -Συνάντησαν επενδυτή με κοροναϊό

Δεν θα συνοδεύσουν τελικά στη Θεσσαλονίκη τον πρωθυπουργό οι κ. Γεωργιάδης και Παπαθανάσης, καθώς θα τεθούν σε καραντίνα και θα υποβληθούν σε τεστ για κοροναϊό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και ο αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης επρόκειτο να συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.
Λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση κι ενώ δεν είχαν συναντήσει ακόμη τον κ. Πρωθυπουργό, ενημερώθηκαν, ότι σε υπηρεσιακή συνάντηση που είχαν χθες στο Υπουργείο με επενδυτές από το εξωτερικό, ο ένας εξ αυτών διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό.

Τηρώντας απόλυτα το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι δύο ανεχώρησαν ήδη για απομόνωση στο σπίτι τους έως ότου σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ διαγνωστούν αρνητικοί.

Θεσσαλονίκη: 56 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Οι μάσκες δουλεύουν όταν τις φοράμε όλοι»

Έφτασε στο υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από υπουργούς. Τον υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με βουλευτές της ΝΔ από τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι όλοι φορούσαν μάσκες και σχολίασε: «Οι μάσκες δουλεύουν όταν τις φοράμε όλοι». Ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη προσήλθαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει συσκέψεις του πρωθυπουργού με εκπροσώπους φορέων.

Εργαζόμενοι σε αποθήκες της Θεσσαλονίκης τα 7 από τα 9 κρούσματα του Κιλκίς

Στις περιφερειακές ενότητες με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού περιλαμβανόταν χθες η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, καθώς από τα συνολικώς 233 νέα κρούσματα τα εννέα εξ αυτών διαπιστώθηκαν στην επικράτεια του σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς του ΕΟΔΥ.
Η νεώτερη πληροφορία του τοπικού μέσου maxitis.gr κάνει λόγo για τα επτά εκ των εννέα κρουσμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, να αφορούν Κιλκισιώτες οι οποίοι εργάζονται εκτός νομού (στα όριά όμορου νομού), σε επιχείρηση συνεταιρισμού παντοπωλών με αποθηκευτικούς χώρους συσκευασίας και διανομής προϊόντων και γραφεία πιθανότατα στην περιοχή του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης, που προέβησαν σε προληπτικό έλεγχο αμέσως μετά τις θερινές διακοπές τους.
Σύμφωνα και με σημερινό δημοσίευμα του τοπικού μέσου eidisis.gr, τα 7 από τα 9 κρούσματα που ανακοινώθηκαν είναι κάτοικοι του ν. Κιλκίς που εργάζονται σε αποθήκες, χώρου συσκευασίας και διανομής προϊόντων μεγάλης συνεταιριστικής αλυσίδας, νότια του νομού σε περιοχή του όμορου ν. Θεσσαλονίκης.

Οι εφτά εργαζόμενοι μαζί με συναδέλφους τους -συνολικά 15- προέβησαν σε προληπτικό έλεγχο αμέσως μετά τις θερινές διακοπές τους στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής μεγάλων εργοστασιακών-εργασιακών μονάδων και αποδείχθηκαν θετικοί στον κορονοϊό για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Κρούσμα σε δομή τοξικοεξαρτημένων στην Αθήνα

Νέο κρούσμα κορονοϊού σε κλειστή δομή έγινε γνωστό την Πέμπτη. Τα ξημερώματα σήμερα 3 Σεπτεμβρίου, ωφελούμενος του Ξενώνα Τοξικοεξαρτημένων Αστέγων παρουσίασε πυρετό και αφού η κατάστασή του εκτιμήθηκε από το υγειονομικό προσωπικό της δομής διακομίστηκε με ασθενοφόρο ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στον Ευαγγελισμό για περαιτέρω διερεύνηση.

Νωρίς το πρωί το νοσοκομείο ενημέρωσε ότι το τεστ κορονοϊού που του έγινε ήταν θετικό και ο ωφελούμενος παρέμεινε για νοσηλεία. Από εκείνη τη στιγμή ο Ξενώνας τέθηκε σε περιορισμό και επιτήρηση. Άμεσα διενεργήθηκε απολύμανση της δομής, ειδοποιήθηκε ο EOΔΥ για τη διενέργεια τεστ Covid-19 στους 80 ωφελούμενους και στο προσωπικό της δομής (33 άτομα), ενώ ενημερώθηκε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τους εργαζόμενους από τους οποίους οι δύο είναι γιατροί και οι έξι νοσηλευτές.

Ν. Κεραμέως: Τα παιδιά μας να γυρίσουν στο φυσικό τους περιβάλλον με μέτρα πρόληψης και προστασίας

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς κινηματογράφους μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου

Κινηματογράφος ναι, αλλά με μάσκες, τουλάχιστον έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά ίσως και για όλο το φθινόπωρο.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέο οδηγία για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται πως το μέτρο θα διατηρηθεί για όλο το φθινόπωρο σε πρώτη φάση.

Όπως ίσχυε μέχρι και 31 Αυγούστου, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους κινηματογράφους κλειστού τύπου, όπως υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας σε όσους εργάζονται στους κινηματογράφους, χειμερινούς και θερινούς, ενώ συνεχίζονται όπως πριν και τα μέτρα για τις αποστάσεις ανάμεσα στις θέσεις.

Για τα θερινά σινεμά που συνεχίζουν ακόμη τη λειτουργία τους ισχύει ό,τι ίσχυε για όλο τον Αύγουστο:

* Υποχρεωτική δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο καθήμενους, κατά τρόπον ώστε η πληρότητα να μην υπερβαίνει το 75%. * Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις καθήμενων μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος/κενή θέση. * Απαγόρευση διαλείμματος κατά την προβολή. * Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους εργαζόμενους. * Εφαρμογή σχετικών κανόνων σε κοινοποιηθείσες εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Για Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο κινηματογράφου οι ειδικές απαιτήσεις είναι:

* Παροχή προϊόντων σε πακέτο (takeaway) και delivery στις θέσεις των θεατών. * Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο. * Ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ πελατών ορίζεται το ενάμισι (1,5) μέτρο

Πηγές: ΑΠΕ, CNN, skai.gr, ΘΕΜΑ FM, in.gr, eidisis.gr, maxitis.gr, ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα