Top

Έκκληση Μπάιντεν: «Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε»

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
έκκληση-μπάιντεν-σας-παρακαλώ-εμβολ-734209
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως

ΗΠΑ: “Σας παρακαλώ” εμβολιαστείτε, προτρέπει τους Αμερικανούς ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε σήμερα τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, με τους ανεμβολίαστους να θεωρείται ότι ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα.

Οι μολύνσεις COVID-19 στις ΗΠΑ βρίσκονται σε αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες και αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η άνοδος αυτή καταγράφεται σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα εξελίσσεται στο κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι και οι νοσηλείες σε εθνικό επίπεδο αφορούν ανεμβολίαστους, λένε αξιωματούχοι.

Σε μια ομιλία σχετικά με την αμερικανική οικονομία, ο Μπάιντεν είπε πως η ανάκαμψη εξαρτάται από το γεγονός ότι η πανδημία πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Ανέφερε, επίσης, πως τέσσερις πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών αντιστοιχούσαν στο 40% όλων των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

«Επομένως, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ εμβολιαστείτε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Εμβολιαστείτε τώρα».

Βρετανία: Θα εμβολιάσει τους κλινικά ευάλωτους 12-15 ετών

Η Βρετανία θα επεκτείνει τον πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της covid-19 στους ευάλωτους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή, οι νέοι ηλικίας άνω των 16 ετών μπορούν να εμβολιάζονται εφόσον είναι κλινικά πολύ ευάλωτοι ή σε υψηλό κίνδυνο λόγω υποκείμενων χρονίων νοσημάτων.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα επεκταθεί πλέον στα «παιδιά ηλικίας 12-15 ετών που πάσχουν από σοβαρές νευρολογικές αναπηρίες, σύνδρομο Ντάουν, είναι σε ανοσοκαταστολή και με πολυαναπηρίες», δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό Νάντιμ Ζαχάουι.

Θα αφορά, επίσης, τους 12-17 ετών που βρίσκονται σε επαφή, στο σπίτι τους, με ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συμπλήρωσε, όπως και τους νέους ηλικίας 17 ετών, στους τρεις μήνες πριν από τα 18α γενέθλιά τους.

Το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι των Pfizer/BioNTech, που έχει εγκριθεί για τους άνω των 12 ετών από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή.

Αυτή η απόφαση ακολουθεί μια σύσταση της επιτροπής που είναι επιφορτισμένη να συμβουλεύει την κυβέρνηση στην ανάπτυξη του προγράμματος εμβολιασμών, που από τον Δεκέμβριο έχει επιτρέψει τη χορήγηση μιας δεύτερης δόσης στο 68,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Η επιτροπή δεν συστήνει, προς το παρόν, τον εμβολιασμό των κάτω των 18 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, όμως συνεχίζει να μελετά τα «νέα δεδομένα» και «θα εξετάσει εάν θα συστήσει τον εμβολιασμό κάτω των 18 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

Απασχόληση: Οι γυναίκες επλήγησαν σκληρότερα από την πανδημία στην αγορά εργασίας, δηλώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας

Οι γυναίκες επλήγησαν σκληρότερα σε σχέση με τους άνδρες από τις απώλειες θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας Covid-19 και μόνο η απασχόληση των ανδρών είναι πιθανό να επανέλθει φέτος στα επίπεδα του 2019, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να απολυθούν ή να μειωθεί το ωράριο εργασίας τους κατά τη διάρκεια των περιόδων των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών, κυρίως σε τομείς όπως ο ξενοδοχειακός, ο κατασκευαστικός, οι υπηρεσίες εστίασης, δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πολλές γυναίκες δεν βίωσαν μόνο τη σοβαρή απώλεια εισοδήματος αλλά επίσης συνεχίζουν να επωμίζονται το βάρος της απλήρωτης εργασίας στην παροχή φροντίδας.

“Παρότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη θέσεων εργασίας το 2021 για τις γυναίκες υπερβαίνει την αντίστοιχη των ανδρών, δεν θα είναι ωστόσο αρκετή για να επαναφέρει τις γυναίκες στα επίπεδα απασχόλησης προ πανδημίας”, αναφέρει σε έκθεση η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Συνολικά, μεταξύ 2019 και 2020, το 4,2% της απασχόλησης των γυναικών εξαλείφθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αντιπροσωπεύοντας μια απώλεια 54 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, συγκριτικά με το 3% της απασχόλησης των ανδρών ή 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών το 2021 προβλέπεται να είναι 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με το 2019 , ενώ ο αριθμός των ανδρών στην απασχόληση αναμένεται να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019. “Μόνο το 43,2% παγκοσμίως των γυναικών σε ηλικία εργασίας θα απασχολείται το 2021, συγκριτικά με το 68,6% των ανδρών σε ηλικία εργασίας”, τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Η Βόρεια και η Νότια Αμερική είχε τη μεγαλύτερη περιφερειακή μείωση στην απασχόληση των γυναικών λόγω της πανδημίας, στο 9,4%, κι οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες για τις γυναίκες στην περιοχή.

EMΑ: Αξιολογεί ανοσοκατασταλτικό φάρμακο για την θεραπεία ασθενών της COVID-19 με πνευμονία

Αυστρία: Αυστηρότεροι έλεγχοι στον χώρο της εστίασης – Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νέων λοιμώξεων κορονοϊού σχετίζονται με ταξίδια

Αυστηρότερους ελέγχους στην εστίαση στην Αυστρία, για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανόνες “πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού τεστ”, ανακοίνωσαν σήμερα στη Βιέννη ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν και η υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ.

Ειδικά στον τομέα της νυχτερινής εστίασης, υπήρξαν πρόσφατα περισσότερες μολύνσεις με κορονοϊό και στο μέλλον οι αρχές θα είναι σε θέση να επιβάλουν πρόστιμα γρηγορότερα, επειδή το εκτελεστικό όργανο θα μπορεί τώρα να εισπράττει άμεσα το επιβληθέν πρόστιμο.

“Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες πρόσβασης στη νυχτερινή εστίαση, αλλά και σε όλες τις άλλες εγκαταστάσεις εστίασης, τηρούνται γενικά. Με την εφαρμογή “Green Check”, οι επιτόπιοι έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά”, ανέφερε η υπουργός Τουρισμού.

“Δουλέψαμε σκληρά για να κάνουμε τα ανοίγματα μαζί και ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της χαλάρωσης ήταν η επαλήθευση από την αρχή του κανόνα πιστοποιητικού εμβολιασμού-νόσησης-αρνητικού τεστ”, τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως με το “Green Pass” και την εφαρμογή “Green Check Web”, έχουν αναπτυχθεί εργαλεία που “κάνουν τους ελέγχους ιδιαίτερα γρήγορους και εύκολους”.

Την ίδια στιγμή, τα ταξίδια αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νέων μολύνσεων με τον κορονοϊό στην Αυστρία, όπως διαπιστώνεται στην τελευταία επιδημιολογική έρευνα από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων στη βάση της ημερολογιακής εβδομάδας 27 (5 έως 11 Ιουλίου), όπου το 31,1% όλων των διευκρινισμένων περιπτώσεων μπορούν να εντοπιστούν σε ταξιδιωτικές δραστηριότητες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 26 (28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25,3%.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το ποσοστό των συνδεόμενων με ταξίδια διευκρινισμένων νέων μολύνσεων κυμαινόταν μεταξύ 1,7% (Ημερολογιακή εβδομάδα 22, 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου) και 5,2% (εβδομάδα 24, 14 έως 20 Ιουνίου), ωστόσο, η περίοδος των διακοπών ξεκινά στις αρχές Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται επίσης οι ταξιδιωτικές δραστηριότητες.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των λοιμώξεων που συμβαίνουν στα νοικοκυριά συνέχισε να μειώνεται, και, ενώ το μερίδιό τους στο ποσοστό μόλυνσης στα τέλη Μαΐου ήταν 66,4% (εβδομάδα 21 – 24 Μαΐου έως 30 Μαΐου), μειώθηκε την εβδομάδα 27 σε 33,4%.

Το 10,7% των περιπτώσεων κορονοϊού που διευκρινίστηκαν την εβδομάδα 27 ήταν στον τομέα του ελεύθερου χρόνου, που σημαίνει αύξηση κατά 1,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και ο τομέας της εκπαίδευσης αντιπροσώπευε το 15,1% – υπερδιπλάσιος σε σχέση με την εβδομάδα 26 (7,6%).

Με ένα ποσοστό 4,6% των συνολικών λοιμώξεων την 27η εβδομάδα, ο κλάδος ξενοδοχείων και εστιατορίων συνέβαλε επίσης αισθητά στο ποσοστό μόλυνσης – την υψηλότερη τιμή από τότε που ο κλάδος αυτός επέτρεψε να ανοίξει ξανά στα μέσα Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε καμία αποδεδειγμένη ένδειξη μολύνσεων από κορονοϊό στην τέχνη και τον πολιτισμό από τα τέλη Μαΐου, αλλά και στον αθλητισμό το ποσοστό ήταν μόλις 0,3% όλων των περιπτώσεων (εβδομάδα 27- 5 έως 11 Ιουλίου).

Συνολικά, το ποσοστό των μολύνσεων στις οποίες μπορεί να αποσαφηνιστεί η πηγή της λοίμωξης μειώνεται. Με συνολικά 1.076 νέες μολύνσεις την εβδομάδα 27, το ποσοστό αυτό ήταν 68,6%, στις εβδομάδες 25 και 26, το ποσοστό διευκρίνισης ήταν 75,0 και 72,3%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES), η “επίπτωση των 7 ημερών”, δηλαδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι σήμερα 24,5 (στις 15.00 ώρα Ελλάδας).

Ο αριθμός είναι υψηλότερος στο ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ (39,9) και στη Βιέννη (37,8), ενώ η τιμή είναι χαμηλότερη στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ (7,4).

Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη ανέφεραν σήμερα 263 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού από την εμφάνιση της πανδημίας έως σήμερα να ανέρχεται σε 10.729 ανθρώπους.

Σήμερα, Δευτέρα, 110 άνθρωποι στην Αυστρία νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με κορονοϊό και από από αυτούς οι 34 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα